Gazdík: Komunisty je třeba zakázat

Hana Holcnerová

Vedení TOP 09 hodlá prosazovat zákaz komunistické strany. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka strana s takovým názvem nemůže v zemi, která má zákon o protiprávnosti komunistického režimu, existovat.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík si přeje nejen zákon o protikomunistickém odboji, spojený případně se srážkovou daní z důchodů bývalých funkcionářů KSČ a příslušníků StB, ale i zákaz komunistické strany. Řekl to v nedělním rozhovoru na serveru iDnes.cz.

Gazdík by zákaz komunistické strany předřadil přijetí zákona o protikomunistickém odboji, což odůvodňuje nedávnými projevy komunistických poslanců Miroslava Grebeníčka a Marty Semelové. Ti v Poslanecké sněmovně přirovnávali protikomunistický odboj k terorismu. Gazdík v rozhovoru sdělil, že se tento týden předsednictvo TOP 09 jednomyslně shodlo, že její ministři mají ve vládě iniciovat projednání návrhu na zákaz komunistické strany a jeho předložení Nejvyššímu správnímu soudu.

„V této zemi existuje zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu. Kdyby chtěl někdo fašistickou stranu, nikdo ji nezaregistruje. Teď tu ale máme stranu, která nese název jiné zločinné ideologie, a já se domnívám, že to není v pořádku a strana s takovým názvem tu nemůže existovat,“ myslí si Petr Gazdík.

V souvislosti s důchodovou reformou Gazdík v rozhovoru poznamenal, že se na něj doma na Moravě obracejí lidé s obavou, že jednoho dne nedostanou důchod, protože není možné, aby to stát utáhl. „Svým selským rozumem vnímají, že nelze donekonečna žít na dluh,“ dodal Gazdík.

Pokud jde o zvýšení sazby DPH, nedělal by Gazdík žádné výjimky u potravin, ale u knih a tištěných médií je proti jejímu zvýšení. „Pokud tam bude dvacetiprocentní DPH, což skutečně nikde v Evropě nemá obdobu, mám strach, že se situace ještě zhorší. Může to vést k tomu, že národ zblbne,“ domnívá se Gazdík.

TOP 09 preferuje dvoukolový model přímé volby prezidenta, ovšem nesouhlasí s návrhem ČSSD na její spojení s krajskými volbami. Na Hradě by si strana přála svého předsedu Karla Schwarzenberga.

    Diskuse
    February 27, 2011 v 16.13
    Nechci být příliš jízlivý,
    ale sama existence p. Gazdíka v PS je dokladem, že zvýšení DPH u knih je už zbytečné.
    PM
    February 27, 2011 v 17.07
    Paradoxem zůstává,
    že zákaz komunistické strany omítnou v prvé řadě "antikomunisté".
    ??
    February 27, 2011 v 22.57
    Nejlepší je soudit bez důkazů
    Po přečtení textu pana Gazdíka jsem si vybavil scénu z filmu Signum laudis, kde c.k.auditor praví - nejlepší je soudit bez důkazů. A pokud se na pana Gazdíka opravdu obracejí lidé, kteří akceptovali celou tu demagogii našich vládců a mají strach o důchod z důvodů neufinancovatelnosti, tak je to opravdu triumf slouhů dnešní vládnoucí elity, toho, že asi platí Goebbels"Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou". Zřejmě máme vládu, jakou si zasloužíme.
    Na druhou stranu KSČM měla už dávna ze svých řad vyhnat stalinistické cvoky, kteří jsou svou hloupostí plně srovnatelní s cvoky antikomunistickými a úspěšně pomáhají KSČM do hrobu.
    SH
    March 1, 2011 v 20.13
    Skutečná síla komunismu.
    Jak je vidět, skončila víra nejen ve vymření českých komunistů koncentrovaných do KSČM, ale dokonce i víra ve světový zánik komunistických idejí. Přece by žádný sebejistý vítěz nezakazoval něco, co je už fakticky po smrti. Jinak ale plně souhlasím s Hellerem, KSČM už dávno měla provést „výměnu legitimací“ a zbavit se opravdových prosazovatelé normalizace, jakož i pohrobků stalinistického terorizování. Možná, že se pod nynějším tlakem konečně k tomu odhodlá. A dokonce si myslím, že kdyby ty opravdové staré struktury měly trochu cti v sobě, tak by se s obrozenou stranou samy rozešly, protože ona přece ve skutečnosti ani neodpovídá jejich nejvnitřnějšímu přesvědčení.
    JM
    March 2, 2011 v 11.16
    Stejně jako v případě Dělnické strany jsem proti. Není v tomto případě důvod omezovat politickou soutěž.