Pořadatelé protestů za Sobotku mu píší: udržte ministerstvo životního prostředí

Redakce DR

Iniciativa Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška, Oranžový klub, Václav Bělohradský, Erazim Kohák, Jan Beránek, Matěj Hollan, Vojtěch Kotecký, Anna Šabatová a další žádají předsedu ČSSD, aby v koaličních jednáních udržel klíčový resort.

Deník Idnes včera informoval o dopisu, který občanské iniciativy ze sociálně-demokratického prostředí a řada sociální demokracii blízkých osobností odeslala předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Žádají ho v něm, aby si ČSSD v koaličních jednáních v každém případě udržela resort životního prostředí.

Autoři dopisu, mezi kterými jsou i pořadatelé povolebních demonstrací na jeho podporu, Sobotku upozorňují, že „na náměstích na jeho podporu demonstrovaly i desítky ekologů.“ A svěřují se, jak je vyděsily zvěsti o tom, že by resort životního prostředí mělo obsadit Babišovo ANO, a to i po té, co ohlásilo, „že jej obsadí buď bývalým ředitelem jedné z Babišových chemiček, nebo pracovníkem ČEZ.“

Autoři tím narážejí na jména Richarda Brabce, bývalého šéfa Lovochemie, chemičky, která patří Agrofertu, či Jiřího Tyce, pracovníka ČEZ a člena touto korporací zřízeného potěmkinovského občanského sdružení Jihočeští taťkové. Autory by zjevně neuspokojilo ani třetí ze skloňovaných jmen, bývalá náměstkyně i ministryně za ODS Rut Bízková.

V textu výzvy totiž píší: „Je nepřijatelné, aby rezort ochrany přírody jakkoli navazoval na éru ODS,“ a doporučují Sobotkovi, aby úřad vybojoval pro Vladimíra Špidlu, o němž se v dopise říká, že „dlouho a zodpovědně připravoval program a je to politik, o kterém nikdo nebude pochybovat“.

Dopis končí jednoznačnou výzvou: „Proto Vás žádáme, aby si ČSSD v každém případě resort životního prostředí v nové vládě vyžádala, protože jako jediná ze stran budoucí koalice skýtá programové záruky, že resort bude spravován řádně.“

Více než její přímost ale na Bohuslava Sobotku patrně zapůsobí seznam signatářů. Jedná se o směs občanských iniciativ, mezi kterými vynikají pořadatelé povolebních demonstrací na jeho podporu. Na prvním místě je uvedeno jméno bývalého ředitele Masarykovy demokratické akademie Jana Černého, který patřil k iniciátorům demonstrací na jeho podporu a několika z nich vystupoval.

Dopis podepsala také pořádající iniciativa Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška. Mezi dalšími organizacemi ze sociálně demokratického prostředí figuruje Oranžový klub či ekologická platforma v ČSSD Zvonečník, vedoucí odborné komise ČSSD pro lidská práva Anna Šabatová

Dopis podepsala také řada Sobotkovi blízkých osobností: profesoři Bělohradský, Kohák, Hořejší, bývalý předseda Strany zelených Jan Beránek, občanský aktivista Matěj Hollan, programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký, předseda Dětí Země Miroslav Patrik, ale třeba i ředitel Nadace OSF Robert Basch, šéfredaktor Tvaru Adam Borzič či Petr Uhl.

Lze říci, že podpisy reprezentují výsek jak sociální demokracii blízké, tak širší občanské společnosti, která v kritické chvíli po volbách podpořila Bohuslavu Sobotku a bez níž by dnes patrně předsedou ČSSD, ani nastávajícím premiérem již nebyl. Vliv tohoto prostředí se dnes změří tím, zda Bohuslav Sobotka jeho výzvu vyslyší.

    Diskuse
    December 8, 2013 v 13.51
    Připojuji se k této iniciativě a vyslovuju za sebe přání, aby relativně slabý výsledek sociální demokracie ve volbách nezabránil jmenování přesvědčivých osobností za ČSSD, především Vladimíra Špidly. Jen silné a věrohodné sociálně dmeokratické osobnosti ve vládě vyváží to, že předpokládané koaliční strany budou mít ve vládě i ve sněmovně společně víc hlasů než sociální demokracie.
    PH
    December 8, 2013 v 23.14
    Vladimír Špidla
    publikoval, tuším právě v DR, své názory, které rezonují s názory každého přítele slušného životního prostředí. To, že je především politik, je přínosné k prosazení skutečné péče o ŽP, nikoliv o "elektrárny", potřebné odborníky jistě najde.
    MP
    December 9, 2013 v 14.20
    Markovi Fraňkovi
    On se Vavroušek a Dejmal urodí málokdy a navíc byla revoluční doba. A ti ostatní odborníci právě na tomto ministerstvu -- jistě, Miloš Kužvart byl lepší než Bursík; ale to by byla kvasinka taky.
    Vladimír Špidla má ojedinělé zkušenosti s administrativou českou (ministr, premiér) a evropskou (komisař), dovednosti politika a politické zázemí. Neměnil bych ho -- kdyby mi záleželo na MZP -- profesionála a aktivistu bez politického zivotopisu. Právě proto, že MZP není normální úřad. Který je? Školství, kultura, sociální věci? Sotva.
    BT
    December 9, 2013 v 16.40
    I já se připojuji,
    k těm kdo by V. Špidlu rádi viděli na MŽP.

    Jak už psal pan Profant, V. Špidla má celoživotní zkušenosti z praktické politiky, ale navíc je to široce vzdělaný člověk, nikoliv fachidiotský technokrat. K otázkám environmentalismu má velmi blízko. Už v 80. letech působil v ČSOP. Rozumě se stavěl i k problémům na Šumavě (dokonce i ochranářští pravičáci uznávali, že Špidla má rozumější názory než Stráský).
    A co je velmi důležité: Špidla umí logicky argumentovat, stačí si vzpomenout na jeho televizní duel s Klausem, ze kterého náš milý thatcherista odšel jako spráskaný pes.

    December 10, 2013 v 0.23
    MŽP
    Sobotka potřebuje nutně umístit loajálního pana Zaorálka na ministerstvo zahraničních věcí a za to pustí Babišovi MŽP.Když jde o rozdělování postů jde program stranou.Jak píše kolega na de mnou, teď už ulici pan Sobotka nepotřebuje...V lednu se budou optimisté dost divit.

    VS
    December 10, 2013 v 13.22
    Kdo ví ?
    Se Zemanem v zádech si pan Sobotka nikdy nemůže být jistý, zda ulici potřebuje nebo nepotřebuje.
    Ostatně Babiš by snad měl více usilovat o MZe, když měl před volbami v plánu dosáhnout zase potravinové soběstačnosti. K tomu MŽP tak nezbytně nepotřebuje. Vím, že se se zemědělstvím počítá spíše pro Lidovce, ale těm by určitě více slušelo MPSV, MK, a podobně.
    December 10, 2013 v 23.14
    Lůza
    Kdo mluví o lidech jako o lůze, není demokrat, ale aristokrat či oligarcha či diktátor...

    Je to průhledné strkání slámy do bot.
    MS
    December 11, 2013 v 13.32
    Byla by to dobrá volba
    Měl by se vrátit normální stav, že se do vedení ministerstev dávají lidé odborně způsobilí a také svým zaměřením vhodní pro dané ministerstvo. Tj. ministr ŽP by měl ve vládě prosazovat zájmy přírody (a tím i lidí, kteří ji potřebují). A Vladimír Špidla má i další dobré předpoklady pro tuto funkci - pracovitost, morální integritu, slušnost a schopnost argumentovat.