Konec pravicové vlády bude dobrým důvodem ke spolupráci ČSSD a KSČM

Vratislav Dostál

Bohuslav Sobotka v neděli zopakoval, že jeho strana nepočítá s vládní spoluprací s VV ani s KSČM. Podle DR oslovených expertů stojí ale naopak ČSSD před úkolem vysvětlit veřejnosti, že odmítnutí pravicových reforem vyžaduje právě spolupráci na levici.

Předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce opět veřejnost ubezpečil, že sociální demokracie po volbách nepočítá s vládní spoluprací s Věcmi veřejnými ani s komunisty. ČSSD by podle něj preferovala koaliční spolupráci či menšinovou vládu s podporou jiných partnerů. Koho tím myslí ale neuvedl.

„Není realistické, že se tato politická strana (VV), spíše soukromá firma dostane po příštích volbách do Poslanecké sněmovny, a ČSSD nepočítá s žádnou strategickou spoluprací s touto mafiánskou a klientelistickou strukturou," řekl Sobotka u Václava Moravce. ČSSD podle něj bude současně usilovat o to, aby funkční období pravicové vlády bylo co nejkratší.

Na dotaz, zda chce ČSSD spolupracovat s komunisty, Sobotka odpověděl, že si to příliš nepřeje. „Pokud se podívám na dnešní program KSČM, tak ten mě příliš nadějí nenaplňuje, takže já bych upřednostnil jinou formu koaliční spolupráce nebo dohody na bázi menšinové vlády," dodal.

Přitom podle v pondělí publikovaných dat by se do Poslanecké sněmovny dostaly pouze čtyři subjekty a současně by opoziční levicové strany v červnu podle modelu volebního zisku agentury STEM získaly v dolní parlamentní komoře ústavní většinu.

ČSSD by disponovala 91 mandáty a KSČM 31. Přes 120 mandátů pro levici ukázal už květnový průzkum. Pokud by se navíc po příštích volbách do Sněmovny dostali skutečně pouze čtyři strany, tj. občanští a sociální demokraté, TOP 09 a KSČM, předseda ČSSD by byl nucen svá současná prohlášení značně přehodnotit.

Radikální odmítnutí pravicových reforem vyžaduje spolupráci na levici

Podle politologa Milana Znoje by se současné vedení sociální demokracie mělo naopak pokusit přesvědčit veřejnost o prospěšnosti levicové vlády. „Nyní se jedná o to, aby ČSSD dokázala uvést pádné důvody, proč by případná spolupráce s komunisty byla výhodná nejen pro sociální demokracii, ale pro občany této země,“ myslí si Milan Znoj.

Podle politologa takovými dobrými důvody může být snaha sociální demokracie zastavit pravicovou vládu v jejích škodlivých reformách. A podle jeho názoru to bez pomoci komunistů — jak ostatně naznačují výsledky volebních preferencí — zjevně nepůjde.

„Nicméně pokud by řešením měly být předčasné volby, tak to nepůjde ani bez pomoci nějaké menší pravicové vládní strany,“ doplnil Znoj v rozhovoru pro Deník Referendum. Sobotka totiž v Otázkách Václava Moravce také uvedl, že pokud jeho strana uvidí jakékoli trhliny v soudržnosti současné vládní koalice, je připravena opětovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Přirozeně jako opozice budeme usilovat o to, aby funkční období této vlády bylo co nejkratší," uvedl v neděli předseda ČSSD. Podle Milana Znoje tak nyní ČSSD stojí před úkolem vysvětlit, že její radikální odmítnutí pravicových reforem vyžaduje spolupráci na levici, respektive že konec pravicové vlády je dobrým důvodem k takové spolupráci.

I podle sociologa Jana Kellera mají sice sociální demokraté plné právo zakazovat si spolupráci s levicovými subjekty, avšak pod jednou podmínkou. „A sice, že ČSSD dokáže i bez nich ochránit zájmy středně a nízce příjmových skupin obyvatelstva, které tvoří její volební základnu,“ myslí si Keller.

„Pokud ovšem ČSSD bez zbytku levice zájmy svých voličů ochránit nedokáže, bylo by od ní poctivé, aby to veřejně přiznala, a to nejlépe před příštími — doufám, že předčasnými — volbami,“ doplnil Keller pro Deník Referendum.

„Spolupráce s komunistickou stranou ovšem musí být omezená, podmíněná a v ideovém rámci navrženém sociální demokracií. Omezená musí být v tom smyslu, že nepůjde o vládní koalici, neboť tu nejprve musí být pozitivní zkušenost,“ uvedl pak pro Deník Referendum Milan Znoj.

Podle Znoje by pak spolupráce ČSSD a KSČM měla být podmíněná v tom smyslu, že musí být vázána na přijetí základních politických hodnot našeho polistopadového demokratického režimu, tedy přijetí členství v EU, členství v NATO a uznání toho, že listopadová revoluce byla odčiněním února 1948.

„Ideovým rámcem spolupráce by pak měla být pozice sociální demokracie usilující o reformu kapitalismu a obhajobu sociálního státu, a odmítnuta naopak ideologie sjednocené levice a všechny podobné, které navrhují skoncovat s kapitalismem a parlamentním režimem ve jménu utopických vizí beztřídní společnosti,“ uzavřel Znoj rozhovor pro Deník Referendum.

Další informace:

České noviny Sobotka: ČSSD neplánuje vládní spolupráci s VV, ani s KSČM

    Diskuse
    FZ
    "Přijetí základních politických hodnot našeho polistopadového demokratického režimu, tedy přijetí členství v EU, členství v NATO a uznání toho, že listopadová revoluce byla odčiněním února 1948"
    Obávám se, že toto současná KSČM není schopná přijmout.
    June 21, 2011 v 16.09
    „odmítnuta naopak ideologie sjednocené levice a všechny podobné, které navrhují skoncovat s kapitalismem a parlamentním režimem ve jménu utopických vizí beztřídní společnosti,“ uzavřel Znoj rozhovor pro Deník Referendum. :-)))))))))))))))))))))))))))))

    Tedy ještě jednou, nikdo nechce destruovat demokracii, ani kapitalismus, ale třídní společnost?, tu bezesporu.....k smrti jako demokratický socialista nenávidím kasty, v tom si jistě rozumíme...tedy transformace společnosti po ose ne peněz, šestáků a papírků, ale ve směru důstojnosti každého, ale opravdu každého člověka....a jestli to bude někdo traktovat jako kapitalismus či já nevím socialismus, to je naprosto vedlejší a druhotné...
    June 21, 2011 v 16.10
    zkusme méně černobílé vidění
    základem minimálního programu (programového průniku) je logicky především sociální dimenze dalšího vývoje. Jak prakticky spojit nutný požadavek moderizace sociálního státu s obranou jeho základních pečovatelských fukcí je už věcí konkrétních dohod.
    Ostatní jsou přípustné odchylky (pokud postoj nesklouzává do extremismu) - např. vůči EU je negativnější klausovské křídlo pravice než kritická ale doufám, že v programovém základu již destalinizovaná KSČM. A o možnosti zrušení NATO kdysi mluvil i exprezident Havel.
    Ostatně výhradu vůči ideologii sjednocené levice chápu jako požadavek pluralitní levice a respektu vůči odchylkám, což jistě platí oběma směry
    VF
    June 21, 2011 v 16.41
    P. Zíko,
    ... nemám žádný vhled do nálad uvnitř KS, ale pokud bych měl posuzovat jen podle občasných střípků projevů jejich představitelů, připadá mi jejich vedení docela pragmatické a asi trpělivě vyčkávající na chvíle, až se budou moci "státotvorně" projevit. Určitě vědí že u nerozhodnutých voličů toho zbrklostí mohou snadno mnoho pokazit, že je čeká běh na delší trať a snad by proto mohli hrát spíš na sociální notu, než antievropanskou a antizápadní. Tolik k EU a NATO.
    Co však se týče uznání listopadové revoluce jako "odčinění února 1948", to si myslím že je trochu zcestný požadavek, toto chápání je všeobecně škodlivé (jakkoli možná pochopitelné) a právě díky němu má u nás extrémní, zkorumpovaná, antisociální pravice hodně usnadněnou pozici.
    June 21, 2011 v 17.45
    KSČM jsem EU kritizovat nikdy neviděl, tedy tak, aby to opravdu někoho vedlo k zamyšlení či nastartování nějaké společenské diskuse Pan poslanec Dolejš sice věci glosuje, ale je otázkou, nakolik je odstaven či není na druhou kolej po té ubohé provokaci MfD. Vůbec, český politický diskurs se až do včerejška vyhýbal konkrétní diskusi o tom, co dál, co po Řecku...včera Mládek avizoval minimálně restrukturalizaci eurozóny a dnes ho doplnil i Sobotka. Je dobré si ale všimnout, co nedávnou utrousil Zaorálek, že eurzóna v žádné krizi není, že se to týká jen "nějakých států".:-)))))))))))))..a v tom je vlastně ten klíč v nepochopení, bojovníci proti dvourychlostní Evropě jako je Zaorálek bez mrknutí oka házejí přes palbu celé státy...

    Všem ještě jednou doporučuji nastudovat si článek Tožičky "Konec EU"....bohužel, každou větu bych podepsal...a to se na to dívám z úplně jiného úhlu a jiného státu...

    Jinak k věci, po KSČM se nemá žádat omluva za totalitu před rokem 89, jelikož ta totalita neměla žádnou barvu, byla-li to tedy totalita...že u toho někdo zvednul vlajku té či oné barvy, to je naprosto mimo diskusi....Po KSČM se má žádat naopak jasné přiznání, že režim před i po 89 je stejný...stejně kastovní, stejně vekslácký...stejně asociální.
    June 21, 2011 v 17.48
    Jediný, kdo se má bát bankrotu Řecka, jsou právě ti, kvůli kterým ten bankrot přichází a to jak v Řecku, tak burziáni, spekulativní mafie s jejich toxickými, lichvářskými deriváty, soukromé penzijní fondy po celé Evropě. Lidé práce se uživí i bez nich. Eurozóna není posvátná kráva, na té jednota EU nestojí a nikdy nestála.
    June 21, 2011 v 18.01
    „Nejhorší“ věc, co se může Řecku stát je, že vystoupí z eurzóny a vrátí se k vlastní měně a velmi jednoduše nechá odtéct naprostou většinu dluhů z té spekulativní bubliny, kdy přes něj celá lichvářská Evropa pere poslední roky své špinavé prádlo. Tvrdit, že to bude konec světa, je jako říkat, že ČR či třeba Švédsko, které jsou mimo eurzónu, jsou nějaká kolonie, nějací druhořadí členové a partneři v EU. Tedy, o co jde? Německé a francouzské banky se bojí ztrát, ne občané Řecka.
    June 21, 2011 v 18.07
    tedy, o co jde? Německé a francouzské banky a penzijní fondy nechtějí odepsat toxické investice a drží celou EU v šachu, obnažují její slabá místa k radosti spekulantů...a tím připravují půdu pro něco, co může mít opravdu katastrofální dopad na celou EU...Je nutné bránit EU!
    June 21, 2011 v 18.08
    S Jiřím Dolejšem souhlasím, U Točičkovy EU bych měl naopak problém podepsat nějakou větu - berte to jako osobní názor, a kasty rovněž nesnáším, ale když mám volit mezi diskurzem o třídách a diskurzem o " já na bráchu brácha na mě", dávám přednost třídám.
    June 21, 2011 v 18.18
    Tady nejde o to, podepsat či nepodepsat, Tožička nastínil něco, co se zjevně blíží, bohužel a je čas se tomu scénáři vyhnout. Nemůžeme nechat padnout občany jednoho celého státu, jestli tedy nechceme revoluci (a já jí opravdu, ale opravdu nechci!), jak včera velmi otevřeně přiznal i Mládek. Zásadní problém je v jednom, že když nechají odejít Řecko, budou chtít i další....proto je nutné již nyní stavět na nohy plán B a jasně říct, že EU stojí na daleko důležitějších kořenech a nohách, než jsou nějaké peníze...


    "V Řecku je dnes již pozdě na konstruktivní řešení. Společnost je hluboce rozdělena, elity jsou diskreditovány a hrozí něco velmi podobného komunistické revoluci, s následným vojenským převratem v zájmu udržení pořádku. Obojí již v Řecku bylo." Jan Mládek

    June 21, 2011 v 18.20
    Kasty považuji za třídy...já do žádné třídy ani kasty nepatřím...a o tom je svoboda...
    June 21, 2011 v 18.28
    "Podfuk předsedy vlády je v tom, že všichni ekonomové vědí, že nějaká podoba restrukturalizace dluhu Řecka je věcí téměř jistou a otázkou pouze je zda nastane v roce 2013 po federálních volbách ve Spolkové republice Německo anebo o něco dříve, třeba letos v létě." Bohuslav Sobotka

    June 21, 2011 v 18.31
    a co hlas racionální levice ?
    ad LK : jistěže pro tuto debatu ve svých glosách nevyžaduji stranický mandát, ale jistou zkušenosti a odpovědnost za tyto věci cítím. Jen tak si doufám i jako mspř. naší stínové vlády nepindám. A snad i racionálně rozlišuji osobní a skupinové (na emoce je myslím i tak lidí v ravo i vlevo dost).
    Např. názor, že rok 1989 byl dlouho očekávanou šancí vykročit ze stagnace v před a zčásti se bohužel stal kulturním couvnutím k vyčerpanému modelu, je opravdu především osobní. Ale i tak myslím platí obecně díky za tuto šanci, které je pořád možné lépe využít. Oficielní distance KSČM vůči deformacím starého režimu jsou myslím zdostatek známy.
    Stejně tak můj akcent na posun v chápání sociálního státu je asi spíš osobní segment v celkově skladebné názorové orientaci KSČM na tyto otázky - prostě jsem přesvědčen že je nutné aby sociální stát byl udržitelný, nejen pečovatelský ale i motivační a že ve vícesektorové podobě a vicezdrojově financovaný bude i efektivnější. Myslím, že ani tenhle přístup v KSČM není tak cizkrajný a má perspektivu.
    P.S.pokud jde o to aktuální Řecko, tak se snažím vyvarovat nedočkavého romantismu a asi jsem přízemnější než pan Tožička, který podle mne v některých momentech tíhne od reality k přáním - podrobněji viz :
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-dolejs.php?itemid=13516
    June 21, 2011 v 19.00
    No, bohužel, ta romantika pomalu končí. Stačí se projet po romantickém Islandu, který je na desítky generací dopředu podtunelován. Já jsem za 89 také bezesporu rád, dalo to občanům ČR velkou šanci, šanci svobodně dýchat a žít. Bohužel, jestli něco jako 89 bylo, bylo to rozkulačeno, v ČR ve své podstatě vládnou stále stejné struktury (se podívejte na takového Hušáka:-), jenom se ta oligarchie legitimizovala a přebarvila, společnost je stále stejně kastovní, 1 000 000 aktuálních exekučních řízení hovoří myslím za vše. Sociální stát, který je v ČR, je nedostatečný, někde to protéká, někde jsou díry. Sociální stát je přeci o nevylučování ze společnosti, ne o popisu těch či oněch vestavěných stabilizátorů. Zdá se mi, že spíše bráníte formu a obsah už je druhotný. Na slově „modernizace“ sociálního sátu ostatně prohrál i Hašek v ČSSD své předsednické ambice. Spíše se kloním ke „stavění“ či „obnově“.
    June 21, 2011 v 19.16
    a co KSČM?
    Všechny tyto analýzy jsou jednostranné, neboť celou problematiku vidí v perspektivě ČSSD. Ale už se pramálo zabývají tím, zda je sama KSČM vůbec ochotna ke spolupráci se soc. dem. Přitom tato otázka je přece zcela namístě. KSČM není pasivním subjektem, který jen čeká, až si soc. dem. vyřeší své vnitřní problémy a připustí komunisty ke spolupráci.
    June 21, 2011 v 20.17
    pane Kanda, logická poznámka - na dohodu jsou třeba dva, jen diktát je jednosměrný : žádné sedávej nevěsto v koutě, budeš li-hodná, budeš připuštěna . A jsem přesvěčen že předmět dohody by byl - denně mně o tom přesvědčují voliči, kteří nespolupracující levici neradi vidí.
    pro LK - to byste si to příliš zjednodušil, sociální stát není jen věcí tak obecného hodnotového postoje, ale po kritice jeho krize v minulém století jde právě o zajištění jeho konkrétního efektivního fungování. Pokud má někdo alergii na slovo modernizace, prosím - ale v tom slově to není (building či rebranding zní taky divně). Prostě v něčem nově a hlavně lépe.
    June 21, 2011 v 20.51
    Nově a lépe, to je přesné...modernizaci osobně chápu jako modernizaci něčeho, co funguje, jen to chce nový design...a to by bylo velké zjednodušení. Hodnotové postoje jsou základ, optika nahlížení, tedy tvořit specifický model šitý na míru společnosti a aktuálnímu stavu, ale vždy musí být ve výsledku společnost nevyloučených...tak chápu já sociální stát, jako formu společenského uspořádání, kde má každý svou důstojnost, tedy společenství svobodných lidí...Tedy příklad, tady v Norsku zaplatíte u zubaře za vytrhnutí zubu já nevím, 1000 NOK, ale každý na to má...V ČR vedete oprávněnou bitvu proti poplatkům za plombu, jelikož jsou lidé, kteří nemají 300, prostě nemají...už kam dál ustoupit...což se týká 41% českých domácností...a když to studujete od stolu, tedy tu "formu", může si třeba někdo myslet, jak jsme asociální...o to mi šlo...tedy o obsah...
    June 21, 2011 v 21.02
    Ale pane Krausi, tady přece nejde o to, že Norové mají kam ustoupit, protože na vytrhnutí zubu mají, zatímco u nás na plombu nemáme a ustoupit není kam. To je vlastně jen parametrický aspekt, nikoli principiální kritika reforem.
    June 21, 2011 v 22.30
    Pane Kando, já zde přeci nediskutuji vaše konkrétní „reformy“, i když dávám trochu neohrabaný příklad, diskutuji v obecné rovně a snažím se naznačit, co je to sociální stát. Není to něco předem daného, nějaká forma, už v jedné rodině skandinávských států stejného tzv. skandinávského modelu jsou ty státy naprosto rozdílné ve formě, ale obsah je téměř totožný, tedy společnost nevyloučených. Oponoval jsem pouze, že nejde o „zjednodušování“, tím méně o „romantismus“.

    June 21, 2011 v 23.10
    Tak jde o nedorozumění, promiňte. Ale píšete "vaše" - chápu, že tím chcete zdůraznit svou distanci od českého kontextu, žijete v Norsku, ovšem já tyto reformy za své rozhodně nepovažuji.
    June 22, 2011 v 20.56
    ještě k těm "třídám"
    "Keller se ofrkuje už nad samotným slovem “třída” - to patří do 19. století, kdy si lidé uvědomovali svoji pozici ve společnosti a kolektivně bránili zájmy své třídy, tedy třeba dělnické, oproti třídám jiným, řekněme proti továrníkům. Radši má ony “sociální světy” z názvu knihy: "[S]polečnost je rozdělena nikoliv jednou hranicí, nýbrž hned dvěma. V prostoru, který vymezují, se utvářejí a navzájem od sebe vzdalují tři zcela odlišné sociální světy."

    Zcela nahoře ve společenském žebříčku je podle Kellera dvouprocentní elita, jejíž příslušníci se stýkají jen s dalšími členy elity, objíždějí venkovské usedlosti a pařížské nákupní ulice a kříží se mezi sebou jako středověká šlechta.

    Pod nimi jsou střední vrstvy. Ty hubnou hned ve dvou významech - jednak jejich členů ubývá, zadruhé pak i ti zbývající pociťují stále méně jistot a stále více rizik.

    Lidem úplně vespod říkají různí sociologové jinak: sociálně vyloučení, “odpadnutí od milosti”, prekariát, deklasovaní nebo, a to mám jako cynik nejradši, “malí zbyteční”."

    MT
    June 24, 2011 v 9.39

    Podmínky, aby KSČM souhlasila s účastí v NATO a EU jsou naprosto směšné.

    Jsou demokratické země, které ani v jednom seskupení nejsou.
    Koaliční dohoda ať se zabývá tím, že komunisté nebudou navrhovat vystoupení z těchto uskupení a podobné praktické požadavky ... o tom, co si sami myslí bych nedumal ...


    Pro mně pouze jedno důležité - aby KSČM zcela jednoznačně a nejlépe na sjezdu prohlásila, že je pro ní naprosto nepřijatelný systém jakéhokoli druhu vedoucí úlohy nějaké politické síly (strany) ve společnosti, který by omezoval politickou soutěž.

    V tom ostatním se přece různé politické strany na světě, které vstupují do různých koalic mohou dost lišit.


    Navíc : například na severu byla menšinová vláda socdem s parlamentní podporou tamějších Levicových stran (jakýchsi modernějších komunistů, ze kterých vznikla), běžnou věcí - a jak se domnívám možná i v době blokového rozdělení světa, kdy se kromě těsně poválečného období a potom jen Finska a nakonec nezávislé jaderné Francie nic takového asi běžně nedělo ...
    MT
    June 24, 2011 v 9.42
    účast ve vládě je hlavně rizikoem pro komunisty.

    od socdem její volič neočekává nic tak razantního.

    od KSČM by některý - zejména tzv. protestní a moralizující - volič, mohl očekávat příliš mnoho ...


    June 24, 2011 v 11.01
    v tom problém asi není
    jen poznámka pro pana Tejkla
    1) KSČM plně respektuje výsledek referenda o vstupu ČR do EU z roku 2003. Nikdy nenavrhovala vystoupení z EU, takže takto ta otázka dnes nestojí - jinou a to zcela legitimní otázkou jakou podobu EU bychom viděli raději. Odmítání NATO je jiná kvalita, ale také legitimní.
    2) distance od monopolu moci (vedoucí úlohy) samozřejmě proběhla a pokud jako každá politická strana usiluje o poltické prvenství, tak s tím že si je vědoma že musí být opakovaně ověřováno v demokratických volbách v rámci politické plurality.
    P.S. doufám že náš elektorát nelze charakterizovat jen jako moralizující kverulanty, jde myslím hlavně o reálné zájmy neprivilegované části společnosti a ne o pouhý protestní negativismus. Zanadávat si jen na
    poměry mohou lidé s celou řadou populistických subjektů.
    SH
    June 24, 2011 v 13.44
    Pokud jsem dobře porozuměl správně.
    Někteří diskutující si přejí raději vojenskou diktaturu, než komunistickou vládu.
    Pro jiné spočívá svoboda v přesvědčeni, že nepatří do žádné kasty či třídy. Ne v tom, že mají právo podílet se na rozhodování o sobě.
    Domnívám s to proto, že s těmito názory nikdo nepolemizoval.
    ČSSD už jednou udělal osudovou chybu, že nespolupracovala vládně s KSČM. Výsledkem bylo pokračování nadvlády pravice, které trvá dodneška. Úvahy o společné vládě s nějakou pidistranou je koledováním si o jisté vydírání.
    MT
    June 24, 2011 v 14.47
    pro pana Dolejše:

    opakuji, že EU a NATO není něco otázka jakýchsi přísah a výkřiků - vše lze v rámci koaliční dohody vzájemně dojednat.

    Pokud jde o ten můj jediný požadavek, bylo by vhodné, kdyby byl řečen úplně polopaticky a na sjezdu

    všimněte si, že mně nezajímá nějaké nekonečné omlouvání a sebemrskání - média by stejně dospěla k závěru, že i když se komunisté omluvili, stejně jím nelze věřit a tak jsou pořád dále nepřijatelní ...

    na toto psychologické vydírání víme čím motivované, já prostě neslyším, nezajímá mně to






    June 24, 2011 v 17.44
    úklady praktické politiky
    pan tejkl - v podstatě souhlas, jen pokud jde o tu prakickou evropskou politiku tak je s tím problém jak u euroskeptiků, tak u eurohujerů
    - viz absurdní výkřiky nad lisabonskou smlouvou nebo v poslední debatě nad evropským záchranným mechanismem či paktem europlus.
    Takže je to obecnější problém a nejen problém KSČM - souhlasím že překonatelný jednáním..
    June 24, 2011 v 21.17
    pro pana Hoška: Nenechat se řadit do žádné kasty či třídy a nekastovat i jiné, v tom spatřuji jádro levicové filozofie. Jistě, neříkám, že nejsou, ale jako levicově ukotvený občan diskutuji o prostupných a košatých společenských segmentech, které nejsou ohraničeny a tím méně pouze materiálnem. Ve své podstatě materiální klíč považuji za mělký a věřím, že jednoho dne to bude většinový názor. Příklad, podprůměry zaměstnanec, který nemá výrazné profesní úspěchy, si po práci zajde zahrát fotbal a mezi přáteli je brán jako hvězda, jelikož dal letos už deset gólů v páté lize a je všem ukradené, že má na výplatní pásce ten měsíc o 25 tisíc méně než brankář. Podprůměrně úspěšný podnikatel, který celý život balancuje nad propastí bankrotu, dodržuje zákoník práce, své zaměstnance nestresuje a neokrádá, patří do jaké třídy? Slušných lidí, mezi elitu národa, nebo nižší střední třídu? Pracovník ze sousedního Německa, pracovník ze společného evropského hospodářského prostoru, který má nižší kvalifikaci než český a pouze tím, že bydlí v jiné zemi, bere trojnásobek českého průměrného platu, patří do jaké třídy či kasty? Člověk, který celý svůj život zasvětil dětem a pro ně žil a pracoval, podřizoval jim svůj kariérní úspěch či spíše neúspěch, který po nocích čte klasickou filozofii a erudicí vysoce přesahuje průměr, i když má stále hluboko do kapsy, patří do jaké třídy či kasty? …….a můžu pokračovat klidně do nekonečna…
    + Další komentáře