ČSSD po "mezihře s Rusnokem" - skutečné zkoušky teprve čekají

Filip Outrata

Rozhodování ČSSD zda podpořit Rusnokovu vládu vyvolalo velkou mediální pozornost, ve skutečnosti však nejde o zásadní střet v  sociální demokracii. Ty teprve přijdou.

Rozhodnutí ČSSD podpořit Rusnokovu vládu vyvolalo podle očekávání velkou vlnu zklamání. Opět se používají silná slova o konci sociální demokracie, jejím podrobení Zemanovi atd. Namísto emocí a nerealistických očekávání je třeba se podívat, jaké skutečné možnosti vedení ČSSD v této situaci mělo.

Není to příliš složité. Podpora Rusnokově vládě byla nakonec bohužel možností jedinou. Sociální demokracie by totiž většině svých voličů nikdy nedokázala vysvětlit, proč nepodpořila jedinou reálnou alternativu k návratu vlády „Nečase bez Nečase“.

Jedině důvěra pro Jiřího Rusnoka mohla 1. zamezit návratu Miroslava Kalouska a spol. do předčasných, případně řádných voleb; 2. přimět vedení „stojedničkových stran“, zejména TOP 09, k rozhodnutí pro předčasné volby. Jakékoli jiné varianty jsou v dané situaci nereálné, a každý volič obdařený selským rozumem to dobře ví.

Pokud by ČSSD hlasovala proti nebo opustila sál, vážně by hrozilo, že ztratí většinu hlasů ve prospěch SPOZ nebo ještě spíše komunistů, kteří se mimochodem poprvé ve své polistopadové historii rozhodli pro podporu jedné z vlád a složili tím důležitou zkoušku státotvornosti.

Nějaké hlasy by možná takovým postupem získala — od stoupenců „nové levice“, části středových liberálů atd. Velmi pravděpodobně by to však byl zisk jen hubený a k vítězství ve volbách by nestačil. Potenciál stoupenců této „nové levice“ je totiž bohužel zatím jen malý.

Daleko důležitější než úvahy o podpoře či nepodpoře Rusnokově vládě bude jednání o kandidátních listinách pro sněmovní volby a po případném vítězství složení nové vlády. V tomto směru nemusí taktické rozhodnutí pro podporu úřednické vládě znamenat vůbec nic. Skutečný zápas se povede jinde a jeho výsledek není předem daný.

A je tu něco ještě důležitějšího. ČSSD — a není mezi našimi stranami výjimkou — dlouhodobě postrádá kompaktní, srozumitelný a věrohodný program. Působí dojmem, že nemá skutečná řešení a zabývá se proto jen procedurálními podružnostmi, potažmo vzájemnými mocenskými půtkami. Až se vyjasní situace kolem skutečného termínu voleb, měli by se všichni sociální demokraté věnovat debatě o programu. Březnový sjezd v tomto směru nabídl jen málo.

Debaty o „staré“ a „nové“ sociální demokracii a levici obecně mají své jádro jinde. Jde například o to, jak se sociální demokraté postaví vábení extremismu, jak razantně a promyšleně dokáží zareagovat na recept pravice řešit národnostní napětí a protiromské nálady osekáním sociálních dávek. Podle toho, jak ČSSD odpoví na tento skutečný problém těchto dní — zda prvoplánově a populisticky, nebo rozumně a s dlouhodobou perspektivou — bude možné ji známkovat z „nové levicovosti“.

    Diskuse
    August 7, 2013 v 8.32
    Velká vlna zklamání?
    Určitě není tak velká jako zklamání z nečitelného postoje B. Sobotky.

    Ale jinak moc pěkný text, s jeho obsahem souhlasím.
    Souhlasím, že ty pravé zkoušky teprve příjdou.
    Když trochu popustím fantazii, tak si představím, že volby vyhraje ČSSD, druhá bude TOP09 atd., nepříliš velké odstupy.
    A Miloš Zeman jmenuje předsedou vlády Michala Haška - s odůvodněním, že Hašek má jeho větší důvěru než Sobotka, že prokázal své schopnosti.... atd. atp, tu omáčku, kde se něco vystaví na slunce a něco nechá ve stínu, si každý představí a je to vlastně fuk - důležité je, že to udělat může (- i nyní přece říká, že první pokus je zcela v jeho rukách - a koneckonců, nikdo neříká, že Sobotka nemůže dál řídit stranu a nebýt premiérem )) - to už naše "ústavní tradice" taky myslím pamatuje).
    Zároveň řekne, že pokud soc. dem. nebude mít zájem, pověří druhým pokusem někoho ze strany, která skončila ve volbách druhá (Kalousek).
    Pod takovým tlakem to bude ČSSD muset přijmout..................
    Pak by se teprve začaly lámat charaktery a věci vyplouvat na povrch. Vnitřní čistka, ve které jsou levičáci, jak nás učí historie, mistři světa, by na sebe zřejmě nenechala dlouho čekat.
    .................................................................
    .................................................................
    Pravděpodobně ale bude všechno jinak.
    Třeba prezident Zeman překvapí a bude lidem milován.
    August 8, 2013 v 11.00
    Diskuse o programu ČSSD
    Diskuse by mohly probíhat také pod hlavičkou Masarykovy demokratické akademie, ta je otevřená i nečlenům ČSSD a diskusní setkání mívají v Brně, kde se jich účastním, velice dobrou úroveň (díky výbornému panu ing. Krátkému, který je organizuje).

    A rozhodně by teď špičky ČSSD měly nahlédnout do materiálů občanských iniciativ, kde se dá najít plno dobrých nápadů.

    A sázím na to, že nás Zeman i pokud jde o ty diskuse o programu i příště překvapí a bude lidem milován.
    MP
    August 8, 2013 v 11.18
    Zeman bude lidem milován...
    proboha - to už je jako kníže, co má k lidu blíže...

    P. Švandová, víte, jaký je rozdíl mezi fašismem a levicí?
    August 8, 2013 v 12.46
    příchylnost k hypnotizérům davů
    on je i rozdíl mezi fašismem a pouhým populismem, ale při formulacích jako "sempre adorato duce" tedy vždy milovaný vůdce, mám velké mrazení pokaždé.
    August 8, 2013 v 13.28
    Pánové,
    chytáte se všeho! To jsem si jen dělala legraci s panem Morbicerem, koukněte na konec jeho příspěvku.

    Pane Plevo,
    nechám se poddat.
    August 8, 2013 v 13.40
    Pane Dolejši,
    včera jste v rozpravě v parlamentu nemluvil špatně, a Vaše strana si vůbec vedla dobře. To, jak Vojtěch Filip upozornil Kalouska a spol., aby přestali lhát veřejnosti a osočovat prezidenta, neboť sněmovna od něho může okamžitě převzít iniciativu, když se rozpustí, to tedy sedělo!! V té chvíli jsem byla ráda, že v parlamentu KSČM máme.
    Taky jsem se Vás chtěla zeptat, co soudíte o názorech bývalého polského disidenta Adama Michnika, který dal před pomstou přednost z komunistů udělat demokraty, - a jestli si myslíte, že se mu to u nás povedlo?
    http://www.blisty.cz/art/69539.html
    PM
    August 8, 2013 v 14.35
    I já jsem sledoval pane Dolejši,
    bez mrazení, ale s pocitem příchylnosti váš temperamentní projev. A sledoval jsem i Miloše Zemanů v jeho velmi netemperamentní kondici - ten chlap se přepíná (a to jen proto, že mu ženy doma řekly: neseď tu furt na ... a běž už konečně do tý Prahy dělat politiku) - .
    Oba máte jevištní prezenci ikdyž rozdílnou, neb Zeman má výhodu pomalé dikce. Pomalá frekvence slov i i nápadů je předpoklad zdařilé hypnózy.
    Hypnóza má i kladnou konotaci......slyšel jsem.
    August 8, 2013 v 16.34
    paní Švandová
    Názory Michnika ale třeba i Jacka Kuroňe na destalinizaci komunistů znám a jsou zajímavé. Paralela s denacifikací je samozřejmě hrubá (jde o kvalitativně odlišné věci), ale kultivace místo represe je samozřejmě obecně lepší.
    Nejde o apeasement se zlem, ale o šanci vrátit se k humáním kořenům a to zevnitř a ne vnějším tlakem. Pokud chápu komunisty jako radikálnější a ne militantnější, autoritářský pól levice, tak je to jen ,logické. Liberálněji nastavené hranice poltické soutěže je věc, která se řešila už v roce 1968 nad iniciativou obnovy ČSSD (obnova NF a negace slučovacího sjezdu), ale týká se to i nesocialistických směrů.
    Antikomunismus ztotožňující komunismus se stalinismem
    a požadující tvrdé interdikty nad rudými čerty je jen modrým autoritářstvím a elitářstvím a ideologický..apartheid s opačným znaménkem.
    August 8, 2013 v 20.33
    Ano, pane Dolejši,
    napsal jste to pěkně, souhlasím.
    Dnešní KSČM je pro mne demokratická strana jako každá jiná. Antikomunismus pravice má jediný cíl. Zatlačit část levice (komunisty) pokaždé do opozice, takže sestavení levicové vlády je pak obtížné. Proto tu máme po listopadu většinou pravicové vlády, ačkoli větší polovina občanů smýšlí spíše levicově. Doufám, že se to už konečně změní.