Sociální demokracie na zásadní křižovatce

Hana Holcnerová

Schopnost odolat vábení kmotrů a omámení funkcemi prokáže kvality ČSSD. Zřetelná změna jejího veřejného vystupování bude v případě masivního uzavírání koalic s ODS pohřbena.

Po odchodu Jiřího Paroubka jako by se sociální demokraté zhluboka nadechli. Komunální kampaň byla klidná a vlídná, vítězství v ní neprovázely bombastické projevy, ale nezvyklá věcnost.

Úspěch z minulého týdne ovšem sociální demokracii k získání důvěryhodnosti sám o sobě stačit nebude. Je před ní obrovský úkol prokázat, že mění kurz směrem k větší otevřenosti, že se stává skutečně hnutím ve smyslu, jaký nastínil na programové konferenci ČSSD Václav Bělohradský.

Ten ovšem zdaleka nebyl prvním, kdo sociálním demokratům doporučoval větší šíři záběru. V této snaze si navíc ČSSD nepomůže jen sama. Vyžadovala by probuzení křesťanských demokratů a zelených k politice reagující na aktuální výzvy. Vyžadovala by posílení sociálního aspektu křesťanské a zelené politiky, prolomení ideologické bariéry a nabídku spolupráce se socialisty. Kteří by o ni měli velice stát a usilovat.

Nejde o to zabrat prostor vlevo či ve středolevu. Je na místě konečně pochopit a uchopit smysl a obsah sociálně demokratické politiky a začít pracovat v jeho duchu. Ten vyžaduje otevřenost, nikoli uzavírání. Vnitřní řád a větší jednotu, nikoli pokrytectví a zákulisní snahy neztratit vliv. A vylučuje spojenectví s ODS.

Povolební vyjednávání zatím bohužel naznačují, že na mnoha místech je pořád koryto pro sociální demokraty přednější, než touha po změně. Jako do očí bijící příklady nám poslouží situace v Praze. Není sice ještě rozhodnuto, ovšem stačí pozorovat vyjednávací tanečky, aby bylo patrné, jak to s tou změnou tamní sociální demokraté myslí vážně. Netouží po ní, ba naopak, chtějí utužit spojenectví s ODS. Nezastírejme si, že hlavní motivací je jim snaha rozparcelovat sféry vlivu s vypočitatelnými partnery a neobtěžovat se se zastupitelskými nováčky, kteří by mohli odmítnout zavedené praktiky.

V Praze už koalice ČSSD s ODS na radnici spolupracovala. Mnozí z dnešních zastupitelů si z té doby pamatují, jak chutná moc. Předseda pražské organizace ČSSD Petr Hulínský se sice stal poslancem parlamentu, nicméně viditelně více ho zajímá pražský magistrát a návrat do náměstkovské funkce. Proč tedy Hulínský nestál jako předseda v čele pražské kandidátky? Nabízí se vysvětlení, které patrně nebude daleko od pravdy. V atmosféře pravicové Prahy a mohutného nástupu TOP 09 Hulínský nejenže nevěřil v úspěch ČSSD, naopak zřejmě předpokládal drtivou porážku na úrovni deseti procent. Aby nebyl příliš viditelně spojován s očekávaným neúspěchem, pustil před sebe coby lídra Jiřího Dienstbiera mladšího. Neokoukaného a nepošpiněného.

Jiří Dienstbier zaznamenal nejlepší volební výsledek sociální demokracie v Praze od roku 1989. Troufám si říct, že bez Dienstbiera v čele by se to nepodařilo. Od počátku kampaně se zřetelně vymezoval vůči všemu temnému nejen na pražském magistrátu, ale v celé Praze. Vnesl do politických debat upřímnost, inteligenci, humorný nadhled a nekompromisnost. A hlavně málokdy vídanou pevnost v postojích. Opakovaně zdůrazňoval nutnost zbavit Prahu sítě klientelistických struktur. Jeho kampaň provázelo heslo „sebrat Prahu kmotrům a vrátit ji Pražanům“. Na počátku volební kampaně si málokdo dovolí veřejně oznámit, s kým rozhodně povolební koalici sestavovat nebude. Jiří Dienstbier v prvních okamžicích kampaně na rovinu sdělil, že pokud nedojde k obměně v pražské ODS, bude pro něj případná koalice s ní na pražském magistrátu tabu.

Staří matadoři trpěli a zoufali si. Nejraději by se Dienstbiera v čele kandidátky okamžitě zbavili, dokázali se však ovládnout. Trnem v oku jim ani tolik nebylo vymetání kmotrů. Děsila je nahlas vyslovená úvaha, že jediným partnerem k realizaci tohoto cíle je podle Dienstbiera TOP 09, v případě úspěchu zelení, a že se tím nijak netají.

Po volbách bylo jen otázkou času, kdy kmotři v ČSSD vyhlásí Dienstbierovi válku. Otevřeně si troufli včera. Několik pražských organizací odmítlo Jiřího Dienstbiera jako vyjednavače budoucnosti strany na pražské radnici. Předseda oblastního výboru ČSSD v Praze 7 Karel Klíma vyslovil bezostyšně: „Volební lídr skončil svoji úlohu 16. října v 16:00, kdy se zavřely volební místnosti. Jmenování do vyjednávacího týmu je jakýsi bonus za to, jak Jiří Dienstbier vystupoval," zhodnotil jeho pozici uvnitř organizace. Hulínský a Březina ve vyjednávacím týmu ČSSD a Blažek v týmu ODS dávají jasně tušit, že obnovená spolupráce na pražském magistrátu je jejich prioritním cílem.

V tyto dny se nejedná pouze o ukotvení sociální demokracie v rámci Prahy či Brna. Jedná se o budoucnost celé strany, a to na mnoho let dopředu. Na nedemokratické snahy vystrnadit Dienstbiera z povolebních vyjednávání musí vedení ČSSD urychleně reagovat. Schopnosti čelit touze pražských straníků padnout do náruče ODS, a odsouhlasit tím její nekalé pražské praktiky, prokáže mimo sílu pozice Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka uvnitř strany. Držím jim palce, aby si to včas uvědomili. ČSSD stojí na křižovatce cest. Hledejme způsoby, jak jí pomoci, aby si vybrala tu správnou.

    Diskuse
    October 22, 2010 v 17.00
    Největší volební soupeř ČSSD v Praze?
    ČSSD.
    A to mě velmi netěší.
    JP
    October 22, 2010 v 19.09
    hmm
    Tak to vypadá, že dinosaury a kmotry bude muset vymést i sociální demokracie, pokud vedení nepodrží Diensbiera ml. tak v Praze na dlouhá léta končí.

    No a to nejen v Praze. Pokud si CSSD neudělá pořádek ani v regionech, tak v budoucnu zaplaká.
    October 22, 2010 v 21.30
    nejen nemorální, ale i hloupí
    Pokud ČSSD uzavře spojenectví s ODS v Praze, tak dokáže nejen, že je stejně nemorální jako ona, ale navíc prokáže nebetyčnou dávku sebevražedné hlouposti. Doufám, že je v soc.dem. někdo, kdo má takovou dávku politické soudnosti, že to příslušným kmotrům vysvětlí, pokud ne, tak platí "Komu není rady, tomu není pomoci"
    JP
    October 23, 2010 v 7.52
    to Martin Šimsa
    Otázkou je, zda vůbec sociální demokracie chce projít morální očistou anebo ne. Pokud chce nalézt novou tvář musí Hulínské a další mocichtivce odstavit od koryta. Podle mého názoru by rovněž mělo dojít k výměně Paroubkových hejtmanů - viz. paní Vaňhová, která stojí u koalice ČSSD a ODS v Chomutově, čímž prokázala, že o nějaké cíle a hlasy občanů jí jde až na posledním místě.
    MN
    October 24, 2010 v 10.05
    Nevím,
    proč by měla na pražském magistrátu být koalice ODS-TOP09 lepší, než koalice ODS-ČSSD. Partnera si vybírá TOP09, ne ČSSD.
    HH
    October 24, 2010 v 16.12
    Takhle jednoduché to není. TOP09 si nevybírá o nic víc, než zbylí dva. Pokud se ČSSD dohodne s ODS, vítěz voleb s tím nic nenadělá. Škoda, že si to Tůma zřjmě dostatečně neuvědomuje. Obsahem kampaně ČSSD a TOp09 bylo odstranění klientelistuckých vazeb a korupce na pražském magistrátu. Jiří Dienstbier, který si to přál ze všech nejvíc a nejvíc pro to udělal, je ostrakizován v zájmu udržení statu quo. Pánové z ODS a ČSSD vědí, co napáchali na radnici v letech 2002-2006 a potřebují si pohlídat, že je za to někdo nepovede k zodpovědnosti.
    PM
    October 24, 2010 v 18.48
    Naše pohrdání italskou politickou kulturou zasluhuje korekci
    Za pouhých dvacet let se v Praze, a nejen tam vytvořilo zájmové spojení podnikatelů a politiků napříč partajním spektrem.
    ??
    October 24, 2010 v 19.05
    Obávám se, že paní Holcnerová se strefila do černého. Argumentem stoupenců koalice s ODS v ČSSD je stanovisko, že ČSSD může koalovat s ODS, která se zbaví svých kmotrů. Je to ale reálné?
    October 24, 2010 v 20.55
    Koalice ODS a ČSSD ohrožují budoucnost soc.dem.
    Koalice těchto dvou stran více poškozuje soc.dem., protože ukazuje, že soc.dem. nepředstavuje žádnou alternativu do budoucna. Touto koalicí by pohřbila své budoucí naděje. Naopak ODS nic neztrácí, jen získává. Je smutné, že zřejmě došlo k této koalici v Chomutově, kde se soc.dem. spojuje s kumpány paní Řápkové. Také pokračující koalice v Ústí nevěstí nic dobrého. Těmito "vzájemně výhodnými" koalicemi jsou lidé nejvíce znechuceni a utvrzováni v dojmu, že politika je svinstva.
    FJ
    October 27, 2010 v 19.05
    Koalice??
    Politika je svinstvo , ale v dnešním klientelistickém rentiérském kapitalismu se schovává za cizí slovo , že se říká, že ten který politik je pragmatik. Zní to lépe, ale obsah je to svinstvo, místo původního správa věcí veřejných. Koalice v Praze , velká koalice je pragmatické řešení, pragmatiky, ale není to jen v Praze je to Ostravě, Brně, Liberci a je to i krajích. V Třebíči to bylo 12 let a bylo to pod rozlišovací schopností "velké" politiky , po dvanácti letech dostali hoši , co spolu mluví a byli domluveni 12 z 27 mandátů a konec. . Kdo to kritizoval stal se psancem. ČSSD je plná pragmatiků a jejich přisluhovačů a obdivovatelů, ale jde to napříč politickým spektrem a odnáší to občané.
    A Praha od té se to odvíjí a odvíjelo a nyní se nějak dostávají do špatného světla, hoši co spolu mluví a byli domluveni. Z J.Dienstbiera si dělají kašpárky, ale všeho dočasu...
    October 28, 2010 v 11.00
    svinstvo?
    Okřídlené úsloví, že "politika je svinstvo", přehlíží zásadní problém: dělají ji lidé. Ti, komu je nečistota politiky to dostatečnou výmluvou, aby se obracel zády politiku prostě přenechávají jiným. Její důsledky na ně ale stejně dopadají. Je to jejich idealistická volba. Nekonají-li proti tomu, co se jim nelíbí, rezignují na vlastní občanství a nepřímo to podporují.
    November 16, 2010 v 6.58
    na zásadní křižovatce se zasekl semafor?
    16.11.2010:
    Přibližně o půl čtvrté ráno stvrdili zástupci ODS a ČSSD koaliční smlouvu, která jim zajišťuje na další čtyři roky vládu nad Prahou. Lidovým novinám to potvrdil důvěryhodný zdroj.
    FJ
    November 16, 2010 v 8.40
    ......
    takže je svinstvo, ta politika.....
    JL
    November 16, 2010 v 10.56
    Zároveň je dobře si pamatovat,
    že TOP09 od začátku odmítala s ČSSD jednat a tak podpořila její mafiánské křídlo.
    Na reformistech v ČSSD teď je, aby se nahlas a jednoznačně od svých mafiánů distancovali.
    MT
    November 16, 2010 v 10.59
    Tak jsou obce, včetně měst, kde ČSSD nezbývá než konfigurace s ODS.
    Jenže to není určitě případ Prahy.

    Zde étos z volební kampaně žádná poznaná nutnost neničí ...

    Ničí ho určitá - a jaksepatří odporná - VOLBA pražské ČSSD !
    PM
    November 16, 2010 v 13.27
    JÁ to vidím takhle:
    elita naší nejen pražské kleptokracie vytvořila jak známo dvě frakce. První vulgárnější je dnes nasazena do akce se socdem a druhá sofistikovaná se uchyluje do za vyčkávací pozice.
    November 24, 2010 v 18.27
    snad přece??
    24. listopadu
    "Poslanci a senátoři za ČSSD nesouhlasí s Haškovým „Desaterem“:"

    http://vasevec.cz/clanek/poslanci-a-senatori-k-ankete-vasi-veci-cz/

    http://vasevec.cz/vip-blog/poslanci-a-senatori-za-cssd-nesouhlasi-s-haskovym-desaterem-model-socialniho-statu-20-stoleti-neni-minulosti/

    * Zdalipak se tím budou řídit při hlasování na sjezdu ČSSD v březnu?
    + Další komentáře