Prospěšnější prezident

Patrik Eichler

Cílem sociální demokracie je vítězství ve volbách do Sněmovny. To mají mít na paměti voliči a voličky ČSSD i členky a členové jejího vedení cestou ke druhému kolu prezidentských voleb.

Krátkodobým cílem sociální demokracie je vítězství ve volbách do Sněmovny. Je to nakonec Sněmovna, kde se rozhoduje o podobě života v České republice. Je to Sněmovna, která může přehlasovat veta Senátu i prezidenta. Je to Sněmovna, která vyslovuje důvěru vládě. A je to vláda, která může účinně tlačit na prezidenta, aby nepřekračoval pravomoci stanovené mu ústavou.

Díky výraznému vítězství ve sněmovních volbách pak sociální demokracie bude moci naplnit svůj střednědobý cíl: Porazit konzervativní revoluci privatizace důchodů, zdravotní péče i vzdělání. A přispět svou troškou k tomu, aby Česká republika byla zastánkyní evropského sociálního státu, a ne minou v jeho struktuře.

Protože volební výsledky spolu s procedurou poslaly do druhého kola volby dva kandidáty, je třeba vybírat mezi nimi. Souhlasím zcela s Vladimírem Špidlou, když říká, že „podpora Karla Schwarzenberga je výhodnější, protože on je jasný protivník, nemá schopnost narušit strukturu levice a její mobilizaci“. Což neplatí o Miloši Zemanovi, který „je zatížen tisíci různými vztahy na levici, má jasný cíl sociální demokracii oslabit [a] vždy tak jednal“.

Karel Schwarzenberg jako případný prezident bude pro sociální demokracii snazším terčem, protože je symbolem destrukce veřejných politik. Tentýž Karel Schwarzenberg ale posílí naše ukotvení v evropské politice, a to bez ohledu na to, zda v Rakousku či Německu budou vládnout konzervativní nebo sociálnědemokratické vlády. A bez ohledu na to, jaký bude politický profil Evropské komise.

A nakonec, zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem by TOP 09 donutilo zvolit do funkce předsedy místo neodpovědného maskota politicky odpovědného politika. Možná bychom viděli konec politického projektu TOP 09, protože stranu předsedy Miroslava Kalouska by nikdo nevolil. Možná bychom se stali svědky procesu, ve kterém se TOP 09 stane novou hlavní silou české pravice. Skončil by ale fenomén bodrého knížete obklopeného, když už něčím špatným, tak špatnými rádci. Z Karla Schwarzenberga totiž politická odpovědnost podivuhodně, ale dlouhodobě sklouzává. A díl odpovědnosti tak sklouzává i ze strany, kterou vede.

Cílem sociální demokracie je výrazné vítězství ve volbách do Sněmovny. Po případném vítězství Miloše Zemana bude tento úkol obtížnější. Zeman na Hradě bude znamenat posílení jeho vlastní Strany práv občanů - Zemanovci. A čím úspěšnější budou Zemanovci, tím méně poslaneckých křesel zbude na sociální demokracii. A tím méně křesel na ni zbude v obecních a krajských zastupitelstvech a možná i v Senátu a Evropském parlamentu. A čím méně mandátů (a hlasů), tím méně bude strana mít provozních prostředků. A tak dále. A tak podobně.

Proč ale někteří vedoucí členové i někteří placení zaměstnanci aparátu ČSSD svou stranu vědomě poškozují, to musejí zodpovědět sami. Ideálně ještě před březnovým volebním sjezdem.

    Diskuse
    VS
    January 14, 2013 v 9.40
    Bingo
    Nelze než souhlasit - trefa do černého !
    Nezbývá než jen si přát, aby tento postoj pochopili, ale hlavně přijali i voliči ČSSD, když vedení této strany je tak neuvěřitelně tupé.
    January 14, 2013 v 10.38
    Souhlasím
    V presidentských volbách se nadměrně zdůrazňovaly politické názory presidenta. Ovšem president, který by se držel litery i ducha svých pravomocí má dost málo možností své levicové či pravicové názory prosazovat. Tak by se asi Schwarzenberg choval.Pokud se po příštích volbách vytvoří v parlamentu solidní většina nebude ani mít možnost do vnitřní politiky příliš zasahovat a navenek bude alespoň symbolicky reprezentovat ČR jako solidního člena EU.

    Zeman je nevypočitatelný, nenávidí řadu představitelů ČSSD včetně Sobotky a možná se bude chtít mstít za svou porážku v této straně. To, že je vitálnější a schopnější než K.S. je spíš riziko než výhoda.Raději spící Karel než intrikující Miloš.
    TT
    January 14, 2013 v 12.52
    Masaryk se obrací v hrobě
    Jestli v roce devadesátého pátého výročí založení republiky zvolíme za prezidenta feudála s nejužším vazbou na Habsburky, bude to nejen ostuda u sousedů - Rakušáci se válejí smíchy už teď - ale znamená to i zpochybnění celého emancipačního procesu.

    Levice by měla mít sílu ustát podporu ideálů republiky proti starému mocnářství. Pokud ji nemá, pak by měla raději bojkotovat volby.
    January 14, 2013 v 13.38
    Pane Eichlere, paní Srbová
    Nevím nevím, co vy pane Eichlere vidíte v pozadí, té "podpory" od ČSSD Zemanovi, máte zkušenosti z kuloárů, já jsem laik. Ale já osobně vidím to co ČSSD udělala, jako jediné možné, co mohla udělat, právě vzhledem k příštím volbám.

    Předesílám hned, aby nedošlo k nepochopení - moje taktické směřování vede prozatím stejným směrem, jako vaše, asi, nejsem ještě definitivně rozhodnutý, po vypití litru lihu a s hodinou rozjímání o Masarykovi půjdu hodit hlas Schwarzenbergovi.

    Podle mě ČSSD nic jiného jako STRANA, kterou volí především blbové schopní volit Zemana místo Diensbiera nemohla Zemana nedoporučit, protože by oficiálním doporučením KS tyto voliče ztratila. Inteligentní (nechci aby to vyznělo moc nafoukaně) lidi, co volí ČSSD a chtějí změnu a schází se napřiklad tuná na DR, tak asi KS zvolí, naslechnou Jiřímu Dienstbierovi, Vladimíru Špidlovi či použijí vlastní mozek. Ať už v tom hnusu nakonec zvolí kteréhokoliv. Strana jako taková ale podle mě nemohla jinak než doporučit Zemana.

    Máte čtyři možnosti jako ČSSD:
    1) Doporučíte Karla a Karel vyhraje, voliči nasraní na vládu si řeknou, ČSSD v tom jede s nima, už je nevolím, jdu volit KSČM nebo SPOZ. Potenciální přísun voličů někde od Franze či předvčerejších voličů KS bude minimální, zato odliv lidového strejce levicově ukotveného, co teď volil Zemana, jinak volí ČSSD bude masivní.

    2) Doporučíte Karla, vyhraje Zeman - sbohem a šáteček, Zeman Vás oddělá, voliči odejdou stejně jako v 1. případě

    3) Doporučíte Zemana, Zeman vyhraje - hrůza, ale podle mě menší než bod 2. Zeman si ČSSD vychutná, postaví si ji do role poddaných, dá jim to sežrat, ale snad přežijí, snad se to nějak ušoulá - shruba v intencích článku pana Plevy, co vyšel paralelně dnes na DR.

    4) Poslední varianta je dle mě nejmenší zlo. ČSSD doporučí Zemana, ale on i tak prohraje. Lidový strejc kvituje snahu ČSSD, Zeman definitivně končí, na ČSSD nemá argumenty, prostě pokračujem k sněmovním volbám, tak jako píšete.


    Prostě Karel musí (fuj to je hnusný) vyhrát, ale ČSSD nemohla jinak.

    Asi tak nějak bych to viděl
    January 14, 2013 v 13.41
    Pane Tožička
    Zdržte se projevů, jste jeden ze strůjců tohoto dilematu. Moje tužba byla, aby nás rozmýšky kolem Táni Fischerové (jestli srdce nebo rozum v první volbě) následně nerozeštvávali. Já nejsem žádný demagog a chci zůstat na vaší straně a spojencem. Ale teď mlčte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    January 14, 2013 v 13.57
    Pane Ševčíku,
    Tomáš Tožička má zajisté právo vyjadřovat zde své názory stejně jako kdokoliv jiný. K podstatě demokracie patří vyslechnout všechny názory, i ty, které pokládáme za nedobré nebo "nebezpečné".

    Volba prezidenta by levici rozhodně neměla rozeštvat (v tom se shodneme), neměla by ale ani navodit umělou jednonázorovost. Taková levice by nebyla schopna dalšího rozvoje.
    January 14, 2013 v 13.59
    na uklidněnou
    Není dobré držet se představy, že by všechny hlasy pro Táňu Fischerovou v případě jejího odstoupení připadly Jiřímu Dienstbierovi.

    Tohle jste viděli? (voliči kandidátů pdle stran)
    http://aktualne.centrum.cz/prezidentske-volby/fotogalerie/foto/526807/?cid=768528
    January 14, 2013 v 14.39
    Pane Černý, pane Špína
    Omlouvám se za neuvážený tón, ale za obsahem si stojím a byl myšlen jinak, než jste asi pochopil.
    Nevadí mi jeho názory (pana Tožičky) na to jestli Zeman. Sám nejsem rozhodnut a doporučení SPaSu a Ilony Švihlíkové beru na vědomí. Zatím vidím to menší taktické zlo prostě spíš na KS. To koukáte pane Trávníčku, co? ;-)
    To mlčení mělo být, ať teď nemoralizuje pan Tožička. Je spoluviník nastalé situace.

    Uvědomuju si ale jinak, že Hlasy Táňi by samy o sobě nepomohli, ikdyby byly všechny u JD. A ty rozbory jsem viděl, zajímavé. Hlavní problém jsou ti "strejci" co volí ČSSD, ale volili Zemana.

    Pro mě je to rozhodování nyní naprosto bolestné a prostě mám na Tožičku a TF prostě pifku. Na chvíli. A prostě mi to od Tožičky přijde nepatřičné, aby tu právě on mudroval nad lidmi co se rozhodnou v té šlamastyce pro KS. Já naopak sdílím hluboké pochopení pro lidi, co se rozhodnou pro Zemana.
    January 14, 2013 v 14.39
    Výkřiky paní Švihlíkové a pana Tožičky
    o revizi českých dějin, nástupu habsburského feudalismu a rekatolizaci českého národa jsou zatím tím nejbizarnějším, co jsem v povolebních komentářích zatím zachytil.
    Hned za nimi následuje názor "zděšeného profesora Krejčího" o Zemanovi jako sjednotiteli levice.
    JJ
    January 14, 2013 v 15.26
    Dik za uprimnost...
    "A tím méně křesel na ni zbude v obecních a krajských zastupitelstvech a možná i v Senátu a Evropském parlamentu. A čím méně mandátů (a hlasů), tím méně bude strana mít provozních prostředků. A tak dále. A tak podobně. "
    Msgre. Sramek by to nerekl lepe... Bohuzel ja mam o levicove politice trochu jine predstavy...
    JJ
    January 14, 2013 v 15.30
    Pane Spino...
    Predpokladam, ze se to srovnava s volbami 2010 a ne 2012...
    Je nekde popsana metoda, jak ta data ziskali? (Predpokldam, ze se ptali volicu opoustejich volebni mistnost, takze bych na tom nic moc nestavel...)
    January 14, 2013 v 15.56
    ad JJ
    Prý porovnáváním variace hlasů v obcích. Ale teď ten odkaz nemůžu najít.
    January 14, 2013 v 18.39
    Martine Ševčíku,
    vy se přece nemusíte řídit ani stranickými doporučeními ani názory jiných. Vy se nemusíte přizpůsobovat žádné straně, politici se musí přizpůsobit vám, pokud je máte volit. Proč se zabýváte tím, koho preferuje vedení soc.dem.? Proč vás zneklidňují názory jiných levičáků? Klidně volte, koho myslíte nebo nevolte nikoho; podle toho, co vám velí rozum nebo srdce (to možná v tomhle případě velí spíš nevolit). Hlavně byste z toho neměl hysterčit. To přenechte nám ženám. My na to máme větší nárok. Svou odpovědnost si tak neberte, jste jen kapka v moři. Nedávejte si vinu, když neuděláte to, co vám někdo radí. To prostě politici (a nejen oni) dělají a dělat musí. Nikomu nemůžete zakázat, aby se vyjadřoval nebo aby přímo za někoho či proti někomu agitoval. Ani panu Tožičkovi ne. Já sice hodně dám na názory jiných lidí, ale v konečném výsledku udělám vždycky, co chci já, přesněji řečeno: nikdy neudělám to, co nechci. Volby jsou ostatně tajné a nikdo není povinen zveřejňovat, koho volil. Já o sobě však můžu říct, že rozhodně nebudu volit knížete a o Zemanovi ještě rozhodnutá nejsem. Možná ani toho ne.
    Přece nemůžete čekat, že budou mít všichni stejný názor, abyste to měl jednodušší! To, že se v něčem názorově lišíme, ještě neznamená, že v tom hlavním nebudeme zajedno. V klidu si to rozvažte, ještě je čas.
    Divím se ostatně všem, kteří z výsledků prezidentských voleb dělají hotovou tragédii. Cožpak jsme nemuseli a dosud nemusíme zatínat zuby nad spoustou jiných věcí, s nimiž jsme neuměli nebo neumíme nic udělat? Cožpak jednou za čas volit je to jediné, co můžeme dělat dál?
    January 14, 2013 v 19.04
    Paní Hájková
    Zdravím,
    Tak jak teď psát, aby ta diskuse se mnou nepokračovala, jako doposud. Asi se totiž neumím vyjadřovat. Protože jak mě předtím asi trochu nepochopil pan Černý a jak jsem se potom i omluvil za tón, tak vy jste mě tutově nepochpila i po mé reakci. Asi se neumím vyjadřovat.

    Zkuste si to po mě přečíst ještě jednou, prosím (bez ironie), prosím

    Já vůbec nemluvil, že mi vadí něčí názory, že biju někoho kdo je proti mě, a vůbec ne do strany ČSSD. Já se vyjadřoval v tomto směru:
    1) že nejsem rozhodnutý, zatím u mě ale o chlup vede to Eichlerovsko bůhví jaké stanovisko, že menší zlo taktické je KS
    2) hájil jsem jen stanovisko ČSSD jako strany, že "doporučuje" Zemana, kde jsem se snažil vydedukovat, že oni jako strana nemohli jinak, takže jsem hájil prozemanovský postoj ČSSD
    3) psal jsem že respektuju i lidi co u nich momentálně "vede" Zeman, jak říkám, nevím ještě jestli to nakonec nebudu taky
    4) Jen jsem si asi dost nešťastně ulevil na panu Tožičkovi, protože mi právě připadlo, že on skrytě kádruje ty, co chtějí volit KS. Já prostě hájil oba názory - což je přesný opak, než to co jste ze mě vyčetla (měl bych se nad svým psaním zamyslet).
    January 14, 2013 v 19.16
    Dobře, tak to se omlouvám. Asi jsem to špatně pochopila. Měla jsem pocit, že vám nějak vadí, když pan Tožička říká, kdo nesmí být volen, protože tím zvyšuje vaši nerozhodnost.
    MN
    January 15, 2013 v 1.15
    Nechce se mi to rozepisovat
    ale v článku p. Eichlera vidím řadu chybných východisek a implikací. Stačí pozorně číst. Takže mě nepřesvědčil.
    BT
    January 15, 2013 v 11.56
    Vážení diskutující,
    Souhlasím s článkem pana Eichlera, koneckonců zde uvedl tytéž argumenty (část z nich) co já v diskusi v BODECH pod článkem pana Patočky. Dospěl jsem zatím k 11. důvodům proč volit KS a ne MZ (viz tam).
    Má-li mít debata smysl, tj. najít nejpravdivější řešení, je dobré uvádět jasné a stručné argumenty (nejlíp v bodech).

    Sobotkovo sdělení, že bude volit MZ ale velmi dobře chápu a považuji ho za velmi strategické. Jako pravděpodobný budoucí premiér nemůže riskovat, že by v případě úspěchu
    Zemana měl proti sobě tzv. "levicového" prezidenta, kterého nevolil a místo něj volil pravicového (nebo ho defacto podpořil nevolbou).

    To by mu Zeman denně vmetal do tváře. On NEMÁ jinou možnost, pochopte to. My ji ale máme jako voliči, protože my nic takového neriskujeme.

    Volit KS Sobotka nemusí, protože i když KS bude prezidentem, nemůže Sobotkovi vyčítat, že nevolil jeho, tj. pravičáka.

    BT
    January 15, 2013 v 12.03
    Pane Tožičko,
    mám dojem, že ve Vašem stanovisku nevolit KS opět vítězí emoce nad raciem. Stejně jako při propagování paní Fischerové a tím faktického oslabení autentické levice anblock.
    A obávám se, že opět toto emoční stanovisko bude kontraproduktivní a pro levici anblock (a tím i většinu obyvatel v ČR) poškozující.

    Je to jako křičení na lékaře, který Vám chce uřezat nohi aby Vám zachránil život, že o nohu nesmíte nikdy přijít.
    Tj. nepřijdete o ni, ale zemřete.
    + Další komentáře