Britský premiér chce vítat milionáře utíkající před Hollandovými daněmi

Petr Jedlička

Spojené království se podle Davida Camerona otevře francouzským podnikatelům, kteří nechtějí doma platit novou milionářskou daň.

Troufalý, příznačný, drzý. Těmito přívlastky hodnotí francouzské agentury úterní výrok Davida Camerona, jímž se premiér Spojeného království vymezil vůči daňovým záměrům nového francouzského prezidenta Françoise Hollanda.

„Pokud Francie zavede 75procentní daň z příjmu pro nejvíce vydělávající vrstvu, rozvineme červený koberec a budeme vítat další francouzské podnikatele, kteří zaplatí daně v Británii,“ řekl Cameron v projevu na summitu G20, který probíhá v pondělí a v úterý v mexickém letovisku Los Cabos.

Hollande chce příslušně zdanit příjmy těch osob, které vydělávají více než milion eur ročně. Měsíční příjem pro platbu takového daně tak musí v přepočtu na koruny přesáhnout dva miliony.

„Budou přispívat na naše školy a veřejné služby,“ uvedl Cameron dále v projevu.

Význam a odezva

Francouzští politikové reagovali na Cameronova slova především sarkastickými glosami — nový předseda Národního shromáždění Claude Bartolone uvedl, že britský premiér zřejmě podlehl atmosféře večírků, jež setkání G20 provázejí; nový ministr práce Michel Sapin zase utrousil, že si dost dobře nedokáže představit, jak Britové rozvíjejí koberec přes kanál La Manche, neboť by „poněkud nabral vodu“.

Podle pozorovatelů však výrok odráží zásadní rozdíl v přístupu ke zvládání krize v obou zemích. Zatímco vláda Davida Camerona věří, že nízké daně pro zaměstnavatele a seškrtání veřejných rozpočtů všeho druhu podnítí podnikatelskou aktivitu a s ní i růst, Hollandův kabinet chce zvýšit příjmy státu, a ty pak reinvestovat do stimulačních opatření.

Znalci vnímají 75procentní daň spíše jako symbolické gesto — ačkoliv Sarkozyho vláda zavedla v roce 2007 50procentní daňový strop pro všechny příjmy, řada francouzských magnátů vykazuje i dnes výdělky ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku. Je přitom nepravděpodobné, že by je vyšší zdanění přimělo k návratu. 

V obecném kontextu není Hollandův návrh nijak bezprecedentní — například v USA se v závěru velké hospodářské krize danily příjmy nejbohatších až 90 procenty. Ve Francii však záměr už od zimy podněcuje živou debatu, do níž se právě s pohrůžkou odchodu do Británie zpojily i některé hvězdy showbusinessu.

Další informace:

AFP Britain ready to welcome tax-avoiding French: Cameron

The Guardian In wooing French tax exiles, Cameron makes a mockery of democracy

Left Foot Forward French leaders attack Cameron’s “red carpet” invite to tax exiles as Carr gets owned

    Diskuse
    June 20, 2012 v 11.51
    To je přihrávka na smeč pro levičáky jako hrom! Vždyť ten Cameron veřejně říká, jak si představuje neoliberální ekonomickou politiku: nízké, nebo žádné daně pro bohaté, otevřené brány finančním globálním turistům a na chudý lid přísnost. Nebránil bych hvězdám šoubyznysu, ani podnikatelům, v odchodu do Británie. Samozřejmě s tím, že svůj výdělek ve Francii by museli též ve Francii zdanit. Já nereflektuji ani to, že ČR reprezentují sportovci, kteří sídlí v daňových rájích, aby zde nemuseli platit daně. Je směšné, když běhají s českou vlajkou na rameni a zpívají českou hymnu, přičemž ve skutečnosti se jim ČR ekluje, když by v ní měli platit daně. Nicméně, nejednotnost daňových sazeb v EU dokazuje, že se ve skutečnosti o žádnou únii nejedná. Pokud bychom vyloučili únii evropských spekulantů.
    JJ
    June 20, 2012 v 21.46
    To danění v místě vzniku hodnot je asi v rozporu s tím volným pohybem kapitálu, což je myslím jeden z pilířů EU... Na druhou stranu je to opravdu díra a technicky by to nemuselo být až tak složité, takže mne udivuje proč třeba nějaká levicová strana nepřijde s konceptem, jak to zařídit. Přirozeně to nepůjde jednostraně, ale v každé evropské zemi (kromě Monaka, Lichtenštejska, ostrovu Man a asi Aland) se musí najít lidé, kterým to nebude proti srsti...
    I když možná už je to dávno domluvené a čeká se jen až levice vyhraje aspoň v polovině zemí.
    June 21, 2012 v 8.36
    Pane Janečku, pokud žijete představou nějaké spolupráce evropské levice, domnívám se, že jste v tomto snílek. Spolupráce evropské levice je asi na stejné úrovni, jako levice v ČR - minimální. Už jsem to tu někde psal, zatímco pravice se shodne vždy, levice téměř nikdy. Nějaké "v jednotě je síla" atd. pro evropskou levici není asi lákavé. Tak přijet se podpořit před volbami, to je asi tak maximum. I v Evropském parlamentu jsou levicové strany rozdrobeny do různých frakcí, i když jejich cíl je stejný. Na jedné straně je globální kapitál a na druhé straně jsou provinční vládičky a straničky. Jakpak to asi může skončit?
    JJ
    June 21, 2012 v 18.14
    Tak naivní zase nejsem, abych věřil v nějakou existenci tajné dohody, to byla nadsázka. Já dokonce ani moc nevěřím na nějaký společný cíl evropských levicových stran (kromě hraní divadla na střídání u kormidla).
    June 21, 2012 v 18.38
    To jsme na tom asi stejně. A není to moc veselá vyhlídka budoucnosti.
    June 21, 2012 v 20.31
    to už je takový starý zvyk
    Takhle už do Anglie utíkal před 220 lety Talleyrand a před ním i po něm tisíce dalších bohatých Francouzů. Jenže těm alespoň šlo o krk; těm dnešním půjde opravdu už jen o ty daně.

    Dostatečně výmluvně to ukazuje tradiční vztah Britů k Evropě, ale trochu asi i to, na jak chatrných a prapodivných principech je budována tzv. evropská integrace.