Z voleb může vzejít relativně dobrá vláda

Jakub Patočka

Výsledek na první pohled vypadá hrozivě, jeho důsledky ale mohou přinést relativně příznivou vládu. Bohuslav Sobotka by neměl rezignovat, nýbrž pokusit se vyjednat co nejlepší vládu s ANO a KDU-ČSL.

Výsledek, který se jeví na první pohled jako učiněné neštěstí, nakonec může dát vzniknout relativně dobré vládě. Je ovšem jasné, že se bude muset jednat o vládu formovanou přes politický střed.

O mnohém bude rozhodovat přepočet hlasů na mandáty, modely používané v ČT či v Aktuálně nepracují dosti jemně s odlišnostmi v jednotlivých krajích. Není sice vyloučeno, že by mohla vzniknout vláda ANO, ODS, TOP 09, KDU, a to i bez podpory Okamurova Úsvitu, ale i tak by sestavování takové koalice bylo mimořádně svízelné.

Její vznik by byl nespornou prohrou levice a lze si pak jen těžko představit další možný vývoj. Pravděpodobnější nicméně stále je, že pravice bez Okamury na většinu nedosáhne a nebude se o vznik vlády s jeho podporou ani pokoušet. Pak zbývá jediná realistická koalice: ČSSD, ANO, KDU-ČSL.

Výsledek voleb je samozřejmě velkým zklamáním pro ČSSD, které evidentně odešla část voličů za Okamurou i Babišem a část k volbám opět nepřišla. Je to nesporně především důsledek podvratného počínání Miloše Zemana a jeho spojenců uvnitř strany. Přitom spektakulární debakl Zemanovců o chuti voličů levice nechat se reprezentovat ve Sněmovně tímto proudem vypovídá víc než výmluvně.

Fakt, že ČSSD získala nejméně hlasů od roku 1992 vypovídá dílem o nezvládnuté předvolební komunikaci ČSSD: mobilizace proti populistům přišla pozdě a byla slabá. V daleko větší míře však vypovídá o celkovém znechucení české politické veřejnosti tradiční stranickou politikou a čím dál větší ochotě riskovat podporou nevyzkoušených projektů.

Bohuslav Sobotka by proto neměl nyní rezignovat. Musí se pokusit o uskutečnění jediné v danou chvíli realistické varianty: vyjednat co nejlepší koalici s ANO a KDU-ČSL. Pokud by se mu podařilo prosadit koaliční program založený na některých z principů rekonstrukce státu a na opravách největších excesů minulé vlády (zdravotnické poplatky, penzijní reforma), nemuselo by se jednat o vládu špatnou.

Zásadní ovšem je, aby vyhrotil ostří konfliktu v ČSSD proti vnitrostranické opozici: slabší volební výsledek jednoznačně padá především na její vrub. A pak jde o to, aby se mu podařilo vzít do případné vlády výhradně osobnosti, které posílí veřejný kredit ČSSD.

Zvlášť při možném rozdělení ministerstev, například 8:6:3, by vláda, ve které by se sešli Zlatuška, Stropnický, Lorencová, Bělobrádek, Hovorka, Dienstbier, Špidla, Zaorálek či Hamáček, mohla být nakonec ještě tím nejlepším, co by nás teď mohlo potkat.

    Diskuse
    BT
    October 26, 2013 v 17.59
    Může to být i úplně jinak,
    a to tak, že Sobotku tato nevýhra smete. Pak to ovšem bude první krok k marginalizaci ČSSD jako celku, protože se strana totálně rozhádá. Snad si to i Zemanovci v ČSSD uvědomují.

    Ale i ta naznačená koalice bude patrně pro ČSSD (zvláště se Zemanem v zádech) zničující. Však to už Sobotka naznačoval před volbami, že spojit se s podnikatelským projektem ANO je velmi rizikové.
    ano, velmi rizikové, leč zřejmě nezbytné - druhý pobyt v opozici po vyhraných volbách by ČSSD zřejmě nepřežila - nejdřív by se odštípli zemanovci a pak by to šlo do kopru komplet...
    October 27, 2013 v 0.09
    Více než polovina tohoto textu je celkem střízlivě kritická, ale potom se to láme způsobem, který mě opravdu nutí nedůvěřivě vrtět hlavou. Takhle se dá zdůvodnit či omluvit jakékoli zvěrstvo.
    October 27, 2013 v 1.16
    „Je to nesporně především důsledek podvratného počínání Miloše Zemana a jeho spojenců uvnitř strany …

    Zásadní ovšem je, aby (Sobotka) vyhrotil ostří konfliktu v ČSSD proti vnitrostranické opozici: slabší volební výsledek jednoznačně padá především na její vrub.“

    Může být důvěryhodná politická strana, jejíž členové vedou veřejně neustálý nesmiřitelný boj s vnitrostranickým nepřítelem?

    Nepoškozuje právě to každou politickou stranu?

    Zdá se mi to chorobné …

    October 27, 2013 v 1.47
    Pane Patočko,
    s komentářem téměř ve všem souhlasím. Nejsem si jen jistý tím, co by měl Sobotka udělat dovnitř ČSSD - ale prostě jen proto, že dovnitř ČSSD nevidím.

    Čo bolo, bolo. Ale teď by pro Česko opravdu patrně byla nejlepší vládní spolupráce ČSSD-ANO-KDU. S Rekonstrukcí státu za zády.

    Vedení lidovců mě potěšilo prohlášením, že nebudou spolupracovat s komunisty a Úsvitem. Tím projevili (za dané situace) přesně potřebnou směs idealismu a pragmatičnosti.

    Úsvit se totiž jeví jako uskupení zčásti fašizující (Okamura), zčásti naprosto neprůhledné. On to vlastně ani žádný Úsvit není: ze 14 poslanců jsou jeho členy jen 3; pak jsou tam tři veverky; jeden Občan 2011; a 7 bezpartijních.

    Naproti tomu ANO zjevně buduje aspoň jakous takous institucionální strukturu. Ale hlavně: zlákalo (z důvodů mně nepochopitelných, ale to pomiňme) i řadu celkem úctyhodných lidí.

    A bez ANO zkrátka nebude nic. Doufám proto, že si to jeho poslanci uvědomují; a že řečičky o "tolerování" vybraných kroků vlády jsou (nebo se časem ukážou být) jen snaha licitováním zvýšit vlastní hodnotu. Asi jako když se zákazník na tržišti nejdřív tváří, že vlastně vůbec nic koupit nechce.
    MP
    October 27, 2013 v 7.33
    A vy, p. Kando,
    taky jste přispěl k debaklu levice svou troškou do mlýna?
    BT
    October 27, 2013 v 8.22
    Pane Soukupe,
    snad máte pravdu, že koalice ČSSD, ANO a KDU je nejmenší zlo. Ale je to jen o pokračování politické (a potažmo i hospodářské) krize a dalších předčasných volbách až už to bude dál zase naprosto neúnosné. A musíme počítat také s tím, že všechny 3 koaliční partnery to patrně politicky zlikviduje. U Babiše by to bylo dobře, u těch 2 dalších je to nyní už asi jedno.
    Ať tak či tak, šance na vybřednutí z krize byla na dlouhá léta promarněna.
    Především díky všem, pro které ČSSD nebyla dostatečně "čistá".
    October 27, 2013 v 8.46
    Babišova strategie?
    Ta koalice ČSSD, ANO, Lidovci vypadá opravdu docela logicky, ale otázka je, zda zapadá do Babišových plánů.

    Co když třeba cílil na vítezství až v dalších volbách? K tomu by mu účast ve vládě nepomohla. Bohumil Trávníček píše správně, že by to mohlo koaliční partnery politicky zlikvidovat.

    Pokud by měl dlouhodobý strategický cíl ovládnout sněmovnu za čtyři roky, není v jeho zájmu, aby vůbec nějaká stabilní vláda vznikla. Pokud se ČSSD odrovná podobně jako ODS v předchozí sněmovně, nebude mít v dalších třeba předčasných volbách konkurenci.
    October 27, 2013 v 9.30
    A p. Plevo,
    přispěl jsem velmi váhavým hlasem soc. dem. Přeberte si tu trošku, jak chcete.
    BT
    October 27, 2013 v 10.49
    Pane Kubičko,
    myslím, že je to tak jak naznačujete. Babiš se přece několikrát vyjádřil, že do vlády ANO teď rozhodně nechce. To by téměř jistě zmařilo jeho plán PŘESVĚDČIVĚ vyhrát (další) volby.

    Stačí se podívat jak KSČM, která je permanentně v opozici, rostou neustále díky krizi preference. Dokonce přčstože to jsou dle mainstreamového pohledu "pokračovatelé totalitní KSČ".

    Pokud by se ho podařilo do vlády nyní dostat, byl by to aspoň částečný úspěch v celém tom neštěstí, protože by téměř jistě dopadl podobně jako VV. Myslím, že některé procesy jsou celkem zákonité.

    Myslím, že koalice ČSSD - ANO - KDU je ještě nestabilnější varianta než byla ODS - TOP - VV, protože jsou mezi nimi fundamentálnější rozpory v tom co slíbili voličům (daně, církevní "restituce", apod.).
    Neustále budou muset řešit dilema zda se vzdát předvolebního slibu (a tím přijít o voliče) nebo udržet koalici a vládu. To nemůže asi dlouho fungovat.
    MP
    October 27, 2013 v 14.00
    R. Kandovi
    Za to vám děkuji
    October 27, 2013 v 14.10
    koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL
    je momentálně asi jediná možná. Programový průnik je v důrazu na sociálně-tržní ekonomiku a v přihlášení se k rekonstrukci státu. Haškovo křídlo s oslabením prezidenta Zemana po drtivé porážce Zemanovců také oslabí, ale bylo by hloupé a sebevražedné, kdyby s ním Sobotka začal bojovat. Úkolem Sobotky je vyjednat novou koalici a ne se pouštět do žabomyších válek s haškovci. Myslím, že se Stropnickým, Zlatuškou a Jourovou se bude jednat velmi dobře, podobně s Jurečkou či Hovorkou. Myslím, že Sobotka je zkušený diplomat a je schopen tu vládu vyjednat - rizika a hrozby přijdou, ale ty přijdou vždy a v jakékoli kombinaci.
    MP
    October 27, 2013 v 14.13
    Bohumile,
    nelámejme hůl. Ale koaliční vláda je pro ČSSD smrtelným nebezpečím. Socdem totiž už zbyli jen levicoví voliči, pokud ztratí i ty (kompromisy v církevních restitucích a daních), nebude už mít nikoho.

    Když se zhroutí socdem, kdo bude aspoň jakous takous hrází proti neoliberalimu?
    Čili, ne babišokracii. Pouze menšinonová vláda ČSSD, která bude hezky promiskuitně hledat podporu napravo i nalevo, to je snad jediné záchranné řešení.

    Jinak připravuji článek, kde všechno shrnu.
    October 27, 2013 v 16.57
    Možná by to chtělo trochu sebereflexe
    Ilona Švihlíková napsala výbušný text, který by příznivce, voliče, natož členy soc.dem. neměl nechat chladným:

    http://www.blisty.cz/art/70712.html
    MP
    October 27, 2013 v 18.29
    Článek I. Švihlíkové
    je dobrý.
    Jen jí nemůžu odpustit, že sama kandidovala za zemanovce (její volební výsledek na Vysočině taky hrůza!) a tím k neblahému štěpení levice přispívala.
    Kdyby radši chodila jako host na mítinky ČSSD nebo KSČM nebo psala do jejich volebních novin...
    October 27, 2013 v 18.35
    Intriky prezidenta Zemana a Haška jsou ubohé
    pokus o svrhnutí B.Sobotky je asi zlobná reakce na výsledek Zemanovců - prezident Zeman by asi měl rád z ČSSD druhé Zemanovce a Hašek se třese na místo předsedy, ale nevím, co může Hašek nabidnout jiného než dobrý vztah s prezidentem
    BT
    October 27, 2013 v 20.08
    Martine (Plevo),
    buďme realisté, pro (Sobotkovu) ČSSD je nyní smrtelné nebezpečí cokoliv. Ať udělá co udělá, je to nesmírně riskantní. A Babiš v opozici (bez politické odpovědnosti, ale kdykoliv schopný "mydlit schody") mi připadá horší varianta než s ČSSD v koalici. Ale možná je to prašť jako uhoď.

    Nicméně pokud se puč Zemana a Haška v ČSSD podaří, pak asi tato strana dopadne jako ODS. Protože patrně vypukne zničující vnitřní válka. Nevím jestli si to "geniální stratég" Zeman uvědomuje. Po SPOZ nakonec může přijít i o ČSSD a zůstane mu nějaká ta "Bobina" jako Klausovi.
    October 27, 2013 v 21.06
    Dobrá vláda nebude
    „Geniální stratég‟ Zeman možná nechce nic jiného než udržet svou vládu v demisi co možná nejdéle. Rvačka o moc v ČSSD teď znemožní jednání o vládě s její účastí, rozštěpená strana není spolehlivý partner.

    Není možná vláda bez Babiše. Ještě tak ČSSD by měla několik teoretických, leč naprosto neprůchodných možností, ovšem ČSSD je po zemanovském puči mimo hru. Tím se zuźují i možnosti Babiše. Bude-li Babiš zásadově trvat na odporu vůči ODS a TOP 09, zbude mu už jen bizarní a sotva průchodné spojení s Okamurou, KDU-ČSL a KSČM. Rozbití ČSSD tak nechává jen dvě možnosti: pravicovou koalici s Babišem ve stopách Bursíka a VV, anebo bezvládí. I v prvním případě bude pravděpodobně Babiš potřebovat pro změnu postoje trochu času, ve druhém se nejspíš parlament po krátké agonii rozpustí a volby si zopakujeme, s naprosto zoufalými vyhlídkami pro ČSSD; v obou případech bude ještě dlouho pokračovat Rusnokova vláda bez důvěry.

    Zvláštní je motivace Haška a spol. Zeman může sledovat dva cíle, jak pomstu ČSSD, tak udržení své vlády. To Hašek se právě snaží stát předsedou zničené strany, pánem nad doutnajícími troskami. I kdyby věřil, že voliči, kteří pohrdli SPOZ, budou nadšeně volit ČSSD-Z, od koho čeká hlasy pro stranu, která v době složitého vyjednávání o vládě dala přednost vlastním vnitřním pranicím?
    October 27, 2013 v 21.09
    Rezignace Michala Hašek
    Michal Hašek by měl pro tento puč směřující k rozdělení ČSSD rezignovat. Jako volič sociální demokracie se domnívám, že by měl ze svého jednání vyvodit odpovědnost a rezignovat na všechny funkce, které díky sociální demokracii získal.
    BT
    October 27, 2013 v 22.12
    Pane Šimso,
    i já se jako volič ČSSD přidávám k Vaší výzvě aby z vedení strany rezignoval M. Hašek.

    Prokázal stejnou míru oportunismu jako prezident Zeman, který pro své osobní zájmy už léta oslabuje levici ač se rétoricky pokrytecky k levici hlásí.

    K Haškovi to ale nejtrefněji napsal pan Macháček: "To Hašek se právě snaží stát předsedou zničené strany, pánem nad doutnajícími troskami."

    Hašek své osobní ambice zřetelně nadřadil nad zájem strany, v jejímž předsednictvu sedí.

    Zajímavé, že tím naplńuje Zemanovu definici pitomce: "Pitomcem je každý kdo má vyšší ambice než schopnosti."

    Nesedí nakonec tato definice ale i na svého tvůrce?
    October 27, 2013 v 22.22
    Sebereflexe Ilony Švihlíkové - Romanu Kandovi
    Ilona Švihlíková projevila zoufalý nedostatek politické soudnosti, utrpěla po zásluze naprostou blamáž, a teď vyzývá k sebereflexi ty druhé; o tom, že se jí třeba také nějaká chybička vloudila, v tom článku není ani slovo. Chtěla být raději první v Galii než druhá v Římě a zatím jí nedošlo, že není Caesar. Je součástí problému, ne řešení.
    MP
    October 27, 2013 v 22.51
    Pánové,
    chtělo by to nějakou petici (teď už bývalých:)) voličů ČSSD v tom smyslu, jak píšete. Domluvit to s Patočkou a dalšími. Já jsem připraven pomoci, jak se dá!
    October 27, 2013 v 23.40
    Reflexe a sebereflexe
    Pro ČSSD je teď důležité, co řeknou na zemanovský puč členové strany.

    Hašek, Onderka a řada dalších měli být dávno když ne venku ze strany, tak určitě pryč z funkcí. Minimálně z funkcí měli vyletět všichni, kteří v prezidentské kampani podporovali Zemana proti Dienstbierovi; aspoň pokud volba Dienstbiera stranickým kandidátem skutečně odpovídala vůli členů. S Onderkou měli sociální demokraté zatočit především za to, jak řídí Brno, stejně tak neměli nechávat řádit Kajnara v Ostravě, Hulinského v Praze a řadu dalších. Je zásadní chyba členů strany, že si do funkcí nedokázali vybrat nikoho lepšího, že na své funkcionáře lépe nedohlížejí a že je za jejich působení nevolají k zodpovědnosti.

    Stejně tak je chyba nás, voličů, že si nevybereme stranu, do které bychom vstoupili a v níž bychom dělali tu práci, kterou musí obstarat členové. Ale na nás, voličích, teď už příliš nezáleží, my se teď prostě odvrátíme od torza strany, která se s takovou vervou věnovala rozbíjení sebe samé, když se měla starat o stát. Jen doufám, že většina z nás bude příště volit komunisty, Zelené nebo Piráty, a ne nějakou pravicovou mafii nebo podnikatelský projekt.

    Teď záleží na členech ČSSD. Co udělají se svou stranou? Jak hluboko ji nechají klesnout? A budou se snažit dostat ji zas nahoru? Svěří její vedení těm, kteří straně ve vratké pozici podrazili nohy a pro vlastní kariéru, nebo snad pro radost prezidenta ji rozbili?

    Pokud jde o Ilonu Švihlíkovou, její reflexe poměrů v levicových stranách a hnutích, zejména v ČSSD, bude nejspíš trefná. Nápadně straní Miloši Zemanovi, třeba když píše: „Někteří se dokáží vrátit (např. současný prezident) a pak se náhle objeví spousty obav, jestli se nebude mstít,‟ ale hned následující: „...s lehkostí hází své příznivce, sympatizanty, členy či předsedy přes palubu...‟ se velmi dobře hodí na Haškův puč zosnovaný Zemanem, ke kterému došlo krátce po vydání článku. Jak dalece se dala Švihlíková Zemanem okouzlit a jestli opravdu ztratila soudnost, to se uvidí, až zareaguje na současné dění.
    October 28, 2013 v 0.52
    Těším se
    snad jako nikdy jindy na Jakubův komentář. Je to zajímavá situace, kdy proti B. Sobotkovi hlasovali lidé, kteří mají problém obhájit své vysokoškolské tituly, Škromach s bazénkem, Zimola atd.
    PM
    October 28, 2013 v 14.48
    Takže konzervativní revoluce stále vítězí
    - levice jako opoziční politická autorita zhasla půl hodiny poté, kdy se objevilo nebezpečí uchopení vlády.
    Švihlíková to výstižně předeslala v BL. Jak vidíme nemýlila se v její diagnóze multiple sklerózy kterou je ČSSD postižena.
    ..........ale co.... v evropském rámci tu vypukl koneckonců důstojnější teátr než je ten západních levic, které za pár sklenek proseka a mražené krevety v montovaném baráčku předstírají majitelům kapitálu libou opoziční politiku.
    + Další komentáře