Jaro je tady, pryč s Nečasem!

Kateřina Kňapová

Legitimita vlády Petra Nečase klesá a čím dál více lidí, včetně významných osobností veřejného života, kritizuje její kroky a volá po demisi. Nebo rovnou po vězení pro současný kabinet.

Tupé i ostré škrty, reformy, které dopadají především na nejchudší vrstvy, a na druhé straně statisícové odměny pro vysoké úředníky ministerstva, ústupky nejrůznějším podnikatelským lobby a všudypřítomné přesvědčení, že jen a jen soukromý sektor je tvůrcem skutečných hodnot — taková je ve zkratce koncepce vlády kabinetu Petra Nečase.

V příštím týdnu opozice pravděpodobně vyvolá hlasování o nedůvěře vládě a v pondělí proběhne protestní shromáždění, které pořádá iniciativa ProAlt spolu s iniciativami Ne základnám a Alternativa zdola od 17 hodin na pražském Klárově.

Do vězení s vládou!

Součástí pondělního protestu bude i happening, při kterém bude přímo na místě protestu přítomnými zatčeni členové Nečasovy vlády. Tato forma ztvárnění nesouhlasu s její politikou ale není takovou nadsázkou, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V těchto dnech probíhá proces s neformálním leaderem a šéfem poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Věci veřejné Vítem Bártou, který je obviněný z uplácení, a jeho bývalým kolegou z VV Jaroslavem Škárkou, který obálku s penězi od Bárty přijal.

A aby toho nebylo málo, úřadující ministr školství Josef Dobeš před týdnem jednal na hraně a možná i za hranou zákona, když prodloužil akreditaci Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, která neblaze proslula kauzou prominentních „rychlostudentů“, a tím se podle některých analýz stala významným článkem v procesu propojování státní správy a organizovaného zločinu. Věci veřejné se tváří jako by nic a setrvávají ve vládě.

Ze starších kauz vzpomeňme ProMoPro - předraženou zakázku na ozvučení konferencí v době českého předsednictví EU, za kterou zodpovídal nynější ministr obrany Alexandr Vondra. Podezřelý z korupce byl i ministr financí Miroslav Kalousek. Oba ve svých úřadech bez mrknutí oka setrvávají a premiéra Nečase ani nenapadlo, že by měl přemýšlet o jejich odvolání.

Rozpočtová (ne)odpovědnost a velké „malé domů“

Nečasova vláda je v souvislosti s proklamovanou rozpočtovou odpovědností terčem kritiky například kvůli vysokým odměnám úředníků na ministerstvech, ale také kontroverzním projektům, které se ani nesnaží zakrývat, že jsou „malými domů“ do spřátelených kapes.

Na již zmíněném ministerstvu školství jsou to například podezřele vyhlížející předražené evropské projekty zaměřené na vzdělávání veřejnosti (OKNO alias INGRAM) nebo trenérů či mladých sportovců (projekt SPORT). Kvůli nedůsledné kontrole čerpání peněz z evropských fondů, která padá i na hlavu současných ministrů, navíc může České republika přijít o skutečně velké finanční obnosy, se kterými státní rozpočet i výhledy na další roky počítají.

Takhle se chová vláda rozpočtové odpovědnosti? Takhle se chová vláda boje proti korupci? Nemyslím si.

    Diskuse
    PL
    March 16, 2012 v 13.21
    dopadová potíž
    Moderní doba má jistá úskalí, zákoutí, paragrafy a jejich slouhy, v době nečasové se tyto nástroje začínají zdát jako obšancované těmi "správnými" lidmi a tak ten happening s vězením trochu kulhá. Moderní doba má také vepříny a kravíny bez podestýlky, tímpádem v důsletku nedostatku statkových matérií trpí půdní struktura a v důsledku i úrodnost polí.. no ukazuje se, že tento nedostatek má v době moderní též dopad na nemožnost řešení některých problémů městských... tak by taková historičtější "demonstrace" byla sice míň smradlavá (ač to je subjektivní), zato víc problematická...
    (pozn. pro orgány činné v t.r.: tohle byla čistě teoretická úvaha)
    March 18, 2012 v 21.13
    Jaro se blíží!
    Když mohl zatknout Přemysl otku, tak proč ne Proalt Nečase. Hnůj by se hodil v případě defenestrace, jen by už nemohli ani do Vídně, ani do Moskvy, ani do Bruselu - odtamtud by je hnali svinským krokem zpátky, tak jedině, že by se s prezidentem opevnili na Hradě. Nebo že by jim poskytla azyl některá ratingová agentura za to vzorné škrtání?
    PL
    March 19, 2012 v 8.08
    Kdepak instituce, jsou to lidé, kdo konají..
    Skutečně neprovozuji sportovní disciplínu ´coby kdyby´ - nešlo o víc než o teorii na (dokonce ani ne na) papír a směřující maximálně k otázce, zda nálada ve společnosti tenkrát nebyla (v něčem) podobná náladě ve společnosti vezdejší dnes, resp. za rok až dva při nezměněném chování nečasovců, kteří možná tak úplně nečasovci nejsou.
    Ale dosti teorií: Shromáždění a hnutí zdar!