Ve znamení souboje malých stran

Pavel Šaradín

V nadcházejících volbám má šanci překročit hranici pěti procent hned několik malých stran, možná i pět. Nejvíce populárních tváří, které vzbuzují důvěru, má ANO. Hnutí by už nyní mohlo mít větší podporu, pokud by neexistovalo dědictví VV.

Před lety jsme si pochvalovali, jak je český stranický systém stabilní. Dlouhodobě se ve Sněmovně drželo pět politických stran, přičemž se obměňoval pouze menší liberální subjekt.

Před třemi lety se v mnohém situace změnila, ale stále tu byl přítomen silný levicový i pravicový pól. Rozšířil se střed, na svém zůstali komunisté, uspěly dva nové subjekty, poprvé od roku 1990 se do dolní komory nedostala KDU-ČSL.

Podle všeho v podzimních volbách dojde k další podstatné změně. ODS jakožto stabilní pravicový pól se proměňuje na menší subjekt, levice posiluje a v politickém středu má šanci překročit psychologickou hranici pěti procent hned několik stran. Tři, čtyři, možná i pět. Za určitých okolností mohou mít znovu poslance Strana zelených i KDU-ČSL.

První ovšem musí mobilizovat zejména mladé voliče, kteří v této zemi chtějí žít, ale nikoliv v korupčních podmínkách. KDU-ČSL nejspíše vsadila vše na Moravu, poněvadž se jí nepodařilo pro Čechy sehnat strategického partnera. To ji oslabuje a dosažení uzavírací klauzule pro ni bude velkým dobrodružstvím.

Máme tu ale tři další subjekty, o obskurním hnutí Hlavu vzhůru psát nebudu. Zůstává nám SPOZ, ANO 2011 a Úsvit. Zemanovci i Úsvit stojí na popularitě jedné osoby.

SPOZ může, jak známo, pomoci prezident. Ten se v určitých segmentech společnosti těší slušné podpoře a velmi tedy záleží na tom, jak aktivně bude svou stranu podporovat. Nebude-li však příště Zeman zvolen prezidentem, veškeré výhody pro SPOZ zmizí a strana nejspíše zanikne.

O Úsvitu platí totéž, marketingový a šílený projekt stojí a padá s Tomio Okamurou. Jistým varováním pro společnost bylo jeho vítězství v senátních volbách, kdy kandidoval v nejvíce katolickém moravském obvodě. Malý prostor zvládl kompletně objet, ale s celou ČR se mu to už nepodaří. Vyhlídka na úspěch není nijak velká.

ANO 2011 je subjekt zcela jiného typu. Základem jsou samozřejmě peníze, kterých je na kampaň dostatek. Z těch nových či malých stran má ANO nejvíce populárních tváří, které vzbuzují důvěru. Hnutí by již v této chvíli mohlo mít větší podporu, pokud by neexistovalo neblahé dědictví Věcí veřejných.

Přesto mne zaráží jedna věc, která hlasů nepřidá. ANO se jednoznačně hlásí k pravici, ale nespokojení občané jsou i mimo tuto část spektra. Bude voličem hnutí skutečně někdejší podporovatel ODA či Unie svobody? Má strana potenciál oslovit mladé voliče, když plánuje masivní kampaň na sociálních sítích? Do budoucna může hnutí existovat i bez Andreje Babiše, pokud bude dobře finančně zajištěno.

Stálo by za to ještě uvažovat o Pirátech, ale jejich v mnohém sympatický program nebude mít kdo uskutečnit. Přitom spojenectví se Stranou zelených by bylo pro obě uskupení naprosto přirozené a podle všeho i úspěšné.

Tolik několik poznámek k malým stranám. Třetina nerozhodnutých voličů je pro ně velkou výzvou. Nevíme sice, jak uspějí, ale to, že se stranický systém poněkud destabilizuje, je téměř jisté.

    Diskuse
    September 5, 2013 v 10.07
    Rozhořčení, kde jste? Spojte se!
    Mám komentář k myšlence v článku, že "by stálo za to ještě uvažovat o Pirátech, ale jejich v mnohém sympatický program nebude mít kdo uskutečnit. Přitom spojenectví se Stranou zelených by bylo pro obě uskupení naprosto přirozené a podle všeho i úspěšné." Myslím, že nejen spojenctví Pirátů a Strany Zelených taky dalších hnutí, podobně jako různá občanská hnutí právě teď shromažďuje "Změna". Celkově myslím, že protestní hlasy nespokojených lidí s poslední vládou míří k populistickým podnikatelským projektům Babiše, Bakaly, Okamury, to je neskutečná naivita některých "rozhořčených" Čechů. Dosavadní politici na ně kašlali a ti co vydělali ve zkorumpované zemi miliardy na ně kašlat nebudou? Kdo zastírá jednoduchou logiku?

    AM
    O tom, že bude mít SPOZ v příštím parlamentu zastoupení, jsem definitivně přestal pochybovat po přečtení reakcí na článek kašpara Jiřího XD o "Mylošovi". Je v nich vášeň. Nedostatkové zboží.
    Je třeba si uvědomit, že SPOZ, třebaže je teprve ve fázi bouřlivého rozvoje, není malá strana. Není malá, protože má prezidenta Zemana.
    A že ho má, o tom není pochyb - vždyť vyslal svého kancléře do voleb. - oči nejsou blbé, oči vidí.
    Osobnost Miloše Zemana společně s hospodářským poklesem zvedne ze židlí část těch, kteří už párkrát nevolili.
    Dále bude SPOZ volit část voličů ODS, těch co nejsou moc na krasodušné řečnění, ale ví, že Zemana podporuje Klaus. Protože zatímco krásné Bobošíkové zakázal brát do úst své jméno, se Zemanem byl na Sněžce a jeho kritiky hlasitě spražil. - oči nejsou blbé, oči vidí.
    Další hlasy příjdou od minulých voličů ČSSD a potenciálních voličů KSČM.
    Myslím, že síla SPOZ bude v příštím parlamentu srovnatelná s ODS.
    ANO má peníze a získává osobnosti - to by se také mělo projevit.

    Osobně bych si přál, aby měla ČSSD přes 30%.
    Ale varianta, kterou zmiňuje pan Šaradin, mně také začíná připadat jako víc a víc pravděpodobná.
    A zkouším si představit, co se bude dít, když nejsilnější parlamentní strana bude mít řekněme 23% a budou v něm - ČSSD, KSČM, TOP09, ODS, SPOZ, ANO2011 a třeba ještě KDU-ČSL.

    Mňága a žďorp?
    September 5, 2013 v 10.53
    Dvě poznámky: K LESu a k ANO bude líp
    Straně zelených pár desetin procenta ubere Bursíkův LES, obávám se tedy, že pro Zelené bude úspěchem již získání státního příspěvku za hlasy (tj. výsledek nad tři procenta). LESu, dle mého názoru, jde patrně právě o to, aby SZ na peníze nedosáhla, a zůstala tak neviditelnou stranou chrlící tiskové zprávy, které nikdo nikde nepublikuje.
    Babišovo ANO je viditelné dost. Autor textu, který si všiml pravicové rétoriky, ovšem nepočítá s venkovem: Část voličů prostě rezignovala na hledání programové shody, a hledá již pouhou shodu zájmů. Příliš často jsem v poslední době zaslechl: "Další úpadek venkova a zemědělství přece není v Babišově zájmu" (=není v zájmu Agrofert holding). Úspěch Babiše může pro voliče na venkově symbolizovat po mnoha letech alespoň jakousi reprezentaci v té hloupé, nepochopitelně krátkozraké a arogantní Praze. Proč by k němu (tomu úspěchu) neměli svým hlasem přispět, když si o hlasy venkova a zemědělců nikdo, ale vůbec nikdo neřekl? Nepodceňoval bych to. Agrárníci byli vždy konzervativní.
    September 5, 2013 v 14.13
    Ještě k rozhořčeným
    Pokud nenajde v sobě ČSSD silný "občanský" proud, nebude aktivně oslovovat nepolitické občanské iniciativy, pokud nebude už před volbami hledat shodu se stranami, které občanský sektor v různých podobách oslovují, tedy sesZelenými, s Piráty, se Změnu apod. tak pak podle toho budou hlasy tříštěny a ztraceny při volbách. A je otázka zda i budoucí vláda nebude bez těchto hlasů jen pokračováním dosavadní vlády v ještě nápaditějším převlečení než za pankáče, třeba za správňácké podnikatele, silné spravedlivé tatínky, zda se že i přísné maminky se najdou.
    Prezident Zeman zahájil předvolební kampaň.
    Kontaktní kampaň.
    Opět v předstihu před ostatními.
    Když ji naposledy absolvoval, vstupoval do Strakovy akademie hlavním vchodem.
    Tak slavné to asi tentokrát nebude, ale je jasné, že chce mít své lidi v parlamentu a ve vládě.

    http://zlin.idnes.cz/druhy-den-milose-zemana-ve-zlinskem-kraji-f1u-/zlin-zpravy.aspx?c=A130905_170444_zlin-zpravy_itu

    http://media.novinky.cz/062/390622-top_foto1-a5pge.jpg?1378389605
    September 5, 2013 v 21.51
    Překvapení mohou být oběma směry
    Velké množství stran pohybujích se kolem pěti procent může mít v důsledku uzavírací klauzule a d'Hondtova systému také opačný výsledek, kdy nejsilnější strna nebo strany budou mít překvapivě hodně mandátů. Některé strany třeba zůstanou těsně pod hranicí a ty, co přes ni přelezou, dostanou jen málo mandátů a podle výsledků v jednotlivých volebních obvodech ty mandáty vyzobe nejvíce nejsilnější strana, pak druhá v pořadí atd. Neříkám, že se to stane, ale teoreticky to možné je.
    Pět zvolených malých stran by znamenalo 25% hlasů, ale pět stran s celkem 25% hlasů ani zdaleka nebude mít dohromady tolik poslanců jako jedna strana s 25% hlasů.
    September 6, 2013 v 10.22
    Babiš se vydal cestou Berlusconiho. Ne tedy tou klaunovskou, ale tou mediální. Byl bych v tomto případě velice rád špatným prorokem, mám ale obavy, že stáhne značnou část nespokojených sebou. A jeho úspěch ve volbách bude možná vyšší, než Veverek. Tady je hlavní nebezpečí pro levici. Ta by neměla válčit s TOPkou, či ODS. Tam je voličům vše jasné. Levice by lidem měla včas otevřít oči, ukázat jim, že ANO je stejným projektem jako VV. To nebezpečí je opravdu velké. Kolik lidí jsem já už slyšel, že budou volit Babiše! Běhá mi z toho mráz po zádech.
    September 6, 2013 v 13.31
    Milé děti, posaďte se, TICHO!!!, začíná další pohádka
    ANO, SPOZ, Okamura určitě stahují nespokojené Čechy, přitom by tyto projekty (nebo co) mohly v pohodě pokračovat v kolejích Nečasovi vlády - takže čemu nespokojení věří? Dívají se na politiku jak na divadlo a věří všem převlekům a rolím, v nichž jsou stále stejní herci? Věří, jak malé děti novým scénám a převlekům za "superosobnosti" a "superpodnikatele" a "supersprávňáky".

    September 6, 2013 v 18.57
    Piráti
    Pokud jde o Piráty, také se mi zdála cesta spolupráce se SZ logická. Předpokládám, že se to zadrhlo na nějakých hlubokých a neřešitelných sporech. Pokud jde o ANO, myslím si, že AB nepůjde cestou Berlusconizace politiky. Itálské reálie jsou odlišné. Uvidíme také, jak se k malým stranám postaví Česká televize, kdo bude v debatách atd.