Jaké jistoty nabízí ANO na stáří

Jiří Dolejš

Velký díl protestních hlasů, který získalo ANO, patřilo seniorům. Co od něj tito lidé očekávají jim zvolení zástupci můžou a nemůžou splnit?

V posledních parlamentních volbách získalo hnutí ANO mnohé protestní hlasy, a to často z řad seniorů. Andrej Babiš dokázal, že umí být flexibilní ve svých programových postojích. Ačkoliv ve vládě sám neinicioval klíčová sociální opatření prospěšná pro seniory, ve volebním klání se tím dokázal nejúčinněji chlubit. Spor kolem analýzy úřadu vlády, zda se opatřením pro seniory má říkat reforma, či nikoliv, zůstal pod úrovní vnímání běžného občana.

Zůstalo zapomenuto, že nejrazantnější požadavky na zvýšení penzí měli komunisté (včetně návrhu na jednorázovou kompenzaci 1200 korun), že takové návrhy jako ten na opětné zastropování odchodu do důchodů přicházely z resortu spravovaného ČSSD. Zapadlo také, že z ANO zaznívala slova lítosti nad zrušeným systémem kapitálového spoření na stáří. Totéž se týkalo pochybností, zda lze trvale udržet zastropování důchodu na současných 65 letech.

Senioři podporují roli sociálního státu, očekávají účinný boj s příjmovou chudobou a zkvalitňování veřejných služeb. Foto archiv DR

Podle průzkumů, které si nechala udělat Česká televize, tak z koláče seniorských hlasů ukrojilo ANO až 41 procent. Až druhá je KSČM s 13 procenty, následuje Okamurova SPD s 10 procenty a teprve potom je ČSSD s 9 procenty. V těchto volbách opustili senioři levici, tu vládní, ale i tu opoziční. O to důležitější bude ujasnit si, co dále. Senioři přeci zůstávají jednou z nejvíce sociálně ohrožených skupin.

Na včerejším 10. sjezdu svazu důchodců, kde jsme se s Andrejem Babišem potkali, už se hlásil k požadavkům na nespecifikovanou reformu penzijního systému, ale současně sliboval seniorům pomoci. Pokud by to myslel vážně, že chce řešit minimální důchody zvýšením základní výměry, byl by to pozitivní krok. Také za to sklidil od seniorů potlesk. Stejně byl kvitován jeho slib, že pokud utvoří vládu, přidá každému důchodci nějakou tu stovku.

Otázkou je, jak bude téma seniorů po volbách z gruntu uchopeno. Senioři obecně podporují roli sociálního státu. Očekávají účinný boj s příjmovou chudobou, zkvalitňování veřejných služeb, jako je penzijní či zdravotní zabezpečení. K potřebnému zvýšení kupní síly důchodů však nestačí zákonná valorizace, chce to více. Důchodce asi ani neuklidní fakt, že aktuálně není penzijní účet v deficitu. Při prvním nárazu další krize bude solidární charakter zajištění opět velkým tématem. A kapitál boj o úspory na stáří nevzdal.

Je tedy logické, že systémový přístup k seniorům je jedním z důležitých témat povolebního vyjednávání. Jde o otázku, zda bude obnovena vládní komise pro penzijní reformu, jak bude téma seniorů ošetřeno v práci Poslanecké sněmovny a zejména v programovém prohlášení budoucí vlády. V návaznosti na to také témata jako sociální bydlení, regulační poplatky ve zdravotnictví a účast pacienta na zdravotní péči, ale i právní ochrana seniorů.

    Diskuse
    JP
    November 9, 2017 v 16.15
    To je opět jeden doklad toho, jak v politice (a v přízni voličů) daleko více zmůže schopnost udělat přesvědčivý dojem, nežli samotná skutečnost. Babiš až v poslední fázi volební kampaně objevil důchodce - ale svou "starost" o ně dokázal prodat neobyčejně přesvědčivě. A právě to nakonec rozhodlo o jeho vysokém vítězství.

    Na ten samý fenomén (vítězství schopnosti sebeprezentace nad reálnými činy) si po posledních volbách stěžovali i němečtí sociální demokraté: že v koaliční vládě dokázali - proti odporu pravice - prosadit celou řadu sociálních opatření, ale nijak nedokázali lidem zprostředkovat, že to byla jejich zásluha. A tak nakonec ovoce jejich díla sklidila "mamá" Merkelová.
    November 9, 2017 v 19.24
    je to tak - a co včil...
    nyní je to o tom jak se zachová pravicová většina, když tlak na stamiliardy na stáří ze strany finančního sektoru opět sílí