V čem se lišil thatcherismus v Británii a v ČR?

Antonín Peltrám

Thatcherová sice privatizovala státní podniky, dbala při tom ovšem na příjmy státu. Česká velká privatizace pod Klausovou taktovkou proběhla úplně jinak.

Václav Klaus má téma na několik týdnů: oceňovat zásluhy zesnulé britské premiérky. Ta byla schopnou konzervativní političkou. Evropská pravice včetně české oceňuje, jak využila možnosti přechodu energetických zdrojů z pevných paliv na ropu a zemní plyn a potlačila vliv odborů nejprve v hornictví, pak všeobecně. Jenže potlačení sociálního dialogu je základní krok proti sociální tržní ekonomice, o níž se opírá evropská integrace.

A premiérka se dosti zdráhala nadměrně narušit sociální dialog na železnici — základní kroky restrukturalizace britských drah začala prosazovat poslední vláda Labour Party před nástupem vlády Thatcherové, radikální kroky po zklamání z malé účinnosti obrovských státních investic do železnic realizovala až vláda Johna Majora. Velikost premiérky spočívala v její vizi, jak chce pomoci zbohatnout nejen podnikatelům, ale zachovat i silný stát. Ne každý původní profesí chemik má vizi rozvoje státu, která je nosná a k níž je samozřejmě možno uplatnit výhrady. Ty ovšem jsou účinné až tehdy, když se najde v řadách politická opozice ekvivalentní výrazná osobnost.

Jsou tu však rozdíly v pojetí: britská premiérka vyslala do Československa ekonomické experty na privatizaci, kteří zdůrazňovali, že je nutno státem vlastněné podniky před privatizací restrukturalizovat, konsolidovat a teprve pak prodat, protože to podstatně zvýší jejich cenu a tedy příjem pro státní rozpočet. Exprezident Klaus správně uvedl, že britská vláda premiérky Thatcherové privatizovala za rok asi deset velkých společností. Jen dodal, že jeho vláda musela privatizovat rychle, tj. spíše rozdat než prodat majetek státu za přibližně bilión korun. (Jak uvedl několikrát současný prezident, šlo o „podvod století“).

Klausova privatizace vedla v důsledku ke zchudnutí státu a vytvoření tří či čtyř dolarových miliardářů v první světové stovce nejbohatších lidí; odhaduje se, že nyní máme mezi padesáti až pěti sty korunovými miliardáři celkem. Někteří se přitom dopustili protizákonných činů, odhalených až zahraniční justicí. Ovšem privatizační heslo té doby „nejprve konat, pak zákony upravit“, vytvořilo dost široký prostor pro zbohatnutí podle zákona. A případné přečiny pak zametla amnestie.

    Diskuse
    April 16, 2013 v 17.06
    určitě už není thatcherismus sexy jako kdysi
    nemyslím, že privatizace z dob thatecherové yblůa úspěšnější než ta česká. V každém případě přesunula těžiště britské erkonomiky ještě více od průmyslu k bankám.
    Shodné rysy politiky české pravice a thatcherismu jsou zřejmé. Minimum státu, nízké daně, odpor k odborům a sociálnímu státu, privatizace veřejných služeb. Důraz na tuhý individualismus a konzervativně chápaný patriotismus útočící na mezinárodní solidaritu. Na rozdíl od britské premiérky však postrádá česká verze thatcherismu ideové vůdcovství a za razantními výroky těch, co hlásají tento styl vlády jako pravé evangelium, přicházejí často činy, které je vlastně popírají. A jako se Thatcherová lišila od Klause pohledem na klimatické změny, tak se zase Kalousek od ní liší v otázce euroskepticismu. Tohoto celkového směru se však česká pravice v podstatě stále drží.
    MP
    April 17, 2013 v 9.24
    S těmi přijmy státu to nebylo tak horké
    MT a její vláda se kryjí s obdobím akcelerace britského státního dluhu. Rozdíl mezi českou a britskou cestou je v zásadě jediný -- my jsme už mohli vidět, kam vede. A ovšem v Británii chybí ještě jedna typicky česká ingredience -- zkorumpovaný lotr bez ekonomického vzdělání jako "nejúspěšnější ministr financí všech dob a kontinentů".
    PM
    April 17, 2013 v 23.03
    Odlišnost thatcherismus a klausismus by se lehce našla
    Je ale obtížné se dočkat konce následků jejich geniality.
    April 18, 2013 v 4.15
    Thatcherová nesnižovala platy policistů a vojáků

    Jak to dokázala na počátku další vlny asociálních reforem vláda Nečase

    Jen si nejsem jist, o čem to vlastně svědčí …

    April 18, 2013 v 8.11
    Neprivatizovala zdravotnictví
    Thatcherová se nepokusila zrušit či omezit NHS.
    April 18, 2013 v 10.16
    Iron Lady
    Stačí se podívat na záznamy jejích vystoupení v britském parlamentu.

    Ta míra demagogie, až tuposti mě docela překvapila; u britského politika bych čekal kultivovanější vyjadřování. Ovšem Thatcherová nebyla Gordon Brown.

    Možná, že to asi nejlíp vystihl Jan Čulík: byla to hokynářova dcera.
    MP
    April 18, 2013 v 11.03
    Romanovi Kandovi
    Možná je to přehnaná přecitlivělost, ale přece jen ...
    Jedna moje prabába byla dcera regentschoriho v Mukačevu, je to taky indispozice, nebo už je to pro Vaší Milost přijatelné? A odkdy počítáte člověka -- od barona výše?
    Třídní a kulturní kastovnictví je odporné, i když náhodou pomlouváte člověka, který si to svými činy a projevy jinak zaslouží.
    April 18, 2013 v 11.50
    Martinu Profantovi
    Trochu přibrzděte s těmi urážkami. Protože ta závěrečná moje slova byla parafrází názvu Čulíkova článku. Nic víc.

    http://www.blisty.cz/art/68115.html
    April 18, 2013 v 12.08
    MP
    ... takže spíš než o přecitlivělost (kterou nakonec chápu, protože třídní a kult. kastovnictví je mi cizí stejně jako Vám), jde o nedorozumění...
    MP
    April 18, 2013 v 17.08
    Souhlasná citace
    Souhlasná citace bývá považována za souhlas. Čulíka bych na to neupozorňoval, on už je takový. U Vás jsem reagoval, protože mi to k Vám nepasuje. A nějak jsem se nevšiml, že bych Vás urážel. Ani po opětovném přečtení ne.
    April 18, 2013 v 17.25
    Jádro článku
    Jenže meritum toho Čulíkova článku vidím ve 2. a 3. odstavci, ne v tom nadpisu nebo závěru.

    Urážky neurážky, nechme to být — ale zbytečně agresivní tón jsem tam cítil, což mi zase nepasuje k Vám.
    + Další komentáře