Mluvte nám do toho!

Filip Outrata

Sloupkař Deníku Referendum Filip Outrata vyzývá voliče i nevoliče ČSSD, aby v těchto dnech věnovali trochu svého času sociální demokracie a oslovovali její poslance, členy Ústředního výkonného výboru a krajské představitele.

Sloupkaři nezbývá, než učinit z nouze ctnost, a namísto pravidelné úvahy uveřejnit pouze krátkou výzvu.

Prosím vás, voliči i nevoliči ČSSD, věnujte jí v těchto dnech trochu svého času a oslovujte poslance, členy Ústředního výkonného výboru, krajské představitele, kohokoli ze stranické struktury.

Zdá se, že se v české sociální demokracii zvedá jistá vlna života, probuzení z letargie neslaného a nemastného existování posledních let, možná sebezáchovný reflex na prahu katastrofy, kdy hrozí zánik a pád do bezvýznamnosti.

Možná se toto vzepětí ukáže jako pomíjivé, možná po vzedmutí nadějí přijde o to ošklivější a už konečné vystřízlivění. A možná se z dnešní agónie zrodí nová, živější a přesvědčivější sociální demokracie.

V této těžké chvíli není mezi členy ČSSD málo těch, kdo se ozývají. Připojte se k jejich hlasu.

    Diskuse
    JK
    October 30, 2013 v 11.58
    Prosba
    Já bych možná poprosil ČSSD, aby se zasebevraždila nějak rychle a důstojně. Tohle zdlouhavé masochistické harakiri je už opravdu nechutné. A voyeurský fascinovaný popis agonické křeči zaplácává tuny textového prostoru, který by se mohl věnovat podstatným záležitostem.
    KL
    Než zcela zavrhneme ČSSD, možná bychom měli nejdříve zvážit její současnou situaci v rámci společenského systému, který nám byl v devadesátých letech postupně ordinován, aniž si to mnozí uvědomovali. Antikomunismus nebyl způsobem jak se vypořádat s minulostí, ale účinnou metodou jak ovládnout současnost a budoucnost, jak vytvořit sociálně darwinistickou, plutokracií ovládanou společnost, v níž vše levicové je projevem lidské lenosti, nevzdělanosti apod. Dnes se toto uspořádání jeví jako samozřejmé, nemající alternativu. Bohužel k tomu přispěly i vlády M. Zemana a zejména V. Špidly (vliv T. Blaira) či naivní víra současného prezidenta v relevantní obrodu podnikatelů baťovského typu. Za těchto okolností pravice vždy najde nástroj (Kubiceho zpráva, vajíčka na Paroubka, Kalouskovy složenky, VV, ANO), jak před volbami přilákat na svou stranu tu část potenciálně levicových voličů, kteří se společensky propadají, nevěří skoro ničemu a nikomu a hledají (marně) kohosi razantního, od něhož čekají rychlou pomoc. Nebo nejdou volit vůbec. A tak ČSSD nemá už dlouhou dobu šanci vytvořit skutečně levicovou vládu, což ji přirozeně frustruje a vnitřně rozkládá. Levicové novináře a intelektuály, až na čestné výjimky, většinou zajímá jen to, kdo je s kým a proti komu, bohužel se však téměř nic nedozvíme, jaké jsou mezi svářícími se stranami programové rozdíly. Jako by v politice šlo jen o individuální morálku. Co se vlastně rozumí modernizací strany? Blairova a Giddensova "třetí cesta"? Bylo by jistě hezké si o ní vyprávět v učených disputacích, možná by se o ní dalo reálně uvažovat v situaci, kdy bohatství "prosakuje" a jediným problémem je míra tohoto "prosakování" Těžko však o její blahodárnosti přesvědčíme např. horníky z dolu Paskov. Čí zájmy má tedy ČSSD hájit? Co zbude z demokracie, když "socany" zatratíme? Jsou jejich spory jen mocenské? Jde jen o boj "zlých proti "hodným"?
    October 30, 2013 v 16.54
    Politická strana, věc veřejná!
    Podle mě je klíčové prosadit takovou interpretaci konfliktu Hašek vs. Sobotka, která obranu proti "pučistům" chápe jako obranu politické strany coby veřejné instituce, která vyrůstá z důsledně demokratické základny, generuje "obecnou vůli" a není jen převodovou pákou vlivu zákulisních skupin.
    MH
    October 30, 2013 v 17.16
    Klaus koncem 90. let uměl útoky "zevnitř" (Ruml, Zieleniec, Pilip) otočit k posílení ODS a pravice obecně. A jako návod pro ČSSD může být, že se "vzbouřenci" rozhodně nevyjednával, a nehledal společnou kompromisní platformu. V této situaci by, jako předseda ČSSD, pravděpodobně svolal mimořádný sjezd, a aféru ukončil mediálním happy-endem, s odchodem zostuzených funkcionářů - a v tomto případě bych to také považoval za správný postup. Ohledy na jednotu strany nutnou pro vyjednávání s ANO a KDU ovšem mohou znamenat hon na mnoho zajíců najednou, a právě to by mohlo skončit špatně.
    BT
    October 30, 2013 v 20.15
    Pane Hadžič,
    Snad už pan Sobotka pochopil, že metoda cukru na lidi, kteří odmítají respektovat jeho zvolení šéfem ČSSD, neplatí a použije metodu biče. Naštěstí mu to pučisté svou hloupostí usnadnili.

    Skutečně ale nemůže dlouhodobě fungovat strana, jejíž jedno křídlo odmítá akceptovat, že předsedou se stal reprezentant druhého křídla. Tento stav je třeba v zájmu ČSSD ukončit.

    Současně je třeba odříznout ČSSD od vlivů prezidenta Zemana, i to je podmínka dalšího fungování (a možná i přežití) této strany.

    Z obou uvedených důvodů plyne, že pokud nebudou prozemanovští Haškovci v ČSSD konečně bezvýhradně kapitulovat, ČSSD se brzy stane bezvýznamnou stranou.

    To by si měli i všichni členové a funkcionáři socdem. uvědomit.
    JK
    October 30, 2013 v 20.53
    Ach, to by byla hrůza, kdyby ČSSD skončila v propadlišti dějin. Asi by se zbořil svět. Já bych v tom viděl pozitivní aspekt - alespoň by slovo "levice" neokupovala strana mající jako hlavní cíl lákání nadnárodního kapitálu. Nešmírujme smrtelné křeče, pojďme raději dělat něco užitečného...
    BT
    October 30, 2013 v 21.50
    Pane Karene,
    pokud se chystáte založit stranu autentické levice a vyhrajete s ní příští volby, i když asi nemáte ani zázemí tradiční strany ani milióny pana Babiše, pak s Vámi budu jednoznačně souhlasit.

    Do té doby beru Vaše vyjádření jako volání po něčem nesmírně krásném, ale stejně nesmírně nereálném.
    JK
    October 31, 2013 v 19.37
    Pane Trávníčku
    rozumím vám. Chápu pragmatický realistický přístup.

    Nicméně, mohl bych se (zcela vážně bez ironie) zeptat, kterých vítězství ve prospěch pracujících a utlačovaných česká sociální demokracie za posledních dvacet let dosáhla? Pravděpodobně jsem něco přehlédl. Vyčerpávající seznam by mé přesvědčení o zbytečnosti socdem vyvrátil.
    BT
    October 31, 2013 v 22.48
    Pane Karene,
    na základě Vašeho vyjádření se právě obávám, že "pragmaticky realistický přístup" nechápete.

    Vy chcete vítězství po straně, která udokáže nanejvýše jen brzdit. To je jako chtít po lécích na Alzhaimra vítězství nad touto nemocí. Ty léky to nedokáží, umí ji jen přibrzdit. Najděte léky, které umí nad ní zvítězit a brzdící léky můžem pak zahodit.

    MP
    November 1, 2013 v 18.46
    B. Trávníčkovi
    ČSSD velmi klesne, téměř až k bezvýznamnosti, dokonce i když budou haškovci kapitulovat, což se ale rozhodně zatím bohužel nezdá.
    Čili souhlasím sice (žádný kompromis), výše zmíněná varianta je pro socdem ze všech špatných nejlepší, ale nedělejme si iluze. Levice je vyřízena, co se nepodařilo pisálkům z pravicových médií za léta, to provedli haškovci a Zeman za pár dní...
    JH
    November 1, 2013 v 20.26
    Pane Plevo,
    to se ještě uvidí. Podle mě bude hodně záležet na tom, jak to celé dopadne. ČSSD určitě ztratí dost voličů v každém případě, ale nevyzní-li to celé do ztracena a Sobotkova strana vyhraje celou válku, jak píše pan Kolařík, mohla by jich ještě více získat.
    BT
    November 1, 2013 v 21.55
    Martine Plevo,
    opět musím souhlasit s Vašim vstupem. Poslední věta je také velmi výstižná. V tomto kontextu bych chtěl připomenout jeden svůj text z doby před volbou prezidenta (2. kolo): http://www.blisty.cz/art/67120.html
    Sebekriticky ale musím uznat, že jsem Klause přecenil. Jeho boční tah zvaný "amnestie" způsobil, že se už do sedla asi nevydrápe ani s pomocí nacionalismu. A to už je co říct: tahle "medicína" obvykle zabírá nejvíc protože je založena na myšlenkovém systému "my (ti skvělí)" a "oni" (ti špatní), který je v mozcích lidí aktivován vždy když jde do tuhého.
    BT
    November 1, 2013 v 22.51
    Adresy členů UVVČSSD
    Kdo do toho chcete ČSSD opravdu mluvit, zde je přehled e-mailových adres členů ÚVVČSSD, kteří budou 10. listopadu rozhodovat o dalším osudu strany:
    'v.aubrecht@seznam.cz'; 'petr.bakule@seznam.cz'; 'jaroslavbartl@seznam.cz'; 'josefbaum@quick.cz'; 'david.benak@gmail.com'; 'birke@seznam.cz'; 'bohdalovav@psp.cz'; 'i.bollogova@seznam.cz'; 'brabec@sosmost.cz'; 'brezina.karel@centrum.cz'; 'svetlana.budkova@plzensky-kraj.cz'; 'rehabjb@volny.cz'; 'nejdek@seznam.cz'; 'karel.crhonek@seznam.cz'; 'cerna60@seznam.cz'; 'cerny.vlad@seznam.cz'; 'mvcesal@seznam.cz'; 'a.cizek@seznam.cz'; 'dallago@seznam.cz'; 'david@plbohnice.cz'; 'r.dolejs@seznam.cz'; 'petr.dolinek@seznam.cz'; 'jaroslavdrozd@volny.cz'; 'marcellkad@post.cz'; 'lenkadvorakova@hotmail.com'; 'asistent@falbr.cz'; 'ekofin.nj@tiscali.cz'; 'fisera.a@kr-ustecky.cz'; 'fojtilenka@centrum.cz'; 'foldyna.j@centrum.cz'; 'info@fortico.cz'; 'gajduskovaa@senat.cz'; 'gregor.jan@email.cz'; 'ivo.gruner@plzensky-kraj.cz'; 'rhanak@seznam.cz'; 'jirina.hancarova@seznam.cz'; 'antonin.hanzalik@tiscali.cz'; 'vladahartmann@email.cz'; 'IvoHarovsky@seznam.cz'; 'mhasek@socdem.cz'; 'martin.havel@kr-karlovarsky.cz'; 'starosta@ludgerovice.cz'; 'havlicek@meucaslav.cz'; 'Mony.hermann@seznam.cz'; 'milan.horvatu@seznam.cz'; 'hozmanova.hana@seznam.cz'; 'milan.hrdlicka@seznam.cz'; 'olga.hrebickova@cezdistribuce.cz'; 'hulinsky@centrum.cz'; 'chorkovska@seznam.cz'; 'chovanec20@seznam.cz'; 'janecek@kr-kralovehradecky.cz'; 'jarospav@seznam.cz'; 'jarosmilan@atlas.cz'; 'bjelonkova@slezska.cz'; 'jakub_jez@centrum.cz'; 'martinkabat.ph@seznam.cz'; 'kadlecova.lenka3@seznam.cz'; 'kansky.j@seznam.cz'; 'kapoun@doksy.com'; 'kapounova@centrum.cz'; 'i.kapounova@radnice.kojetin.cz'; 'hana.kastilova@tsmo.cz'; 'lukaskaucky@seznam.cz'; 'paul@kawulok.eu'; 'Kleslova@iol.cz'; 'lobby.business@gmail.com'; 'jardakopecky@seznam.cz'; 'petr.korenek@mestovsetin.cz'; 'p.kostik@volny.cz'; 'michaela.kozlova@post.cz'; 'Kratochvile.Karel@seznam.cz'; 'otakar.kraus@email.cz'; 'mi-kraus@volny.cz'; 'Milda.K@seznam.cz'; 'krcal.p@kr-vysocina.cz'; 'akrusinova@mukrnov.cz'; 'nada.kremeckova@seznam.cz'; 'kubikpet@gmail.com'; 'helena.kudelova@vrbnopp.cz'; 'radomir.lana@UO.hospital.cz'; 'ak.lang@seznam.cz'; 'latkaj@senat.cz'; 'lechnyr@inlan.cz'; 'a.macak@kr-olomoucky.cz'; 'mach@vak-nymburk.cz'; 'maly.vladimir@seznam.cz'; 'sdz@socdem.cz'; 'matonohovahana@seznam.cz'; 'metelec@o2active.cz'; 'ondrej.miffek@atlas.cz'; 'mexxm@seznam.cz'; 'mikeska@cssd-zlin.cz'; 'mocovad@seznam.cz'; 'cssd.nelahozeves@seznam.cz'; 'moravcikovaz@gmail.com'; 'ludmila.navratilova@pardubickykraj.cz'; 'saba@cmail.cz'; 'svatopluk.nemecek@fnspo.cz'; 'm.netolicky@email.cz'; 'miloslava.noskova@seznam.cz'; 'novak.vaclav@atlas.cz'; 'miroslav.novak@kr-moravskoslezsky.cz'; 'marek.novohradsky@email.cz'; 'jono@email.cz'; 'novotny66@centrum.cz'; 'och_jo@yahoo.com'; 'roka.2002@volny.cz'; 'lucie.orgonikova@orgmedia.cz'; 'orgonikova@psp.cz'; 'd.otcovska@seznam.cz'; 'info@vest.cz'; 'pete@pecek.net'; 'honza.pech@email.cz'; 'jana.pernicova@pardubickykraj.cz'; 'veronika.peterova@gmail.com'; 'petru@valtice.cz'; 'podholap@c-budejovice.cz'; 'radekpolma@seznam.cz'; 'iva.pospisilova@kh.mpsv.cz'; 'standa250@seznam.cz'; 'mistostarosta@mestovolary.cz'; 'irena.nov@email.cz'; 'jiro3@seznam.cz'; 'rykala.adam@seznam.cz'; 'metap@seznam.cz'; 'tomrepa@seznam.cz'; 'antoninseidel@gmail.com'; 'zseid@lf1.cuni.cz'; 'starosta@cerhenice.cz'; 'serafin.p@atlas.cz'; 'radek.scherfer@seznam.cz'; 'sklarfrantisek@seznam.cz'; 'sliva@kraj-jihocesky.cz'; 'vladimir.sobeslav@seznam.cz'; 'bsobotka@socdem.cz'; 'michal.sojka@volny.cz'; 'mstarec@socdem.cz'; 'suchomel.vitezslav@gmail.com'; 'Sunki@seznam.cz'; 'pavel.svoboda.jbc@seznam.cz'; 'luca_s@centrum.cz'; 'karel@sasek.cz'; 'ludmila.sikyrova@email.cz'; 'simko.petr@seznam.cz'; 'sir.milan@zm.liberec.cz'; 'skaryd.t@kr-vysocina.cz'; 'pavol.skrak@praha1.cz'; 'zdenek@skromach.cz'; 'vaclavslajs@centrum.cz'; 'm.smarda@seznam.cz'; 'leberoun@seznam.cz'; 'snejdrla@agropolicna.cz'; 'splichal.karel@seznam.cz'; 'stechm@senat.cz'; 'starosta@breznice.cz'; 'sulc253@seznam.cz'; 'mareksvab@post.cz'; 'tejc@seznam.cz'; 'toufar@blansko.cz'; 'jantriska@centrum.cz'; 'jan.uherka@czp-zk.cz'; 'urban@kcod.cd.cz'; 'marie.vaicova@seznam.cz'; 'vana.roman@seznam.cz'; 'urbanovahelena@centrum.cz'; 'dana.vahalova@seznam.cz'; 'karel.vachta@seznam.cz'; 'vanhova.j@kr-ustecky.cz'; 'vac.ves@seznam.cz'; 'vestinsky@vkprofil.cz'; 'vicha.petr@mubo.cz'; 'miloslavvlcek@atlas.cz'; 'Vladimir.Vlk2@seznam.cz'; 'karel@vodicka.net'; 'vojtechvolf@volny.cz'; 'votavav@psp.cz'; 'marketawernerova@seznam.cz'; 'marketa.zahradnickova@seznam.cz'; 'zaoralek@psp.cz'; 'zavoral1@seznam.cz'; 'ladislava.zelenkova@seznam.cz'; 'hejtman@kraj-jihocesky.cz'; 'zrzavecky@cssd-plzen.cz'; 'mohabry@seznam.cz'
    + Další komentáře