Maďarská vláda chce zavést povinné veřejné práce pro nezaměstnané

Petr Jedlička

Maďarský ministr vnitra představil parlamentu dílčí reformu, jež krátí sociální dávky a nutí dlouhodobě nezaměstnané pracovat za nízkou mzdu pro stát. Část z nich má přitom být svážena do zvláštních táborů a pracovat pod dohledem bývalých policistů.

Hlasitá kritika maďarské opozice a některých médií provází dílčí část reformy systému sociálního zabezpečení, kterou předložil ve středu parlamentu ministr vnitra Sándor Pintér. Reforma zkracuje dobu, kdy má být maďarským nezaměstnaným vyplácena podpora, z 270 dní na 180. Zároveň ustavuje nový systém veřejných prací, do něhož se bude muset zapojit každý práceschopný člověk, jemuž se nepodaří sehnat vlastní zaměstnání v šestiměsíční lhůtě (podle MTI, slovenské zdroje uvádějí jen tři měsíce). Pokud se nezapojí, bude mít nárok jen na minimální nouzové dávky.

Kabinet Viktora Orbána chce díky reformě zaměstnat 300 tisíc lidí do konce svého funkčního období (2014) a dalších 100 tisíc následující rok. Jde o část naplnění jednoho z předvolebních slibů Orbánovy strany Fidesz, která před loňskými volbami slíbila vytvořit milion pracovních míst.

Kritiku vyvolává zejména druhý pilíř reformy — program na vytvoření nabídky prací, jež bude organizovat přímo stát. Podle výňatků z různých televizních debat a prohlášení premiéra Orbána či ministra Pintéra, které v páteční zprávě přetiskuje slovenský server Pravda.sk, půjde v tomto případě téměř výhradně o masovou manuální práci: výstavbu hrází, protipovodňových valů, čištění kanálů či budování vodních nádrží. Nezaměstnaní mají být na místo stavby sváženi z celé země. Mají přespávat v zvláštních koloniích z unimo buněk a dostávat nižší než minimální mzdu.

Zvlášť silné odsudky se přitom váží k přidruženému záměru, se kterým reforma rovněž počítá — k návrhu, že na práci (a pracující) budou v přislušných lokalitách dohlížet vysloužilí policisté, kteří museli pořádkové složky opustit po jedné z jiných zeštíhlovacích reforem.

Maďarským opozičním politikům i k vládě kritických médiím připomíná navrhovaný systém kasárenský režim či přímo koncentrační tábory. Fakt, že je za celou reformu odpovědný ministr vnitra, je dle těchto hlasů příznačný.

Hlavní budou firmy

Důležitější roli než program veřejných prací organizovaných přímo státem má ovšem v reformě sehrávat její první pilíř. V něm se počítá s podporou soukromých firem, jež samy nová pracovní místa vytvoří. Podle příslušného návrhu by měla firma získat dotaci na takové místo v případě, že se zaručí zaměstnávat dotyčného pracovníka alespoň po jeden a půl násobek doby, po níž bude dotaci pobírat.

Z celkového počtu 300 tisíc nových míst by měly soukromé firmy vytvořit až dvě třetiny. Není doposud úplně jasné, do jaké míry se v tomto procesu počítá s místy, která vytvoří města, církve či neziskové organizace. Podle rámcového plánu vlády z letošní zimy měly tyto instituce organizovat více veřejných prací než samotný stát, a to přibližně v poměru 7 : 1. Podle aktuálních zpráv, které jsou ovšem jen dílčí, se ale dnes u měst a neziskovek počítá s daleko menším podílem.

Do problému navíc vstupuje ještě jeden faktor, a to dohoda Viktora Orbána s čelními představiteli organizací, které zastupují maďarské Romy. Orbán jim totiž slíbil nejméně 100 tisíc míst pouze pro jejich národnostní skupinu. To by teoreticky — při uvedených poměrech a tradiční neochotě maďarských podnikatelů Romy zaměstnávat — mohlo vést i k situaci, že ve státních pracovních táborech budou soustředěni právě jen Romové.

Maďarský parlament může parametry reformy ještě změnit. Vzhledem k ústavní většině, jíž drží poslanci Orbánova Fideszu od loňského jara, je ale pravděpodobné, že bude schválena tak, jak ji ministr vnitra Pintér předložil.

Další informace:

MTI Parliament starts general debate on public employment bill

Pravda.sk Chystá Orbán pracovné tábory?

The Baltic Course The new national public employment programme in Hungary

Podrobná analýza situace od maďarského výzkumného institutu Policy Solutions

    Diskuse
    AJ
    June 24, 2011 v 20.29
    Ufff,
    to je strašný strašný strašný. pracovní koncetráky.
    AJ
    June 24, 2011 v 20.40
    Uklidnětě mě,
    prosím někdo, že to není tak, jak mi to připadá - evokuje to ve mně všechny ty nejtemnější úseky novodobé historie.
    AJ
    June 24, 2011 v 20.50
    Je tophle vůbec možný v zemi EU?
    Svážet lidi do tábora? Státem dodávanej levnej pracovní materiál za pusu? A jak budou mít šanci se z toho tábora dostat?
    VD
    June 24, 2011 v 23.09
    co na to Češi?
    obávám se, že takovým opatřením by tleskalo i mnoho našich krajanů - při vědomí průměrné úrovně sociální empatie a xenofobie u nás.......je to otázka času, kdy se při dalším záchvěvu krize a plném nástupu neblahých plodů "reforem" lidem přitíží, frustrace půjde ven....a Bobo a Vandas a Paroubek budou připraveni
    MT
    June 25, 2011 v 8.56

    Nechte těch nechutných srovnávání a hysterie !

    Koncentrák je situace, když vás chcete nechcete někam odvezou, zavřou a tam musíte - mimo jiné a není to moc podstatné v této souvislosti - nuceně makat.

    Tady se má věc tak, že kdo nesežene práci do 6 měsíců, čeká ho jen fyzické existenční minimum místo podpory - která je pravděpodobně počítána jako podíl na předcházejícím příjmu jako u nás ...

    Samozřejmě je to kapitalistický (ale nikoli fašistický!!!!) hnus - snížit vyjednávací pozici práce, zatlačit ji víc do kouta a ponížit svobodnou práci.

    Jako robotárna v Británii Marxovy doby
    To nebyly koncentráky

    Navíc to považuju za divné řešení - jedno řešení vytlačuje druhé, jedna výrobní a pracovní příležitost je nahrazena jinou - komandovanou, nemotivovanou, policajtama hlídanou pracovní silou - a asi nijak zvlášť kvalitní.

    Ta dále zmiňovaná stimulace pracovních míst je už lepší ...


    Ale předchozí reakce považuji za urážku obětí šoa - ale koncekonců i těch Búrů v prvních (britských) koncentrácích na světě, kteří tam rozhodně nebyli proto, že nemohli sehnat práci déle než půlrok a nebyli ochotni se spokojit s existenčním minimem ...

    Žid se věděl dobře uživit i v nejhorších časech ...
    ... ale s tím svým uzlíčkem musel via vyhlazovací tábor ...
    ...s mezipřistáním v Terezíně ...











    JS
    June 25, 2011 v 16.13
    Mezinárodní právo
    jako jsou úmluvy o lidských právech nebo úmluvy týkající se standardů Mezinárodní organizace práce, jejichž je Maďarsko signatářem, zapovídají nucenou práci. To, co zmiňovaný zákon chystá jako nucená práce vypadá a bude záležet na maďarských a mezinárodních soudech, jak to posoudí. Jinak samozřejmě záleží na občanech, co si nechají líbit.

    Nabízí se srovnání s pracovní poviností za socialismu, která bývala často udávána jako znak nedostatečné demokratičnosti systému, zejména systém pracovních umístěnek, ale ve srovnání s dnešními poměry se to poněkud realitivzuje, zvláště když přidáme tehdejší právo na práci a další sociální jistoty.

    Srovnání maďarských snah s fašismem není od věci. Fašistický politický systém vždy dobře spolupracoval se soukromým sektorem a zajišťění levné a poslušné pracovní síly jistě dnešní firmy přivítají, stejně jako se z nich těšili u Siemensů nebo Daimler-Benzů za Hitlera.
    June 25, 2011 v 18.26
    Mezinárodní reakce
    Ano, pane Silný, tady jde skutečně o to, jaká bude nakonec reakce na mezinárodní úrovni. Lituji, že neumím maďarsky, protože to, co se v té zemi nyní děje, ve mně budí obavy, a opravdu bych nerad podléhal hysterii - na to pan Tejkl upozorňuje poprávu. Ale nemůžu si pomoct: pracovní tábory, ingerence státu, snahy o cenzuru médií, to má skutečně historické konotace. Zatím bych tedy hovořil o fašizaci v metaforickém smyslu... ale pokud Evropa bude nečinně příhlížet, oslabí tím své demokratické principy. Uvidíme, co z toho vzejde, dobře to nevypadá.
    AJ
    June 25, 2011 v 20.17
    Hysterie
    Já teda propadám panice. Možná i hystrerii, celkem je jedno, jak to kdo nazve. Mám viditělně tu hranici jinde, ve mně to evokuje nacistiké dodávky pracovního materiálu.

    Nebo ne?

    Oni je odvezou, budou muste nuceně makat. Nebo ne? Co se stane, když odmítnou zákonem danou povinnost - tzn. natsoupit ty práce, pokud neseženou zaměstnání do 6 měsíců? Zavřou je? Potom to jsou nucené práce.

    A jakou budou mít šanci se odtamtud dostat? To článek teda neuvádí? Bude to nějak časově omezené? Protože pokud ne, je to doživotní otroctví. Těžko si odtatud někdo bude hledat normální zaměstnání.

    Ve mě to celé teda hystreické tavy vyvolává. Protože tahle tendence je nebezpečná. A nevím, co by se muselo dít horšího, aby bylo legitimní hyterčit.

    Ve 30. letech v Německu si po každé další nové represi vůči Židům lidé pořád říkali "tak jo, je to hrozný, ale tím to snad končí" - ale šlo to pořád dál a dál a pak už bylo pozdě...
    June 25, 2011 v 20.36
    Strach
    Já se snažím hysterii a panice bránit, ale strach z toho tedy mám.

    Pokud jde o paralelu s 30. lety, je pravda, že on ten dobový žargon taky mohl působit téměř nevinně, až to člověka leckdy překvapí, když se tím dnes probírá. Nikdo do novin nenapsal: "Jdeme mlátit židy". Vždy se to zaobalilo do nějakých frází. Podobně jako když se říkalo, že Německo "bojuje za Evropu"...

    Zadruhé jde taky o to, co jsem napsal shora: že se nejedná "jen" o toto izolované opatření; že se to odehrává v kontextu orbánovského pokusu o celkové zglajchšaltování Maďarska. Přece toto je naprosto viditelné.

    Tak proč většina médií mlčí?
    AJ
    June 25, 2011 v 21.49
    Jo, je to viditelný
    A on o tom mluví otevřeně. Mně to není jasný, jak ve formálně demokratický zemi, která je členem EU,
    je možný, že se jako o legitimním veřejně hovoří o opatření, který v důsledku bude znamenat otrocký pracovní tábory.

    I kdyby si někdo programově řekl, že celej život nebude pracovat, není v demokratický zemi, kde se ctí občanská práva, myslitelný, ho za to jakkoli sankcionovat, natož z něho udělat otroka. A tady se to zvažuje jako legitimní varianta, otevřeně... A svět mlčí. Jak je tohle možný??

    Navíc to je nebezpečný ještě z toho důvodu, že když se to legitimizuje (a legalizuje) jako řešení pro "nepracující",
    stane se z toho prostě přijatelná alternativa a časem se to může rozšířit pro další skupiny obyvatel.

    Tohle posouvání hranic je strašně nebezpečný. Fakt panikařím.
    MT
    June 26, 2011 v 8.14

    Paní Jančaříková, kladete jistou otázku, co se stane, když odmítnou nastoupit - odpověď obsahuje sám text, na který reagujete

    Cituji:

    "...Zároveň ustavuje nový systém veřejných prací, do něhož se bude muset zapojit každý práceschopný člověk, jemuž se nepodaří sehnat vlastní zaměstnání v šestiměsíční lhůtě (podle MTI, slovenské zdroje uvádějí jen tři měsíce). Pokud se nezapojí, bude mít nárok jen na minimální nouzové dávky...."

    Pokud jde o tu hysterii, neberte to ode mne příliš dramaticky - ono to je totiž spíš tak, že ve Vás to vyvolává hrůzu, že nastupuje "totáč" a představu koncentráku, ale u mne je spíš místo oné hrůzy znechucení, odpor a hnus ...

    To je celej rozdíl ...

    Já rozhodně tento projekt nepodporuji - i když, jak jsem už uvedl, nikoli kvůli fašistiské indikaci, ale hlavně proto, že

    a) pokapitalisticku (nikoli pofašisticku) sráží vyjednávací pozici práce na trhu práce.

    A vyjednávací pozice práce mně enormně zajímají, protože se hlásím ke kritickému ekonomickému směru (spíš souboru směrů, kritická syntéza oproti vládnoucímu hlavnímu proudu, neoklasické syntéze), který rozdělování nově vytvořené hodnoty mezi práci a kapitál spojuje s daným terénem vyjednávacích pozic obou stran (postkeynesovství, neoricardovství, neomarxismus, institucionalismus atd.)

    zmiňoval jsem robotárny v Británii - myslím od 30. let 19. století (Británie se pak dál měnila spíš pozitivně vůči pracujícím - i když pomalu - k fašismu se nevyvíjela a robotárny nebyly ani žádným plíživým začátkem, jak je na tomto vláknu snaha tak trochu vsugerovat ...

    Fašismus nehrozí od kapitalistů - jde (a vždy šlo) spíš bohužel o reakci zdivočelého "slušného člověka", který by měl reagovat proti kapitalistovi, je zatlačen do kouta, bez práce, bez jistot, vyděšen a rozzuřený, kterému je vsugerováno - "to jsou oni, na které platíš" ...


    b) nakomandované masy dělají něco, co by se normálně někomu zadalo - a ušetřené zisky, když stát na ně bude rezignovat?
    Za předpokladu, že není člověk zkorumpován a zkusí v dnešní těžké době např. elektronickou aukci, viděla byste, kam až lze srazit cenu - pokud není na trhu výslovný monopol, což není u stavebních prací ani náhodou.


    AJ
    June 26, 2011 v 8.41
    Pane Tejkle,
    díky.

    Já jsem čerpúala i odsud:
    http://spravy.pravda.sk/chysta-orban-pracovne-tabory-dj0-/sk_svet.asp?c=A110624_105659_sk_svet_p29

    Tak to vyznívá trochu jinak, definitivněji y fakt jako nucené práce:

    "Vyplácanie dávok v nezamestnanosti sa má skrátiť zo súčasných 270 na 90 dní. Nárok na podporu po troch mesiacoch zanikne. Kto si dovtedy nenájde prácu, bude nútený zapojiť sa do verejnoprospešných prác."

    A dále to pokračuje v tom duchu, že maďarská "ekonomika" s tou extrémně pracovní silou už počítá.




    AJ
    June 26, 2011 v 8.46
    Jinak
    ve mně ty státem řízený dodávky pracovního materiálu evokujou fakt spíš nacistický německo nežli brutální kapitalismus 19. století. Ale v zásadě je to jedno. Ty poměry dělníků, jak je popisobal Engels, byly taky hrůzostrašný.

    AJ
    June 26, 2011 v 9.04
    Okoun
    Offtopic:
    Deník Referendum má na Okounovi aktivní fanklub :-))))
    Nyní mi od nich kdosi psal, ať kvůi Mďarům nehysterčím, že to je dobré řešení, a hodil mi odkaz na Okouna.

    Tak kdybyste se nudili, je to docela zajímavý :-)

    http://www.okoun.cz/boards/denik_referendum

    + Další komentáře