Vnitro: pro pozastavení činnosti KSČM neexistují důvody

Vratislav Dostál

Ministerstvu vnitra se nepodařilo shromáždit dostatek materiálů k tomu, aby připravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy. Podle politologa Lukáše Jelínka by to vláda měla uznat a přestat mávat ideologickým klackem.

Kubiceho úředníkům na ministerstvu vnitra se ani s pomocí externích expertů nepodařilo nashromáždit dostatek relevantních materiálů k návrhu na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda. Kabinet ministrovi vnitra v červenci uložil, aby návrh na pozastavení činnosti komunistů do konce října vypracoval.

Vnitro posléze oslovilo čtyři experty na extremismus a nechalo si od nich udělat analýzy. Ani jeden posudek pozastavení činnosti nedoporučuje. Odborníci se shodli na tom, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu.

„Ministerstvo tedy ani za pomoci externích subjektů a zpravodajských složek nezískalo dostatek relevantních materiálů, které by jakýmkoli způsobem odůvodňovaly právní postup vlády vůči KSČM, a které by tedy vůbec umožňovaly vypracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM," uvádí ministerstvo vnitra v dokumentu.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry z ODS ale úředníci a experti ministerstva vnitra selhali, neboť vládě Petra Nečase nepředložili návrh na zákaz KSČM, nýbrž přišli s další analýzou, ve které krom jiného píšou, že ani tajné služby nenašly nic, co by potvrzovalo protiprávnost strany.

„Nemyslím si, že je dobré dělat další analýzy, rozhodnout musí jen soud,“ uvedl kriticky na adresu resortu vnitra Vondra. „Když vláda vyzývá ministra vnitra, aby předložil návrh, nemá vypracovávat analýzy, má se odvolat na to, co je součástí našich zákonů, na zákon o protiprávnosti komunistického režimu,“ nepochybuje místopředseda ODS a ministr obrany.

Podle politologa Lukáše Jelínka je nicméně zřejmé, že pro zákaz KSČM důvod neexistuje a podle něj by to vláda měla uznat a přestat mávat ideologickým klackem.

„Kritizovat prý špatnou práci vnitra a oslovených odborníků je pokrytecké. Vláda navíc sotva může chtít po svých právnících něco, co jde proti jejich odbornému úsudku a svědomí. Chce-li ve svém boji pokračovat, nechť návrh pro NSS sepíše sama se svými politickými poradci,“ uvedl Jelínek v rozhovoru pro Deník Referendum.

Podle Jelínka se kabinet Petra Nečase navíc ocitl ve slepé uličce. „Když tuto bitvu vzdá, uzná legalitu KSČM. Když ji dotáhne až k NSS a ten návrh na zákaz komunistů zamítne, nebudou se už nikdy vládní strany moci ohánět komunistickým strašákem. Před volbami jim pak nezbude nic jiného než reagovat na vážnou ekonomickou a sociální situaci a přestat lidem vnucovat ideologické hry,“ myslí si politolog.

Taktéž místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier má za to, že jsou nynější snahy postavit KSČM mimo zákon účelové, neboť strašák návratu komunistů k moci je tradiční předvolební zbraní pravicových stran. Dienstbier si současně myslí, že KSČM demokracii neohrožuje.

„Dneska nejsou dostatečně pádné důvody, aby nejvyšší správní soud rozpustil komunistickou stranu na základě toho, že by ohrožovala demokracii,“ myslí si Dienstbier s tím, že některé výroky členů KSČM považuje za „nechutné“.

„Vládě do značné míry vyhovuje, že ve vzduchu je určitý strašák. Největší antikomunistická hysterie je tu vždy, když tu jsou volby,“ doplnil. Podle Dienstbiera se toto tradiční předvolební téma pravice týká i ČSSD, neboť ta bývá s KSČM spojována.

Další informace:

Aktuálně.cz Vnitro nemá dost důkazů na pozastavení činnosti KSČM

Novinky.cz Komunistická strana se měla zakázat hned po revoluci, míní politici

    Diskuse
    JP
    November 21, 2011 v 13.08
    Frustrace z neodbornosti
    Na komunisty jsem sice alergický, ale na druhé straně mě frustruje, pokud někdo není ochoten naslouchat odborným argumentům. Ministr Vondra by si měl přečíst alespoň jednu z několika expertíz, které možnosti rozpuštění KSČM posuzují, než se začne zlobit, že MV nesplnilo zadání. Musel by uznat, že šance na rozpuštění jsou nulové. Navíc pokud vím, MV mělo za úkol posoudit možnosti rozpuštění, ne vypracovat návrh. Otázku vkusnosti rozčilení bývalého disidenta nad tím, že apolitičtí úředníci argumentují odborně a "neposlouchají" politické zadání, nechávám stranou.
    November 21, 2011 v 14.25
    Osvobozen pro nedostatek důkazů
    "Kubiceho úředníkům na ministerstvu vnitra se ani s pomocí externích expertů nepodařilo nashromáždit dostatek relevantních materiálů k návrhu na pozastavení činnossti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM)."

    To zní jako "osvobozen pro nedostatek důkazů"-:)

    Nemělo by vnitro, když už jsou v tom, proklepnout i ostatní strany? Taky by tam byl nedostatek důkazů-:)

    Přeji všem krásný den!
    November 21, 2011 v 18.24
    Je to vše takové vzláštní. Když nebyla KSČ zakázána před 22 lety, proč dnes? Copak se tato strana nějakým způsobem od té doby radikalizovala natolik, že se stala nebezpečnou pro demokracii? Dříve nežli KSČM, která je spíše v hibernaci /J.Dolejš nejspíše souhlasit nebude/, budou pro zadavatele nebezpečnými levicové myšlenky. A protože zakázat ČSSD nejde, tak se útok vede přes KSČM, která je částí veřejnosti vnímána jako její možný koaliční partner. Že si senátor Štětina udělal ze své snahy přesvědit veřejnost o své proměně dokonalé , z odpudivého komunisty v obdivuhodného demokrata, náplň svého politického života, už vcelku nikoho ani nezajímá. Proč si ale na tomto poli chce nasbírat body Vondra, je trochu záhadou. Situace bude zřejmě horší, než si myslíme, takže se národ má aktivovat pro boj s vnitřním nepřítelem. Nebo je také možné, že už vláda všechny úkoly úplně zvládla a nyní, ve zbývajícím čase, dodělává staré restíky.
    SH
    November 24, 2011 v 9.14
    Poznámky na okraj
    Vondra dělá, co musí. To on dostal už jako disident, od svých živitelů představujících globálního antikomunistického hegemona, jasný úkol - zničit komunismus v tomto prostoru.
    Štětina a všichni ti, co byli aktivními členy KSČ a jiných organizací Národní fronty, by měli být souzeni nejen za svou činnost za nadvlády KSČ, ale mělo by být šetřeno, zda – díky svému bývalému přesvědčení - neškodí současnému systému. Umanutost některých z nich totiž dává pádné důvody k podezření, že provádí záměrnou diskreditaci demokracie.
    Jsem hluboce přesvědčen, že pro záchranu demokratičnosti v naší zeni by bylo záhodno vyhlásit čtvrtý odboj právě vůči těmto překabátěným zvrhlíkům.