Od Johna po Taberyho — podobnost čistě náhodná

Markéta Hrbková

Podle Erika Taberyho má pád vlády smysl pouze tehdy, je-li připravena většina pro jiný kabinet. S touto logikou však není ze současného chaosu cesty ven.

V posledním Respektu mě zaujal článek Erika Taberyho Radši Johna než Filipa. Pro tentokrát nechám bez povšimnutí věčné stesky, že jedinou alternativou vůči současné vládě jsou komunisté a raději budu věnovat pár slov hlavnímu námětu — tedy výkladu, proč pád vlády „ještě není na místě“.

První vhodná situace pro svržení vlády prý nastává, když je připravena většina pro kabinet jiný. Určitě, ale také když zrovna nemáte na novou pračku, usilovně doma držíte tu nefunkční, sem tam prádlo vyperete pětkrát a vydržíte, když vám pravidelně vypíná pojistky, jen proto, abyste nebyli postaveni tváří v tváři nutnosti holt prát chvíli v ruce?

Co se týká chaosu, který nastal po pádu Topolánkovy vlády, mám vážné obavy, že byl několikanásobně menší než ten, který právě prožíváme. Za sebe mohu říct, že takový bordel jako teď jsem naposledy zažila ve druhé půlce osmdesátých let, kdy už bylo jen otázkou, jak dlouho bude trvat, než naše velikány někdo vynese. Na rozdíl od současných vládních představitelů však ÚVKSČ mělo jiný věkový průměr a tak se čekáním celkem moc neměnilo. Naši současní vládci však nadšeně mění svět ke svému obrazu a ten skutečný chaos a lidské utrpení, které se teprve chystá, nabývá na realitě každým dnem.

Další vhodná situace podle šéfredaktora Respektu nastává, když je všeobecná politická shoda na předčasných volbách. Argument každopádně platný, ale zvažme, kolik skutečně dějinných změn by naši předkové reálně uskutečnili, kdyby čekali na tento veliký idealistický okamžik souhlasu mocných, kteří už ve svých mocenských pozicích z hlediska dějin přesluhovali.

Vláda prý sice dělá spoustu chyb — ba dokonce některé věci, které se neměly stát (jak soudí Respekt, nikoliv vláda — neboť od ní to zatím nikdo neslyšel, takže přiznání a náprava vlastních chyb nehrozí ani náhodou).

Podívejme se na ty chyby a jejich možné následky blíže: zmatky kolem vyplácení důchodů či sociálních dávek: přinejmenším několik desítek lidí zůstalo zcela bez prostředků podle všeho proto, že pan ministr chtěl ušetřit (kupodivu bez ohledu na zákon o veřejných zakázkách), a předal zakázky firmě, která, zcela náhodou (neboť základem naší politiky - pokud není vedena záměrem udržovat čisté mysteriózní cesty, jimiž peníze po miliardách opouštějí státní pokladnu - je maximálně tak náhoda — tenhle nedomyšlený maglajs, z něhož všude cosi trčí, přece nikdo trochu soudný záměrně nevytvoří), úřad ombudsmana upozorňuje, že zákony o lidských právech nebyly dodrženy v případech povinného hlášení nezaměstnaných na Czech Pointech ani v případech povinných prací (které podezřele připomínají práce nucené). Pan ministr však usoudil, že „si to sedne“ a „smlouvy ukazovat nebude“ — nevím, kde končí zmatek a začíná fatální chyba zapříčiněná, eufemisticky řečeno, diletantismem, ale ráda bych od autora článku slyšela konkrétní odpověď, kde je hranice, za kterou se tyto „zmatky“ promění na „chyby“ dané neschopností odpovědných, které je třeba vyměnit.

Tragický ministr školství je záležitost, u níž si člověk nemůže být úplně jistý, jestli patří ještě do reality nebo byla ukována v dílně patafyziků; věřím, že Boris Vian s Alfrédem Jarrym by tuto postavu z duše ocenili. Vězeňský dozorce vychovatelem mládeže - král Ubu by to stěží svedl lépe včetně konkrétních drobných absurdit, kterých jsme byli nejen svědky, ale mnozí - sebe nevyjímaje - i vykonavateli (v DR jsem k tomuto tématu již publikovala mnohé detaily).

Co mne v článku opravdu zaujalo, byl zajímavý eufemismus - neschopnost zabránit rozsáhlému rozkrádání — on nás rozkrádal někdo zvenčí a naše vláda tomu chudák chtěla bránit, ale nedařilo se jí to? Zajímavý pohled na události posledních let - a kdepak se nám ti čerchmanti rozkrádačští schovali? A jakou armádu pro své výboje použili?

Riskantní hrátky s evropskou budoucností země jsou evidentně trochu tvrdé i na vkus pana Taberyho, takže komentář s díky vynechám.

Co se týká zásluh — jsem ráda, že jsme byli zřejmě zbaveni exekutorů, jejichž kořist se za minulý rok vyšplhala na milion občanů, ale pokud je mi známo, tak navrhovaná novela občanského soudního řádu - tisk 537 PSP, která vyjímá exekuce z pravomoci soudů a vkládá rozhodnutí do rukou samotných exekutorů, má být projednávána na Ústavně právním výboru PSP v týdnu od 4.dubna 2012, a pak má být na pořadu schůze Poslanecké sněmovny - 2.čtení od 21.4. 2012. Byla bych velmi ráda, kdyby mi autor článku pro veřejnost srozumitelně vysvětlil ono zlepšení, jehož jsme se péčí pana ministra spravedlnosti v tomto ohledu dobrali.

Příklady bychom mohli tahat z rukávu ještě drahně stran a příliš daleko bychom se nedostali, od určitého okamžiku, kdy, jak říká klasik, je „všechno v prdeli ve všední den i v neděli“ je vyčíslování seznamů pochybení jaksi zbytečné, ba dokonce rozdrobená kvantita zakrývá kvalitu celistvého obrazu dění.

A kdo určuje, že tato vláda už nemá mandát voličů? Voliči to podle pana Taberyho nejsou. Na ulicích, doma, v peticích či osmitisícových skupinách na sociálních sítích, jejich vůle je prostě krátká.

Pak ovšem zbývá jedině násilí.

Přiznám se, že kdybych pana Taberyho považovala za hlupáka, jakého ze sebe dělá, asi by mi za tento znechucený výplach nestál, jenže skutečnost je trochu jiná: novináři Respektu jsou na této vládě stejně zoufale závislí jako občané, jenže v  jiném duchu — už se přitulili tak blízko, že s mandátem vlády zřejmě padne i mandát jejich mouder a to žene krysy do akce. Ale tahle akce, která utahuje už tak natlakovaný papiňák, může být skutečně krvenosná a pak by bylo na místě, abychom neopakovali jednu z vážných chyb roku 1989, kdy se zapomnělo vyvodit odpovědnost a z ní plynoucí důsledky u desítek totalitních novinářů, z nichž se nám jeden, i když jen na chvíli, dokonce dopracoval do vlády. .

    Diskuse
    PL
    March 30, 2012 v 1.11
    hmm
    chatrnou konstrukci pana Taberyho se mu nepodařilo ani na jednom místě aspoň nablýskat, občas má každý prostě blbý den, z toho se nestřílí, jak se říká...
    Z 34 komentářů pod Taberyho článkem jen jediný nechává na autorovi jedinou (a ještě nepodstatnou) nitku suchou.. až se tomu zdráhám uvěřit, je to ještě novinář svých čtenářů, nebo už není? Ale pokud je to šéfredaktor, začínám chápat, že jím prosazovaná pozitivistická dikce velké části článků Respektu se mi v onom roce 2006/2007 zajedla až na neprodloužení předplatného. Přesto je to asi Respekt, kdo v týhle zemi otiskuje investigativní články, ale zásluhou E.T. to, zdá se, nebude... (dost možná ani být nemůže...)
    JK
    March 30, 2012 v 1.39
    Hmmmmm
    Čtu správně, že pana Taberyho přirovnáváte ke kryse, domníváte se, že redaktoři Respektu jsou "přitulení k vládě" a že za to mají být po vítězné revoluci patřičně potrestáni? Jde z Vás trochu hrůza.
    et
    March 30, 2012 v 8.55
    Čtenáři
    Pane Litschmanne, možná už jste si všiml, co za lidi většinou diskutuje pod články na internetu. Tedy pokud jsou to anonymové. Navíc umíme celkem snadno odlišit, že jeden člověk napíše pod různými jmény i deset reakcí. Slušný člověk se toho většinou neúčastní a novináři to v 90% nečtou. Důležité je, kolik lidí má o Respekt zájem. A jen minulý rok jsme prodej zvýšili o více než 17 %. To je v Česku vůbec nejvíce. Vaše poslední věta je krásná, představa, že v nějakém médiu něco publikují navzdory šéfredaktorovi, to chce myšlenkový kotrmelec.
    Ale jinak Vám dávám za pravdu, ten můj komentář vyvolal mnoho kritických reakcí, podepsaných reakcí, které mi přišly emailem. A nejčastěji mi vytýkaly tuto pasáž:

    ...Přes to, co bylo řečeno, je zřejmé, že vláda Petra Nečase zadělává nikoli jen na úspěch levice v příštích volbách, ale na její drtivé vítězství. Nejde jen o to, co činí v praktických krocích, jde i o rétoriku, kterou veřejnost dráždí a dokonce uráží. Viz slova o „nemakačencích“ určená lidem, kteří ztratili práci, či výtky o „životě nad poměry“. Chová se takto v době, kdy je nezanedbatelná část veřejnosti velmi rozjitřená mimo jiné i ze stále viditelnějšího rozkrádání veřejných peněz řadou představitelů partajního světa.
    To, že se ČSSD hlásí k úsporným krokům, které prosazuje zbytek Unie (až na Česko a Velkou Británii), ukazuje racionální uvažování této strany, takže už nebude čím před volbami strašit. Mocenské manýry známé za Jiřího Paroubka z velké části vymizely, takže i v tomto ohledu obavy z vlády ČSSD značně opadávají.
    PL
    March 30, 2012 v 11.04
    Přesto diskutéři jsou také čtenáři.
    Pane Tabery,
    děkuji za reakci. Také jsem si ex-post uvědomil, že anonymita svádí, ale mám zkušenost, ze které tak skeptický jako Vy nejsem, proto mě ten poměr hlasů 36.7:0,3 ve váš neprospěch překvapil ještě trochu víc (vysvětluji si jej tak, že Vaši názoroví sympatizanti raději tento článek nekomentují..), než Váš text. Vaši výtku uznávám, to Vám neupírám, přesto si představuji, jaké by bylo médium bez autory-korigující funkce šéfredaktora a ještě lépe bez jednoho vlastníka média = proto je lákavý projekt "družstevních" novin.. ale to už s tímto nesouvisí.

    Ten první odstavec Vámi citovaného textu je podle mě naopak nejlepší na celém nešťastném článku (tomu druhému jsem úplně argumentačně-neporozuměl, asi také přílišná zkratka..).

    Zajímalo by mne,kolik těch předplatitelů Respektu tedy dnes celkem je?
    Děkuji a pěkný den.
    et
    March 30, 2012 v 11.54
    Čtenáři
    Loni jsme v průměru prodali kolem 33 tisíc kusů na číslo. V roce 2006 to bylo ještě pod 17 tisíc. Šéfredaktor může být nepochybně cenzorem, ale v tom mám klidné svědomí. Nevychází to z nějakého neurčitého pocitu, ale myslím, že za nás mimo jiné mluví velká řada odhalení. A i kolegové, kteří jsou v Respektu déle než já, říkají, že loni jsme jich měli více než kdy jindy. A jestli někdo zatopil Topolánkově a pak Nečasově vládě, tak my. Stačí si vzpomenout na odhalení kolem justiční mafie či Věcí veřejných. Družstevní noviny nejsou nějak zásadně lepší cestou, dříve či později se vždy určí směřování titulu, tomu se nedá zabránit. A je to tak dobře. Jinak je médium cosi jako internet, tedy že se tam tiskne vše, nehledě na kvalitu či fakta.
    TT
    March 30, 2012 v 15.12
    Nebojte se o Taberyho,
    pane Konvalinko. Svazáci jako on se neztratí v žádném režimu. Teď se vytahuje s opatrnickou podporou ČSSD, v mezích, v jakých mu to "jediný vlastník" a strůjce této vlády dovolí.

    Samozřejmě že vlastnictví hraje roli. Autocenzura Respektu, která vede k obhajobě zločinných firem jako Nestlé (v naprosto naivním a nevyzdrojovaném článku o společenské odpovědnosti firem) je dána tím, kdo je zaměstnává a platí. Pokud si ET myslí, že to tak není, je větší ET (mimozemšťan), než jsem si myslel.

    A to, že roste odběr Respektu? Inu neonacistů a xenofobů také přibývá. Jásat není nad čím. Všechno to ukazuje na český úpadek.
    et
    March 30, 2012 v 17.32
    Panu Tožičkovi
    Souhlasím bez výhrad s touto částí: "Inu neonacistů a xenofobů také přibývá. Jásat není nad čím. Všechno to ukazuje na český úpadek." Vy jste toho přesným dokladem. A čím více budete psát, tím jasnější bude, že děláme dobře svou práci. Takže ještě něco přihoďte.
    TT
    March 30, 2012 v 18.59
    Super :-)
    Aspoň Vám nechybí humor.
    Inu psát takové nesmysly, dělat šášulu na whitewashingových seminářích nadnárodních koncernů a poskakovat před Bakalou není jednoduché. Ale když to zvládáte s humorem, aspoň trochu připomínáte Švejka.

    A protože miluju Haška a jeho figurku nádherně popisující českou flexibilitu, máte i Vy mé jisté sympatie. A odhaluje to, že Respekt je vlastně takový Haškův Svět zvířat - co nevím, to si vymyslím. Ať už jde o kapitalismus, korporace nebo Kunderu.

    Jen se bojím, že zatím co Hašek z toho měl srandu, Vy to myslíte vážně ;-)
    PM
    March 30, 2012 v 21.26
    Pane Tožičko
    Lámání klacků nad panem Taberym, či jejich házení do žita je pro zaměstnavatele pana Taberyho důvodem k mimořádné odměmě. Ale pozor, prodej Respektu se zvýší i po rozpadu posledních vazeb klauziánské kleptokracie.
    A to nebude humornéé.... pomyslel jsem si.
    PL
    March 31, 2012 v 0.24
    Pane Tabery,
    Vy jste zde jako novinář prohlásil: „Družstevní noviny nejsou nějak zásadně lepší cestou..“ To je nejen zde velmi zásadní prohlášení, které je třeba nějak dokázat, nejlépe asi fakty. Tedy mi nezbývá, než po Vás požadovat podrobnější objasnění, proč tomu tak je a z jakých konkrétních (zřejmě zahraničních) zkušeností Vaše tvrzení vychází.
    Než se do toho pustíte, poprosil bych, abyste upřednostnil dříve položený dotaz dámy - autorky, která požadovala zdůvodnění, v čem jsou lepší vládní návrhy změn exekučního řádu. Přidávám dotaz, v čem je lepší ministr Pospíšil (než ČSSD), když je to on, kdo se nakonec už letos otevřeně hlásí ke spolupráci s Filipem. Viz zde: http://www.ods.cz/clanek/942-partie
    Jsem skromný člověk, stačí mi zodpovězení jen těchto otázek, zato prosím podrobně. Děkuji rad. předem.
    ZJ
    April 2, 2012 v 22.37
    k panu Taberymu
    Nedávno jsem byl na veřejné debatě s p. Taberym, kterou pořádala v městské knihovně v Praze iniciativa ProAlt.

    Z vystoupení p. Taberyho mne mimo jiné zaujalo:

    1. korupční jednání u státu nelze tolerovat (souhlasím), zato když se ztratí ze soukromé společnosti velikosti IBM 500 tisíc (předpokládám, že jde stále o peníze z firemního účtu nevyvedené, čili nezdaněné), je to stejné jako když vám ukradnou peněženku, čili nic a mne to nezajímá. V minulosti to byla defraudace, dnes možná daňová "optimalizace", pro p. Taberyho to jsou soukromé peníze, na které se nesahá.

    2. je velmi obtížné sledovat, co všechny ty dnešní protivládní protesty sledují ...to máte studenty, učitelé, zdravotníky...není to jako s Grossovým bytem, kde bylo všechno jasné.

    To by jeden až politoval, jakéže nároky jsou dnes na českého novináře kladeny.
    MT
    April 7, 2012 v 10.24

    Pokud byl pan Jehlička svědkem vystoupení Taberyho ve smyslu jeho bodu 1. , je to dost na pováženou a pokřivuje to moji představu RESPEKTU, který čtu (a rád) už od dob Informačního servisu Občanského fóra - samozřejmě s plným vědomím, že jako sociálnědemokratický veterán čtu časopis, který se postupně ustálil jako mírně zelená, poněkud moralizující a havloidní a mírně konzervativní - ALE NAPROSTO JASNÁ '!!pravice stylu ODA-Unie svobody-TOP O9 atd. ...

    Byl bych pochopitelně rád, kdyby vedle Literárek, DR, Listů atd. vycházelo i na levici něco s týdenní frekvencí, co by bylo na trhu významné i v papírové podobě - a bylo orientováno doleva ...
    Ekonoma, Euro a Reflex například papírově nekupuju pravidelně - Respekt ano ...

    Bohužel ten shora uváděný Jehličkův bod 1 mou ustálenou představu o světonázorově sice jinak orientovaném, ale respektovaném týdeníku poněkud
    nabourává - samozřejmě v neprospěch RESPEKTu, protože to, co uvádí pan Jehlička o daňových aspektech, jistě pan Tabery ví také ...


    Pokud jde o vztah ke komunistům, tam to vždy v Respektu prostě vytknu před závorku.

    Tabery i další moralizující havloidní mírně zelení pravičáci mají prostě ideologický blok, možná by měli navštívit psychiatra, ale to prostě neřeším a moc mě to upřímně řečeno u nich nezajímá - Respekt je pro mne hodnotný z mnoha jiných důvodů ...

    Regionální i ústřední politici prostě KSČM považují za běžnou stranu, třebaže ti napravo to na veřejnosti říkají naopak.

    Ale jak se říká "podle skutků poznáte je" a podle skutků ji skutečně za běžnou stranu považují ...

    Kypr, jediný stát s významnou KS u moci, je řízen spíš neoliberálně, Moldovu spíš komunistické mezidobí dalo do pořádku po předchozím chaosu ... Kérala řízena rétoricky starokomunistickou, reálně socanskou vládou je vzorný stát Indického svazu ...

    Účast na vládě je spíš rizikem pro komunisty samotné a jejich protestní hlasy ... osud Francouzské KS toto riziko ukazuje naprosto jasně ...

    SH
    April 10, 2012 v 16.29
    Dneska jsme už daleko jinde.
    Peroutka, Čapek, či Mahen žili v jiném čase, v době, kdy existovala pluralita tisku. Dneska nic takového být nemůže. Vydávání tisku je tak nákladné, že si ho mohou dovolit pouze bohatí a ve své podstatě vyjma bulváru není většinou občanů vůbec sledován. Mladými prakticky vůbec ne. Úlohu tisku převzala televize. Dokud alespoň v té veřejnoprávní nevznikne pluralita, nemá dokonce pro přemýšlivého člověka vůbec žádný smysl ji sledovat
    + Další komentáře