Starostové navrhují sloučit MZE a MŽP. Ekologové se záměrem nesouhlasí

Jan Gruber

Starostové zvedli starý nápad ODS, Věcí veřejných a politického hnutí ANO na sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství. Ekologické organizace považují návrh za krajně rizikový, obávají se oslabení ochrany přírody a krajiny.

Ministerstva životního prostředí a zemědělství by se od počátku roku 2026 měla sloučit v jeden rezort, a to ministerstvo pro udržitelný rozvoj, navrhují poslanci z řad nejmenší sněmovní politické strany v čele s jihomoravskou poslankyní Janou Krutákovou (STAN). Podle Starostů by měl nový úřad převzít všechny kompetence stávajících rezortů a vést podřízené organizace. Od novely kompetenčního zákona si slibují překonání dnešních konfliktů, například v oblasti nakládání s vodou nebo půdou, a vytvoření lepších podmínek pro boj se změnami klimatu. Ekologické organizace se takového kroku obávají a varují před oslabením ochrany životního prostředí.

„Ukazuje se, že kvůli stávajícímu rozdělení kompetencí ministerstev zemědělství a životního prostředí stát nedokáže flexibilně reagovat na výzvy, které přináší globální změny klimatu. Příroda se zkrátka mění rychleji a my se tomu musíme přizpůsobit. Dnes jdou oba rezorty často proti sobě, přitom je ale nezbytné, aby tohle zápolení skončilo,“ vysvětlila předkladatelka návrhu Krutáková. „Domníváme se, že ekonomické zájmy by neměly převažovat nad zájmy ochrany přírody a životního prostředí, proto je chceme sjednotit,“ dodala.

Rizika sloučení rezortů

Ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková však namítá, že vytvoření jednoho velkého rezortu kompetenční spory nevyřeší. „Těžko si lze představit, že by jeden ministr či jedna ministryně zvládla důstojně nosit dva klobouky. Jednalo by se o schizofrenní situaci. Rizikem je, že by na spojeném ministerstvu, obzvlášť kdyby fúze proběhla na půdorysu ministerstva zemědělství, získala navrch zemědělská lobby. Časté ústupky rezortu životního prostředí vůči ministerstvu zemědělství ostatně můžeme pozorovat již dnes,“ uvedla.

Obsahově totožné stanovisko zastává i ředitel Zeleného kruhu Daniel Voudrouš. Ten připomněl, že rezort životního prostředí, coby kontrolní orgán, je s ministerstvem zemědělství, ale i dalšími ústředními orgány státní správy, ve střetu z povahy věci. „Jeho smyslem je vyvažovat zájmy hospodářských ministerstev. Argumentují-li Starostové ukončením sporů, vposledku tím míní zrušení jeho vyvažovací funkce,“ řekl Deníku Referendum s tím, že obdobně by bylo možné argumentovat ve prospěch sloučení ministerstva životního prostředí s rezorty dopravy nebo průmyslu a obchodu.

Nápad poprvé vznesla ODS

Starostové nezbytnost přijetí svého návrh stručně zdůvodňují na příkladu takzvané protierozní vyhlášky, respektive procesu jejího vyjednávání, v němž se střetávají zájmy mezi ochranou zemědělského půdního fondu na jedné straně a hospodaření s ním na straně druhé. A podotýkají, že podobné případy lze uvést i v ostatních kompetencích, jež jsou u obou ministerstev v konfliktu, tedy „dlouhodobě neřešené a i neřešitelné“.

Podle Vondrouše je však argumentace protierozní vyhláškou zavádějící. „Nakonec jde přeci o to, zda dá vláda přednost postoji ministerstva životního prostředí nebo rezortu zemědělství. Tím, že by se úřady sloučily, se problém nevyřeší. Stále bude třeba vybrat jedno, nebo druhé řešení,“ oponoval návrhu Krutákové. „Konflikt by se leda přesunul do útrob ministerstva a byl by o poznání méně transparentní, vedl by se po úřednické, nikoliv politické linii,“ poukázal na další z problematických aspektů předložené novely.

Nápad na sloučení rezortů zemědělství a životního prostředí není v české politice ničím novým. Několikrát jej v minulosti nadnesli občanští demokraté, zmiňovali jej představitelé Věcí Veřejných, v minulém volebním období s ním koketoval někdejší šéf rezortu zemědělství Marian Jurečka a před posledními sněmovními volbami fúzi ministerstev slibovalo i politické hnutí ANO. Jeho místopředseda a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) záměr obhajoval obdobně jako dříve ODS, tedy odkazy na sousední Rakousko. Programové prohlášení vlády s daným opatřením ovšem nepočítá.

    Diskuse
    JK
    January 9, 2020 v 14.55
    Ve STANu se už úplně zbláznili? Nebo je má někdo na výplatnici?

    A to byl jejich nový šéf i na těchto stránkách vyzdvihován jako naděje na obrodu zdejší politiky...
    PK
    January 9, 2020 v 17.46
    Všimněme si,
    jak nápadně často se náš "aktivní účastník internetových diskusí" zmiňuje o "výplatnici".

    Samozřejmě, všichni víme proč.
    JK
    January 9, 2020 v 18.47
    Opět standardní lež z Mnichova. Víte kulový s přehazovačkou.
    HZ
    January 9, 2020 v 20.09
    Že vás někdo platí,
    je velmi oblíbený dehonestující trik, provázený často rčením "čí chleba jíš, toho píseň zpíváš".
    Dnes je většinou jako chlebodárce zmiňován Soros. Všichni vědí, že jeho cílem je zničit naše hodnoty.
    JK
    January 9, 2020 v 20.59
    Heleně Zemanové
    Ukažte mi jediného aktivního politika na vrcholové úrovni, za kterým nestojí nějaké velké peníze a zájmy jejich majitelů. Nejjednodušší způsob, jak najít vysvětlení absurdních politických rozhodnutí, je vysledovat toky peněz.

    V konkrétním případě je to absurdní dvojnásob, nejen z věcného hlediska (vpuštění vlků do ovčince, jehož osazenstvo má ty vlky hlídat a kontrolovat), ale i proto, že sloučení MZe a MŽP by nahrálo jedině velkému agrobyznysu, tj. zájmům a majetkům stojícím za těmi politiky, proti nimž se STAN vymezuje. Jestli to STAN myslí vážně a nestojí za tím něčí zištný úmysl, pak je to vrchol hloupé politiky.

    A jestli máte na mysli vzájemné osočování některých zdejších diskutérů, dá se snadno dohledat, kdo s tím tady obvykle začíná a proti komu to většinou bývá namířeno. Myslíte, že ti posledně uvedení by na sobě měli nechat štípat dříví?
    HZ
    Kloním se k vysvětlení, že jde o vrchol hloupé politiky. Neříkám, že nikdo neuplácí starosty, ale to se odehrává na bázi x místních písečků, nikoli na bázi strany. Centrální akce je těžko představitelná.
    Institucionální likvidace ochrany přírody hrozí nejenom z této strany, tj. sloučením ministerstev. Mnohé děsí i připravovaný stavební zákon, který může zcela odstavit nezávislé posuzování jak v oblasti ekologie, tak i památkové péče.
    JK
    January 10, 2020 v 10.57
    Heleně Zemanové
    "Centrální akce je těžko představitelná."

    Dáte ruku do ohně za morální integritu a neúplatnost všech poslanců STANu? Myslíte, že jsou mimo zájem davů parlamentních lobbistů?

    (Dnes už se dávno neuplácí jenom chechtáky v igelitkách nebo koryty v dozorčích radách...)
    JK
    January 10, 2020 v 11.00
    Heleně Zemanové
    "Mnohé děsí i připravovaný stavební zákon..."

    Mě taky. Dá dohledat, kdo se ho nejvíc snaží protlačit. Myslíte, že poslanci kterékoli strany při tom protlačování zůstanou mimo snahy lobbistů a politických mafií?
    IH
    January 11, 2020 v 9.54
    Ano, jak úvahy o sloučení zmiňovaných ministerstev, tak záměr nového stavebního zákona jsou nebezpečné a reakční projekty!