Dokument: Nemůžeme mlčet k situaci polské justice

Redakce DR

Zveřejňujeme společné prohlášení vrcholných představitelů české justice k situaci v Polsku. Justiční reforma schválená polským parlamentem, který kontrolují krajní nacionalisté, ohrožuje nezávislost soudů a podemílá základy právního státu.

Polská republika /RzeczpospolitaPolska/ a její národ jsou pro nás trvalou a neoddělitelnou součástí společenství národů střední a východní Evropy sdílejícího po staletí společný osud. Hrdinství polského národa za 2. světové války, jeho odpor proti diktátu bývalého Sovětského svazu i domácím totalitním praktikám, stejně jako jeho úspěšné obnovení státní svrchovanosti a nastolení demokratického systému a právního státu po roce 1989 bylo pro nás významnou a trvalou inspirací.

V posledním roce jsme však u našeho blízkého souseda svědky vývoje, který ohrožuje samotnou podstatu principů, na kterých stojí demokratický právní stát. Po ochromení Ústavního tribunálu a podřízení veřejnoprávních médií momentální státně stranické politice v minulém roce dochází v těchto dnech k bezprecedentnímu útoku na nezávislost polského soudnictví.

Přijaté zákony o Národní radě soudnictví, o obecných soudech i projednávaný zákon o Nejvyšším soudu, které umožňují výkonné i zákonodárné moci zcela zbavit soudní moc její nezávislosti, nepohodlné soudce zbavit mandátu a podřídit soudní moc politickému řízení, představují útok na samotné základy fungování demokratického právního státu. I při vědomí suverenity polského státu a respektu k ní, nemůžeme mlčet ke krokům, které ohrožují její samotný zdroj, kterým jsou nedotknutelné hodnoty evropské civilizace, humanismu a základních práv a svobod.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu

Pavel Šámal, předseda Nejvyššího soudu

Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu

Pavel Zeman, Nejvyšší státní zástupce Anna Šabatová, Veřejná ochránkyně práv

    Diskuse
    Proč jste prohlášení vydali nyní?

    Víte, je důležité si nejdříve popsat politickou situaci v zemi. Věci se v polském parlamentu projednávají zásadně přes noc a za velmi brutálních podmínek – parlament je obklíčen zátarasy a vodními děly. Chodbami parlamentu se prochází ozbrojená stráž, která má za úkol oddělovat předsednictvo od opozice. Opozici je bráněno všemožnými způsoby ve vystupování a svobodě projevu. Je běžné, že při jejich projevech jsou vypínány mikrofony nebo se zhasínají světla v místnosti. To jsou pro jakoukoliv demokracii neúnosné podmínky.

    https://www.respekt.cz/politika/baxa-k-tomu-co-se-odehrava-v-polsku-uz-nemuzeme-mlcet

    To je tedy síla.