Petr Hulinský: Hlavní nejsou personálie, ale program

ČTK, Hana Holcnerová

V nedělních Otázkách Václava Moravce se sešli lídři pražských organizací TOP 09, ODS a ČSSD. Jestli už se některé strany rozhodly ke vzájemné dohodě o koalici na pražském magistrátu, patrné nebylo.

TOP 09 předloží ODS i ČSSD vyvážené nabídky na spolupráci na pražském magistrátu. Šanci na vznik koalice vidí zatím 50 na 50 u obou stran. V Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi to v neděli řekl předseda pražské TOP 09 František Laudát. Doplnil, že vůči ODS zatím strana neuplatňovala žádné personální nároky. Komunální volby na pražský magistrát vyhrála v minulém týdnu TOP 09. Koalici by mohla sestavit s ODS či ČSSD. Stejně tak by mohla vzniknout velká koalice ODS a ČSSD, případně trojkoalice všech tří stran.

Laudát uvedl, že šanci sestavit koalici s ODS či s ČSSD vidí v tuto chvíli stejně. „K oběma parterům budeme v tuto chvíli přistupovat 50 na 50. Dostanou vyvážené nabídky, tak jak odpovídají výsledkům voleb," uvedl Laudát. Zdůraznil ale, že nabídky nejsou stejné. Laudát se domnívá, že s žádnou ze stran nemá TOP 09 tak rozdílné programové cíle, aby nebylo možné nalézt kompromis. „Logicky bychom měli mít programově blíže k ODS, na druhou stranu, jak jsme udělali první hrubé srovnání programů, tak s oběma subjekty jsou ty rozpory překonatelné," uvedl šéf pražské TOP 09.

Laudát také zdůraznil, že strana doposud neuplatňovala při jednáních s ODS žádné personální nároky. „Předjímat, s kým přijde ODS nebo sociální demokracie, to je na jednání o konkrétních personáliích, ale tak daleko jsme ještě nedospěli," řekl Laudát. Přitom lídr TOP 09 Zdeněk Tůma v minulosti uvedl, že od ODS očekává personální sebereflexi.

Předseda pražské ODS Boris Šťastný se v nedělních OVM označil za „krizového manažera“ a řekl, že vidí možné programové průniky s oběma možnými partnery. ODS trvá na splnění priorit svého volebního programu a na zisku důstojných pozic umožňujících jejich zavedení. Šťastný zdůraznil, že ODS dokáže být i v opozici.

ČSSD nyní očekává návrhy TOP09, uvedl v neděli v OVM její pražský předseda Petr Hulinský. Možná je také velká koalice, která už na pražském magistrátu působila v letech 2002 — 2006.. Proti se mnohokrát vyslovil také volební lídr sociálních demokratů v Praze Jiří Dienstbier mladší. Ten je rozhodnut se na takové koalici nepodílet, neboť jeho hlavním volebním cílem bylo zbavit Prahu kmotrů. V uplynulém týdnu se z řad pražské ČSSD začaly ozývat hlasy volající po odvolání lídra Jiřího Dienstbiera z vyjednávacího týmu. Několik pražských organizací ČSSD vydalo usnesení, ve kterém vyzývá Jiřího Dienstbiera ml. ke zdrženlivosti.

„Žádáme Jiřího Dienstbiera, aby se zdržel nějakých konkrétních označování, s kým do koalice ano, a s kým ne, a vyčkal rozhodnutí orgánu, který je k tomu způsobilý. Tím je krajský výkonný výbor,“ uvedl předseda ČSSD v Praze 7 Karel Klíma. „Volební lídr skončil svoji úlohu 16. října v 16:00, kdy se zavřely volební místnosti. Jmenování do vyjednávacího týmu je jakýsi bonus za to, jak Jiří Dienstbier vystupoval," řekl také Klíma..

Na dotaz Václava Moravce, zda by byl schopen kvůli velké koalici obětovat lídra pražské kandidátky ČSSD Dienstbiera odpověděl, že je ČSSD demokratickou stranou a to hlavní, co nemíní obětovat, je její program.

Za této situace vystoupil s prohlášením také hlavní analytik ČSSD Oto Novotný. Vyslovil opovržení těmi pražskými kolegy, kteří podrážejí vlastního volebního lídra, aby mohli prosadit koalici pražských kmotrů. Doslova řekl: „Případné koalice ČSSD s ODS v Praze je v naprostém rozporu s hodnotami, které sociální demokracie oficiálně vyznává. Tohle nejsou sociální demokraté, ale obyčejní nenažranci neustále lačnící po dalších a dalších korytech."

Boris Šťastný v OVM znovu protestoval proti útokům na Blažka, Klezlu a Richtera, které Václav Moravec označil za „vejlupky“. Jejichž odstoupení z funkcí doposud požadoval i lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. TOP 09 trvá na tomtéž co Jiří Dienstbier, a to sice aby z radnice zmizel klientelismus a korupce.Řekl, že voliči si je na radnici přejí. Petr Hulinský ovšem v OVM zdůraznil, že jednání se nevedou o personáliích.

Se spojenectvím ODS a ČSSD nesouhlasí předseda ODS a premiér Petr Nečas. Před touto spoluprací varovala i místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V nedělní Partii na Primě uvedla, že by případnou velkou koalici ODS a ČSSD na pražském magistrátu pokládala pro občanské demokraty za „velké mínus". Obecně poznamenala, že koalice uzavírané „natvrdo", proti vůli lidí vyjádřené ve volbách, sice mohou zúčastněným stranám přinést krátkodobý zisk, ale dlouhodobě jim neprospějí.

Jednání o budoucí vládě na pražském magistrátu by měla pokračovat příští týden. V pondělí nebo úterý se chce sejít ODS s ČSSD, v úterý večer by měly obě strany dostat od TOP 09 návrh možné koaliční smlouvy.

    Diskuse
    October 25, 2010 v 1.35
    ČSSD v Praze se musí změnit - rozhovor s Bohuslevem Sobotkou pro HN



    HN: Jak hodnotíte vývoj v Praze po komunálních volbách?

    V Praze chtěli voliči změnu, a to platí. Sociální demokracie by se měla pokusit vytvořit takovou koalici, která by tyto změny umožňovala. Vychází možnost koalice ČSSD a TOP 09 a bude záležet na vyjednavačích, jestli bude důvěra k tomu, aby tato koalice vznikla. Já bych ji pokládal vzhledem k budoucnosti sociální demokracie za nejvíc nadějnou.



    HN: A nevyděsila vás pak pražská ČSSD, která se minulý týden opřela do Jiřího Dienstbiera ml., který ostře hovoří proti velké koalici?

    Ukazuje to, že změny, které jsme po sněmovních volbách zahájili v ČSSD, musí pokračovat. Naše politika se i na krajské a komunální úrovni musí více opírat o principy. Pražskou sociální demokracii podle mě ještě čeká vnitřní diskuze, protože by neměla být jednostranně vázána na pražskou ODS.



    HN: Kdyby se náhodou potvrdily spekulace, že se pražská ČSSD domluví na vládě s ODS, vložilo by se do toho vedení strany?

    Nevzpomínám si, že by v minulosti někdy vedení ČSSD řešilo nebo uzavíralo koalice po komunálních volbách. To spadá do autonomie místních organizací. Jiří Dienstbier se musí snažit přesvědčit kolegy v Praze, že jeho směr je ten správný. Aby pro svůj názor získal větší podporu, než v tuto chvíli má.



    HN: Pro Dienstbiera ml. to ale může být těžké, když proti němu stojí nereformovaná pražská ČSSD.

    Nikdo to nemá jednoduché. Ale platí, že pokud má ČSSD do budoucna uspět a mít ambici jednou vyhrát volby i v Praze, tak se musí změnit a nemůže být vazalem ODS.



    HN: V pražské ČSSD se dokonce objevily tendence vyšoupnout Jiřího Dienstbiera ml. z vyjednávacího týmu.

    Lídr by měl být automaticky členem vyjednávacího týmu. Nedovedu si představit, že by někdo navrhoval něco jako vyřadit lídra z vyjednávacího týmu. Zažili jsme v minulosti kauzu s Jaroslavem Foldynou v severních Čechách, což nám moc popularity nezískalo.



    HN: Jak by ta změna uvnitř pražské ČSSD měla vypadat? Mělo by se vyměnit její vedení?

    To je věc pražských sociálních demokratů, to oni se musí rozhodnout, jakou ČSSD chtějí v Praze mít.



    http://domaci.ihned.cz/c1-47464700-sef-cssd-sobotka-chci-primou-volbu-predsedy-strany-nebude-to-zadna-monstrakce

    IJ
    October 25, 2010 v 21.32
    pro všechny, kterým to není jedno
    Kdo z pražských voličů ČSSD si přál koalici s ODS? To je opravdu jen řečnická otázka. Je třeba dát "sdola" najevo jednoznačnou podporu Jiřímu Dienstbierovi! To se snad ODS v pražské komunální politice málo zprofanovala???
    October 26, 2010 v 7.37
    facka voličům - sklání se ČSSD před mocí peněz ??
    * Hejtman David Rath kritizuje rodící se pražskou koalici. Činí tak ale na Paroubkově webu Naše věc - http://vasevec.cz/vip-blog/david-rath-prazska-spina/. - Je to příznakem toho, že samotné vedení ČSSD hodlá strkat hlavu do písku?
    * Web "Parlamentní listy" mluví o koalici ODS-ČSSD jako o téměř hotové věci - http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/179209.aspx
    October 27, 2010 v 4.50
    Akce a reakce
    Fackují-li předáci pražské ČSSD své voliče, neměli by pražští voliči ČSSD nafackovat jim? Pro začátek symbolicky, demonstrací proti koalici s ODS. Konec konců 28. říjen bude vhodná příležitost připomenout si, jak důležté je nebát se o koryta ani korytářů a nekrást, ani prostřednictvím svých volených zástupců, ne?
    November 8, 2010 v 9.49
    Petr Hulínský
    4. července 2010:
    "Hulinský si nicméně svého kandidáta pochvaluje. Vyzdvihl, že Dienstbier má širokou stranickou podporu, která zdaleka nekončí za obvodem jeho domácí Prahy 2, a také, že jako kandidát do sněmovny získal výraznou podporu preferenčních hlasů voličů, byť jako devítka kandidátky neuspěl. "A nestojí za ním žádní kmotři," zdůraznil šéf pražské ČSSD." (http://www.parlamentnilisty.cz/flash/169242.aspx)

    8. listopadu 2010:
    „Vyškrtnutí z vyjednávacího týmu by měl dnes posuzovat klub pražských zastupitelů ČSSD. Zároveň se bude věnovat návrhu na koaliční spolupráci s ODS. Vyjednávací tým ČSSD vedou Petr Hulinský, který je považován za hlavního příznivce velké koalice s ODS, a Karel Březina.“ (http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/z-domova/prazska-cssd-se-chce-zbavit-dienstbiera/)