Bostonská tragédie je jednou z mnoha, další hlášeny z Iráku, Indie, Íránu či Ghany

Petr Jedlička

Podrobností o explozích v Bostonu je stále málo, avšak tragédie podobného, nebo i většího rozsahu se děly v posledních dnech i jinde. Ve zpravodajství velkých agentur lze najít hned několik příkladů.

Tři lidé doposud zemřeli na následky výbuchu náloží, které umístil neznámý pachatel, nebo pachatelé, podél cílové rovinky pondělního maratonu v Bostonu. Bostonská police, resp. FBI dosud nezadržely žádného podezřelého. Nejasný zůstává i motiv činu. Velitel vyšetřování a massachusettský guvernér pouze v úterý uvedli, že policie neobjevila žádné nevybuchlé nálože, třebaže tato informace kolovala od rána většinou médií.

Podle odpovědného agenta FBI Richarda DesLaurierse nezjistilo dosavadní šetření „žádné další hrozby“.

V příslušné části města, v bostonském metru a na letišti platil i v úterý zpřísněný bezpečnostní režim. Oblast vlastního výbuchu je stále uzavřena, pro obyvatele přilehlých domů bylo zajištěno náhradní bydlení.

Vedle tří úmrtí způsobil výbuch i řadu zranění. V péči lékařů je dle agenturních zpráv více než 170 lidí; 17 z nich je aktuálně v kritickém stavu, stav dalších 25 je hodnocen jako vážný.

Nejméně deset lidí přišlo při explozi o končetiny. Jednou z obětí byl osmiletý chlapec, osm dalších dětí bylo zraněno.

Kdyby vyšetřování prokázalo, že šlo o teroristický čin, jednalo by se o první útok podobného rozsahu v USA za posledních dvanáct let — tedy od útoků z 11. září 2001.

Další tragédie

Pondělní tragédie v Bostonu váže mimořádnou pozornost médií všeho druhu; jak ovšem vyplývá z aktuálních zpráv, není v současném světě zdaleka jedinou.

V Iráku například v úterý pokračovala série bombových útoků, kterou většina pozorovatelů dává do souvislosti se sobotními regionálními volbami. Na následky úterních útoků zahynulo nejméně sedm lidí a více než 20 bylo zraněno; pondělní výbuchy pak zabily nejméně 50 lidí a 300 dalších zranily.

Indická police zase v úterý ráno oznámila, že její příslušníci zabili nejméně devět „maoistických povstalců“ na území státu Čhattísgarh. Podle lidskoprávních aktivistů a vesničanů z dané oblasti však takto represivní složky často označují vybrané představitele místních kmenů, které nechtějí platit výpalné za „policejní ochranu“.

V africké Ghaně se jen pár hodin před bostonskými výbuchy zřítil starý zlatý důl. Z polozavalených chodeb vytáhli záchranáři postupně 16 těl vesničanů, kteří se snažili vykutat zbytky kovu. Sedmnáctý horník zemřel po převozu do nemocnice.

Írán, resp. íránsko-pákistánskou hranici pak v úterý zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 až 7,8 stupně Richterovy škály — patrně nejsilnější za posledních 40 let. Íránská státní televize hovoří doposud o několika desítkách mrtvých. Pozorovatelé však očekávají nejméně několik stovek obětí.

Další informace:

Alternet.org The Latest on the Boston Marathon Bombing: What We Know So Far

CommonDreams.org Explosions Rock Boston Marathon

Alternet.org Boston Bombing Is a Tragedy, But Let's Not Rush to Blame Muslims or People of Arab Descent

BBC News LIVE Boston marathon bombing

BBC News FBI probes Boston 'terror' blasts

RFE/RL Deadly Attacks Continue Ahead Of Iraqi Elections

CommonDreams.org Bombings in Iraq Kill Dozens as Pre-Election Violence Continues

BBC News India police 'kill nine Maoists' in Chhattisgarh

BBC News Ghana gold mine collapse kills 16

RFE/RL Powerful Quake Hits Southeastern Iran

    Diskuse
    April 16, 2013 v 19.23
    Článek vystihuje to podstatné. Teroristické útoky probíhají i jinde a to s daleko vyšší intenzitou a vyššími škodami. Je pokrytectvím, když naše televize věnuje jednomu, celkem bezvyznamnému atentátu tolik času, přičemž vklidu opomíjí ty mnohem hrozivější. A nemluvě o reakci světových státníků. Pokud se takto dramaticky nejsou schopni vyjádřit k téměř denním atentátům jinde ve světě, měli by držet klapačku. Život amerického dítěte nemá větší hodnotu, než dítěte iráckého.
    JH
    April 16, 2013 v 22.15
    No to víte, pane Ševčíku,
    výbuchy v Bagdádu už nikoho nepřekvapí. Co byste taky čekal od "dobře placených štětek"?
    ČT je ještě fajn, takový NY Post si zřejmě k celé tragédii pro větší efekt přimyslel několik obětí a podezřelého Araba:
    http://www.ibtimes.com/one-day-after-boston-bombing-new-york-post-has-not-retracted-presumably-incorrect-reports-death-toll#

    a pak že novinařina není kreativní profese.
    JK
    April 17, 2013 v 20.13
    To přeci není divné
    Na tom, že mrtví v Bostonu vzbuzují větší zájem západní veřejnosti než mrtví v Baghdádu přeci není nic divného. Klidně se přiznám, že i mne to zasáhne víc. Jednak na výbuchy v Baghdádu si člověk za ta léta prostě zvykne - to je normální a v podstatě zdravý sebeobranný mechanismus. Za druhé, v Iráku žádné kamarády nemám, v Bostonu spoustu. S hodnotou života to přeci vůbec nesouvisí.
    April 18, 2013 v 18.52
    Jestliže se podobné tragedie dějí denně v celém světě, měli by si na ně lidé, dle vaší hypotézy, pane Konvalinko, tedy už zvyknout. Irák nebo Boston, mělo by to být už jedno, ne?
    Ovšem vaše tvrzení očividně kulhá na obě nohy. Do Bagdádu je to ze Sydney blíže než z Bostonu a přesto australská ministerská předsedkyně okamžitě v přímém přenosu kondolovala. Tedy ne do Bagdádu.
    Je to o vnímání hodnoty lidského života, ne že ne. Ta je dle jistých kruhů podřadnější u nějakých Arabů, islamistů a všech těch, kteří nejsou v té jejich high society.
    Tohle zjevné nadřazování přirozeně vzbudí nevoli u lidí, pro které má lidský život stejnou hodnotu u kohokoli a kdekoli na světě. Za mrtvým kamarádem určitě truchlím více. Ale ta Australanka asi nekamarádila s těmi z Bostonu o nic více, než s těmi z Bagdádu.
    RL
    April 18, 2013 v 23.38
    Také mám v USA několik přátel, dokonce přímo v Bostonu, z určitého hlediska jsem amerikanofil, byť si z dějin tohoto státu beru spíše to méně mainstreamové, nalézám mezi Američany mně blízké zajímavé myslitele i bojovníky za lidská práva. A přesto je mi z toho mediálního obrazu také smutno a i na mě to často působí dojmem, že život 1 amerického občana má vyšší cenu než 10 zabitých Iráčanů. Bohužel.