Evropská unie devětadevadesáti procent, ne jednoho procenta

Lukáš Kraus

Škrty, které nakonec zvítězily i na summitu EU, jsou stále cestou do pekel. To, že se k nim rozhodla většina, na jejich devastující povaze nic nemění. Česká sociální demokracie by se měla probudit.

Pomáháme prý Řecku. Tak proto naléváme miliardy do bezedného, globálního, korupčního bankovního sektoru? Komu kdo vlastně pomáhá? Lidem v Řecku rozhodně, ale rozhodně ne. Jestli pomoc, tak má jít maximálně na odchod okupovaného, devastovaného Řecka z nevyvážené, rozpory mezi exportními a neexportními prohlubující, proto zásadně defektní eurozóny. Jižní křídlo nemá při současném nastavení eurozóny žádnou šanci něco splatit, ani Itálie, ani Španělsko. To měl páteční summit řešit především. Nestalo se. Místo toho zde máme bezcharakterně ubohý škrtací pakt, který se neptá na realitu v EU, na možnosti jednotlivých zemí, ale nutí je přímo stachanovsky stát na čáře, přitom je to nefér závod.

Jako argument v diskuzi si pak paradoxně vyslechnu, že nejsem proevropský, když nechci odkopnout své jižní, střední a východní přátele. Ten summit ve své podstatě odepsal občany všech zemí, které mají byť minimální problém s obsluhou svého dluhu, k drastickým, tupým, primitivním, nic neřešícím a katastrofu prohlubujícím škrtům veřejného prostoru.

Proto s velkým znepokojením sleduji slabé programové a ideové ukotvení sociálních demokratů v ČR. Nechci rovnou říkat, že to považuji za zradu, spíše za pokus o to být ještě menším, až úplně nejmenším Evropanem. To české „pouze být u toho i když „je to defektní“, je ve své podstatě takový stávkokazismus. V Evropě se o něčem jedná, jde o hodně, záleží na každém hlasu a potom tam přijde balík neználků, kteří se vždy připojí k většině a podrazí klidně vlastní občany a svůj program. Tomu já tedy proevropské směřování opravdu neříkám. Evropským naopak spatřuji regionální a věcné diskuse.

Ne jako salónní, ale jako progresivní levice přeci věříme, že ne škrty, tupé škrty, pracovní místa beroucí, rodiny a veřejný prostor devastující, ale investice, sociální soudržnost a progresivní růst kvality života jsou řešením krize. Přeci proto s tím summitem (trhy uklidňujícím (ani ty ne), ale lidi do ulic ženoucím) jako levicově ukotvení občané souhlasit prostě nemůžeme a žádná stádní jednota, tím méně stádní jednota trhy poskládané absolutní většiny v téměř všech institucích a vládách EU nás k přísaze na celoplošně, celoevropsky ústavně expandující „Kalouskův utopicky a negramotný program“ nedonutí. Tím méně nám bude někdo brát jakoukoliv možnost budoucí evropské vize a alternativy tím, že ten škrtací pakt vloží aktuální většina trhovců přímo do ústavy. To už to jinak můžeme celé zabalit.

Řecko je ostatně úžasný příběh evropské solidarity a táhnutí v EU za jeden provaz. Naprosto úžasný plán EU vytvořila, aby Řecko ještě více a pro větší slávu trhů, burziánu, spekulantů vykrvácelo. Děkuji konzervativní většině, že o těch 99% občanů Evropy tak starostlivě pečují. Po těch škrtacích kůrách se budeme mít všichni pospolu ještě raději, to nás utuží, ne naopak.

Jiří Pehe a další stále hovoří o EU jako garanci demokracie a velmi dobře začínají glosovat totalitu trhů zásadně ohrožující liberální demokracie a jejich podstatu. Jiří Pehe velmi často používá příklad Skandinávie jako vzoru. To je všechno hezké, ale že se Švédsko (s aktuálním růstem 4,6%) zjevně nepřipojí ke škrtacímu paktu, jelikož své vlastní občany neprodá nějakým bankovním sektorem na vodítku táhnutým politikům, že ve Švédsku setrvají na demokracii, že tady není možné liberální demokracii jen tak trochu proškrtat, tedy bezcharakterně a ve výsledku nekonkurenceschopně, defektně vyškrtat široké segmenty společnosti, to už moc analytiků v ČR netrápí. Hlavní je přeci vždy ta stádnost.

„Připojme se k většině,“ říká Bohuslav Sobotka v OVM. Já říkám, připojme se k našemu programu a 99%, ne ke škrtacím aliancím.

Tady se nediskutuje o EU ano či ne (klausiáni jsou mimo jakoukoliv evropskou realitu už hodně dlouho), ale jakým způsobem bude Evropa fungovat.

Svolal bych tedy nový, konečně průlomový a věcný summit EU na téma: modernizace energetiky, investic do nových pracovních míst v sociálně vyloučených regionech (a státech) Evropy a obecném sociálním paktu. Začal bych řešit minimální evropskou mzdu a jednotné minimální zdanění firem, začal bych uklidňovat občany Evropy, ne trhy. A kdo efektivnosti této cesty nevěří, ať se podívá třeba do Švédska.

    Diskuse
    MP
    December 14, 2011 v 14.37
    Lukáši, co znamená formulace "začal bych"?
    Kdo má začít? Kdo má takový kontrasummit svolat? Sobotka jako předseda opoziční strany v malé evropské zemi? Z Lidového domu má zavolat Merkozymu?

    Přece je potřeba postupovat logicky: Nejdříve musí být Evropa levicová a pak je možné něco podniknout. Čili ano, pracovat na alternativním programu - a zároveň NEZTRATIT integrační dech!
    December 14, 2011 v 14.44
    Martine, odpovím ti Hekrdlou

    Evropská internacionála

    Přestává mít smysl chytat politiky za slovo, potřebují spíš pomocnou ruku.
    Například místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), která po bruselském summitu sedmadvacítky vytmavila premiéru Nečasovi tohle: pravicové vlády se dožadovaly „přísného dodržování těchto (úsporných) pravidel proti zadlužování zemí“, zatímco „nyní vystupují právě opačně“.
    Ne, neptejme se sociálních demokratů, proč doma bojují proti neoliberalismu, když v Evropě mnozí vystupují - naposledy s „Merkozym“ - právě opačně. Neptejme se, proč nepřiznají, že „úspory“ neřeší příčinu dluhové krize: nerovnováhy obchodních a platebních bilancí. Evropa je v tomto smyslu „dvourychlostní“ už dávno; deficity zemí „rozhazovačných“ jsou podmínkou přebytků těch „pod sebe hrabajících“. Které z nich si vlastně „žijí nad poměry“?
    Zkusme to pozitivně. Jde o to, za co se vzít, co postavit proti neoliberálům, ať už kolem Berlína zhoufovaných anebo chytře schovaných za Kanálem či za věncem pohraničních hor…
    Za prvé - a to okamžitě - je třeba trvat na tom, aby Evropská centrální banka (ECB) zaplavila eurozónu likviditou. Dosud napumpovala směšných 200 miliard eur a trapně vybírá dalších 200 pro „pojistku“ v MMF. Spojené státy vrhly „z vrtulníku“ 1700 miliard dolarů (jeden a čtvrt biliónu eur) a krizi s průvodními jevy 30. let mají zatím pod kontrolou (nepodtrhnouli jim Evropané nohy). Obávat se inflace v době zpomalení, blížící se recese a deflace je snad jen německá nemoc. Bude nutné přidat k jedinému stupidnímu cíli ECB - stabilitě cen - i péči o zaměstnanost a růst.
    Za druhé: jediný rychlý způsob, jak čelit spekulacím se státními dluhopisy a pustit krapet vzduchu do plic Řekům, Italům či Španělům je zavedení eurobondů, společných evropských obligací. „Evropské obligace nejsou řešením krize,“ odvětila Angela Merkelová. Tuto osobu bude nejspíš třeba svrhnout a izolovat důkladněji, než je a kdy bude izolován David Cameron.
    Za třetí, Evropa musí mít skutečný federální rozpočet (nikoli jedno procento HDP proti 23 procentům federálního rozpočtu USA). Když Bohuslav Sobotka v neděli rozšafně plédoval pro transfer 90 miliard eurospásných korun do MMF s tím, že je stejně dostaneme do dvou let zpátky, bezděčně tím odhalil pravou povahu eurorozpočtu: co dáš, to dostaneš (jen lehce ťuknuté). To je k ničemu. Takový nerozpočet neumožňuje společnou, masivní a účinnou protikrizovou akci.
    Za čtvrté: federální rozpočet předpokládá federaci, Spojené státy evropské či Spolkovou republiku evropskou. Předpokládá zrušení mezivládních šarád a demokratizaci EU přímou volbou legislativních orgánů Evropany. Vím, bude to těžké. Ale kdo jiný než Socialistická internacionála může říci, co mají suverenisté a eurobyrokraté společného: nejsou demokraty.
    Jedině skutečná levice a jen za uvedených podmínek bude s to hájit - za páté - „fiskální a sociální harmonizaci“. Ovšemže pouze v podobě sloužící dolním stamiliónům.




    Martin Hekrdla
    MT
    December 14, 2011 v 16.00

    Souhlasím doslova s každým slovem tohoto článku.

    "Císař je nahý", řeklo kdysi jedno dítě.
    Musíme mít odvahu tohoto dítěte.
    Musíme mít odvahu odmítnout psychologické vydírání všech RESPEKTů, Taberyů, Macháčků, antiklausovců (Klause opravdu nemusím) atd. atd.

    To k čemu máme být donuceni není řešení.

    Řecko možná rozhazovalo, ale pokud někdo nezačal přemýšlet ani tehdy, když z průběhu událostí zjistil, že se jak domino kácí čím dál víc ti, kteří už vůbec těmi rozhazovačnými Řeky nejsou ...

    ... tak ten už asi přemyšlet nezačne

    December 14, 2011 v 20.42
    Sledujte pozorně, jak naprosto od Evropy je odtržený český diskurs. ČSSD má plná ústa spolupráce s SPD, ale tvrdě stojí za summitem a jeho výsledkem, ne tak SPD, která na něm nenechala niť suchou: http://www.spd.de/aktuelles/News/22400/20111214_steinmeier_regierungserklaerung_eu_gipfel.html

    Konzervativní ODS naopak podráží nohy svým konzervativním evropským modrákům a paradoxně nejde za vlastním programem, jelikož děda mráz na Hradě se rozhodl být větší, než nejmenší, nikým nevolený monarcha. Sledujte i tu mediálně pokřivenou hru, kde se věcně dokáže už vyjádřit snad jen ten Hekrdla z Práva. Na tom je vidět přátelé, jak na tu Evropu Češi kašlou. Vlastně jsou rádi, že jim někdo někde vládne. Program a věcná diskuse už stejně nikoho nezajímají.
    December 16, 2011 v 10.46
    Znamená strop strukturálního deficitu skutečně nevyhnutelnost škrtů?
    Já se přiznám, že dosud, nemám na téma úplě jasný názor. Klíčová otázka pro mě zní: Lze položit rovnítko mezi zastropování strukturálního (tedy ne cyklického) deficitu a tvrzení, že Brusel nařizuje škrty? ... všichni sice tušíme, že to tak dopadne a že se na Brusel budou politikové vymlouvat, ale je to skutečně tak?
    December 16, 2011 v 18.15
    Jenom mezi čtyřma očima. Názor SPD bude logicky ten nejméně radikální, jelikož dvourychlostní eurozóna je především německá záležitost. Tedy je tu ještě jeden méně radikální, či spíše vůbec ne a to je ten pradoxně český, přitom škrtání nejvíce postihne právě země jako je ČR, která je odkázaná na export. Jinak děkuji, že Jakub Patočka konečně zvedl za spící knížata a některé rádoby taktické eurohurápozitivisty z řad především odborného zázemí ČSSD, autentický levicový názor. Víte, ono mluvit o proeuro postojích a až na Jiřího Havla téměř podrážet nohy přátelům v Evropě, to myslím není zrovna dobrá zpráva o kondici české sociální demokracie. Tedy ještě jednou. Summit EU (ER) prakticky nemá nic společného s EU (EK a EP). Přesto se v ČR vede diskuse program vyprazdňující EU ano/ne. S některými body (zdanění finančních transakcí, které schválil EP po zásadně úspěšné petiční akci PES) souhlasím bezesporu, s některými nemohu, nemohu nabízet všem zemím EU recesivní, nic neřešící strohost, specielně ne tam, jako v ČR, kde se má naopak investovat do nových pracovních míst. Jižní křídlo ostatně už nemá co škrtat, tedy plán Berlína, který vnucuje škrtání tam, kde už není co brát, je defektní. Reakce trhů byla zřejmá, k žádnému uklidnění nedochází, jelikož je po summitu jasné, že EU jde do chronické recese. No nedivte se, když se bude škrtat, ne vytvářet nová pracovní místa, když se nebude modernizovat třeba energetika. Jinak k tomu Švédsku. V tom mém článku jsem to nemyslel tak, že ČR má vystupovat z integračního jádra či že nemá někam na MMF (proč ne přes ECB?) posílat nějakých směšných, nic neřešících 90 miliard, ale Švédsko jsem udával jako demokratickou zemi, kde není možné provádět tupou politiku tupých škrtů. Udával jsem jí jako zemi, která našla recept na krizi, i když jí vládnou konzervativci, co konzervativci, většina levicových stran a hnutí jim jejich středový program může závidět.
    December 16, 2011 v 18.22
    Petře
    koukni se na zdanění firem na jižním křídle a uvidíš, že už není téměř kde zvyšovat. Směle se mohou měřit se Skandinávií. Kde tedy brát, co dělat při tomto defektním dvourychlostním rozložení eurozóny, kde tedy brát a neškrtat, tedy ještě více do toho zabředávat. A finále, kdo nebude stát na čáře, na toho pošleme trhy?
    SH
    December 16, 2011 v 18.24
    Od počátku levice konala špatně.
    V prvé řadě nepředložila seriozní analýzu problému Řecka. Přijala debilní ideologické tvrzení finančníků, že Řecko rozhazovalo. Kdyby dovedla provést řádné vyhodnocení skutečných příčin, měla by hned skoro polovinu potřebného řešení. Levice trpí, podle mého soudu dokonce celoevropsky, ekonomickým a tím spíše finančním diletantstvím. A mám obavy, že dokonce je promyšleně izolovaná od skutečných čísel, takže se ani nemůže dopátrat pravých příčin. Ony totiž banky mají svá „podnikatelská“ tajemství, čili informační monopol a v něm je prvoplánově jejich převaha nad politikou.
    December 16, 2011 v 20.21
    Ještě dva dotazy (a jedno upřesnění k půjčce pro MMF)
    1) v článku požadované uvolnění likvidity ECB (tedy to, co udělal americký FED ihned po páhu Lehmanů) je dle mé znalosti primárního práva v rozporu se smlouvami, tedy protiprávní. Podle mého vidění nemá ani eventuálně spojená levice v celé EU sílu to prosadit, pokud se některá z vlivných vlád šprajcne. Jak by sis Lukáši (nebo i ostatní, kdo si myslíte, že by se tak mělo postupovat) představoval, že bude něco takového prosazeno přes německý blok? Jde mi jak o právní, tak čistě faktickou cestu.

    2) co by podle tebe (či podle zdrojů, z nichž vycházíš) způsobilo podráždění finančních trhů, které by nastalo, kdyby evropští politikové na summitu jednali tak, jak požaduješ? Máš představu o důsledcích? Nebo si myslíš, že by podráždění (či jak to nazvat) nenastalo? Neoliberální autoři argumentují, že by to mohlo způsobit hospodářský úpadek okolo 10 procent HDP minimálně v celé eurozóně. A levicoví autoři se k tomuto riziku moc nevyjadřují, proto se ptám ...

    A to doplnění: mylná je představa, že ČR anebo další státy budou ty miliardy slíbené MMF půjčovat klasickou cestou, tedy ze svých rozpočtů. Ta částka bude "pouze" rezervována v devizových rezervách České centrální banky a uvolněna, jen když si MMF o ni řekne. Nejedná se o peníze, které by bylo nutné někde vyškrtat. Pozor na to.
    December 16, 2011 v 20.36
    Petře, děkuji hned za několik dotazů, ale fakt nejsem zahraniční expert jako ty, ale tedy:
    1) Já samozřejmě chápu, že situace v Evropě je taková, jaká je, tedy téměř absolutně konzervativní. Počkal bych ale na květen a Paříž, nevím, věřím, že to dopadne a hlavně, přeci nemohu přestat mluvit, alespoň verbálně se vyhraňovat, když je zde hned několik věcí, které summit prostě neřešil, když je to i dle sesterských stran defektní směřování. Společné eurodluhopisy nebudou, vůbec se neřeší dvourychlostní podstata eurozóny, prostě škrtej, ber kde ber, tedy dále posílej své občany, ekonomiku do recese tupým programem. Tomu já evropský rozměr opravdu říkat nemohu.
    2) Nevím, ale je dobré si všimnout, jak jdou nyní trhy po ČR. Ratingový výhled je najednou negativní a argumentují snížením HDP eurozóny po tom budoucím i současném škrtání. Tedy předně, zavděčit se trhů zjevně ani konzervativci nezvládají, tedy je spíše přeci nutné dělat logickou politiku. Tedy když chceš pomáhat jižnímu křídlu z problému, nebudeš nasazovat jen škrty, ale půjde i o investice, modernizaci, nová pracovní místa. To ale Berlín zjevně netrápí a to je také hlavní kritická osa od opoziční SPD.
    3) Souhlasím, popravdě se spíše těm 90 miliardám vysmívám a mám na to pohled jako Martin Hekrdla z Práva:

    "Za třetí, Evropa musí mít skutečný federální rozpočet (nikoli jedno procento HDP proti 23 procentům federálního rozpočtu USA). Když Bohuslav Sobotka v neděli rozšafně plédoval pro transfer 90 miliard eurospásných korun do MMF s tím, že je stejně dostaneme do dvou let zpátky, bezděčně tím odhalil pravou povahu eurorozpočtu: co dáš, to dostaneš (jen lehce ťuknuté). To je k ničemu. Takový nerozpočet neumožňuje společnou, masivní a účinnou protikrizovou akci."