Na Hrad… Kohák?

Erazim Kohák

Prezident je pomyslným kormidelníkem, který řídí pevnou rukou loďku státu. Filozof má jinou úlohu, sedí spíše ve strážním koši a mezi mračny nad bouřným mořem dovede zahlédnout jasnou hvězdu ideálu.

Přiznám se, že mě tento titulek v pondělním Právu (23.1.) zaskočil. A také potěšil, jako důkaz, že navzdory pokročilému věku ještě oslovuji mladé. Leč obávám se, že jde o nedorozumění o úloze filosofa v politice.

Filosof není kormidelník, který by pevnou rukou na kormidle řídil loďku státu. Svým posláním se podobá spíš hlídce ve strážním koši, která mezi mračny nad bouřným mořem dovede zahlédnout jasnou hvězdu ideálu. Ví stejně dobře jako kormidelník, že k té hvězdě loď nikdy nedopluje. Přesto je to vzdálená jasná hvězda, která v bouři udává směr.

Pro mě tou hvězdou je osvícenský ideál volnosti, rovnosti, bratrství. Když jsem před deseti lety kandidoval do Senátu za sociální demokracii, tehdy zaneprázdněnou heslem „Jistoty a prosperity“, přeložil jsem si tu zářnou hvězdu do slov svoboda, spravedlnost, solidarita. Sociální demokracie ta slova dodnes vyznává.

Proto bych mohl být jejím kandidátem, avšak pozor, jen virtuálním. Kandidátem do strážního koše. Svou filosofickou prací mohu kormidelníkům naší země připomínat tu vzdálenou hvězdu, podle níž volit směr naší plavby dějinami. Kormidelník, který nevidí hvězdu, rychle skončí na úskalí. Jenže vize ideálu nestačí. Hlídka potřebuje kormidelníka — a to filosof není.

Jsou lidé, kteří dovedou obojí. Masaryk byl jedním z nich. A jsou kormidelníci, kteří dovedou naslouchat hlasu ze strážního koše. Mezi těmi potřebujeme hledat kandidáta na Hrad. Ne mezi stranickými manipulátory moci, ale také ne mezi lidmi tak bezbarvými, že nikomu nevadí — a nikam nás nedovedou.

Máme takové lidi. Cituji váhavě: nemám ponětí, co by oni na to a nechci je spojovat se svým jménem. Mimo to je tu i řada dalších. Avšak jen namátkou — a pro jistotu podle abecedy: Jsem přesvědčen, že k nim patří mladý Jiří Dienstbier, vršovický kanonýr a rytíř bez bázně a hany. Neváhal riskovat svou kariéru, aby nemusel riskovat svůj ideál. Z pohledu ze strážního koše bych ho s chutí volil.

Pak od G mě napadá, senátorka Alena Gajdůšková, ušlechtilá žena, na kterou bychom mohli být v zahraničí hrdí. I v Číle. Přitom je to skutečně žena z lidu, učitelka s mnoholetou politickou zkušeností, s pevnou rukou pro kormidlo a se státnickým rozhledem. Vždyť je na čase, aby i naše země měla jednou prezidentku!

Vážím si — to od S - Bohuslava Sobotky, kultivovaného politika a idealisty v jednom. Co si myslí o mně, nevím, ale pro mě je to sociální demokrat v nejlepším smyslu, prostý všeho dogmatismu, s hlavou ve hvězdách a nohama na zemi.

Či od Š, náš moudrý bývalý eurokomisař, ministerský předseda, předseda strany Vladimír Špidla. Vzácný ryzí člověk, s nadhledem historika a bohatou zkušeností politika i státníka. Mně osobně se z pohledu ze strážního koše jeví jako mimořádně schopný člověk na poušti naší politiky posledních sedmdesáti let.

Výběr by mohl být i docela jiný. Leč o moje preference nejde. Jde o to, že schopných lidí sociálně demokratické orientace — a zároveň ne aparátčiků — máme přehlíženou řadu. Nemusíme se stydět za svá přesvědčení a hledat někoho, kdo by je nesdílel. Pohořeli jsme s lidmi bez ideálů, pohořeli jsme s pragmatiky — a soudě podle sebe myslím že bychom pohořeli s filosofem v pokročilém věku u kormidla. Jeho místo je ve strážním koši.

Děkuji tedy facebookové iniciativě Chci za prezidenta ČR Prof. PhDr. Erazima Koháka, PhD. za důvěru a rád ji přijímám, leč jen virtuálně, jako pozvání do filosofického strážního koše naší země.

Byť si politiků váží, autor sám je opravdu filosof, ne politik.

    Diskuse
    MP
    January 27, 2012 v 11.44
    Vážený a milý pane profesore,
    myslím, že na naší kocábce parlamentní demokracie by prezident neměl být kormidelníkem. Měl by být kapitánem. Nikoliv ovšem kapitánem, jak ho my, suchozemské krysy, známe z Primátora Dittricha: tedy tím, co hrd na vlastní světovost mísí do češtiny anglicismy jako snob led do dobré whisky a obzíraje hrdým zrakem šíré vodní pláně středního Povltaví plivá hlásnou troubou na prostý námořní lid do strojovny. Posílá též předvídavě muže s kladivy do podpalubí, aby geniálně předešel útoku tak mytických nestvůr, buď si to Blboun Bruselský či Zeměplas Nongovermený. Zkušenost s takovým kapitánem, který by zároveň chtěl býti Velkým Kormidelníkem, byla jistě zajímavá, leč bylo ji už dost.
    Mám na mysli námořního kapitána, jehož úlohou je nebýt vidět a přesto zůstat přítomný. Vykonávaje v běžných dobách spíše funkce reprezentativní přenechává obvykle kormidlo i navigaci důstojnickému sboru. Není to vůbec snadná úloha, protože musí umět věřit lidem, které má v důstojnickém sboru, musí si přitom udržet znalosti o všem, co se na lodi šustne, a také autoritu, která mu umožní zasáhnout tehdy, když banální hádanice podřízených přerostou ve svár či když se loď ocitne v opravdovém ohrožení.
    Kéž bychom v příštím volebním období měli dobrého prezidenta, jehož jméno by si v okolních zemích pamatovaly stejně málo jako si my vybavujeme jméno Heinze Fischera.
    Nepřemlouvám Vás k podobné roli, nerad bych se koukal na Váše osiřelé hnízdo nad plachtovím lodi a jakkoliv vím, že byste úlohy milého hostitele při večeřích v kapitánské jídelně zhostil s nepřekonatelným šarmem, mám raději půvab Vašich knih.
    A dík za AG ve Vašem výčtu prezidentských kandidátů.

    S úctou

    Martin Profant
    January 27, 2012 v 20.54
    Také už dlouho myslím na JD, jiného kandidáta do přímé volby tam bohužel nevidím. AG prokázala minimálně neznalost v celé sadě evropských otázek, tedy, i když si jí vážím, ty některé větičky o "nereferendech" mi nedávají spát.....Vladimír Špidla byl jasným kandidátem do nepřímé volby, škoda, že se tato forma bohužel neudrží.
    January 27, 2012 v 21.34
    Přiznám pane profesore, že ná Vás v této souvislosti už dlouho myslím. Jistě by to byl posun v roli, ale možná i Masaryk byl filosof a stal se presidentem. Možná už nebyl mezi oblaky, ale možná nepřestal na svůj masarykovský způsob filosofovat. Vy spojujete svobodné křesťanství, péči o přírodu, oddanost demokratickým a liberálním hodnotám. Reprezentujete v dnešním zmaru to lepší, co lze nalézt v sociální demokracii. Má se stát prezidentem proti všemu smyslu této funkce příslušník pobělohorské vysoké šlechty mebo jen o čtyři roky starší nezávislý a tvůrčí reprezentant masarykovské humanitní tradice?

    Ale je to samozřejmě jen na Vás. Přiznám, že jsem nesměle doufal. Že jsem si řekl, že nechcete zůstat distancován v čistě filosofické roli, když jste před několika lety kandidoval do senátu a vymyslel originální převolební kampaň ve svém obvodu.

    Vážím si Vás s prezidentskou ambicí i bez ní a jsem rád, že máme možnopst se znát osobně.
    January 27, 2012 v 22.11
    K díku za Alenu Gajdůškovou ve výčtu Kohákových kandidátů bych chtěl připojit dík za Bohuslava Sobotku, podle mého soudu na levici nedoceňovaného politika, nebo řekneme příliš jednostranně vnímaného.

    A k výčtu bych ještě rád přidal Annu Šabatovou - myslím, že by ji ČSSD i kandidovala, kdyby byla známější. Škoda, že se před časem nestala ombudsmankou! Ale samozřejmě nevím, zda by kandidaturu přijala.
    January 28, 2012 v 15.56
    Odpověď AŠ
    Honzo, zde v diskuzi najdeš odpověď: http://denikreferendum.cz/clanek/11198-sabatova-na-hrad
    Toho Dienstbiera by to chtělo podržet v každodenní politice, kde je teď třeba vybojovat zásadní stranické pře. Hrad je prestižní, ale taky může být trochu v ústraní, ta funkce je především symbolická a do tvrdých stranických bojů by prezident sestupovat neměl. Když už socana, tak Rychetský. Nebo nestraník Wagnerová. Pro mě Ústavní soud byl v posledních letech zárukou úcty k ústavnímu pořádku, což by byl důležitý signál naší současné politice a zároveň se to dobře hodí ke spíš symbolické povaze té prezidentské funkce.
    January 28, 2012 v 20.35
    Rychetský a Wagnerová
    Škoda, že sociální demokracie nepřišla s Erazimem Kohákem v roce 2003, tehdy by byl ideálním kandidátem a s Vladimírem Špidlou jako premiérem dvojice, která mohla naši zemi nasměrovat trochu jiným směrem, než se ubírala v předchozích deseti letech. Čestné místo EK ve strážném koši je nezpochybnitelné.

    Málokdy mi mluví Martin Škabraha tak z duše jako tentokrát. Pavel Rychetský i Eliška Wagnerová by byli výborní kandidáti demokratické levice a pro své úctyhodné působení v ústavním soudu by se mohli zasadit o větší úctu k právnímu řádu. Právní vědomí občanů i politiků je Achilovou patou naší "demokracie".