USA zřejmě povolí prodej a chov geneticky upravených lososů

Petr Jedlička

Massachusettská společnost AquaBounty se chystá završit mnohaletou kampaň za legalizaci chovu a prodeje prvního geneticky modifikovaného živočicha — vylepšeného lososa atlantského.

Spojené státy se nejspíše stanou první zemí, v níž je povoleno chovat a následně prodávat maso ze zvířat s geneticky upravenou DNA, konkrétně z upraveného lososa. Rybu pojmenovanou AquAdvantage vyšlechtila massachusettská společnost AquaBounty a vládní Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) nyní zpracovává posudek její zdravotní nezávadnosti. Pokud se neobjeví žádné komplikace, může být nový druh lososa na trhu už příští rok.

AquaBounty pracovala na výrobě ryby patnáct let. Základ genového fondu AquAdvantage pochází z lososa atlantského. Ten ale přirozeně sílí jen v části roku a plné velikosti dorůstá až za několik let. Vědci z AquaBounty proto obohatili lososí DNA geny pstruhů a tilapií, čímž se čas růstu zkrátil téměř na polovinu. V posledních devíti letech společnost rybu zdokonalovala a intenzivně lobbovala za legalizaci jejího prodeje.

Jak připomíná Louise Grayová v britském Telegraphu, ve Spojených státech i v dalších zemích byl dosud povolen výlučně prodej geneticky upravených rostlin, především sóji a kukuřice. Od naklonování prvního živočicha (myši) sice uplynulo již více než čtvrt století, legalizace prodeje se ale u žádného druhu zatím dosáhnout nepodařilo.

Hrozba, nebo záchrana?

Projekt AquAdvantage byl od počátku vystaven silné kritice ekologů i části vědců. Nejčastěji se objevovaly podobné námitky, jaké provázejí všechny geneticky modifikované výtvory: organismus vznikl nepřirozeně, může ohrozit přírodní rovnováhu a přinést nová zdravotní rizika.

AquaBounty podobnou kritiku předvídala. Již dopředu se nechala slyšet, že její losos bude chován jen v uzavřených sádkách a bude zcela sterilní. Na těchto skutečnostech pak postavila novou část kampaně, dle jejíhož sdělení má nový druh ryby ulevit přirozeným populacím lososů v mořích, které decimuje masový rybolov.

Obavy kritiků nicméně zůstávají. „Manipulací s geny ztrácí DNA přirozenou stálost a její další mutace jsou jen těžko předvídatelné. Není dost dobře možné zaručit, že ryba zůstane sterilní. Živočich, u kterého je takto urychlen růst, ztratí část přirozené environmentální výbavy a pro příbuzné druhy se snadno stane hrozbou,“ shrnul hlavní výhradu Lord Melchett, programový ředitel britské Soil Association.

Na řadě jsou vepři

Kromě odsudků z biologického hlediska je biotechnologický průmysl často napadán také ze sociálních pozic: pěstování geneticky modifikovaných plodin sice zaručuje vyšší výnosy, firmy si ale nechávají svá semena, respektive pěstitelské postupy patentovat. Drobným zemědělcům tak nezřídka zůstávají nedostupné.

Podobně tomu může být i v případě živočichů. Pokud AquaBounty dovede svou mnohaletou kampaň do úspěšného cíle, půjde o obrovské vítězství biotechnologického průmyslu jako celku, shrnuje v Telegraphu Louise Grayová. Vědecký tým na kanadské University of Guelph ostatně zrovna dokončuje nový kmen odolných geneticky modifikovaných vepřů, kteří by mohli přijít na pulty supermarketů hned po vylepšených lososech.

Další informace:

The Daily Telegraph Giant Salmon Will Be First GM Animal Available for Eating

TheFishSite Aqua Bounty successfully completes key study for AquAdvantage Salmon

Internetové stránky věnované projektu AquAdvantage