Koalice možná tentokrát skončí doopravdy: kvůli Evropě

Vratislav Dostál

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve vládě prosazuje, aby ČR bez jakýchkoliv podmínek podepsala novou smlouvu o rozpočtové unii. Pokud to premiér či prezident odmítnou, hrozí Schwarzenberg odchodem ministrů TOP 09 z vlády.

Vše nasvědčuje tomu, že ve vládě se schyluje k principiálnímu konfliktu. Věc je vážná, neboť se nejedná o další z řetězu planých výhružek Věcí veřejných, které nakonec vždy ustoupí, ale o spor mezi oběma velkými pravicovými stranami, které spolu soupeří o postavení hegemona na pravici. Navíc téma sporu je zásadní: vztah České republiky k Evropské unii.

Podle Karla Schwarzenberga se přístup stran k evropské integraci stává hlavní štěpící linií v pravé části české politiky. Politologové oslovení Deníkem Referendum mu dávají za pravdu. Podle nich půjde o zásadní střet, ve kterém oba pravicové subjekty nabídnou veřejnosti zela odlišnou politickou identitu.

Karel Schwarzenberg totiž v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny vzkázal premiérovi a prezidentovi České republiky, že nedopustí, aby se euroskeptický postoj stal oficiální politikou České republiky.

„Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují,“ uvedl pro list ministr zahraničí s tím, že vždy, když Česká republika v minulosti zůstala stát mimo integraci, vyšla z toho menší.

„Nejsme ostrov mezi Evropou a Amerikou. Na Evropské unii, kam míří osmdesát procent našeho vývozu, jsme ekonomicky naprosto závislí, takže nemůžeme stát mimo evropskou politiku. Všechny ostatní země s výjimkou Velké Británie se k rozpočtové unii připojí, nemůžeme zůstat jediní mimo v izolaci,“ argumentuje Karel Schwarzenberg.

Podle něj je tak zřejmé, že smlouva o rozpočtové unii bude hlavní téma příštích týdnů. „My se budeme profilovat jako jasně proevropská strana, která se hlásí k prohlubování evropské integrace a bude se snažit zemi vést do jejího hlavního proudu. Nejsme žádní eurohujeři, ale právě postojem k Evropě se výrazně lišíme od eurozdrženlivé až euroskeptické ODS,“ popsal pravděpodobný střet Schwarzenberg.

Politologové: Spor je zásadní

S ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem souhlasí politologové, podle kterých bude téma vztahu České republiky k Evropské unii naprosto zásadní. Ostatně na Slovensku již kvůli vztahu k EU vláda padla, a podle Jiřího Pehe bude pro TOP 09 zásadní postoj v tomto sporu možná dokonce otázkou politického přežití.

S Pehem souhasí i politolog Milan Znoj, podle jehož slov bude spor mezi ODS a TOP 09 o české místo v Evropě vážný a bude se vyhrocovat natolik, že se vláda pravice bude otřásat v základech. Znoj si nicméně nemyslí, že by vláda pravice kvůli vztahu k Evropě padla ihned.

„Nové štěpení na pravici vyžaduje jistý čas k tomu, aby bylo možno tyto rozpory mediálně předvést, vyprofilovat a zapsat je pevněji do povědomí veřejnosti. Obě pravicové strany nyní nově formulují svou politickou identitu a česká pravice se významně mění,“ analyzuje Znoj situaci pro Deník Referendum.

Rovněž politolog Lukáš Jelínek soudí, že spor o náš vztah k evropské integraci může rozklížit vládu. „Latentní napětí mezi ODS a TOP 09 může na pozadí událostí v Evropě přerůst v otevřený konflikt. Když se situace vyostří, předpokládám od TOP 09 zásadový postoj, jímž se bude chtít před pravicovými voliči odlišit od euroskeptické a s Klausem se opět sbližující ODS,“ uvedl politolog pro Deník Referendum.

„Pokud se má TOP 09 proti ODS v něčem vymezit, je to vztah k EU, kde každá strana nabízí zcela jinou identitu. Navíc jde o budoucnost země, nikoliv o jednoho ministra nebo jinou relativně nepodstatnou záležitost, kvůli které se vlády nepokládají,“ doplnil Jelínka v rozhovoru pro Deník Referendum Jiří Pehe.

Podle Znoje pak navíc občanští demokraté pod vedením Petra Nečase stále více přejímají ideologický patronát Václava Klause a objevují v sobě konzervativní, nacionální a protievropské sklony.

„To je příležitost pro TOP 09, aby se stala českou proevropskou pravicí, což jí skýtá velký prostor k politické dynamice. Nepochybně se tak dostane do střetů s ODS, ale neméně vážné budou konflikty s prezidentem Václavem Klausem,“ doplnil Znoj pro Deník Referendum.

Pokud jde pak právě o postoj Václava Klause, který hrozí, že smlouvu nepodepíše, měli by podle Jiřího Pehe sociální demokraté a TOP 09 v této věci vytvořit alianci a vyvinout na Klause tlak. „Například mu pohrozit, že v takovém případě neprojde ani jediná jeho nominace do Ústavního soudu,“ dodal Pehe pro Deník Referendum.

Sblíží se TOP 09 a ČSSD?

Podle politologů nová konstelace otevírá prostor pro spolupráci TOP 09 s proevropskou sociální demokracií. S ministrem zahraničí totiž dlouhodobě zásadně nesouhlasí prezident Václav Klaus i ODS. Klaus navíc ve středu zaslal předsedovi vlády Petru Nečasovi osobní dopis, ve kterém mu oznamuje, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše.

ODS sice svůj postoj ke smlouvě zatím jasně neartikulovala, nicméně Nečas už před časem prohlásil, že jeho strana, která je tradičním odpůrcem implementace prvků přímé demokracie do českého politického systému, je přesvědčena, že to, co označuje za „zásadní přenos pravomocí“ by lidé měli schválit v referendu. To přitom Schwarzenberg jednoznačně odmítá.

Podle premiéra bude nicméně postoj ODS záležet na tom, co ve smlouvě nakonec bude. „A to se mění každou hodinu. Nechci se pouštět do žádných siláckých výroků. Ve hře je samozřejmě i alternativa, že pro nás budou podmínky nepřijatelné a ke smlouvě se nepřidáme,“ uvedl Nečas pro Lidové noviny. Smlouva o rozpočtové a ekonomické unii by přitom měla být podepsána do konce ledna.

Smlouva počítá například se ústavním závazkem každé země, že její celkové státní dluhy nepřekročí šedesát procent HDP a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP. Signatářské země by také zasílaly Evropské komisi své státní rozpočty ke kontrole ještě předtím, než je schválí národní parlamenty.

Smlouva má začít platit od začátku příštího roku, pro země mimo eurozónu ale až ve chvíli, kdy přijmou euro.

    Diskuse
    January 12, 2012 v 19.35
    Tak já si také něco řeknu jako politolog

    Nesmírně děkuji modrým svazákům z MMF, ECB a EK, že tak pomáhají Řecku, které se škrtací kůrou dále ještě více propadává, roste nezaměstnanost (18,2%) a stát neodvratně míří k bankrotu. To ale nebude řecký bankrot, ale bankrot německých a francouzských bank, bankrot německé eurozóny. Bezesporu zase pojedu na dovolenou do hrdého a přátelského Řecka a věřím, že už to bude země eurozóny, kde fungují jednotné evropské dluhopisy, nebo to bude země, která udělá pá, pá, pá defektní jednosměrné německé koncepci Evropy a jejich marce.
    Jo a jestli se veškerá agenda EU bude dělat pouze na demokraticky deficitních summitech EU, tedy pod taktovkou a pro větší slávu Berlína, Řecko jistě zváží i vystoupení z EU.
    January 12, 2012 v 20.04

    Na jakých základech stála "eurozóna"? Virtuálních, žádných, eurozóna byla fikcí! Německo se na jižní přátele po roce 2009 prostě vykašlalo a brání si pouze svůj rating, svou ústavní strohost. Řecko je daleko méně zadlužené než třeba Japonsko, USA a další desítky zemí, problém je v tom, že si z nich eurozóna a spekulanti dělají toaletu, kde perou špínu celé Evropy. Pouze upozorňuji, že i poslední krok ECB, kdy půjčila bankovnímu sektoru pod německým programem, dopadl jak dopadnout musel, tedy banky nakupují ne jižní, ale německé dluhopisy s negativním výnosem, naopak jižní křídlo je dál drancované nesplatitelnou úrokovou výší. Tomu bordelu jako kdo může říkat „jednotný evropský postup“, jednotná Evropa, eurozóna? Kdo diskutuje o evropské integraci a tleská tomu zvrhlému postupu, kdy se Německo brání jedinému možnému léku, tedy jednotným eurobondům, je normální pokrytec, normální mravní troska.
    January 12, 2012 v 20.39
    jinak, mezi Pehem, Jelínkem a Znojem není žádný rozdíl. Bude příště fér, když zazní i jiný, trochu věcnější, méně ideologický a hlavně reálný proevropský, eurofederalistický názor na situaci v Evropě. Tohle považuji totiž pouze za takové od reality odtržené verbální cvičení z eurohujerství.
    MP
    January 12, 2012 v 23.03
    Myslím, že mezi TOP 09 a ODS
    půjde spíš jen o šarvátky (se snahou získat ten který segment pravicových voličů).
    Společný zájem na tom, sloužit velkokapitálu až do roztrhání těla, nakonec vždycky převládne.

    A spolupráce ČSSD s Topkou? Ta by mohla socdem zavést leda tak do hrobu...
    January 13, 2012 v 0.02
    Milý seveřane Krausi, mohl byste mi v několika větách přiblížit ten Vámi žádaný „realisticko-eurofederalistický, verbálně nikoli eurohujerský, o to více ovšem neideologický postoj“? Něco takového je opravdová makačka na bednu. Pokud se Vám z toho zatočí hlava, doporučuji jednoduchou terapii: Berte to hlava nehlava, stejně jsou to všichni jen slouhové velkokapitálu, jak říká pedagog Pleva. Bohužel obojí vyjde nastejno, lépe řečeno nanic.
    PM
    January 13, 2012 v 12.19
    Je Německá společnost doopravdy tím pravým viníkem
    "Německo brání jedinému možnému léku, tedy jednotným eurobondům."
    Je možné dnes takhle zúženě nacionálně vysvětlit lítý boj, který probíhá uvnitř globální elity?
    MP
    January 13, 2012 v 14.02
    P. Znojovi
    A čípak zájmy tedy hájí ODS a TOP 09, když ne zájmy velkokapitálu? Vaše snad, pane kolego? Moje teda určitě ne...
    FZ
    January 13, 2012 v 14.55
    No, já dávám povolební spolupráci ČSSD a TOP 09 minimálně 70 %.
    Ono jde o to, že v oblasti daňové či sociální politiky je vždy možné udělat kompromis, pokud však jde o vztah k EU (např. euro je možné bud' přijmout nebo nepřijmout) tak ne.
    January 13, 2012 v 16.01
    P.Plevovi
    Mezi velkokapitálem a zájmy Znoje a zájmy Plevy leží docela velké pole dalších zájmů. Není to ovšem pole neorané, ale pole docela rozorané všemi možnými hlasateli a reprezentanty těch a oněch zájmů. Představa,. že zájem velkokapitálu je jeden a ten vládne všem je představa umanutá. Je v zájmu velkokapitálu, aby bylo v Čechách euro? Ano nebo Ne. Oboje nemožno. Potom ale buďto ODS nebo TOP09 zájmy velkokapitálu nehájí, protože každá strana říká něco jiného. Především ale to, zda mám zájem o euro v Čechách nebo ne, není záležitostí jenom nějaké velkokapitálové kalkulace. Pro někoho je to třeba plodem spíše kalkulace geopolitické, nebo výsledek úvahy histgorické, anebo prostě jenom věcí osobního vkusu. Převést to vše na velkokapitál vyžaduje více než myšlení, říkám tomu umanutost a levověrnost. - to není lehkověrnost, spíše taková zjednodušená marxistická verze pravověrnosti.
    January 13, 2012 v 18.19
    Milý krajane pane Znoji, myslím si, že jsem ten neeurohujerský, opravdu evropský postoj nastínil ve svém předposledním článku. Není to nic, co by se v ČSSD nevědělo. Problém je v tom, že já nespatřuji jako taktické jakkoliv tleskat strohostnímu Berlínu, který vleče EU do recese. Stejně jako norský předseda vlády Jens Stoltenberg dodávám, že se v Evropě nejde k jádru věci, jelikož je nutné generovat nová pracovní místa. V Evropě máme 23 mil. nezaměstnaných. V tomto roce se čeká recese a je to vše z důvodu chybné strohostní, mzdy podvazující politiky Berlína, kterou vnucuje svým partnerům v Evropě, přitom už toto směřování nepreferují ani trhy, které zjišťují, že jejich investice budou bez růstu, tedy možnosti splácet, zásadně ohroženy. Celé je to začarovaný kruh, která je možné rozetnout pouze cestou společných eurobondů. Berlín zatím dělá vše jiné, jen aby k tomuto řešení nemusel přistoupit. Například ECB poskytla minimálně úročené úvěry bankám na žádost především Německa, které tvrdilo, že tak budou mít banky dostatek likvidity na nákup dluhopisů jižních zemí a Řecka především. Jak to dopadlo? Investoři nakupují především německé dluhopisy a to dokonce na negativní výnos, tedy ještě za to Německu platí. Tady zjevně něco není v pořádku a je nutné to konečně nazvat pravými jmény.
    January 13, 2012 v 18.23
    doufám, že to nebyla moc velká makačka na bednu, ale až se přiblížíte alespoň rámcově podobnému uvažování, které je aktuální, násobně méně ideologické, budu rád. Není to nic osobního.
    January 13, 2012 v 18.33
    Jinak krajane Znoji, nevím, za kým osobně stojíte, já tedy naslouchám především jediné přímo volené instituci EU, tedy Evropskému parlamentu, který ústy všech velkých frakcí konstatoval, že cesta Berlína (kterou zjevně chcete následovat, jak vyznívá z vašich slov) nás vede do větších problému a nic neřeší. Nebudete se jistě divit, když i Evropský parlament volá po jednotných eurobondech. Tedy opět k věci, kdo je proevropský a kdo eurohujerský? Já tedy ještě jednou opakuji, že například Řecko pod protektorátem ECB, EK, MMF vykrvácet nechci nechat.
    January 13, 2012 v 19.38
    Podle trojice vyjednávačů Evropského parlamentu, tedy německého lidoveckého europoslance Elmara Broka,italského socialistického europoslance Roberta Gualtieriho a jeho belgického liberálního kolegy Guye Verhofstadta ale poslední návrh nezajišťuje, že rozhodnutí o uplatňování nové smlouvy budou přijímána normálními procedurami, s jakými kvůli zajištění demokratických principů počítají současné smlouvy EU.

    Problém je například s tím, že rozhodnutí jsou stále častěji přijímána šéfy států a vlád na summitech, kterým nicméně mnohdy dominují lídři Německa či Francie. Následně jsou pak předkládána formou ber nebo nech být národním parlamentům. Europoslancům například také vadí, že v návrhu není "cestovní mapa" k zavedení eurobondů. Nedostatečně jsou prý také zapracovány jejich požadavky týkající se role parlamentu a Evropské komise.
    V návrzích se rovněž změnil počet zemí, které by musely smlouvu ratifikovat, aby mohla vstoupit v platnost. Před Vánocemi se hovořilo o pouhých osmi zemích, následně to bylo navýšeno na 15. Nyní je to v poslední verzi 12.
    January 13, 2012 v 20.10
    Milý evropane Krausi
    Co říkáte, zní mi sympaticky, nakolik také realisticky a neideologicky to teď nechávám stranou, každopádně to je ale eurohujerství na entou, jak by Vám pádně vysvětlili všichni prezidentovi euroskeptičtí muži. S těmi eubondy je ale jistá potíž, kterou neradno bagatelizovat. Evropská banka by jejich vydáním přejímala závazky za dluhy jednotlivých států. EU je pravda měnovou unií, ale nemá odpovídající společnou politickou nadstavbu. Pokud se nevytvoří vhodné nástroje společné měnové politiky, je vydávání eurobondů neodůvodněné.
    January 13, 2012 v 20.19
    Dobře, začněme diskutovat v opravdu reálných konturách. AAFrancie, AA Rakousko se nyní jistě přidají k alianci za eurodluhopisy. Není totiž moc jiných možností. Na konci ledna nás čeká mimořádný summit EU, kde se odvažjuji tvrdit, že padne německá strohostní koncepce a přejde se k růstové a jednotné. Ostatě to říká už i Merkel pod společným italsko-francouzským tlakem. aktuálně nytimes.com: "The rumors came at the end of a week in which Prime Minister Mario Monti of Italy and Mr. Sarkozy warned that the crisis could deepen if steps were not taken to stoke growth. Both delivered their messages to Chancellor Angela Merkel in her offices in Berlin, prompting the German leader to admit for the first time that the harsh program of austerity she has been pushing on the euro zone was not a cure-all for the crisis."

    No a o to tady celou dobu jde. tedy ne Sikorski, ne strohostní lokajský Kalousek, ne Merkel, ale konečně jednotný evropský postup, který má šanci řešit krizi. Co se dělo do této doby, to byla fikce....Myslím si, že ta nadstavba se udělá velmi rychle...

    January 13, 2012 v 20.22
    já chápu specifika českého diskursu, ale opravdu nemohu opustit realitu z důvodu nějakých figurek, jakou je třeba populista Klaus, který převrací veškerou realitu a potom je ČSSD nucena děla stejně podivné veletoče. Bavme se prosím více o Evropě, méně o té tůni, jinak třeba jednoho dne budeme jako Češi litovat, co jsem vlastně podpořili, přitom to šlo proti vlastním občanům..
    MP
    January 13, 2012 v 23.53
    P. Znojovi podruhé
    Nikde jsem nenapsal, že lze všechno v politice převést na jediného společného jmenovatele - ale snad uznáte i vy, že něco má ústřední, dominantní pozici a něco je naopak okrajové. Přenášet břemeno sociálních nákladů na bedra nižších a středních vrstev, snižovat náklady práce, omezovat a privatizovat veřejný sektor - to jsou základní kontury politiky naší i evropské pravice, rozdíl žádný podstatný není. Že z toho nejvíce těží velkokapitál, zejm. ten finanční (viz i ono panáčkování před posvátnými finančními trhy), to přece musíte vědět i vy.

    Již před nějakým rokem si položil J. Keller otázku, co vlastně V. Klausovi a ODS na současné EU tak vadí, když přitom ona dělá přesně jejich politiku?! Keller tehdy došel k závěru, že naši pravicoví euroskeptici si chtějí hlavně uchovat své možnosti vesele tunelovat a korumpovat, což přece jenom v (západní) Evropě není možné v takové míře jako u nás. Což je i odpověď na váš protiargument: ODS reprezentuje spíše domácí, porevoluční, zbohatlickou ekonomickou garnituru, jež se chce "od Evropy" raději držet dál, zatímco Topka zastupuje modernější, proevropské elity, které jsou naopak více svázány s mezinárodním (celoevropským) kapitálem - není náhodou, že má největší podporu v Praze, kde se to různými top managery nadnárodních firem jen hemží.

    Pro "obyčejného člověka" je to ovšem prašť jak uhoď. Je úplně jedno, zda budeme mít euro nebo ne, podstatné je, co si za naše výplaty koupíme a jestli uživíme rodiny. A pokud půjde Evropa pravicovou, "merkelovskou" cestou, tak můžeme vzít jed na to, že ty rodiny neuživíme...

    Takže nejsem vůbec proti evropské integraci, souhlasím s Lukášem, je to jediná cesta. JENŽE MUSÍ JÍT O EVROPU SOCIÁLNÍ! Jinak nemá evropská integrace žádný význam a smysl. Neoliberální Evropou k ničemu nepotřebujeme. To už by byly lepší národní státy, které by si vzájemně mohly konkurovat aspoň devalvovanou měnou (což by prospělo nejen takovému Řecku, ale koneckonců i nám).
    January 14, 2012 v 9.11
    Jsem rád, že i Vy uznáte, že existuje pluralita zájmů, říkáte zájmy národně kapitalistické, supervelkokapitalistické, ale také socialistické zájmy národní a dokonce i socialistické zájmy evropské. Zájmy vskutku mají společného jmenovatele, jsem pro holismus, ale jejich vysvětlení výlučně ekonomické je redukcionismus vlastní marxismu a neoliberalismu. Prostě obě teorie tak mají po ruce vysvětlení pro všechno, ale předveďte to v konkrétním případě!? I Marxův Kapitál byla jenom teorie obecné struktury. Osobní a skupinové zájmy mají svůj oscialční bod, kterým je osobní a skupinová identita, proč by měla být definována jenom kapitálově? Mimochodem jaký je rozdíl mezi národním kapitálovým zájmem a super velkokapitálovým zájmem? To, že jde o tunelování se hodí akorát do publicistiky. Takový Bakala dal jak národně kleptomanické ODS tak velkokapitálově knížecí TOP09 pěknou sumičku miliónů rovným dílem.
    PM
    January 14, 2012 v 12.42
    Na podkladě výpovědi posledních příspěvků
    se domnívám, že Top09 nemůže opustit ideologii klausiánského neoliberaismu, ve které je hluboce zakořeněna. Navazuje pouze na řetězec pravicí strategicky koncipovaných stínoher rádobydemokratického řešení politických zadání. Zcela v duchu postmoderny minulého století.
    + Další komentáře