Účinnější by bylo změnit politické strany

Miroslav Hudec

Cestou z politického marasmu není volba „odpovědných osob“, nýbrž proměna politických stran ve strany masovější.

K iniciativě Přímá volba poslanců 2014 jsem více než skeptický. Není žádná záruka, že voliči budou vybírat „odpovědné osoby s reputací“ („Kroužkování nestačí, hlásá iniciativa. Chce volby jinak“, LN 13.9.). Důkazem mohou být volby do Senátu. Také se kandiduje v jednomandátových obvodech, a vítězí v nich především kandidáti velkých politických stran, protože většina voličů se orientuje a orientovat bude především podle stranického kabátu. Senátu tak spíše než „odpovědné osoby s reputací“ dominují tu jedna, tu zas jiná z nejsilnějších politických stran. Aby iniciativa byla účinná, muselo by jít o kandidáty přísně nestranické, politickými stranami nepodporované a na nich nezávislé. Nedovedu si představit, jak by se to zajistilo.

Než se takto de facto vymezovat proti politickým stranám — ty samy o sobě nejsou nic špatného, spíš naopak — bylo by rozumnější a schůdnější tyto strany změnit. Aby fungovaly tak, jak fungovat mají. Aby se z nich vymýtilo to, co lidi nejvíc štve — že se tam dělá politika v úzkém kroužku zasvěcených a že ta politika slouží méně veřejnému zájmu než soukromému byznysu vyvolených členů a příznivců.

A jak ty strany změnit? Snadno a nesnadno. Princip je jednoduchý. Když bude mít místní organizace politické strany ne deset až patnáct členů, jak je to dnes běžné, ale alespoň stovku či dvě, budou to mít mafiáni o dost těžší. Třeba na volební kandidátky se už tak jednoduše nedostanou, pokud vůbec. Jejich vlastní spolustraníci jim v získání poslaneckého mandátu dokáží zabránit daleko spolehlivěji než voliči. Už jen proto, že je daleko lépe znají a vědí, co od nich mohou čekat.

Nesnadné by to bylo proto, že by to vyžadovalo od běžných lidí trochu více aktivity, než jen jednou za čas přijít k volbám (ani tam mnozí nechodí). Museli by si aktivní účastí na místním politickém životě pohlídat, aby se v něm nedělo to, co jim dnes tak vadí.

To by asi byl pro mnohé problém. Ale jsem přesvědčen, že jiné cesty není, pokud lidé opravdu chtějí něco změnit. On si i pan prezident Masaryk blahé paměti svého času posteskl: „Tož demokracii bychom už měli. Teď ještě nějaké ty demokraty.“ Jako kdyby mluvil k dnešku!

    Diskuse
    September 21, 2012 v 18.02
    Takže politicky nezkušení občané by měli ve větší míře vstupovat do politických stran, aby tam hrdinně bojovali s mafiány? Není to nadlidský úkol? Vždyť mafiáni jsou v těch stranách jako ryba ve vodě. Připadá mi to skoro totéž, jako říct, že lidé měli před rokem 1989 více vstupovat do KSČ, aby tam změnili poměry. Na komunální úrovni jsou podle mě strany stejně zbytečné a na vyšší úrovni je jistě třeba ještě více znalostí.
    V boji s mafiemi by měl šanci jen silný stát. Ovšem silný nikoliv vládou silné ruky ani početností svých zaměstnanců ani množstvím finančních prostředků, které by měl k dispozici. Silný by měl být nejspíš důvěrou svých občanů. Ale tu zase nemá kvůli politikům. Je to prostě všechno jak začarovaný kruh.