Puč a lekce z demokracie

Adam Borzič

Bohuslav Sobotka je zárukou, že by vláda vzniklá z podivného spletence, který předurčily volby, nemusela být katastrofou. Pokud puč ustojí, může se stát dobrým premiérem.

V těchto magicky teplých dnech zažíváme pozoruhodné lekce z demokracie. Povolební dění v naší nesilnější straně je poučné z mnoha důvodů. Hubené vítězství sociální demokracie a následný pokus o puč ukázaly, v jakých rozporech bytuje česká levice. Po několika letech katastrofálního vládnutí pravice, sociální demokracie nejen nezvítězila přesvědčivě, ale hrozí jí rozklad vyvolaný jejím „mafiánským“ křídlem.

Sociální demokracie, která se mohla jevit jako poslední, sic problematická, leč rozumná představitelka tradiční stranické politiky, se jednou svojí částí ukázala v dosti nechutných barvách. Spřízněnci kmotrů, odchovanci plzeňských práv, ambiciozní funkcionáři kumulující desítky funkcí, lobisti koncernů a především poskoci hradního pána se pokoušejí v přímém přenosu zmocnit nejstarší demokratické strany a svrhnout jejího legitimního předsedu přesně v době, kdy začínají povolebí jednání o nové vládě. Tak destabilizují zemi a poškozují demokracii - a to v době vleklé politické krize.

Proti tomu se přirozeně zvedá odpor. Dříve pasivní voliči ČSSD zaplavují sociální sítě, píší svým politikům a shromažďují se na ulicích, aby podpořili Bohuslava Sobotku. Už to je první pozitivní plod téhle situace. Podporu Sobotkovi a jeho voličům ovšem vyjadřují i lidé, kteří se hlásí k středovému či pravicovému smýšlení. Z jejich strany se jedná o autentický občanský postoj, který je třeba zvláště ocenit. Na demonstraci před pražským hradem jsem potkal voliče Zelených, TOP09 (a zřejmě i dalších stran). To není projev pragmatického spojenectví protizemanovských sil. Aby člověk navštívil akci jiného politického tábora a vyjádřil mu svojí účastí podporu (a de facto tak podpořil Sobotku jako budoucího premiéra), musí být občansky zralý. A v tom je závan naděje.

Poslední roky se totiž zdálo, že žijeme ve světě neslyšících — v zákopech. Levice měla oprávněně dojem, že není slyšet. Že není respektovaná jako plnohodnotný partner. Že její argumety, postoje a vize jsou automaticky podezírány ze spiknutí za zády lidstva a sociální otázka, pro levici klíčová, byla pokládána bezmála za společenskou nezdvořilost. (Obrazem toho byla téměř nulová komunikace pravicové vlády s levicovou opozicí.) Není-li nám nasloucháno, sami přestaneme naslouchat.

A tak větší část demokratické levice víceméně přeslechla i oprávněné obavy nelevicových občanů z působení Miloše Zemana. Respektive své vlastní rozpaky potlačila. Slovy jednoho milého sociologa: neuvědomovali jsme si, jak moc velký je to průšvih. Jistě, Miloš Zeman nespadl z kosmu - je spíše symptomem naší politické a společenské krize nežli její příčinou a bylo to právě ono přehlížení a pohrdání velkou částí obyvatelstva ze strany pravice, které mu umožnilo vyhrát v prezidentských volbách, protože neprivilegované přesvědčil, že bude hájit jejich zájmy. Připočteme-li k tomu ještě nesympatické estetizující kampaně a antikomunistické jančení, pochopíme, proč část levicových demokratů toto nebezpečí podcenila.

A přece při pohledu na počínání Miloše Zemana v delším horizontu se jasně vyjevuje, že odpor liberálů k prezidentovi byl oprávněný. Jeho odpůrci z pravé, středové (a částečně i levé části) politického spektra se nespletli. Miloš Zeman škodí demokracii v této zemi a to prakticky hned od svého nástupu do prezidentského úřadu. Ty tam jsou časy, kdy jsme při pohledu na jeho „šibalství“ mohli sami sebe přesvědčovat, že přes opojení mocí zůstává racionálně myslícím politikem. Byla to chiméra. Jeho kroky nejsou jen nestandartní, především mohou být pro tuto zemi nebezpečné.

Jak jinak interpretovat fakt, že politik, jehož obskurní fan klub získá 1,5 procent hlasů ve volbách, čímž mu občané dají najevo, že o jeho přímé zásahy do politiky nestojí, upeče s partou zrádců puč, který může rozbít sociální demokracii, ohrozit vznik nové vlády a destabilzovat celou zemi (zemi, která se nachází v úděsném stavu už delší dobu). Tajné schůzky v Lánech, zlověstné náznaky v rozhovoru s Moravcem — připomíná to špatný thriller. A nejděsivější na tom je, že vedle bažení po moci může být motivem i čirá msta.

Bohuslav Sobotka stojí Zemanovi v cestě. Je to paradoxní postava. Po slabším volebním výsledku bylo zřejmé, že se haškovci pokusí Sobotku z čela sociální demokracie odstranit (ostatně půl roku bylo patrné, že radši projedou volby než by podpořili svého předsedu a jeho snahy). Nikdo ale neočekával, že to půjde tak rychle a tak odpornou cestou. Míra této zrady a její načasování ovšem možná zradí nakonec pučisty i jejich kmotra v pozadí. Evidentně ani ve snu nepočítali s tak výraznou reakcí občanů.

To je plod pohrdání voliči a pojetí politiky jako jednostranně mocenského mechanismu. Sobotka, autentický sociální demokrat, který možná postrádá jiskřivé charizma, má totiž jednu zvláštní vlastnost: Nejsilnější je v okamžiku, kdy je neslabší. (Tajemná vlastnost.) Podpora, které se Sobotkovi nyní od občanů napříč politickým spektrem dostává, je nejen projevem odporu k haškovsko-škromachovsko-tejcovské prasárně, ale také oceněním politika, který možná není rozeným vůdcem, ale působí slušně, charakterně a konzistentně — je sociální demokrat. (Při vědomí, že je pouze člověkem a politikem — což je vždy situace morálně nejednoznačná.) Sobotka je zárukou, že by vláda vzniklá z  podivného spletence, který předurčily volby, nemusela být katastrofou a pokud puč ustojí, může se stát dobrým premiérem. Jeho klid a smířlivost vyvažované odvahou a neústupností jsou pro rozbouřenou dobu vhodnou charakterovou směsicí. Konečně to, že na sebe nestrhává veškerou pozornost, může být pro demokracii v této zemi hojivé. Možná, že v otřesené době je ideálním leadrem ten, kdo zná důvěrně otřesy sám. Politik, který přežije svůj odstřel, se protáhne skulinou nebytí a získá nečekanou sílu.

Volby, které puči předcházely, přinesly ne-výhru levice, porážku klasické pravice a úspěch nových, politicky spíše nečitelných subjektů. Jejich výsledek přesto nemusí být zoufalý. Nepřítomnost dominantního subjektu a rozdrobenost může symbolizovat skutečnost, že je čas spolu opět mluvit. Vyjednávat. Vést rozhovor. Vzájemně se podpořit. V sociálně a politicky rozdělené společnosti je dialog těch, kteří neabdikovali na prospěch celku nezbytný pro přežití (chce-li zůstat demokratickou). To, že někteří pravicově a středově orientovaní voliči podpořili Sobotku a především jeho rozlobené voliče, je důkazem, že takový dialog možný je. Pochopili, že budoucí podoba sociální demokracie ovlivní osud demokracie jako takové. Solidarizovali se s jinými voliči a nepřímo dali najevo, že demokraté z jiné části spektra, je zastupují. To je nadějné.

Politický boj, který v těchto dnech začíná, není primárně bojem s pučisty nebo se Zemanem. A nejde v něm jen o politický osud Bohuslava Sobotky nebo sociální demokracie. Je to především zápas o společnost, v níž nevítězí brutální intriky a mocenské kartely odcizených elit, nýbrž občané — jejich volby a schopnost se dohodnout.

(Věnováno Mirjam Kubíčkové)

    Diskuse
    JK
    October 29, 2013 v 10.22
    Skvělý text
    děkuji.
    October 29, 2013 v 14.13
    ambiciózní funkcionáři a ti druzí
    Souhlasím, když se píše, že tu jde momentálně o víc než o boj dvou frakcí, že ČSSD okovaná Zemanem bude jen prohlubovat českou variantu krize demokracie - byl bych ale opatrný tam, kde se začne horovat pro "dobré" křídlo a zadupávat to opačné, "zlé". Například na Vysočině k tomu "dobrému" údajně patří např. Petr Zgarba, regionální politik, jejž předchází velmi špatná pověst. Dejme si pozor, ať pak nejsme překvapeni, že jsme někomu posloužili za užitečné idioty.
    October 30, 2013 v 17.49
    Přesně tak, pane Vaníčku.
    Užiteční idioti, je ten správný příměr. Už to, že za Sobotku demonstrují příznivci TOP09, je varující. Řešení krize v ČSSD bych viděl v tom, že by mělo po špatně dopadlých volbách abdikovat celé vedení, ne jen Sobotka. Ale takto se bojuje za chudáka Sobotku, jehož napadli zlí zemanovci, a šmahem je zapomenuto, že dvakrát ostudně dopadl ve volbách a nedokázal udělat v ČSSD pořádek. Mimochodem, ve volbách ho přece Hašek porazil, i když kandidoval ze druhého místa.
    BT
    October 30, 2013 v 18.53
    Pane Ševčíku,
    bez ohledu na to jestli jsou lepší Sobotkovci nebo Haškovci v ČSSD, je pro přežití této strany nutné aby se odřízla od prezidenta Zemana, jinak dopadne jako ODS. ČSSD byla voliči volena jako NEZÁVISLÁ strana, nikoliv jako obslužná strana prezidenta.

    A to odříznutí reprezentují Sobotkovci, nikoliv Haškovci. Proto je nutná kapitulace Haškovců. Buď budou KONEČNĚ na 100% respektovat řádně zvoleného předsedu nebo ať si založí SPOZ číslo 2.

    Jsou to oni, kteří odmítají respektovat "pravidla hry". Nemohou se smířit s tím, že stranu nevede Hašek, který se projevuje jako prezidentova loutka. Ale to je jejich problém, nemají právo do toho zatahovat celou zemi.

    Kdyby zvítězil v předsednických volbách Hašek, přirozeně by ho museli respektovat Sobotkovci. A pokud ne, tak by opět bylo namístě založit si jinou stranu.

    Tady jde o elementární pravidla hry. Nemohu současně využívat zázemí strany ke svému mocenskému postupu a současně ji rozkládat nerespektováním pravidel.

    To nemá nic společného s tím jestli jsou lepší Haškovci nebo Sobotkovci.
    October 31, 2013 v 10.18
    Pane Trávníčku,
    souhlasím s vámi, že jde o elementární pravidla hry. Ovšem je nutno k tomu dodat, že zároveň jde o základní poltiická pravidla.
    Většina lidí přejala retoriku pravicových médií o zlých pučistech a čistém Sobotkovi. Zkusme se od ní odpojit a zopakovat si fakta.
    Předvším je naprosto nepochybné, že ČSSD pod Sobotkovým vedením, dosáhla po dvě volební období mizerného volebního výsledku, který byl hluboko pod očekáváním. To je fakt, který se nedá okecat. Dále je zřejmé, že Sobotka se jako předseda neosvědčil, nedokázal mít ve straně rozhodující slovo. Další zjevný fakt. Zatímco Paroubek odstoupil po volbách, v nichž dosáhl 30 % hlasů, Sobotka odmítá odstoupit po daleko nižším volebním výsledku. Další fakt. Navíc se odmítá podrobit rozhodnutí předsednictva a odmítá odstoupit. K udržení se v pozici používá metod demonstrací a v tisku napadá své odpůrce. Rozumný člověk by jeho chování nazval pučem proti vedení strany, přesto jsou pučisty nazýváni ti, kteří jej odvolali. Další fakt.
    Zveřejněním vnistrostranického boje Sobotka znevěrohodňuje ČSSD. Svůj boj o svůj post vydává za boj o lepší ČSSD. Ztěžuje tím povolební vyjednávání, neboť strana je takto silně oslabena.
    O Haškovi jsem iluze neztratil, neměl jsem je před tím totiž žádné. Zato jsem je ztratil o Sobotkovi. ČSSD potřebuje ve svém čele lídra. Člověk, který neumí vyhrát, ani prohrát, to nemůže být. Proto opakuji: včichni členové /se Sobotkou v čele/ vedení podat okamžitě demisi a nový sjezd určí nové vedení. To je jediná cesta. Ne haškovci, ale určitě ne také sobotkovci.
    October 31, 2013 v 11.43
    Smím jako diskusní příspěvek JEN zopakovat autorův poslední odstavec a říct k němu "Amen - Ano, budiž tak"?

    Politický boj, který v těchto dnech začíná, není primárně bojem s pučisty nebo se Zemanem. A nejde v něm jen o politický osud Bohuslava Sobotky nebo sociální demokracie. Je to především zápas o společnost, v níž nevítězí brutální intriky a mocenské kartely odcizených elit, nýbrž občané – jejich volby a schopnost se dohodnout.
    October 31, 2013 v 12.59
    Pro pana Ševčíka
    Paroubek odstoupil po výsledku 22%, ne 30 %. To samozřejmě neznamená, že by současný výsledek ČSSD nebyl neúspěch.
    Nicméně váš pohled nesdílím. Píšete, že Sobotka nerespektoval rozhodnutí předsednictva aby odstoupil. K tomu je třeba říci, že předsednictvo ho k dostoupení jistě mohlo vyzvat ale to je tak všechno. Tato výzva pro něj nebyla nijak závazná a odvolat ho může jedině ÚVV.
    Pokud by předsednictvo udělalo jen toto nešlo by o nic světoborného. Ale ono navíc vyřadilo předsedu strany z vyjednávacího týmu. A tady už jde o jednání, které lze označit jako pučistické.
    Navíc v sobotním vyjádření Hašek, že chce aby B: Sobotka vedl vyjednávání o vládě a v neděli otáčí o 180 stupňů. Mezitím se setkává/nesetkává s M. Zemanem.
    Já myslím, že tady platí, že pokud něco vypadá jako kachna, kváká to jako kachna a chodí to jako kachna tak to kachna asi bude.
    BT
    October 31, 2013 v 15.07
    Pane Ševčíku,
    nějak Vám bohužel docházejí relevantní argumenty, tak začínáte lhát (30% pro Paroubka) už jako ten Hašek. Navíc evidentně neznáte stanovy ČSSD nebo je znáte, ale zkoušíte zde zase lhát. Je opravdu paranoidní nazývat někoho, kdo se drží stanov strany, pučistou.

    Za obskurní argument považuji i Vaše neustálé zdůrazňování, že se Sobotky zastala i část pravice. No a co? Prozradím Vám jedno sladké tajemství: i názorový oponent může mít někdy pravdu. To jen Vy a bývalá pravicová trojkoalice si myslela, že máte patent na rozum a podle toho se k opozici i chovala.

    Souhlasím, že ČSSD potřebuje v čele lídra. Ale současně se potřebuje zbavit všech těch komických pučistů, kterým bažení po moci tak zatemnilo mozek, že ze sebe udělali před celým národem breptavé hlupáky. Jinak bude ta strana všem pro smích. Pokud to Sobotka dokáže, tak je podle mne lídr na správném místě a podaří se mu stranu konečně stabilizovat.
    October 31, 2013 v 16.05
    Pane Trávníčku,
    Paroubek 32 % dosáhl, jen jsem přehlédl rok voleb. Nicméně po špatném výsledku /lepším než Sobotka/ odstoupil. Sám.
    Debata s vámi ztrácí smysl. Jste na barikádě, všichni oponenti jsou lháři, nevidíte, neslyšíte.
    Dáváte je /tedy i mě/ dohromady se všemi ďábly, klidně i s bývalou trojkoalicí. Máte teď svého vůdce a za tím jdete beze všech pochybností. Vůdce je svatý, nebaží po moci a tak se stane lídrem /proč to neudělal dříve nemá cenu se ptát, vůdce se neptáme/. Stabilizuje stranu a oproštěnou od pučistů ji přivede k vítězství!
    Napište si, kromě mne a dalších, kteří s vámi nezpíváme bojové protipučové písně, ještě dalšího lháře, třeba autora tohoto článku: http://www.blisty.cz/art/70804.html. Ať nás, paranidní lháře, máte všechny pohromadě a můžete s námi pak zatočit. A nezapomeňte - kdo říká něco jiného, než chcete slyšet, je lhář! Není důležité že se spletl při nepodstatné věci. Tak se dá nejlépe vyrovnat se svědomím. I když Homer je vypínal pivem. Nebo mozek? Ono je to někdy jedno.
    BT
    October 31, 2013 v 20.04
    Pane Ševčíku,
    jako PODSOUVAČ ideologické zaťatosti svých oponentů jste skvělý, to musím uznat. Ale to je tak všechno.
    Je to škoda, protože kdybyste dovedl argumentovat, mohla to být užitečná debata. Citelně zde chybí někdo kdo dovede vnímat argumenty a klást protiargumenty místo povídaček o barikádách. Je mi jasné, že lidé, kteří chodí vyjádřit svůj názor veřejně jsou pro některé pozorovatele křiklouni, pro jiné zase lůza. To co říkají, je přirozeně nezajímá.
    MP
    October 31, 2013 v 20.10
    Luďkovi Ševčíkovi
    Kde my, pitomé manipulovatelné ovce, bereme svojí rétoriku, je jasné. Zblble ji přebíráme z pravicových medií jako je Právo -- někteří z nás to dokážou osmózou, protože se zapřísáhávají, že ta media nečtou.
    Ale zajímalo by mě, kde berete svoji rétoriku Vy, levicově osvícení: "pražská intelektuálská kavárna, Jeho Jasnost, zveřejnění vnitrostranického boje znevěryhodňující ČSSD (to je přímo okouzlující, musel jsem si to přeříkat několikrát pomalu, abych dostatečně vychutnal slakobolně falešné blbství té fráze), užiteční idioti." Jak to dokážete, takové majstrštyky demagogické vyprázdněnosti sladit bez medií? Inu, hned se poznají lepší lidé :-)
    November 1, 2013 v 11.09
    Chvíli jsem by překvapen tou útočnou retorikou,
    kterou jsem byl zahlcen proto, že jsem odmítal vidět svět tak, jako mí oponenti. Říkal jsem si, proč proboha lidé, kteří se považují za demokraty, jsou schopni najednou doslovně řvát na někoho že je lhář, že si vychutnává slakobolně falešné blbství frází atd.
    Pak jsem to pochopil. Já jim vlastně svým oponentstvím upírám radost. Radost z vítězství, kterou jako levičáci dávno, velmi dávno nezažili. Není přitom tak důležité, že se nepodařilo porazit neoliberály, zvítězili jen nad jiným stranickým křídlem, ale je to konečně vítězství! Malé, ale jejich. A pak příjde nějaký šťoura a začne poukazovat na to, že jejich geroj až zas takovým gerojem není. No to tedy ne! Jejich vítězství jim nikdo brát nebude!
    Sobotkovi, po dlouhé době, připisuji kladné body. Podařilo se mu zdivočet národ, přesvědčit většinu příznivců ČSSD, že on je ten pravý předseda.
    A to i přesto, že volby pod jeho vedením dopadly oproti očekávání a oproti místní politické situaci katastrofálně, přesto nemusí vyvozovat žádnou osobní zodpovědnost, i když to by mělo být pravidlem. A dále i přesto, že jeho současné vítězství není normálnímu smrtelníkovi téměř k ničemu, protože pokud vstoupí do vlády s Terazkym, tak sociálně demokratický program neprosadí a navíc ČSSD hodně zkompromituje. On sice asi bude mít ministerský flek, ale lidi dole utřou hubu.
    Na závěr jen tolik:. Jsem rád, že nejsem členem ČSSD. Zřejmě bych byl vyloučen a poslán do kotelny. Neboť ČSSD teď bude oproštěná od rozvratníků a zpátečníků. Horlivých je jistě dosti. I tu.
    ??
    November 1, 2013 v 16.41
    Pane Ševčík, proti víře nemá rozum naději.
    Víte jaký rozdíl je mezi vámí a vašimi oponenty p.Ševčík ? Ti lidé mají víru a pro věřícího člověka je víra něco,co nelze podrobit kritickému zkoumání. Příklad dogmat. Putna se vzepřel Zemanovi, i kdyby prznil chlapečky budiž svatý. Bek se vzepřel Zemanovi (zdali oprávněně je diskutabilní) budiž svatý. Sobotka se vzepřel Zemanovi, budiž svatý. Stará moudrost, když mne chválí nepřítel , dělám možná něco špatně je zapomenuta. Abych uvěřil že demokratičnost voličů TOP09 a ODS je vedla do ulic podporovat Sobotku, musel bych podstoupit lobotomii. Se snahou podrobit informace kritické analýze nemůžete uspět u lidí, kteří vás označí (když jim chybí argumeny) za slintajícího idiota . Že p. Profant.





    BT
    November 1, 2013 v 17.44
    Pane Kuchejdo,
    vřele souhlasím s titulkem Vašeho příspěvku: proti víře nemá rozum naději

    Spolu s panem Ševčíkem nás svými příspěvky, kde se Vaše reakce míjí se vznesenými argumenty, neustále utvrzujete v pravdivosti oné sentence.

    Nepochybně existují k argumentům protiargumenty, které by je mohly užitečně korigovat. Je velká škoda, že místo nich sem lejete po vědrech pouze vaše emoce.

    Což ale musím bohužel vytknout i panu Kolaříkovi, byť k jeho pohledu na svět mám podstatně blíže.

    Opravdu nepůsobí moc racionálně když se v hodnocení pana Kotrby zaměřuje na jeho vzhled namísto rozboru jeho tvrzení v jeho článcích. Byť s Kotrbou osobně většinou nesouhlasím.



    MP
    November 1, 2013 v 18.37
    P. Ševčíku,
    socdem JE fakticky zničena a knockautována, levice prohrála jakýkoli zápas o moc na nejmíň pět až osm let. To je fakt, který se nám samozřejmě nemusí líbit, ale který budeme muset respektovat.

    Sobotka dovedl stranu ke 20% - a Hašek by snad udělal lepší volební výsledek? Na základě čeho tak soudíte? Uměl by Hašek lépe čelit náporu antipolitických populistů z ANO a Úsvitu? To stěží... Čímž je vaše spílání Sobotkovi za nízký volební výsledek vyřízeno.

    Zatímco totiž Sobotka "jen" nedokázal dost přesvědčivě vyhrát, tak Hašek pro změnu svým nedělním krokem stranu definitivně dorazil. Jeho přičiněním totiž přišla o poslední voliče, a to i z jádra. Stranu rozhádanou a nota bene stranu podrazáků (a tak je dnes ČSSD vnímána) totiž NIKDO volit nebude. Hrobařem ČSSD (a potažmo celé levice, protože KSČM nikdo k vládě nepustí) jsou tedy Hašek a Zeman.
    BT
    November 1, 2013 v 18.53
    Pane Plevo, Martine,
    souhlasím s tím co píšete.
    Mám ale jednu poznámku/otázku k sentenci ""KSČM nikdo k vládě nepustí":
    myslíte, že KSČM by chtěla někdy do vlády? Pozoroval jste snad někdy jen náznak toho, že by o něčem takovém uvažovali? Nevím jestli jste vnímal ten slastný úsměv pana Filipa a Kováčika, když s gustem oznámili, že jdou (jako vždy) do opozice. Já mám dojem, že to nejhorší čeho by se jejím funkcionářům mohlo dopstat je to, že by KSČM přesvědčivě vyhrála volby. Kdyby toto podle předvolebních průzkumů hrozilo, mám pocit, že by paní Semelová 3x denně běhala s věnci na Gottwaldův hrob a pan Filip žhavil pero k pozdravným dopisům do KLDR.
    Tím by totiž skončil bezstarostný a blahobytný život funkcionářů KSČM, práce a zodpovědnosti by enormě přibylo, voličů by naopak ubylo a s nimi logicky i penízky ze státního rozpočtu.
    ??
    November 1, 2013 v 19.20
    Jednoduchá otázka zcela bez emocí p. Trávníček.
    Souhlasíte s tímto tvrzením p. Kolaříka ?

    "A "Britské listy" (které ovšem s Británií nemají nic společného) jsou pěkná žumpa."
    BT
    November 1, 2013 v 19.29
    Pane Kuchejdo,
    s jádrem tohoto tvrzení nesouhlasím.
    November 2, 2013 v 10.23
    Pane Plevo,
    proč si myslíte, že se domnívám, že by Hašek dosáhl lepšího volebního výsledku? Jednak je to spekulativní otázka a jednak Hašek není a ani nebyl "můj kůň". Moje rozčarování po volbách nespočívá v tom, že by ČSSD dosáhla špatného výsledku. Ani v tom, že Hašek, Škromach a další šli Sobotku odstřelit. To vše se dalo očekávat. Moje rozčarování pramení ze Sobotkova chování. On totiž, jako předseda ČSSD, nepřijal žádnou odpovědnost za mizerný volební výsledek. Nevyvodil z výsledků voleb žádné osobní důsledky. Šel bojovat jen o své koryto.
    Měl totiž těch možností víc. Když jej předsednictvo vyzvalo k odstoupení, mohl jim říci - spolu chyceni, spolu pověšeni - půjdu, ale vy chlapci také. A členstvo rozhodne co s námi. Místo toho vytruboval po světě, jak mu pučisté ubližují. Na většinu obyvatel to zabralo, na mě ne. Já jsem nezapomněl, že Sobotka, neboť on byl předsedou /a nechal se za to odměňovat/, měl určitě nést největší odpovědnost za debakl. To se nestalo. Což je po taktické stránce jeho vítězství, ale není to rozhodně vítězství ČSSD.
    Nemluvě o tom, co chystá dále. Pokud vleze Terazkymu do chomoutu, může stokrát opakovat, že jde prosazovat sociálně demokratický program. Bude ale prosazovat program ANO s tím, že úspěchy shrábne Terazky a neúspěchy zůstanou socanům.
    Měl jsem obavy, že by se Haškovo křídlo chtělo spřáhnout s ANO. A ono se s ním spřahuje křídlo Sobotkovo. Kdy tady byl článek - Najdi 5 rozdílů mezi Haškem a Sobotkou - či jak se to jmenovalo?
    Na závěr jen tolik. Jestli hrobaře ČSSD hledáme v Haškovi a Zemanovi, je nám pak fajn. Zeman je vně, Hašek za chvíli taky bude, takže zůstanou jenom ti správní socani a vše půjde vpřed. A když ne, budeme zase hledat nějakého nepřítele. Protože my chyby neděláme. Jen musíme vymazat z paměti, že takhle už kdysi kdosi postupoval a neskončil dobře.
    November 2, 2013 v 10.40
    nesmysl
    To, co píše pan Ševčík je naprostý nesmysl. Výsledek sociální demokracie nebyl slavný. Také jsem z něj byl zklamán. Ale vzhledem k velkému množství nespokojených a naštvaných občanů, kteří volili populisty a protestní strany, dopadla sociální demokracie ještě obstojně, srovnejte s ODS a KDU-ČSL, část hlasů KSČM je stále protestních. Za druhé, v minulých volbách, neměli možnost sestavit vládu, proto Paroubek odstoupil, kdežto nyní tu možnost měli. To ostatně prohlásil sám Hašek dříve než začal intrikařit a podrážet Sobotku a sociálnjí demokracii. Proto by bylo nezodpovědné, kdyby Sobotka odstoupil a tím by znemožnil vyjednávání o vládě. Kdo jiný mohl nastoupit na jeho místo než Hašek a to by byl faktický konec sociální demokracie. Jsem rád, že Sobotka pokus o puč ustál, i když ho jistě nečeká procházka růžovým sadem, když se podíváme na jeho partnery.
    November 2, 2013 v 11.56
    Pane Šimso,
    jednoduše bych také mohl napsat, stejně jako vy, bez jakýchkoli dalších objasnění, že píšete naprosté nesmysly. Zřejmě bych byl mnohem blíže pravdě. ČSSD že dopadla obstojně? Ten úhel pohledu bych chtěl také mít, je nádherně optimistický, bohužel se naprosto rozchází s realitou. ČSSD byla v opozici, na rozdíl od vládních stran nenesla žádné břímě. Ty prostestní hlasy měla slupnout ona, pokud je neslupla, není to pro ni omluva, ale obžaloba mizerné kampaně. Sobotka nepřiznal vinu, tak se ve vašich očích stal odpovědným. No to jsou mi věci!
    Pane Kolaříku, nic vám pod nos necpu. Kdyby jste jej všude nestrkal, tak by jste články všech těch hrozných Kotrbů nemusel číst. K tomu vás nikdo nenutí. A mimochodem - komu NÁM? Jakou skupinu že to tu zastupujete?
    Ještě bych vám - pane Šimso /není to tedy určeno vám pane Kolaříku/ doporučil přečíst si dnešní článek Bělohradského v Právu. Také si dovoluje mít jiný, dnes menšinový názor, revolucionáři jej jistě dají brzy na index. Vždyť také píše samé nesmysly, když nepíše to, co lidé chtějí číst.....

    November 2, 2013 v 12.21
    Pak ale naprosto nechápu, pane Kolaříku,
    na co si stěžujete?
    MP
    November 2, 2013 v 13.10
    Luďkovi Ševčíkovi
    ČSSD si nesla pořádně těžkou zátěž :
    a) Kraje, města a míra korupce v nich, rozohdně větší než malá -- břímě navíc zvýrazněné tím, že se ti krajští výtečníci nahrnuli na parlamentní kandidátky; řekl bys, že jsou na tom třeba v Jihomoravském kraji sociální demokraté personálně hodně špatně, když tamější hejtman musí stihnout ještě dělat poslance;
    b) Strategie obrany proti neoliberálnímu blbnutí Nečasovy vlády, která sestávala pouze z postoje: "Počkejte, až nás zvolíte -- protože, co jiného Vám zbývá -- bude líp."
    c) Dvouletá ztráta čitelnosti; personální, programové, potenciálně koaliční.

    Jaké mohla slupnout protestní hlasy, když se nebyla schopna postavit za protestní projevy?
    Kalouskova dvacetiprocentní daň na knihy, při našem malém trhu likvidační; a navíc krutě asociální (z prodaných výtisků představují v ČR dnes přibližně polovinu učebnice a skripta) -- a kdo není schopen jasně říct, že je to pitomost (výnos daně z knih je např. polovina toho, co se vrací na DPH cizím filmovým produkcím)? Bohuslav Sobotka.
    Odborářská demonstrace, plný Václavák; a kdo se k této aktivitě chová více než rezervovaně? ČSSD.

    Jestli si ČSSD neudělá pořádnou analýzu výsledku voleb a nechá si místo toho vnutit absurdní diskusi o tom, jestli za to mohla reklamní kampaň nasazená na tvář předsedy, bude to další kolaterální ztráta v rámci té nedělní pitomosti, co ji nechci říkat puč.

    Jsem skeptik, tuším pan Trávníček mě před volbami nazval "krystalickým nihilistou" (s čímž nesouhlasím, raději bych byl "tekutý nihilista") a umím si snad představit věci, za které se dá umírat -- ale rozhodně neznám nic, za co by se mohlo vraždit či upalovat, ba i jen ostrakizovat. A můj "nihilismus" jde tak daleko, že mi u Bělohradského článků vadí mnohem víc, když jsou napsány pod stylistickou úrovní u autora obvyklou (nečastý případ), než když říkají něco, s čím z duše nesouhlasím (častý případ). A u fráze „o zveřejnění vnitrostranického boje znevěryhodňující ČSSD“ mi nevadí její pravdivost/nepravdivost, ale to, že jakožto fráze jen diskusi o jakékoliv pravdivosti znemožňuje: Ono předsednictvo ČSSD hlasuje čtyři hodiny o vyslovení nedůvěry předsedovi (tedy o zahájení vnitrostranického boje) a vinen je předseda, který o této v době jeho vystoupení už tři hodiny komentované záležitosti promluvil na přímý dotaz novináře?
    BT
    November 2, 2013 v 13.54
    Pane Kolaříku,
    teď už jsou Vaše vyjádření o panu Kotrbovi pro mne přijatelnější a v jádru s nimi souhlasím. Pro mne je totiž důležité to, že když někdo někoho kritizuje, uvede také konkrétně za co ho kritizuje. Je možné o někom napsat, že je gauner, ale je třeba vysvětlit proč.
    Pokudu se týká Britských listů, za žumpu je nepovažuji, za žumpu považuji pouze (menšinu) článků tam publikovaných. Což mi nijak nebrání uvést zde odkaz na jiný článek na BL, který naopak považuji za kvalitní či informačně přínosný. Na BL najdete např. i velmi kvalitní (dle mého názoru) články primáře F. koukolíka. Na BL vychází články bojující proti exekutorskému banditismu, články, které varují před degradací vzdělávacího systému... A mohl bych dlouze pokračovat.
    Já se necítím být členem žádných fanklubů konkrétních periodik, vždy se snažím informace, které přinášejí, analyzovat bez předsudků. Některé periodikum se mi názorově blíží na 90%, jiné na 50%, další třeba na 10%. Dokonce i některé pasáže některých článků pana Kotrby obsahují některé postřehy, které mne zajímají. I když bych hodnotil osobnost p.Kotrby jako celek dost podobně jako Vy. Nepoužil bych slovo gauner, ale spíše označení "velmi nevěrohodný a velmi nekorektní" člověk.
    November 2, 2013 v 15.30
    Pane Profante,
    jsem rád, že už přichází na řadu věcná diskuse.
    Takže s vašimi body a)-c) souhlas, jen v bodě c) bych tu ztrátu čitelnosti o dost prodloužil.
    Dále pak - s absencí protestního hlasu ČSSD naprostý souhlas.
    Taktéž s nutností anylýzy voleb. Samozřejmě výsledky analýzy musí vést k vyvození konkrétní zodpovědnosti. Někdo za ty zbabrané volby a potažmo za celou zbabranou politiku musí nést zodpovědnost. To se tu teď. díky revolučnímu kvasu, nějak ztratilo, což je špatně.
    Teď k té mé "frázi". Není snad pravdou, že Sobotka, v rámci boje o svůj post, zatáhl do vnitrostranického boje veřejnost? Jakým způsobem pak bylo veřejnosti presentováno předsednictvo ČSSD? Špinavé prádlo by se mělo prát doma, ale protože Sobotka vytušil, že nemá podporu ve straně, zveřejnil spor, aby se díky tlakům zvenčí udržel.
    Takže k analýze voleb by se jistě hodila také analýza toho, jak a kdo v povolebním střetu ČSSD poškodil.
    Jen by mě zajímalo, kdo takové, skutečně kvalitní a nezávislé analýzy je schopen udělat. Pokud by to měly být PR agentury, které pracovaly na volebním programu, dovedu si představit lépe vyhozené peníze.
    K Bělohradskému. Bývaly doby, kdy jsem se jeho články moc nezabýval. Měl jsem své favority, především Kosíka. Postupem času ale u Bělohradského došlo k pozitivnímu vývoji, řekl bych, že v kontextu doby dozrál, prohlédl. Dnes se na jeho eseje a články těším.
    A na závěr to, co by tu mělo kralovat, kdyby tu nevládlo to hloupé revoluční nadšení. Sobotka hodlá spojit ČSSD s Terazkym, který již vyzpěvuje, jak bude dělat ministra financí. Tady nám, díky tomu, že se zabýváme předhozenými tématy, uniká čas na případný protest proti destrukci sociální demokracie.
    Je to dobře nastražená past. Nemůžeme přece teď kritizovat kroky předsedy, kterého jsme si vybojovali proti "pučistům". Rozvázali jsme mu tedy ruce k jednání, proti kterém bychom normálně vehementně protestovali. Že by Hašek vlezl do chomoutu s Terazkym také, není pro normálního člověka žádnou omluvou Sobotkova konání.
    MP
    November 2, 2013 v 17.35
    K té analýze
    Já vím, že Ota Novotný je dnes zatažen do aktuálního stranického sporu, ale je to profesionál. Klidně bych věřil týmu, který by sestavil.
    Ale kdybych byl předseda ČSSD -- a že bych v té kůži být nechtěl -:) -- požádal bych vedení MDA, aby sestavilo analytický tým, dal jim rozpočet a jako součást zadání bych zdůraznil konferenci "Situace ČSSD dnes", pokud možno s lidmi jako je Bělohradský, Keller ... jako svého druhu oponenturu té analýzy.
    BT
    November 2, 2013 v 22.19
    Pane ŠEvčíku,
    myslíte, že by měla ČSSD jít zase do opozice? Že by to bylo menší zlo než jít do vlády?
    Nebo co by měla podle Vás udělat?
    Neberte prosím (po našich neshodách) tyto mé otázky jako nějaké provokace. Já sám nevím co dál. Všechna řešení jsou špatná.
    Jen si myslím, že ČSSD by měla dál pokračovat se Sobotkou v čele. Zdá se mi to jako nejmenší zlo. Pokračovat s někým jiným dál myslím ničemu nepomůže.
    November 3, 2013 v 9.19
    Pane Profante,
    Novotnému je dnes vyčítáno, že nedovedl zvládnout předvolební prognozy. Přesto, zahrnout jej do týmu, který by analýzu prováděl, není špatný nápad. A s tou oponenturou je to nápad výborný /tedy s tím týmem/.
    Teď jde o to, zda k takovéto analýze bude vůle, když ti, kteří jí budou podrobeni, mají máslo na hlavě. Ale pod tlakem členstva a levicové veřejnosti by ji měli umožnit.
    Pane Trávníčku, já se domnívám, že by, v současné konstalaci, měla ČSSD zůstat v opozici. Po taktické stránce to vidím jako nejlepší řešení. Díky rozdrobenosti parlamentu je schopna, společně s komanči, vytvořit nejsilnější parlamentní uskupení, které by vcelku účinně, při vhodně diplomatických postupech, dokázalo prosadit levicové myšlenky a brzdit neoliberální hovadiny.
    S její účastí ve vládě už tomu tak nebude. ANo a lidovci mají více poslanců, než ČSSD, bude tedy v menšině. Pokud bude Sobotka předsedou vlády, všechny průšvihy se připíší socanům a všechny plusy shrábnou ANO a lidovci. Píše se tu o shodě ve volebním programu, ale v tom nejdůležitějším se shodují ANO a lidovci, ale ne ČSSD. Navíc není vůbec nemožné očekávat, že po čase, kdy se situace země nebude lepšit, lidovci s Terazkym kopnou ČSSD do třaslavic a budou "zachraňovat" zemi s TOP09 a ODS. ANO je pravicová strana a nikoho by nemělo mást, že se tak, z taktických důvodů, netituluje.
    Navíc, současná "vládní horečka" ČSSD je špatným znamením. Oslabuje při vyjednávání a může přitom ještě skončit pořádným průjmem v případě, že ze strany lidovců a ANO jde jen o hru se socany, která by skončila přímo sestavením pravicové vlády. Tím by byli socani poníženi nejvíce.
    PM
    November 3, 2013 v 11.14
    Navrhuji, aby někdo ujasnil občanům
    proč zrovna v tomto případě postvolebního klání zvítězil ČEZ nad Lukoilem.
    Když už jsme se všichni rozhodli jejich souboji o dominanci trpělivé i netrpělivě přihlížet.
    PM
    November 3, 2013 v 12.01
    Také se obávám pane Ševčíku,
    že nakonec socani opět dostanou od pravice opětovnou lekci významu solidarity ve společenskopolitické rovině.
    Nechali si ji od neoliberálů řádně vytlouct z hlavy.... rozverně bych podotkl.
    MP
    November 3, 2013 v 12.07
    Luďkovi Ševčíkovi o Otovi Novotném
    To, co teď přiznám, přiznávám s nechutí. Protože jak je rok dlouhý, nadávám Otovi -- když ho jednou za čas potkám --, že svoji prací kolaboruje se sklonem tzv. reálné politiky, aby říkala to, co chce podle průzkumu veřejného mínění nejspíše pravděpodobný volič slyšet. Místo toho, aby politici voliče přesvědčovali o tom, co je rozumné. Prostě takový ten sklon, který tady občas předvádí Martin Pleva větami typu: "Podle toho, co vím, voliči jsou rasisté. Ja sice jsem proti rasismu, ale není taktické jim to říkat, nemluvili by se mnou."
    Ale přes tuto výhradu k Otově práci, ČSSD od něj vždy měla ty nejlepší informace, které se daly pořídit (a podezírám jinak zcela čestného Otu, že občas i ty, které se daly jen ukrást). A vždy s poctivým výkladem, jak se dají číst. Jestli je politici ČSSD neuměli použít, nebo nechtěli použít -- anebo je dokonce zneužívali jako alibi svých pochybných rozhodnutí, to už přeci nemohl Ota nijak zásadně ovlivnit. To je jako byste po havárii opilého devatenáctiletého řidiče, který jel 120 po okresce, dával hlavní vinu tomu, kdo při prodeji auta neřekl možná dost důrazně rodičům řidiče, že Porsche akceleruje rychleji než škoda 120.
    BT
    November 3, 2013 v 12.23
    Pane Ševčíku,
    to co píšete, zní logicky.

    Jenže hlavním úskalím tohoto řešení je to, že by zde zase několik let vládla tvrdě neoliberální vláda. Vydrží to ještě nejvíce zbídačený sektor společnosti? A je (zvláště po zkušenosti z těchto voleb) vůbec naděje, že v dalších volbách by se konečně levice dostala k moci? Že by se neopakoval po třetí stejný scénář (předčasné volby - prezidentská vláda - VV/Babiš/XX)?

    Když jsem zde v diskusích před 2. kolem prezidentské volby spolu s panem Plevou argumentoval, že je strategičtější volit Schwarzenbrga než Zemana i s vědomím, že to budeme muset pod neoliberální vládou vydržet až do řádných voleb (tj. o 3/4 roku déle), ale, že by to v těch volbách pak oslabilo pravici, hlavním protiargumentem našich oponentů bylo, že kašleme s touto strategií na ty nejslabší, kteří už potřebují změnu hned. A tu, že zvolení Zemana zajistí. Zajistilo?

    Myslíte tedy, že by teď další - patrně mnohem delší - odklad ti nejslabší zvládli?
    November 3, 2013 v 18.25
    Pane Trávníčku,
    jak píšete, to rozhodování je těžké. Jenže mám obavy, že svou účastí ve vládě ČSSD nebude těm potřebným k prospěchu a navíc vykope socialistům hrob. ANO a lidovci stejně nepřipustí změnu současného systému, to přece dopředu deklarují. Takže účast ve vládě, hodně zjednodušeně psáno, kromě koryt pro papaláše z ČSSD, přínos nulový. Třeba mě někdo přesvědčí, že se mýlím. Prosím, zatím však nic opačného nevidím.
    S tou volbou prezidenta to zní logicky. Ale. Hlasy iritovaných shrábl Terazky a Okamura. Jaká je jistota, že by to bylo za Dřímala jinak?
    A budu tady dál tvrdit, že pokud si ČSSD nezačne vydávat vlastní periodikum, tak to bude prohrávat dále. Komanči mají noviny, co sakra brání socanům je mít? Já bych je bral raději, než Právo. Bez informací, jen s nějakými plakáty Sobotky, těžko lidi o něčem přesvědčíte.
    BT
    November 3, 2013 v 20.58
    Pane Ševčíku,
    můžete mít pravdu, netvrdím s jistotou, že ne.

    Ale přesto já se tentokrát kloním k variantě, že ČSSD by měla ve vládě být a aspoň brzdit (k tomu je nutné aby byla jednotná). Upínat se teď k dalším volbám někde v nedohlednu, to vidím jako krajně riskantní.
    Asi se tím ČSSD dostane do role kamikadze, ale podle mne teď nemůže ani do opozice. Nemůže pořád vyhrávat volby a být přitom pořád v opozici. To by ji zničilo úplně stejně jako účast ve vládě a ani by se o nic nepokusili. Nebo by z ní vzniklo béčko KSČM, tj. druhá (slabší) věčně opoziční strana. Osobně si myslím, že pro funkcionáře takové strany je to velmi příjemné: mohou pořád jen kritizovat, svou kůži na trh nikdy nenesou a o dobré bydlo mají postaráno. K čemu je ovšem taková strana levici, to nevím.
    MP
    November 3, 2013 v 21.25
    B.Trávníčkovi
    Myslím, že alternativy stojí jinak -- buď ČSSD bude stavět vládu, anebo vláda nebude. Ona by se sice dala teoreticky napočítat většina bez ČSSD, ale fakticky by to bylo holé šílenství. Strašení pravicovou vládou je leda záminka pro ústupky ze strany levice. 10. listopadu by měla ČSSD jasně říct, co už by byla příliš vysoká cena za vládu. Řeči o tom, že se musíme dohodnout za každou cenu jsou cesta do pekel.
    November 4, 2013 v 10.21
    Nebo také:
    + Další komentáře