Venku prší. Sahel a pouště neexistují

Radek Kubala

Radek Kubala se zamýšlí nad argumenty odpůrců existence změn klimatu, kteří poukazují na letošní silnou zimu. Zároveň vysvětluje, proč rekordní zima v Kanadě a Spojených státech patří k projevům změn klimatu stejně jako vedra v Austrálii.

Už jste slyšeli dobrou zprávu? Venku pršelo, proto pouště a africký Sahel, jedno z nejsušších a nejchudších míst planety, neexistují. Přijde vám to jako hloupý argument, který s realitou nemá nic společného? A teď si představte, že podobnou argumentaci používají popírači změn klimatu, když venku teploty klesnou pod nulu.

Nelze se proto divit, že jejich prominentní mluvčí, americký prezident Donald Trump, podobnou rétoriku využívá. Kanadu a středozápad Spojených států totiž zasáhly silné a rekordní mrazy, které například v Chicagu dosahují až mínus padesáti stupňů. A vědci tvrdí, že i za rekordní mrazy může oteplování planety, ačkoliv se to zdá neintuitivní.

Za rekordně mrazivé počasí v severní Americe může vpád chladného vzduchu ze severu, takzvaného polárního vortexu. Pohyb polárního víru řídí tryskové proudění, které právě vlivem měnícího se klimatu každým rokem překvapuje vědce, protože se chová nahodile. Jinými slovy, studený vzduch z vyšších zeměpisných šířek častěji proniká směrem k rovníku a naopak teplejší vzduch z nižších zeměpisných šířek se dostává blíže k pólu.

Chicago v některých dnech v současnosti zažívá větší mrazy než severní a jižní pól. Foto Česká televize

Loni proto byly dny, kdy v Londýně byla větší zima než v Arktidě. Letos zase Chicago v některých dnech zažívá větší mrazy než severní a jižní pól. Proto navrhuji nadále vliv nadměrného vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry nazývat už jen změnami klimatu, nikoliv globálním oteplováním. Je to intuitivnější a více to odpovídá realitě.

Vědci se dokonce rozhodli čelit Trumpovým tweetům — ve kterých se ptá „Co se do háje děje s globálním oteplováním? Vrať se rychle zpátky, potřebujeme tě“ — pomocí jednoduchých obrázků, na kterých vysvětlují, že oteplování planety neprožívá podobně jako medvědi zimní spánek.

Navíc každá mince má dvě strany. Zatímco severní část planety zažívá na mnoha místech chladné počasí, jižní trpí rekordními vedry. Například v Austrálii ještě před několika týdny teploty dosahovaly až padesáti stupňů, což kromě vážných společenských důsledků způsobovalo také masivní vymírání kaloňů a netopýrů.

Bude u nás sucho?

A jak je to v České republice? U nás zažíváme po dlouhé době standardní zimu provázející na poslední roky nadprůměrná sněhová nadílka a nízké teploty. Zásadní otázka pro zemědělce, lesníky a zahradkáře proto je, zda větší množství sněhu dokáže doplnit chybějící vodu v půdě a zmírní sucho, které nás vlivem změn klimatu, špatné správy půdy a střechovitosti půdorysu České republiky trápí již několik let.

Mám pro vás dvě zprávy, jednu špatnou a druhou nadějnou. Špatná je, že podle klimatologů a meteorologů sníh prozatím doplnil pouze svrchní části půdy, zatímco podzemní vody, zejména v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, stále trápí nedostatek.

Nadějnou zprávou je, že o vlivu sucha v letošním roce rozhodne rychlost tání sněhové pokrývky. Představitelné jsou dva scénáře. U toho prvního sníh odtává pomalu a půda stíhá vodu vsakovat až do hloubky více než čtyřiceti centimetrů. Druhý scénář, který podle předpovědí čeká Spojené státy, je rychlý nárůst teploty, jarní záplavy a s tím spojený odtok vody z míst, kde je nejvíce potřeba. Držme si palce.

    Diskuse
    Návrh se přijímá.

    Podívejme se na svět očima nové zprávy Goddardova institutu NASA a jejich zpřesněných modelů.
    (Asi to všichni vědí, ale pro jistotu -- GI je nejvlivnější vědecká instituce zabývající se globální klimatickou změnou, špičkově technicky vybavená (vlastní např. 20 satelitů), s obrovskou intelektuální a zkušenostní základnou)

    Co je v podstatě jisté:

    -- severní Afrika a Blízký Východ budou do padesáti let neobyvatelné, Irák, Sýrie, Izrael, Jordánsko, Jemen... všechny tyto státy zmizí v propadlišti dějin. Zhruba půl miliardy muslimů se dá do pohybu...

    --- zaniknou korálové útesy v jižní a jihovýchodní Asii. Další půl miliarda lidí přijde o zdroj obživy.

    --- tající grónské ledovce změní salinitu mořské vody a následně proudění v severním Atlantiku. Golfský proud se zpomalí. V západní Evropě se ochladí.

    --- vyschne americký středozápad a Kalifornie

    ............... dále např. tání himalajských ledovců, viz. jiný dnešní článek na DR apod.

    A pak tady máme věci, které ještě úplně zřetelné nejsou, jen velmi pravděpodobné, např. vlivem odtávání části antarktických ledovců a rozšiřování plochy tenkého ledu na vodě směrem k jihoamerickému kontinentu, by se mohl zastavit antarktický proud. Antarktida je jediný kontinent s kruhovým proudem, který ji svým způsobem izoluje od okolních oceánů a vytváří zcela specifický ekosystém.
    Jeho zhroucení by znamenalo drastické snížení počtu ryb typu makrela nebo sardinka ve světových oceánech............
    .........................................
    ......................

    Žádné veselé čtení to opravdu není.
    Směřujeme ke zvýšení průměrné teploty planety o 4 stupně celsia.
    P.S. Pro začátek aspoň přetaňme baštit hovězí, ať už z jihoamerických býčků, nebo z polské kafilérie, a přejděme na kuřecí.
    Není to snad tak velká oběť a dost to pomůže.
    MP
    February 8, 2019 v 15.36
    Aleši Morbicerovi
    Jsem sice obět humanitního vzdělání, ale i tak mám při pohledu na uváděná čísla pocit, že nejen vyřazení hovězího z jidelníčku, ale dokonce ani vegetariánství nepomohou v zásadě vůbec.
    AM
    February 8, 2019 v 17.35
    Martinu Profantovi
    No, tady v Česku to asi nevytrhneme, ale třeba v USA spotřebují krávy 49% toho, co dokážou za rok vypěstovat. Pak je nacpou to těch jejich odporných hamburgerů.
    Pro srovnání ovoce a zelenina pro obchody tvoří cca 1% vypěstovaného.
    Dobytek nikdy na této planetě nežil v takovém množství a jejich trávící trakt skutečně produkuje obrovské množství metanu, ač se tomu mnozí smějí. Žádné zanedbatelné množství.
    A jedna molekula metanu má stejný skleníkový efekt jako 80 molekul CO2.

    Zkrátka 1kg hovězího je 1kg velké zátěže pro tuto planetu, cca 10x větší než jakékoliv jiné maso.
    Kdyby američané přestali žrát krávy, sníží celkovou ekologickou zátěž o nějakých 18% (jestli si dobře vzpomínám).
    P.S. Popravdě o krávy jsem se nikdy nezajímal, dal jsem to sem jako vtípek k aktuální kauze. Nicméně mám to z filmu Je s námi konec?, kterým provází L di Caprio, který podle všeho uvádí seriózní údaje. Včera ho zrovna dávali na ČT2. Tak snad v něm nekecali.

    https://www.csfd.cz/film/455787-je-s-nami-konec/komentare/
    MP
    February 8, 2019 v 18.33
    Aleši Morbicerovi
    Shodou okolnosti si vzpomínám na článek, podle kterého počty krav nikdy V USA nedosáhly počty bizonů v době před začátkem jejich vyvražďování. Nevím, jestli to štymuje a s bizony jsem se nikdy blíže nestýkal, ale pochybuji, že jejich zažívací trak produkoval méně metanu než ten kravský.

    Určitě bych sázel víc na transformaci fosilní ekonomiky než krávy.
    To já samozřejmě také.
    Odhadovaný počet volně žijících bizonů před objevením Ameriky:
    cca 50 milionů

    Počet chovaného dobytka současnost:
    Indie 300 mil
    Brazílie 220 mil
    Čína 100 mil
    USA 90 mil

    Ale neměl jsem to tady tahat...
    MP
    February 9, 2019 v 12.10
    Dík za údaje
    Nicméně je v nich vidět čertovo kopýtko.
    Indie by sice přibližně o 15% nižší podíl dobytka k obyvatelstvu než USA, ale jde o populaci, jejíž větší část se konzumace hovězího združuje úplně a v jídelníčku té menší nejde rozhodně o převažující maso.

    A zatímco bez hovězího se člověk obejde, sýry, máslo, mléko... dobře, umíme to vše nahradit (odporným způsobem), ale v případě masivních změn stravovacích návyků jen za cenu vzniku obrovských monokulturních plantáží a mimo jiné likvidace zbytku deštných pralesů ve prospěch olejnice podzemní.

    Ono to podle mého názoru je hodně důležité téma. Dobrovolné omezování spotřeby masa působí úspěšně jako šidítko pro neznepokojené svědomí. Přináším oběť a vzdávám se něčeho, co mi chutná, nejlépe to ještě doplním snahou o spotřebu potravin, které se nemusí přepravovat přes půl světa (a pečlivě odhlédnu o množství hnojiva a nafty, kterou musím do místní výroby investovat oproti místům s klimaticky nejvhodnějšími podmínkami). Když to bolí, tak to určitě dělám něco pro planetu a budoucnost lidstva. Je to nenásilné, přátelské a oslovuje to i mezinárodní korporace, které ochotně investují do vývoje potravinářských výrobků. Prostě taková integrace a komodifikace protestu v zájmu nerušeného ničení planety.

    p.s. Jste jistý tou Brazilií? Na hlavu a rozlohu by to bylo bezkonkurenčně nejvíc dobytka. Není to spíše některá z jihoamerických dobytkářských velmocí?

    https://naschov.cz/trh-s-hovezim-masem-a-ekonomika-vykrmu-skotu-v-mezinarodnim-srovnani/

    Celosvětové stavy - necelá miliarda chovaných kusů.

    Ano, navíc půdě dosti chybí klasická chlévská mrva........ zkrátka lituji, že jsem s tím tady začal, přes krávy cesta nevede.
    JP
    February 10, 2019 v 11.36
    Zrovna v minulých dnech jsem v německých novinách četl rozhovor s jedním odborníkem na ekologii. Už sám název článku hovořil celkem jasnou řečí: "Třídění odpadu u mě stojí až úplně dole". Tedy právě to, co ekologicky uvědomělý občan dělá ze všeho nejspíše, a relativně nejochotněji, třídění domácího odpadu - právě to má pro ekologickou bilanci planety ten relativně nejmenší význam.

    A stejně tak jednoznačně onen znalec vyslovil, jaké priority jsou z jeho pohledu hlavní, tedy co by mělo největší efekt (v rámci možností průměrného občana): nelétat letadlem - a nekonzumovat hovězí.

    Neboť právě toto jsou dva faktory, které ze všeho nejvíce - z obvyklých činností člověka - ničí zemskou atmosféru, tedy její schopnost odrážet sluneční záření.
    + Další komentáře