Číňané Třem králům Havlovi, Malému a Landovskému neotevřeli

Lucie Paseková

Na dnešní svátek Tří králů se vydali tři chartisté k čínskému velvyslanectví vyjádřit protest proti uvěznění čínského disidenta Liou Siao-poa.

Bývalý prezident Václav Havel s biskupem Václavem Malým a hercem Pavlem Landovským se vydali dnes v 11 hodin dopoledne apelovat na čínské velvyslanectví  za propuštění čínského disidenta Liou Siao-poa, který byl v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. 

Velvyslanectví třem bývalým českým disidentům ale neotevřelo dveře a nikdo s nimi ani nekomunikoval. Proto petici vhodili do schránky před budovou velvyslanectví. Podporu čínskému disidentovi vyjádřilo přes padesát signatářů a příznivců Charty 77. Připojili se tak k otevřenému dopisu, který na konci loňského roku poslal čínské vládě Český helsinský výbor.

Také biskup Václav Malý předvídal, že je na čínském velvyslanectví zřejmě nepřijmou. Přesto je takový projev nesouhlasu podle něj důležitý. „Nejedná se o politický kalkul, ale o morální solidaritu, čím větší nevoli čínská vláda zaznamená, tím se zvyšuje možnost, že se k vězni budou chovat lépe.“

Novinky.cz citují Čchen Ťien-ťüna, tiskového mluvčího čínské ambasády, který se akci dodatečně vyjádřil: „Čína je suverenním a právním státem a její justiční úřady řeší případy podle zákonů. Jak vyřeší případ Liou Sia-paa je plně vnitřní, justiční záležitostí Číny. Cizí stát nemá právo vměšovat se do jejích vnitřních záležitostí a má respektovat právní suverenitu Číny. Taky Čína respektuje právní suverenitu ostatních států.“

Na otázku, zda čínská ambasáda nemohla zohlednit skutečnost, že minidelegaci vedl exprezident ČR, což má nesporně jistou váhu, odpověděl: „Bez komentáře.“

Disident Liou Siao-po je spoluautorem Charty 08, která je inspirovaná Chartou 77 československých disidentů. Verdikt čínského soudu už odsoudila EU, hluboké znepokojení vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

K otevřenému dopisu vládě ČLR se připojilo přes padesát signatářů a příznivců Charty 77, kromě Havla například i Pavel Rychetský, Petr Pithart, Věra Roubalová, Jiří Gruntorád, Václav Trojan, Libuše Šilhánová či Petr Uhl.

Další informace:

Lidovky.cz Havel půjde na čínské velvyslanectví podpořit vězněného disidenta

    Diskuse
    OL
    Velvyslanectví ČLR v Praze se k Václavu Havlovi zachovalo stejně jako vždy, když mu někdo chce oficiálně sdělit svůj názor. Tentokrát se ale jednalo o bývalého prezidenta a tím došlo k hrubému porušení diplomatického protokolu a znevážení autority funkce českého prezidenta jako takové. Pokud má Česká republika zachovat důstojnost svých ústavních činitelů a rovnoprávné postavení vůči ČLR, bylo by na místě, aby stávající český prezident zaujal jasné stanovisko. Není nejmenší důvod, proč by si nepozval na kobereček paní velvyslankyni a neřekl jí, že návštěvy se mají přijímat, i když jim chceme říci, že s jejich názorem nesouhlasíme. Ostatně právě Číňané kdysi dovedli k dokonalosti umění zdvořile, leč nekompromisně odmítat návrhy protistrany.