ŠKRTY: Fialovy škrty ve školství aneb Trestání učitelů učitelem

Jan Bittner, Petr Bittner

Bratři Bittnerové se v nové epizodě Škrtů podívali na státní rozpočet, zejména na to, jaké místo v něm připadlo školství, které Fialova vláda označovala za „prioritu“. Realitou je vzdalování se průměru OECD a stávky ve vzdělávacím systému.

Podcastem provází ekonom Jan Bittner a sloupkař Deníku Referendum Petr Bittner. Grafika Adam Hrubý

Když si vláda určí jako prioritu číslo jedna „vymazání dluhu veřejných financí“, přestávají být ostatní priority prioritami. Za oběť škrtací logice bohužel padlo i školství. Vláda argumentuje, že snižuje veřejný dluh „kvůli dětem“, zatímco škrtá investice do jejich vzdělávání, stravování a personálu, který se o ně má starat. Fialova vláda škrtá na dětech údajně v jejich prospěch. „Vždyť já vás mám rád! Proč myslíte, že tady na vás řvu?“ hřímá nadčasově Ladislav Smoljak v Cimrmanově Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Abychom naše „naše děti nezadlužovali“, necháme je náš dluh zaplatit už teď — zaplatí za něj horším vzděláním. „A za úsvitu dospělosti naše děti stanou s hlavou nezadluženou a prázdnou.“ Doháníme západ, patrně jižní Ameriku. Prezidentem už je ostatně generál.

Jak se v České republice vede debata o rozpočtu? Co jsou mandatorní výdaje, na které ministr financí rád naříká? Jaký je rozdíl mezi pravicovými a levicovými prorůstovými investicemi? A v čem spočívá návrh podcastu Škrty „začít stavět kolem škol obchvaty a parkoviště“?

×
Podcast ŠKRTY

Podcast ŠKRTY si dělá „nesouhlasné vlnovky“ pod výroky takzvaných „nezávislých ekonomů“ a odhaluje, co se skrývá za tradičními poučkami „mužů v saku“. Bratři Bittnerové budou cupovat pohádky o tom, že k prosperitě se dá proškrtat, že státní dluh je jako kontokorent, že nízké daně jsou vždycky lepší než vysoké, že s inflací se bojuje zmrazováním platů, nebo že krizi bydlení vyřeší výstavba luxusních apartmánů.

Nový díl najdete každý měsíc na stránkách Deníku Referendum a v podcastových aplikacích.

Autoři: Petr Bittner, Jan Bittner

Produkce: Gaby Khazalová

Dramaturgie: Ivo Bystřičan

Zvuk a střih: Martin Ožvold

Grafika: Adam Hrubý

Podcast vznikl za podpory Friedrich-Ebert-Stiftung.