Nebezpečná rétorika senátora Kubery

Lukáš Hrábek

Předseda Senátu Kubera se svým projevem v Terezíně dotkl také památky mnoha lidí, kteří byli v minulých letech zabiti kvůli svým aktivitám na ochranu životního prostředí.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera vyvolal svým projevem během tryzny v Terezíně bouřlivou reakci. Řekl totiž, že totalita a nesnášenlivost k jiné rase má dnes zcela jinou podobu. „Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus.“

Na velmi symbolickém místě tak popřel všeobecnou deklaraci lidských práv, která vznikla v roce 1948 jako reakce na zločiny druhé světové války. Podle některých příbuzných obětí nacistického teroru pošpinil památku holokaustu a já s nimi naprosto souhlasím.

Podle všeobecné deklarace lidských práv se všichni lidé rodí svobodní a sobě rovní v důstojnosti i právech. Deklarace tedy jasně vyžaduje i rovnost mezi pohlavími. Podle Listiny základních práv a svobod, která z všeobecné deklarace vychází, je pak jedním ze základních práv právo na příznivé životní prostředí. Vrcholem absurdity je, že Listina je součástí Ústavy České republiky a Kubera je ústavní činitel.

Původně jsem ani nechtěl na tyto nesmyslné výroky reagovat, ale čím dál více cítím potřebu poukázat na to, že svým projevem Kubera neurazil jen oběti zvěrstev starých přes 70 let, ale kopl si i do mrtvých těl lidí, jejichž prolitá krev ještě ani nestačila uschnout. A do jejich příbuzných, které možná čeká stejně tragický osud, protože už dnes jim vyhrožují smrtí.

V roce 2017 bylo ve světě zabito 207 ochránců životního prostředí, tedy zatím nejvíce. V roce 2016 bylo obětí z řad ochránců životního prostředí 200. Kompletní statistiku za rok 2018 ještě neznáme, ale vše nasvědčuje tomu, že číslo bude podobně brutální.

Honduraská aktivistka Berta Cáceres byla zavražděna, protože stála v cestě výstavbě obří vodní elektrárny. Foto goldmanprize.org

Nejvíce zabitých kvůli životnímu prostředí je v posledních letech evidováno v Brazílii, a to ještě předtím, než se funkce prezidenta ujal Jair Bolsonaro, který chce rušit ekologické organizace, povolit kácení pralesů v Amazonii a kvůli tomu „asimilovat“ původní obyvatele. Následují Filipíny, Kolumbie, Mexiko, Demokratická republika Kongo, Indie, Honduras či Guatemala.

Od roku 2002 se počet obětí zvýšil na čtyřnásobek. Organizace Global Witness, která statistiku vydává, navíc přiznává, že se jí daří dokumentovat jen zlomek těchto vražd a počet obětí tak bude mnohem vyšší.

Byli to lidé, kteří chránili své domovy a rodiny. Lidé, kteří nechtěli pít otrávenou vodu a dýchat otrávený vzduch. Lidé, kteří se nechtěli vystěhovat kvůli těžbě fosilních paliv nebo kvůli stavbě vodní přehrady. Lidé, kteří byli zpravidla domorodými obyvateli, příslušníky znevýhodněných a utlačovaných menšin, a měli tmavou barvu kůže. Lidé, kteří se chovali nenásilně a pokojně a někdo proti nim začal vést válku. Lidé, které někdo mocný a bohatý potřeboval umlčet.

Například Hernán Bedoya protestoval v Kolumbii proti rozšiřování plantáží na banány a palmu olejnou přes území patřící místní komunitě a paravojenská žoldácká jednotka do něj vypálila 14 kulek. Na Filipínách bylo zmasakrováno v jednom dni hned osm domorodých Lumadů, kteří nesouhlasili s těžbou uhlí. Mezinárodní kontroverzi vyvolala i vražda honduraské aktivistky Berty Cáceres, která stála v cestě výstavbě obří vodní elektrárny.

To jsou jen namátkou tři příklady z mnoha. Studie ukazují, že jen zhruba u 12 procent případů se podaří vypátrat viníky. A nebyli to jen pytláci, gangsteři či žoldáci, kdo vraždil. Desítky zabitých protestujících mají každoročně na svědomí policejní sbory či armáda, především v rozvojových zemích se zkorumpovanými vládami.

Ovšem ani v mnoha státech, kde se kvůli ochraně životního prostředí neumírá, to environmentální aktivisté nemají vždy lehké. Například v USA policejní těžkooděnci za použití drastického násilí, slzného plynu a hlukových granátů potlačili pokojný protest místních Siouxů proti stavbě ropovodu v Severní Dakotě. A některé státy federace, přes které má ropovod vést, schválily zákony, podle nichž mohou lidé beztrestně přejet protestujícího domorodého aktivistu autem. Krásná ukázka tolerance k menšinám.

V porovnání s těmito excesy jsme na tom v České republice ještě dobře. Divoké devadesátky už jsou pryč a přece jen — o uhlobaronovi Pavlu Tykačovi a jeho podnikání si můžeme myslet ledacos, ale do kmotra Mrázka či Radovana Krejčíře má hodně daleko. Zaplaťpámbu, že se můžeme chytit za ruce v živém řetězu a zpívat a pokojně protestovat proti destrukci životního prostředí, aniž by nám hrozilo, že kolem nás projede dodávka se zatmavenými skly, z níž do nás bude někdo střílet.

Na příkladech ze zahraničí je ale dobře vidět, kam až může vést nenávistná rétorika, která označuje lidi chránící své životní prostředí za ekologisty, ekoteroristy a nepřátele společnosti. Rétorika, kterou nás opět nechal ochutnat Jaroslav Kubera, tentokrát při naprosto nevhodné příležitosti.

Jsou snad ekoteroristy obyvatelé Horního Jiřetína, kteří odmítli opustit své domovy a ustoupit uhelné jámě? Nebo lidé na Hrádecku a Frýdlantsku, kteří se právem obávají, že kvůli pokračující těžbě uhlí v Polsku přijdou o vodu? Pokud se bude Kubera omlouvat, měl by se omluvit i jim.

    Diskuse
    Zeman, Babiš, Kubera ......... nevzpomínám, kdy jsme v čele státu měli ohavnější sebranku.
    JP
    May 23, 2019 v 12.39
    Ten Kuberův výrok byl skutečně cynická ničemnost; je neuvěřitelné, jak český ústavní činitel(!!) může mít tu nestoudnost zneužívat tryznu za oběti nacismu pro propagaci svých deformovaných ideologických výlevů.
    JP
    May 23, 2019 v 12.43
    Přesněji řečeno je neuvěřitelné, jak někdo s natolik deformovanou morálkou jako je Kubera může být vrcholným ústavním činitelem.

    Ale zdá se, že v české politice je už opravdu možné všechno. Stát se to v Německu, byl by dotyčný s takovými výroky prakticky okamžitě politickou mrtvolou (jako se to svého času stalo prezidentu německého parlamentu, nešťastnému Jenningerovi, jenom za to že z popletenosti (nikoli ze zlého úmyslu!) použil nevhodný příměr.

    Ale jak řečeno, v českých poměrech je zřejmě možné všechno, a s Kuberou to ani nehne.
    JN
    May 23, 2019 v 12.49
    Úryvky z diskuse pod článkem http://denikreferendum.cz/clanek/28880-sea-shepherd-hrdinove-ochrany-oceanu-nebo-kontraproduktivni-radikalove
    "Pokud má mít toto lidstvo vůbec ještě nějakou budoucnost, tak jedině prostřednictvím celoplanetární organizace, a celoplanetární vlády.
    A navíc: tato planetární vláda bude muset mít přinejmenším zčásti nezávislý, to jest "nedemokratický" charakter."

    "... přinejmenším v určitých případech je lepší chystaná opatření (zákazy) provést rychle a razantně, bez velkých diskusí; nejenže se tak to opatření prosadí snáze..."
    MP
    May 24, 2019 v 8.46
    Josefu Poláčkovi
    Uvěřitelné je to docela snadno. Fiala svého času udělal tu samou pitomost, co Sobotka. Domníval se, že se může se starými členy strany domluvit a nechat jim důstojné místo. A Klauzeman aktivoval někdejší oposmlouvu; a protože to tentokrát dělali bez politické odpovědnosti, tak také bez skurpulí. Tudíž tu máme solidární síť starých kamarádů ze spodiny dvou politických stran podporovanou KSČM a občas SPD, bohužel také částí kléru -- a navázanou na podivné podnikatelské skupiny (a ochotnou podržet těm ostatním).
    Pro rodinu Klauzových a Zemana je ovšem Kubera ideální. Kompromituje Fialu, zašťiťuje tu část ODS, která té straně slouží jako koule na noze -- a Babiš by musel být světec, aby tuto ránu v boku svého jinak možného nebezpečného protivníka tu a tam nepřiživil.

    Neuvěřitelní jsou pouze ti, kteří dále volí politickou stranu podporující tohle bramborové divadlo, protože ji panstvo tu a tam hodí slupku. Kteří nadšeně vždycky uvěří mavaje černou kadeří, že se v té ... ukázal někdo, kdo ji snad vyvede ze srabu jako europoslanec, který několikrát hlasoval jako civilizovaný člověk pr mainstreamová ekologická opatření nebo mladá vzdělaná ministryně sociálních věcí, která konečné prosadila navýšení mateřské dovolené sotva řešící jejií reálný propad v posledním desetiletí -- a navýšení, který prosadila sociálně demokratická ministryně tak, že si polepší bohatší rodiny.
    JN
    May 24, 2019 v 11.02
    Nechápu, pane Poláčku, proč se pohoršujete.
    Vždyť i Vy sám tvrdíte, že demokracie není schopna vyřešit současné (globální) problémy lidstva.
    JP
    May 24, 2019 v 13.11
    Máte pocit, pane Nusharte, že předseda českého senátu Kubera je "globální problém"?... Opakuji ještě jednou, už v sousedním Německu by mu něco takového neprošlo.

    A ostatně, hnus je hnus, ať už se děje v totalitě nebo v demokracii.
    JN
    May 24, 2019 v 14.54
    Kubera, pane Poláčku, tvrdí,
    že totalita se dnes skrývá za fasádou ušlechtilých slov o reálných a vážných problémech, jako je například slovo "ekologie".

    Vy tvrdíte, že na tyto reálné a vážné problémy demokracie nestačí.

    Kubera tedy popisuje Váš postoj, popisuje ho ale hodnotově. Věcně se s Kuberou (na popisu reality) shodujete, neshodujete se v jejím hodnocení. Vy tvrdíte, že ústup od demokratických principů by při řešení závažných problémů byl správný, Kubera naopak ten ústup od demokratických principů považuje za špatný a varuje před tím.
    JN
    May 24, 2019 v 18.35
    Paní Zemanová,
    diskutujeme o Kuberově projevu. Možná dojdeme k nějakému závěru - výsledek slušně vedené diskuse bývá dopředu otevřený. Váš předchozí diskusní příspěvek je ale komunikačním faulem, pravděpodobně si tedy slušně vedenou diskusi s otevřeným koncem z nějakého důvodu nepřejete.
    HZ
    May 24, 2019 v 20.13
    Měl jste pravdu, pane Nusharte.
    Byl to faul a smazala jsem to.
    Ale měl byste na oplátku přiznat, že vám Kubera opravdu mluví z duše tím svým tvrzením o nebezpečí nové totality ze strany ekologů, gender studies, politické korektnosti apod.
    JN
    May 24, 2019 v 21.12
    Já se, paní Zemanová, k nějakému mínění
    chci v té diskusi právě dopracovat. Zatím se mi zdá, že Kubera nemluví o "nebezpečí nové totality ze strany ekologů, gender studies, politické korektnosti", ale o nebezpečí totalitního uvažování [směřujícího k totalitě] z a h a l e n é h o do s l o v (do slov jako například ekologie, rovnost pohlaví, politická korektnost). V tom Kuberově proslovu tedy nejde o nebezpečí "ze strany ekologů", ale o nebezpečí "totalitního uvažování, ve kterém platí, 'kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet'".
    HZ
    May 24, 2019 v 21.44
    Tady jde o to,
    že vy a Kubera přisuzujete totalitní způsob uvažování /kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet/ těm samým lidem. Neboli platí, co jsem napsala, jen vyjádřeno trochu jinými slovy.
    JN
    May 24, 2019 v 22.43
    Paní Zemanová,
    jestliže budeme tvrdit, že ekologové mají totalitní uvažování, nebo že gerontologové nechtějí pomáhat starým lidem, budou to tvrzení z kategorie "cikáni kradou". Nic takového samozřejmě netvrdím. Myslím, že ani v tom Kuberově proslovu nic takového není.


    + Další komentáře