Blíží se největší demonstrace v české historii. Politici na ní řečnit nebudou

Jan Kašpárek

Na pražské Letné proběhne zřejmě největší manifestace proti vládě Andreje Babiše. Pořadatelé z Milionu chvilek pro demokracii jména řečníků zatím tají, je ale jisté, že mezi nimi nebudou činní politici.

Nejen Praha, ale celá Česká republika s napětím očekává nedělní demonstraci požadující demisi premiéra Andreje Babiše (ANO). Svolavatelé ze spolku Milion chvilek pro demokracii otevřeně deklarovali, že chtějí dosáhnout největší účasti na protestu v polistopadové historii země. Zatímco premiér odmítá s demonstranty vyjednávat a označuje manifestace posledních měsíců za štvavou kampaň, tisíce lidí organizují společné cesty na Letnou a propagují akci ve svých městech.

„Naše země má mnoho velkých problémů. Vláda je ale neřeší. Jedinou starostí premiéra totiž je, jak se vymotat ze svých osobních problémů,“ uvádějí pořadatelé v pozvánce. Milion chvilek kritizuje jak zneužívání dotací ze strany Babišova Agrofertu, tak že koncern svým intenzivním zemědělstvím eskaluje ekologické problémy české krajiny. Aktivistům rovněž vadí, že zatímco peníze na dotace pro premiérovu korporaci se vždy najdou, finance pro sociální sektor vládě chybí.

Demonstrace má pět základních požadavků:

  • Přijetí pojistek nezávislosti justice a demisi Marie Benešové.
  • Agrofert vrátí všechny neprávem obdržené dotace.
  • Konec dotací, daňových úlev, investičních pobídek a státních zakázek pro Agrofert.
  • Andrej Babiš se zbaví médií. 
  • Demisi Andreje Babiše. 

Tentokrát bez politiků

Tyto cíle podpořila řada opozičních i regionálních politiků. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný dokonce vyzval asi třiadvacetitisícovou členskou základnu lidovců, aby zvážila účast na demonstraci. Ta bude striktně nestranická. Pořadatelé sice jména řečníků zatím tají, jasně ale avizovali, že se nebude jednat o politiky. Někteří z nich rozhodnutí respektují natolik, že manifestaci vůbec nenavštíví, aby nedávali politickému hnutí ANO záminku pro výpady vůči organizátorům.

„Nechci premiérovi nyní zavdávat záminku k tomu, aby širokou občanskou aktivitu, s níž sympatizuji, označoval za akci politické opozice,“ řekl portálu Aktuálně.cz předseda ODS Petr Fiala, který v minulosti na několika regionálních demonstracích proti Babišovi vystoupil. Dodal, že za hlavní poslání opozice v tuto chvíli považuje politickou práci v Poslanecké sněmovně.

Očekává se plná Letenská pláň

O demonstraci projevilo na Facebooku zájem více než sto čtyřicet tisíc lidí. Ač je účast nemožné odhadnout předem, očekává se, že překoná i zatím největší demonstraci Milionu chvilek, jíž na začátku června navštívilo přes sto tisíc Babišových odpůrců. Pořadatelé nechtějí nic nechat náhodě. Na Letné budou od soboty instalovat masivní ozvučení i velkoplošné obrazovky, chystají i opatření pro zvýšení bezpečnosti. Na manifestaci tak vymezí prostor pro rychlý průchod, stejně jako místo pro lidi upoutané na vozík či rodiče s dětmi.

Speciální opatření připravují také státní i nestátní instituce. Pražský dopravní podnik posílí metro, doporučuje ale, aby lidé nejezdili na nejbližší stanici Hradčanská a raději došli ze vzdálenějších stanic pěšky. O případné zdravotní problémy demonstrantů se má postarat stovka členů či dobrovolníků Červeného kříže v davu i u deseti zdravotnických stanovišť.

Vedle politicky nevyhraněných sympatizantů Milionu chvilek se na Letnou vypraví i environmentální aktivisté a antikapitalisté. Zatímco Klimaticko-ekologický blok: Milion chvilek pro živou planetu, který kritizuje především nechuť vlády postavit se čelem změnám klimatu, se sejde s předstihem před pódiem, Antikapitalistický blok: Milion chvilek pro skutečnou demokracii svolává Socialistická solidarita k tramvajové zastávce Sparta.

Milion chvilek pro demokracii se začal formovat na podzim 2017, byť svůj název získal až s pozdějším vyhlášením petice vyzývající premiéra k demisi. Tu do dnešního dne podepsalo téměř čtyři sta tisíc lidí. Aktivisté během svého působení uspořádali bezpočet protestů jak proti Babišovi, tak jeho konkrétním krokům. Přestože kritici naznačují, že demonstranty za jejich činnost kdosi platí, Milion chvilek je financován z naprosté většiny drobnými dary řadových občanů.

    Diskuse
    PK
    June 22, 2019 v 21.15
    Nechť každý posoudí, jestli to, co nám sem zase cpe náš mluvčí těch, co "třou bídu s nouzí", je tak dobré, aby nám to sem musel cpát dvakrát.
    JK
    June 22, 2019 v 23.06
    Pavlu Kolaříkovi
    Další čárka do databáze osobních útoků...
    IH
    June 22, 2019 v 23.32
    Tak velká demonstrace, jaká bude pravděpodobně záhy na Letné, představuje vzácný jev a velmi cennou veřejnou energii. Prostřednictvím vzedmutí takové vůle by mohlo být dosaženo lecčeho pozitivního, jen právě vytčeného cíle stěží.

    Pokud by ČSSD nakonec z vlády odešla (stěží by ji za to někdo volebně ocenil), byla by nejspíš nahrazena ad hoc podporou SPD. Důsledkem by bylo výrazné zhoršení mocenské reality. Přitom všechny zúčastněné strany by mohly vládnoucí prosperitu zužitkovat v příštích volbách.

    Pokud by snad situace vyústila do předčasných voleb, je pravděpodobné, že by ANO s A. Babišem v čele obhájilo své postavení. Nejspíše by též došlo na výše již uvedené.

    Pravděpodobnost, že by se podařilo, aby Babiš osobně na svou současnou funkci již neaspiroval, je minimální. Nakonec by stejně mohl být šedou eminencí a později se jako nespravedlivě odstavený čerstvý vrátit. Prezident Zeman by ostatně s Babišovým náhradníkem měl dost ulehčenou práci.

    Varianta, že by v (nepravděpodobných) předčasných volbách mohla zvítězit nějaká široká koalice, je skoro vyloučená. Navíc, jaký by byl její program, když by ji spojovalo jen úsilí držet Babiše chvíli v opozici? Roztříštěné pravicové strany voliči k moci zatím nepustí. Ostatně by nepochybně představovaly nejen socioekonomicky, ale i politicky ošklivější opakování ošklivého.

    Úterní demonstrace (na níž nemohu jít) by mohla požadovat jaksi en passant některé změny, které se nikdy nestanou tématem voleb, aby se soustředění občanské energie v něco pozitivního proměnilo.
    PK
    June 23, 2019 v 7.28
    Pane Horáku
    To nevadí, že nemůžete jít na úterní demonstraci. Ta demonstrace, o ktrerou se tady jedná, se bude konat dnes, v neděli, od 16:30 na Letenské pláni.
    IH
    June 23, 2019 v 9.46
    Pane Kolaříku, díky.
    Já jsem na některé praktické věci občas trochu popleta. Zajdu tam, už proto, abych poznal atmosféru současných demonstrací.
    JP
    June 23, 2019 v 13.09
    Veřejná energie a její konce
    Pane Horáku, tou svou formulací "veřejná energie" jste ve mně evokoval pocit, který se mě opakovaně zmocňuje, když pročítám tisk z roku osmašedesátého. Tedy z toho roku velkých nadějí, velkého společenského vzepětí.

    Někdy to opravdu téměř trhá srdce, když člověk sleduje to tehdejší nadšení českého (a slovenského) národa, jak oni sní o tom jak teď po tom velkém politickém osvobození konečně vybudují a zřídí ten krásný svět demokratického socialismu - a když už se nyní ví, jak to všechno dopadlo, do jak hluboké propasti se všechny tehdejší naděje propadly. Ano, byla to tehdy opravdu obrovská energie, která se během nejkratší doby v národě uvolnila; a všechna tato energie přišla vniveč, byla ani ne tak rozdrcena pod pásy okupačních tanků, jako spíš zanikla v hnilobě "normalizace" prováděné domácími Quislingy.

    V co můžeme doufat, jak to asi dopadne s tou velkou "veřejnou energií" na Letenské pláni? - Jistě, pro tentokrát žádné cizí tanky nepřijedou. Je to samo ale už záruka, že tato energie bude přetavena na nějaký opravdu pozitivní společenský projekt?

    Aby tomu tak bylo, napřed by tady takovýto projekt musel být; ale tomu tak právě není. Tato energie je ve své podstatě jenom negativní; to jest, je v prvé řadě proti něčemu, a méně pro něco.

    To nemusí nijak znamenat, že by tato demonstrace neměla mít vůbec žádný smysl. Slovenské demonstrace (po vraždě Kuciaka) dokázaly nakonec přece jenom alespoň svrhnout mafiózní vládu; a je dost dobře možné, že jejím důsledkem je i to, že prezidentkou byla zvolena Čaputová.

    Takže je docela dobře možná, že i ta energie z Letenské pláně i českou společnost, její morální normy a její politickou kulturu posune přece jenom alespoň o kousek vpřed, směrem k - alespoň trochu - kultivovanějším standardům obvyklým ve státech Západu.

    Ale - nebylo by dobré dělat si iluze, že by tato "veřejná energie" mohla přivést nějakou opravdu zásadní změnu. Ještě jednou: kde není projekt, kde není plán, tam se samotná energie nakonec hroutí sama v sobě. Asi tak, jako se to stalo po demonstracích pod heslem "Děkujeme, odejděte!"
    JK
    June 23, 2019 v 20.14
    A už leze šídlo z pytle ven...
    No, tak tady
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/andrej-babis-mikulas-minar-demonstrace-premier-letna-praha/r~71eed838952711e989de0cc47ab5f122/
    se konečně vrchní miliónový chvilkař vyžvejkal, o co jemu osobně vlastně jde...

    Cituji z odkazovaného rozhovoru výslovné vyjádření Mikuláše Mináře:
    "Pokud by opozice složila vládu bez hnutí ANO, tak by to bylo ideální. Podporuji tento záměr."

    Nevím jak komu, ale mně úplně stačí tohle. (A velice se těším, jak z toho zase někdo vyčte, že podporuji kobliháře...)
    PK
    June 23, 2019 v 20.35
    Myslím, že můžeme našemu mluvčímu těch, co "třou bídu s nouzí" klidně věřit, že s neestébákem v čele vlády ani s žádnou jeho firmou nemá vůbec, ale vůbec nic společného.

    Možná nakonec dokonce ani nevolil dědka na Hrad, že. Klidně mu to věřme.

    Mhm, ale jak by se asi projevoval nějaký koblihář, když nekoblihář se projevuje takto? To nechci ani vidět.
    JK
    June 23, 2019 v 22.17
    Pavlu Kolaříkovi
    Děkuji. Opět jste nezklamal očekávání. Teď už jen zbývá zodpovědět otázku, zda nám přejete návrat vlády ODS a ostatních partají "demobloku" z čisté zlomyslnosti nebo zda na něm máte nějaký vlastní zištný zájem...
    PK
    June 23, 2019 v 22.40
    Rozumím tomu, že máte dnes špatnou náladu. Bodejť byste neměl.
    Mně ji ale nezkazíte :-)
    JK
    June 23, 2019 v 22.52
    Pavlu Kolaříkovi
    Pokud jde o váš odhad mé nálady a obecně vaše porozumění mé osobě, tak jste jako obvykle úplně vedle...
    HZ
    June 23, 2019 v 22.57
    Pane Kalousi,
    měl jste si ten rozhovor s Minářem přečíst celý.
    Takhle to vypadá blbě, když sem dáte odkaz a když se pak ukáže, že vyznění Minářových slov je úplně jiné, než jste naznačoval. Minář totiž řekl: "Pokud by opozice složila vládu bez hnutí ANO, tak by to bylo ideální. Podporuji tento záměr. Ale v tomto složení parlamentu není takový scénář reálný. Spíš je velkou výzvou pro všechny opoziční strany, aby se zamyslely nad tím, co mají udělat, aby příště uspěly a Babiše porazily i ve volbách."
    Když tak máte rád pořekadlo o šídlu v pytli, co leze ven: kdepak vám zůstal ten Rittig?
    JK
    June 23, 2019 v 23.58
    Heleně Zemanové
    Přečetl jsem si ho celý. A šlo mi opravdu o to, co si myslí sám Minář. Máte pocit, že když někdo dostane do ulic 1/4 miliónu lidí, že nebude prosazovat s nimi za zády svůj osobní postoj? Myslíte, že to je fakt anděl s křídly a svatozáří a že tomu pokušení moci nepropadne? Nepolitická politika už přece prokázala svou nefunkčnost. Mám za to, že opakovat stejnou chybu už by nebyl omyl, ale zločin. Zvlášť když je známo, jakou politiku by demoblok provozoval. Nebo si myslíte, že by se jeho politici zachovali jako napravení hříšníci?
    A2larm vám klade otázku, pane Kalousi:
    "Nepřispívají někteří komentátoři a levicoví intelektuálové svými nekonečnými výhradami spíš k trvání babišovského statutu quo a další legitimizaci autoritářské, oligarchické, antiklimatické, ale také asociální vládní politiky?"
    JK
    June 24, 2019 v 10.46
    Heleně Zemanové
    Postoj velice blízký mému vyjádřil ve vedlejším článku Ivan Štampach. Vícekrát ho - mnohem expresivnějším způsobem, jak je jeho zvykem - zformuloval i Jakub Patočka (a vysloužil si za to mj. nařčení ze ztráty kontaktu s realitou).

    Stručně řečeno, dokud se vedle práv občanských nebude demonstrovat za práva sociální a environmentální, dokud takové hnutí nebude zaujímat jasné postoje k možnému podílu svých představitelů na moci a dokud nebude zřetelně sdělovat veřejnosti, jak se ke všem třem okruhům práv politicky staví, do té doby jeho představitelé nezískají mou důvěru.
    JP
    June 24, 2019 v 11.31
    Musím se postavit na stranu pana Kalouse. Jestli někdo dokáže na Letnou sbubnovat čtvrt miliónu lidí z celé republiky, aby pak prohlásil, že jediným cílem této o sobě obrovské "veřejné energie" není nic více nežli odstranění jedné jediné konkrétní figury, zatímco - podle výslovného prohlášení hlavního organizátora - má být zachován celý ten s y s t é m který za touto figurou stojí, pak není možno se vyhnout otázce, jaký takováto akce má vlastně smysl.

    Pokud by to někomu připadalo příliš zaklauzulované, pak ještě jednou to samé napřímo: Babiš má odejít, ale systém babišismu má zůstat netknutý!...

    Už jsem sám uvedl: dozajista i takováto demonstrace s natolik omezenými cíli může mít svůj určitý pozitivní dopad na celkovou politickou kulturu ve státě českém. Ale - jsou to posuvy pouze milimetrové. A ta negativní stránka je v tom, že se v obecném lidu zase jednou utvrdí ta věčná iluze, že všechno rozhodují politici. A že tedy to jediné o co se jedná je to, "špatného cara" vyměnit za "dobrého cara". Zatímco celý systém (odcizené) moci zůstane dále netknutý.
    HZ
    June 24, 2019 v 13.48
    Úvodní proslov Bohumila Kartouse
    Musím se vám s něčím svěřit.
    Hluboce jsem se zmýlil.
    Roky jsem byl přesvědčen o tom, že občanská společnost v České republice už není schopna dát masivně najevo nespokojenost se stavem věcí veřejných.
    Domníval jsem se, že je už příliš apatická.
    Není to tak a vy jste toho důkazem.
    Od roku 1989 se zde, na Letné, ještě nesešlo tolik lidí, aby dali důrazně najevo, že chtějí změnu.
    Jste tady! Jste ve správný historický okamžik na správném historickém místě!
    Proč jste dnes přišli?

    Je vám jedno, kam česká společnost směřuje, kdo udává směr a jakou k tomu používá navigaci?
    Obavy z dopadů, které má koncentrace politické moci a ekonomického i mediálního vlivu premiéra Andreje Babiše na demokracii v ČR jsou na místě.
    Trestně stíhaný premiér, jenž svým jednáním vůbec nezakrývá snahu ohýbat nezávislost justice, je sám o sobě varovných signálem, že demokracie v této zemi už utrpěla dost. Pan premiér Babiš je výsměchem nejen demokracii, je výsměchem elementární cti a důstojnosti.
    Je ale iluzorní si představovat, že pan Babiš je jediným zosobněním všeho špatného.
    Zdaleka ne!
    Pan prezident Zeman otevřeně podporuje:
    zájmy Ruska, Číny
    několika šmejdů koncentrovaných okolo prezidentského úřadu,
    podkopává bezpečnost ČR i jejích spojenců
    a zostuzuje tuto společnost svou podlézavostí vůči totalitě a autoritářství.
    Je ale nutné si uvědomit, že pan premiér Babiš, pan prezident Zeman a jejich neregistrovaný sňatek z rozumu nejsou příčinou,...
    nýbrž důsledkem...
    Kořeny této žalostné situace jsou historické. Odpovědnost předchozích vlád, které pana premiéra Babiše stvořily, je neoddiskutovatelná. Ovšem fakt, že trvají a nabývají zhoubné podoby, už historii za vinu dávat nelze.
    Nelze dávat za vinu historii, že český prezident létá na ponižující návštěvy do Číny a do Ruska proto, aby hájil zájmy skupiny PPF Petra Kellnera. Podnikat v těchto zemích znamená být spolehlivým partnerem tamních režimů. V pozadí každodenních mediálních diskusí o premiéru Babišovi se tak nerušeně odehrává pokus privatizovat zájmy české společnosti ve prospěch jiné oligarchie. Oligarchie se software od společnosti Huawei.
    To je ta navigace, o které jsem mluvil na začátku! Navigace, která spolehlivě vede Českou republiku
    MIMO
    SFÉRU
    DEMOKRACIE!
    Jestliže české elity našly zalíbení v podobných autoritářských režimech, které:
    vraždí a vězní novináře a politické oponenty,
    pauperizují své obyvatele,
    anebo je rovnou vězní v koncentračních táborech,
    pak je naším demokratickým právem a povinností jim v tom bránit!
    Namísto toho, abychom se přibližovali evropským standardům a sociální soudržnosti, směřujeme k predátorskému pojetí kapitalismu praktikovanému v Rusku, v němž jsou obyčejní lidé ožebračováni ve prospěch zločinecké oligarchie.
    Čtvrtina obyvatel v naší zemi je přímo či nepřímo zasažena exekucemi.
    Chceme se vydat stejnou cestou jako Rusko?
    V demokracii nemusíme čekat na volby, abychom projevili nesouhlas, byť se to někteří demagogové snaží tvrdit. Je naším svrchovaným právem i odpovědností být občansky aktivní.
    Ne samotné volby, ale to, že jste tady, je bytostným projevem demokracie...
    Vy, kteří jste tady, představujete obrovskou občanskou sílu.
    Je třeba ji využít! Nenechejme tuto zemi zdecimovat tak, jak se to podařilo Viktoru Orbánovi v Maďarsku!
    Nejde jen o pana Babiše, pana Zemana, pana Kellnera a další jména spojená se zneužíváním veřejného zájmu české společnosti. Je mnohem důležitější obrátit se ke skutečným problémům a výzvám, jimiž jsou například
    vzdělávání,
    životní prostředí,
    sociální soudržnost,
    snižování propasti mezi regiony,
    konkurenceschopnost ve věku 4.0.
    Je třeba pečlivě volit politiky, kteří budou sloužit veřejnému zájmu, ne skládat účty oligarchii. My jsme ti, kdo oligarchii vystavují účet a vedou ji k odpovědnosti za společnost, ze které těží.
    Dejme demokracii opět její smysl!
    Nenechejme si ji znovu ukrást!!
    Máme ji ve vlastních rukou!!!
    Děkuju!
    xxxx
    Prosím pány, kteří tu tvrdí, že na Letné šlo výhradně o odstranění Babiše, zatímco babišismus nám má být zachován, aby se ke slovům BK polemicky vyjádřili.
    PM
    June 24, 2019 v 14.02
    I kdyby šlo jen o restrukturalizaci neoliberálního uspořádání
    Možná že jde o víc než o počátek konce státní firmy Babiš - jednoho z výkvětů jedné periody křesťanské civilizace zvané postmoderní a jedné velmi krátké subperiody asociální kapitalistické ekonomiky zvané neoliberální.
    Plot spektáklu Babiš spočívá na plné identifikaci hlavního hrdiny s neoliberalismem zdejší provenience v natolik krystalicky čisté podobě, že hrdina není schopen kreativity ideologických veletočů, ba ani obskurních posunů ke svému prospěchu.
    Ale možná, že se doopravdy nacházíme na sklonku neoliberální epochy - extrémně deregulovaného trhu a možná i na prahu snění i racionality Pražského podzimu.
    Existujeme ve spojených nádobách globálního obsahu a ten kdo má nos pro tlení a ústa ke sdělení, muže být stejně tak šestnáctiletá záškolačka ze severské tundry, jako njůejdž objímač stromů ze stromovky...bych rád mínil.
    JK
    June 24, 2019 v 14.08
    Heleně Zemanové
    Jenom jste k tomu zapomněla přidat diskusní příspěvek Františka Řezáče pod tímtéž článkem:

    "Bohužel ti účastníci, s nimiž jsem mluvil a na demonstraci šel, tyto názory nemají. A bude to drtivá většina oněch asi sto tisíc, co tam byli. Chtějí odstoupení Babiše a menší část i Benešové a to by jim stačilo. V politických stranách se angažovat nebudou, nad tím ohrnují nosánky. Museli by se dohadovat a přesvědčovat ty "blbce", kteří mají jiný názor, než oni. To nemají zapotřebí - vždyť se, konec konců, nemají špatně. Makáči od pásů, chudí důchodci, co si nemůžou v zimě ani pořádně zatopit, lidé žijící od výplaty k výplatě? To oni nejsou, ani náhodou."

    Až se chvilkaři začnou zajímat i o ty z nenižších vrstev a o ty deklasované, a zajímat skutečně, nejen per hubam nebo skrz nějakou povýšeně blahosklonnou charitu, tj. až se situace těch úplně dole stane předmětem některých chvilkařských politických požadavků, pak se jim možná bude dát věřit.
    Pan František Řezáč zajisté obešel všechny účastníky demonstrace poté, co zatleskali Bohumilu Kartousovi, takže zná jejich názor. S tím se nedá polemizovat
    PK
    June 24, 2019 v 14.51
    Nejlepší na tom je
    "oněch asi sto tisíc, co tam byli"

    Našeho mluvčího těch "z nenižších vrstev", "co třou bídu s nouzí", jinak samozřejmě nekobliháře a neestébáka, tady čeká v nejbližších dnech a týdnech hodně tvrdé práce. Připravme se na to, že tu bude trvale překalousováno.
    JP
    June 24, 2019 v 15.40
    Paní Zemanová, ten Vámi uvedený citát je od koho? - V každém případě hlavní organizátor té protestní akce v televizi naprosto jasně řekl, že stačí když odstoupí Babiš, a že nahradit ho má někdo jiný z ANO. Čili že odejít má jenom ta jedna figura, zatímco celý systém jeho moci a jeho vládnutí má zůstat zachován.
    HZ
    June 25, 2019 v 0.16
    Pane Poláčku,
    nezobrazují se vám titulky příspěvků?
    Takže znovu: Jde o zahajovací projev na Letné, pronesl ho Bohumil Kartous.
    JP
    June 25, 2019 v 12.31
    Tak ten titulek jsem opravdu zcela přehlédl, musím ke své hluboké ostudě doznat, paní Zemanová.

    Nicméně trvám u toho: Bohumil Kartous byl jenom jedním z řečníků, vyjádřil tedy jenom svůj vlastní názor. Zatímco Mikulář Minář je předsedou spolku "Milion chvilek pro demokracii", a ten vyslovil přesně to co jsem řekl: jde jenom o to aby odstoupila figura Babiš, ale vládnout má dále jeho ANO.
    JK
    June 25, 2019 v 14.34
    :-D

    Známý cynik a jedovatý jazyk Roman Rops-Tůma na twitteru na adresu chvilkařů:
    "Nic horšího, než že by [Babiš] odstoupil a stáhl se načas do pozadí, by jim nemohl udělat."
    JK
    June 25, 2019 v 14.50
    K věci
    PM
    June 25, 2019 v 17.31
    Fascinující Mesiáš a úmorný demokratický režim
    jeden z nejlepších článků k věci pane Kalousi uzavírá: .....Andrej Babiš žádným Mesiášem není. Je to pragmatik moci, který svého dosáhl díky využití profesionálního marketingu a také proto, že pružně reaguje na celospolečenské problémy typu migrace, politickým stranám přebírá jejich témata a zužitkovává je ku prospěchu „hnutí“...a....aby byl Babiš poražen čestně, s respektem k atributům právního státu, je nutné, aby se mu postavil někdo, kdo bude lepší a schopnější než on.
    Můj dojem je jiný:
    Česká republika nečeká (a stejně tak i pan Minář & jeho kamarádi) na někoho ještě lepšího, než je pragmatický zužitkovatel defektů neoliberálního nastavení Babiš-
    Pan M. a jeho kamarádi si nic nevynucují jen trpělivě očekávají dospělost namísto pubertálního vnímání demokracie.
    A vitální demokracie si nežádá mesiáše, ale střízlivé o ústavu republiky pečující.
    Mj autor označuje ty, kteří nepovažují způsob vládnutí v intencích ANO jako po moci prahnoucí „Demokratický blok“ ....bych upozornil.
    JP
    June 26, 2019 v 12.26
    Ano, pane Kalousi, ty dva články v Argumentu jsou opravdu výborné. Je skutečně nemálo potěšitelné to zjištění, že jsou ještě autoři, kteří celý ten spektákl na Letné dokáží zhodnotit střízlivým pohledem, v širších a hlubších souvislostech.
    JP
    June 27, 2019 v 11.32
    No ano, Jan Májíček vždycky věci hodnotí velice optimisticky, v perspektivě svého nekomplikovaného třídního vědomí. ;-)
    JK
    June 27, 2019 v 18.40
    Pavlu Krupičkovi
    Marxista by řekl, že v současném stadiu vývoje se jako třída pro sebe zformovala prozatím jenom třída vlastníků (ať už ji kdokoli nazve jakkoli) a jako taková tedy jenom ona je zatím schopna vést třídní boj. Třída nevlastníků (ať už ji kdokoli nazve jakkoli) je sice objektivně existující třídou o sobě, ale její uvědomění zatím nedosáhlo takového stupně, aby se dokázala chovat jako třída pro sebe, což platí i pro ten třídní boj.
    JK
    June 27, 2019 v 18.48
    K věci
    https://www.blisty.cz/art/96034-vyhlazovani-svobodneho-mysleni-oligarchii.html
    a viz též komentář pod článkem.

    Koneckonců to byli vždy především liberální demokraté, kdo vykřikoval, že zelení jsou melouni...
    + Další komentáře