Začalo druhé kolo senátních voleb, favoritem je KDU-ČSL

Redakce DR

Ve dvě hodiny odpoledne se otevřely volební místnosti pro druhé kolo senátních voleb. Favoritem je překvapivě KDU-ČSL. K největšímu překvapení se schyluje v Hodoníně, kde může o svůj mandát přijít spojenec Miloše Zemana Zdeněk Škromach.

V pátek ve dvě hodiny odpoledne se ve třetině republiky otevřely volební místnosti druhého kola senátních voleb. Postoupili do něj kandidáti a kandidátky, kteří se umístili v jednotlivých obvodech na prvních dvou místech v prvním kole minulý týden, jež se konalo souběžně s krajskými volbami.

Výsledky prvního kola jsme shrnuli takto: Do druhého kola senátních voleb postoupilo celkem čtrnáct kandidátů hnutí ANO, osm za sociální demokracii plus Václav Bělohradský, který kandiduje společně za ČSSD a zelené. KDU-ČSL bude mít v druhém kole voleb do Senátu osm vlastních kandidátů a čtyři další společně s jinými uskupeními. ODS má čtyři postupující, STAN dva a společně s TOP 09 další tři, Severočeši.cz dva, KSČM jednoho, zelení tři společné kandidáty s jinými uskupeními a Piráti dva kandidáty sdílené s dalšími subjekty.

Donedávna dominantní politické subjekty ČSSD a ODS obhajují velkou většinu mandátů. ČSSD celkem jedenáct a ODS celkem osm; ani jedna strana je však neobhájí. Naopak je vysoce pravděpodobné, že KDU-ČSL podstatně navýší své mandáty nad dva, jež obhajuje. Je rovněž pravděpodobné, že výsledky z prvního kola nepotvrdí Babišovo ANO.

Jasné favority po prvním kole totiž nemá jen menšina obvodů. A zdá se, že k vcelku jasnému vítězství poprvé v dějinách senátních voleb míří KDU-ČSL. Jasné již nyní také je, že nejsilnějším klubem v Senátu zůstane ČSSD a vládní koalice si udrží většinu.

Hlavní pozornost tak budou poutat konkrétní střety. K největšímu překvapení se schyluje v Hodoníně, kde ekologicky orientovaná kandidátka KDU-ČSL Alena Hubáčková stojí na prahu vítězství nad Zdeňkem Škromachem.

Jako mimořádně zajímavý se jeví střet profesora Žaloudíka (ČSSD) v Brně s kandidátem ANO Pavlem Staňkem či souboj exministryně ANO Heleny Válkové s kandidátem zelených, lidovců a Pirátů Ladislavem Kosem na Praze 11. Ohromnou ztrátu po prvním kolem na svého protikandidáta z TOP 09 Jiřího Růžičku se na Praze 6 pokouší dohnat kandidát rudo-zelené koalice Václav Bělohradský.

Jako obvykle po uzavření volebních místností, v sobotu od 14,00, můžete v DR sledovat komentované živé zpravodajství, které pro vás budou připravovat Vratislav Dostál a Jakub Patočka.

    Diskuse
    Dvoukolová volba senátorů je úlet, který by si zasloužil zrušit.
    Dvoukolovou volbu zachovat pouze pro prezidentskou volbu. Senátorské volby nechat jednokolové a společné s volbami krajskými -- kdo dostane nejvíc, vyhrál.
    Nezdá se mi to nedemokratické a jako volič bych to ocenil.

    (a možná by to i zvedlo zájem o krajské/senátní volby, kdyby se to všechno rozhodlo během jednoho volebního aktu)

    Uvítal bych tuhle aktivitu v programu ČSSD.
    October 14, 2016 v 21.53
    Jednokolový systém
    Existuje sofistikovanější jednokolový systém, kdy volič má vlastně tři hlasy a označí pořadím tři kandidáty. V prvním kole počítání se sečtou "první" hlasy a kandidát s nejmenším počtem hlasů vypadá. Z jeho volebních lístků se poté použijí "druhé" hlasy pro ostatní kandidáty a připočítají k výsledkům z prvního kola. Po sečtení opět vypadá kandidát s nejmenším počtem hlasů a na lístcích jeho volitelů se započítá další v pořadí, pokud je určen. Takto se postupně eliminuje další a další kandidát, až zbude vítěz.

    Komplikovanější jak pro voliče, tak pro počítání výsledků, ale díky možnosti kombinovat volbu srdcem i rozumem bych to viděl jako nejpřijatelnější jednokolový systém.

    Demokratický je v podstatě jakýkoliv systém, pokud jsou v něm stejné podmínky pro všechny kandidáty.

    Nebo.
    Použít nějaký jednokolový systém.
    Mně osobně přijdou tři preferovaní kandidáti moc, přehlednější pro voliče a lepší a jednodušší pro sčítání jsou ty se dvěma preferovanými kandidáty.
    October 15, 2016 v 17.57
    Nestačí jen reformovat volební systém, ale celý ústavní systém
    Ale náš politický establishment zatím nedokáže reformovat ani onen volební systém.

    Pokud bychom reformovali volební systém, bylo by ideální sloučit krajské a komunální volby a volit zároveň do senátu jednokolově (ideálně s absolutní většinou, jak uvádí pan Vorel). Volby prezidenta by bylo nejlepší spojit s volbami do Evropského parlamentu, ale uvidíme, jak to bude s EU.

    Byly by tak v podstatě každé volebním období (4-5 let) jen troje volby s jedním kolem.

    Ve skutečnosti je třeba všem reformovat celý ústavní systém. Senát nemá smysl, pokud je tu přímá volba prezidenta a není tu federalismus. Jedna varianta je obnovit zemské uspořádání a ze senátu vytvořit jakousi spolkovou radu, kterou budou volit zemské sněmy. Nebo může být senát volený vedle regionálních parlamentů i profesními komorami. Potom by se ovšem měl zavést do sněmovny většinový systém, který dle voleb do senátu určitý efekt u nás přináší.