Epizoda ze života jednoho europoslance

Jan Májíček

Europoslanec Jan Keller se chová stále otráveněji, jakoby mu snad politické angažmá někdo nutil. Projevuje nezájem o některá témata, často reaguje podrážděně a povýšeně. Kandidaturu za ČSSD si ale vybral sám.

Na webu ČT24 se nedávno objevil komentář bruselského zpravodaje Bohumila Vostála s názvem Europoslanec Keller „nic neví o Brexitu, migraci ani Polsku, jde k holiči“. Vostál v něm kritizoval odpověď jedničky evropské kandidátky ČSSD na žádost o rozhovor.

Na tento článek následně Jan Keller reagoval dopisem, ve kterém obvinil Českou televizi z útoku na svou osobu a Lidový dům. Navíc naznačuje, že Česká televize se zmocnila jeho emailu, který byl určen jeho spolupracovníkům.

Začněme hezky po pořádku. Opravdu získala ČT europoslancovu odpověď na dotaz redaktora Vostála tím, že se vloupala Janu Kellerovi do e-mailové schránky? Nebo má Keller mezi svými asistenty někoho, kdo e-mail přeposlal redaktorovi České televize bez jeho vědomí? Obojí je vysoce nepravděpodobné. Zbývá tak varianta, že se pan poslanec „překliknul“ a odeslal odpovědi všem, tedy vedle asistentů také redaktoru Vostálovi.

Pak by, doufejme, stačil jeden vysvětlující e-mail, žádost o nezveřejnění a příslib odpovídající náhrady pro rozhovor. Ostuda by však byla, kdyby redaktor i přesto pracoval s textem e-mailu — Jan Keller by měl plné právo se zlobit na ČT a Vostála pranýřovat.

Zda se tak stalo, není v tuto chvíli až tak důležité. Kellerova reakce je totiž zarážející hned v několika aspektech. Místo pokorného mlčení nebo omluvy za neprofesionální přístup napsal europoslanec Keller komentář Jak informuje Česká televize, nad jehož některými částmi zůstává rozum stát.

Kritizovat Českou televizi a její zpravodajství je možné i snadné. Zejména zpravodajství a část publicistiky jsou natolik politicky jednostranné, že je mnohdy utrpení poslouchat některé reportáže. Běžně se v nich objevuje používání dvojího metru (krize na Ukrajině), zbavování kontextu (otázka Palestiny), dlouhodobé mlčení o událostech dávno probíhajících (zpoždění informování o hnutí 15M ve Španělsku) či kombinace všech jmenovaných. Jenže nic z toho v Kellerově textu nenajdeme.

S ironií sobě vlastní se snaží ukázat, jak hloupé otázky chce ČT řešit. Chce snad říci, že potravinová bezpečnost nebo polské předsednictví V4 nestojí za pozornost?

„V době, kdy Evropou stále zmítá téma uprchlíků, do krize se dostávají strategické vztahy s Tureckem a vzrůstá nebezpečí vážné vojenské konfrontace na Východě, hodlala mi ČT položit otázky týkající se obchodních praktik potravinových řetězců, polského předsednictví V4 a mých očekávání ohledně dalšího z dlouhé série zasedání ministrů vnitra v Lucembursku. Korunou rozhovoru měla být otázka, zda se EU má nějak chystat na Brexit,“ stěžuje si. Možná to Jana Kellera šokuje, ale v Evropě neodehrávají jen věci, které pan poslanec uznává za hodné komentáře.

Jan Keller by si měl připomenout, že na europoslance kandidoval z vlastní vůle. V poslední době se totiž chová, jakoby ho k tomu někdo nutil. Foto skromach.cz

Jako jednička ČSSD na evropské kandidátce musí být Jan Keller schopný mluvit o relevantních, tedy aktuálně probíhajících událostech či diskutovaných politikách. Nikdo nemůže být odborníkem na všechno. Dokonce lze mít i určitou sympatii k akademické poctivosti, ve které se člověk k tématům vyjadřuje, až si opravdu nastuduje dostatek relevantních materiálů.

Jenže právě to je zásadní rozdíl mezi akademikem a politikem. Ten prvotřídní musí být schopen říci základní politickou pozici ke všem hlavním tématům, aniž by blábolil. Samozřejmě, že politikou obchodních řetězců se z evropských sociálně demokratických poslanců zabývá Olga Sehnalová a bylo by jistě dobrou volbou ji do studia poslat.

Doslova trapné je Kellerovo vyjádření k polskému předsednictví: „Otázka, co čekám od polského předsednictví V4, je nesmyslná. Až Poláci předsednictví nastoupí, bude si člověk moci učinit názor. Zatím je možné cokoliv, musíme si prostě počkat.“ Jako politik přeci musí znát alespoň rámcově poměry v sousední zemi. Nedávné politické události s útokem na nezávislost ústavního soudu řešila i Evropská komise a postavení vlády Práva a spravedlnosti (PiS) byly diskutovány i v českém tisku.

Jako sociolog už vůbec nemůže nic takového napsat. Představme si, že by se ho někdo zeptal: „Co může znamenat nárůst chudoby a sociálního vyloučení?“ Keller by odpověděl: „Nárůst chudoby a sociálního vyloučení? Možné je cokoliv, musíme prostě počkat.“

Summit ministrů vnitra opravdu může v bonmotu přinést „jen to nejhorší“, jak píše Keller. „Stejně tak se nezabývám tím, co přinese zasedání ministrů vnitra. Zatím jsme byli svědky toho nejhoršího, kdy ti, kdo nesouhlasili s většinovým stanoviskem, byli převálcováni.“ Jenže když se ohání „převálcováním“, měl by si uvědomit, za jakou stranu kandidoval: sociální demokracie před lety naprosto nekriticky prosazovala Lisabonskou smlouvu. A ta v otázce migrace otevírá prostor pro řešení, jako jsou kvóty nebo platba za nepřijetí daného množství uprchlíků.

Je to tam černé na bílém (články 62 a 63 Smlouvy), samozřejmě jen v obecné rovině — mimochodem přesně tak, jak jsou psány chystané smlouvy CETA a TTIP. Keller to buď neví, nebo to už vědět nechce.

Zásadní otázku Brexitu Keller rovněž odbývá. Samozřejmě, že to nestojí tak, zda se připravovat nebo ne, ale jak se EU připravuje a jaké další politické důsledky bude Brexit mít. Jako levicový poslanec mohl Keller kritizovat byrokratický mechanismus současné EU, odmítnout pravicové argumenty pro Brexit, stejně jako Cameronovu vyděračskou politiku výjimek, a třeba i podpořit argumenty Lexitu, tedy levicového exitu. Nebo mohl alespoň upozornit na osobní stanovisko předsedy Labouristů Jeremyho Corbyna, který by vystoupení z EU podpořil.

Kellerovi nikdo neupírá, že o politickém dění už leccos napsal. Netvrdí to ani Vostál ve svém komentáři, ačkoli jízlivost se mu upřít nedá.

Když Keller nedávno reagoval na kritiku ze strany Ondřeje Císaře a Ondřeje Slačálka povýšeným poukazem, že tito autoři žádné řešení uprchlické krize nenabízejí, protože to dosud neohrožuje jejich kavárnu, mohl některý ze čtenářů cítit určitou tóninu autenticity. Zatímco se však Císař se Slačálkem drželi „svého kopyta“, politik Keller selhal na celé čáře a svým přístupem se zabořil zase o něco hlouběji do bahna české provinční politické pokleslosti.

Nikdo ho do europoslancování nenutil. Vybral si to sám a měl by se podle toho také chovat.

Oprava:

Text původně obsahoval ve větě „Chce snad říci, že potravinová bezpečnost nebo polské předsednictví V4 nestojí za pozornost?" chybně EU namísto V4 a byl v tomto bodě opraven.

    Diskuse
    RK
    June 10, 2016 v 15.30
    "Možná to Jana Kellera šokuje, ale v Evropě neodehrávají jen věci, které pan poslanec uznává za hodné komentáře."
    Buďme rádi, že i když si v odpovědi Vostalovi svou arogantní ironii, jíž neustále hýří, neodpustil ("Co [čekat] od zasedání ministrů? Samozřejmě jen to nejhorší. Akorát nevím, v čem to bude spočívat."), připustil neznalost ("k žádné z těchto otázek v podstatě nic nevím"; "se stejně zabývám jinými otázkami").
    Hlavní potíž bych neviděl snad ani v Kellerově veřejné reakci na Vostalův článek; kdyby se europoslanec fundovaně zabýval jinými tématy a pak by k nim smysluplně vystupoval, prosím. Ale soudě podle způsobu, jak o evropské politice ve svých komentářích, na něž se odvolává, informuje... ("Jen během letošního roku jsem publikoval 120 článků, v kterých prakticky denně informuji o dění, které se týká České republiky, a o tom, co se projednává v Evropském parlamentu. Referuji však o věcech, které jsou skutečně aktuální, závažné a pro vývoj EU zásadní. Snad proto televizní redaktory nezajímají.") Nemám rád, když někdo v souvislosti se současným Právem automaticky dodává "Rudé", jako by chtěl zdůraznit kontinuitu; ale Keller je snad jediný z významných českých novinářů, který píše - a vždy psal! - bez nadsázky jako rudoprávník. Způsob jeho práce byl vždy stejný: najít nepřítele (nejprve to byla pravice, nyní "zastánci" imigrantů: na tom nesejde), vyselektovat údaje tak, aby zbyly jen ty potvrzující, jaký je jeho nepřítel grázl, zkarikovat jeho pozici ad absurdum, a pak se jí, s využitím rádobyvtipné a sžíravé ironie, vysmát. Keller NIKDY nenapíše článek, který by ukazoval, že i jeho nepřítel může mít v nějakém ohledu pravdu, nebo že může být důležitější i jiné téma, než k němuž se neustále vyjadřuje a omílá totéž (ohavná pravice, ohavná imigrace)."Monotematičnost" jeho zájmů jako politika by nás proto nemusela překvapovat.
    ??
    June 10, 2016 v 19.05
    Vynatek z rozhovoru s J. Kellerem
    "Stále menší počet lidí si přivlastňuje stále větší díl nově vytvořeného bohatství. Při narůstající impotentnosti levice je pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat. Vlna migrace a konflikty s ní spojené povedou zároveň k paralyzování jakékoliv formy odporu proti tomuto trendu a ke kanalizaci napětí směrem od sociální otázky k otázkám etnickým. Ti na levici, které považuji za šašky, tomuto trendu jednoznačně nahrávají. V Evropském parlamentu to vidím denně."

    Tohle si mysli Keller, spolu s lidmi jako Svihlikova, Lautrbachova, Umlauf, David, Letko, Krejci, Blaha ci Spencerova. Ovsem dva studaci oslneni Schwanzerbergem si mysli neco jineho a hlavne neni to uzasne moci si kopnout do nekoho tak slavneho.
    RK
    June 10, 2016 v 21.50
    Pane Kuchejdo,
    K samému závěru: samozřejmě poněkud hloupý a neopodstatněný „argument“ ad hominem (hloupý a neopodstatněný nejen proto, že je to argument ad hominem); ale co, pokud se cítíte na to, abyste hodnotil motivy mé nebo p. Májíčka, nemám potřebu Vám to vyčítat. Výčet „slavných“ jmen lidí, kteří si „něco myslí“, taky bez dalšího příliš nedává smysl, protože není nic snadnějšího, než si najít někoho uznávaného, kdo si něco myslí, zaštiťovat se jeho autoritou a stavět jeho autoritu do protikladu k bezvýznamnosti oponenta („študák“ Kadlec a Májíček nebo „elektrikář“ Kuchejda, to už je pak jedno).

    Především ale: Podle čeho soudíte, že si já nebo p.Májíček myslíme něco jiného? A podle čeho soudíte, že jsme „oslnění Schwarzenbergem“? Hlavně tedy pokud jde o mě, jelikož nejsem detailně seznámen s názory p. Májíčka; byť je jasné, že v jeho textu není ANI NÁZNAK toho, že si mysí něco jiného než Keller ve věci, ve které Kellera citujete, stejně jako ani náznak oslněnosti Schwarzenbergem. (Dává Vám smysl vytahovat "z klobouku" záležitosti, které s tématem vůbec nesouvisí, ba co víc, pro které ani jinde nemůžete najít žádnou oporu?)
    ??
    June 13, 2016 v 20.33
    Ad hominem, je takove vzdelanecke p. Kadlec. Napisteto prosim priste cesky at tomu rozumi i moji kamaradi.
    Jestlize se studentikovi Kadlecovi nelibi osobni utoky, pak proc pise tohle ?

    "ale Keller je snad jediný z významných českých novinářů, který píše - a vždy psal! - bez nadsázky jako rudoprávník. Způsob jeho práce byl vždy stejný: najít nepřítele (nejprve to byla pravice, nyní "zastánci" imigrantů: na tom nesejde), vyselektovat údaje tak, aby zbyly jen ty potvrzující, jaký je jeho nepřítel grázl, "
    RK
    June 14, 2016 v 11.13
    K rozdílu mezi "Vaším" kopáním do slavného a "mým" rudoprávnictvím
    (Pane Kuchejdo, “takové vzdělanecké”? Že budu odhalen jako “příslušník” pražské – resp. ústecké – kavárny?! Ale ne, teď vážně.)

    Výraz “argumentace ad hominem” se užívá poměrně běžně a je, řekl bych, obecně dobře srozumitelný. Nevím, čemu rozumí Vaši kamarádi, a nevím, proč by měli být “měřítkem” zrovna Vaši kamarádi.

    Neřekl bych, že by bylo složité odlišit nesmyslnou argumentaci ad hominem od nějaké jiné, ale přesto:

    I kdybyste stokrát nesouhlasil, že Keller píše právě v tom duchu, jaký jsem se snažil vystihnout, uvádím, v čem podle mě spočívá ono “rudoprávnictví” (jinak opravdu nevím, co byste v citovaném shledal argumentací ad hominem); a s odkazem na Kellerovy články lze diskutovat o tom, do jaké míry je můj popis způsobu jeho psaní přiléhavý. Vaše formulace o úžasnosti kopání do někoho slavného je naproti tomu ryze osobní, protože abychom mohli diskutovat o tom, zda jsem já nebo p.Májíček veden právě tímto, museli bychom se zabývat mnou či p.Májíčkem JAKO OSOBOU.

    Pokud podle mě “Keller píše jako rudoprávník”, je to expresivní kritika, ale s věcným jádrem – což se pozná taky tak, že je “přezkoumatelná” – není třeba zabývat se tím, co motivuje Kellera jako člověka k tomu, jak píše (což není “přezkoumatelné”), stačí vzít si jeho články a zkoumat, jak jsou napsané, abychom posoudili, zda mám pravdu.

    Vaše formulace o “kopání do slavných” je oproti tomu na podobné úrovni, jako když řeknete, že oponent je hlupák či že trpí pocitem méněcennosti, který si nějak kompenzuje. Ano, mohu si myslet, že oponent je hlupák či že touží kopat do slavných, ale je zbytečné mu to předhazovat, protože to jako argumentace ad hominem diskusi ničím neobohatí, a diskusi jako takovou to snižuje, nemyslíte?

    Vy tam rozdíl mezi věcnou a osobní rovinou fakt nevidíte? No, když Vám v kontextu článku přišlo jako dobrý nápad p. Májíčkovi a mně předhazovat, že nesouhlasíme s Kellerovými názory...
    PK
    June 14, 2016 v 13.22
    Když ad hominem, tak ad hominem
    A připomeňme si pravidelné nenávistné, zuřivé kopání primitivního nýmanda Kuchejdy do Mons. Tomáše Halíka, který je na rozdíl od Kellera opravdu slavný.
    ??
    June 14, 2016 v 13.28
    Ale p. Kolarik.
    Myslite tu Halikovu slavu s podvadenim, kdyz byly jeho traktaty vydavany za vedecka dila, aby se vypumpoval nejaky grosz ze statniho rozpoctu ?
    PK
    June 14, 2016 v 14.29
    Jinak, pane Kadleci,
    jste tady nový, takže jste se asi ještě nezorientoval. Snad Vám bude k něčemu moje rada: neplýtvejte příliš argumenty a časem na člověka, který bere stovku denně za "aktivitu v internetových diskusích".
    ??
    June 14, 2016 v 15.23
    I vrah, byt specificky, jako Kolarik ma pravo zde diskutovat.
    Ale je ostudou techto stranek a vseho krestanstva katoliku zvlaste.
    MK
    June 14, 2016 v 23.24
    Prosím redakci, aby odstranila poslední příspěvek pana Kuchejdy, protože něco takového je opravdu přes čáru, a nedivil bych se, kdyby hraničil i s porušením zákona.

    V rámci "vyváženosti" může smazat i příspěvek mého jmenovce, který je sice napsán mnohem kultivovanější formou, ale jeho přínos k diskusi je totožně žádný.

    V případě, že k tomu dojde, měl by zmizet i tento příspěvek, neb bez těch výlevů ztratí smysl.
    Děkuji.
    RK
    June 15, 2016 v 1.30
    Pane P. Kolaříku,
    děkuju za radu; máte kokrétní indicie, že jen p. Kuchejda placen? Pokud ano, bylo by jistě zajímavé (nejen pro mě) je uvést (ale třeba jste to udělal jinde, a pak se omlouvám za zbytečný dotaz). Pokud ne, nevyjadřoval bych se takhle kategoricky, i když je způsob argumentace p.Kuchejdy, a v tom se asi naprosto shodneme, pozoruhodný (třeba natolik, že svádí k podobným výkladům) a možná (pokud argumentuje tímhle způsobem běžně) skutečně nebudu mít dost trpělivosti, abych na něj dál reagoval.

    Zvlášť jeho poslední příspěvek mě velmi zaujal; osobně bych na místě redakce počkal, jak p. Kuchejda svůj příspěvek vysvětlí, a teprve poté ho smazal. Ne že by bylo pravděpodobné, že p. Kuchejda obhájí označení “vrah”, a ne že by to nedegradovalo úroveň diskuse – ale přeci jen je užitečné, pro další diskusi s ním, znát jeho motivy; opilost apod. by to snad poměrně uspokojivě vysvětlila, jinak však nevím.
    OG
    June 15, 2016 v 6.56
    Prosím o radu !!!!!! (mimo jiné)
    Poraďte mi, kde se dá přihlásit, abych si denně vydělal stovku za "aktivitu na internetových diskusích". Docela by se mi ty peníze šikly.
    (Mimo jiné...)
    Rád bych pochválil studenta Kadlece, že píše gramaticky správně. Z dnešních mladých lidí je opravdovou výjimkou (nejen články v médiích, na internetových stránkách, ale dokonce i pro studenta důležité písemné práce, jako jsou bakalářské a diplomové práce, jsou dnes doslova prošpikovány hrubkami, hodnými čtyřkaře na základní škole). Nicméně by i v dnešní době pravému vlastenci nic neudělalo, kdyby psal opravdu v maximální míře česky a srozumitelně i pro lidi, kteří prošli českým školstvím už za nového režimu a pokulhávají tak za svými předchůdci. Já osobně jsem si pane Kadleci v mládí taky prošel obdobím, kdy jsem hýřil cizími výrazy, latinskými citáty a bůhvíčím ještě. Naštěstí jsem léty zmoudřel. Ono totiž není umění přiblížit se jazykem akademikovi, či intelektuálovi kavárenského typu. Zvládne to i sečtělý "nevzdělanec". Ale opravdoví vzdělanci dokáží, právě díky svému vzdělání, říct závažné myšlenky prostými slovy tak, aby je pochopil i člověk relativně nevzdělaný. A pokud chceme být a zůstat Čechy, Moravany a Slezany, pak bychom měli být na svoji řeč hrdi a právě v dnešní době ji o to víc užívat, aby časem zcela nevymizela.
    A nyní ta méně příjemná část. Vy jste, pane Kadleci, čítával v dětství Rudé právo? Nebo je máte načtené z archívů? Znáte osobně skutečnosti, o nicž tehdy psalo?Pochopte, vůbec nejde o styl, jakým se v Rudém právu psalo, a o čem. Jde o to, že dnešní mladá generace používá příznačné rysy, vlastnosti (atributy) jednotlivých součástí minulého režimu, často jako měřítko, jako prostředek znevážení, znak úpadkovosti a podobně. Přitom s nimi nemají žádnou osobní zkušenost. Prostě je neprožili. Je to stejné, jako když nám ve škole o "hrůzách" první republiky a protektorátu vyprávěli lidé, kteří je nikdy nezažili. Měli jenom nastudovanou soudobou propagandu, byli vzděláváni v duchu oficiální ideologie své doby. Když jsem pak s babičkou mluvil o oněch dobách, najednou bylo všechno trochu jiné, než ve škole, nebo v médiích. A suchá faktografie zase byla často ještě jiná, než vzpomínky přímých účastníků. Není to jednoduché, dobrat se určitého nestranného hodnocení a hlavně pochopení určité doby. Je třeba si uvědomit, že v každém režimu je to stejné. Vítězové mají svoji pravdu a historii si upravují podle svých potřeb. Tak jenom abychom neskončili jako kdysi svazáci v padesátých letech, když ve svatém revolučním a budovatelském nadšení tleskali popravám a pracovním lágrům a tvrdému potlačování "zpátečnických buržoazních živlů" a vystupovali v první řadě "boje proti imperialismu". Říká se, že jenom hloupý národ opakuje své historické chyby, protože se z nich nepoučí. Nedělejme tedy stejné chyby stále dokola!
    Na závěr: Cogito, ergo sum! (Myslím, tedy jsem! -René Descartes) To je snad jediný použitelný přístup ke všemu, co nás obklopuje. Nikoliv víra v předkládané, ale přemýšlení o něm!
    June 15, 2016 v 11.03
    ty\hle diskuse na levici....
    tahle nedůtklivá debata si myslím nezadá s hrabalovskou scénkou když paní učitelka ve Slavnostech sněženek říká : „Že se nestydíte! Takhle zápasit o divoké prase?! Jak já mám po téhle rvačce vykládat dětem, co je to mír?”
    Nemusí mít každý stejný názor jako Keller či Májiček, ale pokud se bude v diskusi chovat jako žlučovitý dědek co ho sejří celý svět, protože nevyměšuje jak zamlada, tak bude trapný. Diskuse je i o tom unést jiný názor a argumentovat.
    PK
    June 15, 2016 v 11.53
    Pane Kadleci
    Ano, indicie mám poměrně silné, natolik silné, že si dovoluji se vyjadřovat takto kategoricky. K indiciím se přiřazuje ještě intuice, vypěstovaná z doby, kdy bylo třeba se zabývat otázkou, zda někdo, s kým se bavíte, není náhodou u StB.
    Protože však samozřejmě nemám důkazy, které by obstály u soudu, pro pořádek dodávám, že jsem nikoho nejmenoval, a že Vaši domněnku, že jsem měl na mysli člověka, kterého jste jmenoval, nechávám bez komentáře.
    A teď k těm indiciím: opravdu jsem už vícekrát na konkrétní indicie upozornil přímo, takřka " v reálném čase". Takže nevzpomenu si na všechny. Jsou však konzistentní, a zapadají do sebe.
    Ten člověk se tady objevil v souvislosti s událostmi na Ukrajině, a po několik týdnů kopíroval přesně momentální ruskou propagandu. Když bylo třeba zdůrazňovat, že Rusové jsou v právu, zdůrazňoval, že Rusové jsou v právu. Když ruská propaganda přešla od ospravedlňování agrese k výhrůžkám (když Putin začal vyhrožovat, že si Západ asi neuvědomuje, že Rusko je atomová mocnost), hrozil mi atomovou bombou přímo na Mnichov.
    Svoje různé pomluvy a dezinformace náš člověk uvádí větami jako "na internetu se píše, že ...".
    Buduje si image "obyčejného dělníka", což často zdůrazňuje. Údajně neumí moc dobře pracovat s internetem. Má však přehled o různých obskurních serverech, na které dává odkazy, a přichází s "informacemi", které může mít jenom z velmi speciálních zdrojů.
    Příklad: byl zde kdysi článek o saské Pegidě, a byla v něm dávána do souvislosti s tím, že v Sasku vládne CDU. Na to jsem reagoval poukazem na to, že Pegida nesouvisí s CDU, ale s tím, že se jedná o východní Německo (mezitím už široce přijímaný postulát). Načež se ozval náš člověk, a "informoval" nás, že i v západních spolkových zemích má Pegida svoje odnože, které se jmenují jenom trochu jinak. I v Bavorsku jmenoval jakousi skupinu, která je tak bezvýznamná, že já, který bydlím v Bavorsku, dost se zajímám o dění a sleduji zdejší zpravodajství, jsem o ní nic nevěděl, ale on, obyčejný dělník z Ostravy, o ní dobře věděl.
    Na jiném serveru, který se zabýval ruskou propagandou, jsem si kdysi přečetl, že v ten týden mají trolové za úkol útočit na George Sorose. A hle, náš člověk "zakomponoval" Sorose do několika příspěvků pod články, které se týkaly nevím už čeho, ale se Sorosem určitě neměly nic společného.
    Legendární jsou sprosté útoky našeho člověka na Tomáše Halíka a na Františka Kostlána (dva lidi, kteří jsou také zvláště pod palbou ruské propagandy u nás), zdejšího autora, kterého neustále obviňuje, že prý bere peníze od CIA.
    No, tak asi tolik. Jde vám to dohromady s image obyčejného dělníka, který se zajímá o společenské dění, a rád si zadiskutuje?
    OG
    June 15, 2016 v 12.23
    Prosím pana Kolaříka z Mnichova
    Pane Kolaříku, pošlete mi kontakt , kdo platí za diskuse na internetu, opravdu si tak chci přivydělat, není to legrace!
    Jinak si myslím, že argumentujete nešikovně. Někdo v době ukrajinské krize papouškoval ruské servery, někdo americké, někdo bruselské a podle toho komentáře vypadaly. Jen propaganda ze všech stran, selský rozum a faktické informace žádné. (Ale tomu se prostě říká součást hybridní války, s tím se nedá nic dělat.) A třeba k tomu panu Kostlánovi - vy bezpečně víte, že nebere peníze od CIA? Pak jste asi jeho řídící důstojník! No vidíte, takhle absurdně by se dalo pokračovat do nekonečna. Taková debata jenom odvádí lidi od skutečných problémů a řešení a zvrhává se v osobní útoky. (Nejlepší obrana proti blbcům je - prostě je ignorovat. Každá reakce na ně jen vyvolá další protireakci - tak nějak to říkal už Newton. Tak nechejte Kuchejdu být a on nebude mít tu současnou "publicitu" a časem zanikne.) Ještě k těmto diskusím - je to moc užitečná věc, protože čím víc se lidi "vyřvou" na internetu, o to míň pak řvou v ulicích a vládcové tak mohou v klidu vládnout po svém. Jiný efekt tyto diskuse asi nemají. Leda bychom ještě počítali to, že zasévají mezi lidi stále větší netoleranci a nenávist. Bohužel...
    PK
    June 15, 2016 v 12.42
    Všimněme si jenom, aby to nezapadlo
    Když konstatuji, že někoho považuji za placeného trolla, žádá se vysvětlení po mně. Samozřejmě, to beru, jak jinak.

    Když ale konstatuji, že jistý člověk neustále útočí na pana Kostlána a obviňuje ho, že bere peníze od CIA, ejhle, tady to máme:

    "vy bezpečně víte, že nebere peníze od CIA?"

    Víc snad není třeba dodávat. Snad jenom, že styl pana Gürtela ("Rád bych pochválil studenta Kadlece" atd.) je mi povědomý. Člověk může změnit jméno, ale nezmění osobnost.
    JP
    June 15, 2016 v 13.30
    Pro pana Gürtlera
    Jako někdo, kdo sám ještě zažil to "originální" Rudé právo (a dokonce byl dlouhá léta jeho pravidelným čtenářem) mohu potvrdit, že příměr R. Kadlece ohledně způsobu argumentace J. Kellera a "rudoprávnických" metod není nikterak naprosto nepřípadný.

    R. Kadlec sám uvádí, že tento příměr je samozřejmě poněkud přetažený; ale v jádru oprávněný.

    Ano, je tomu přesně tak: demagogický způsob argumentace J. Kellera snese s metodami Rudého práva principiální srovnání. A to zdaleka ne jenom v daném případě.
    MP
    June 15, 2016 v 17.25
    Pro JP
    Obávám se, že tady působí vzpomínkový optimismus. Nedávno jsem dohledával nějaký článek z roku 1980 -- taky jsem si už nepamatoval, že rétorika těch novin byla tak odpudivá. O metodách nemluvě, ty dnes naštěstí nejsou v tehdejší podobě možné.
    June 15, 2016 v 19.10
    Já se panu Kellerovi divím, že na takovýto výtvor reaguje.
    Vždyť je to ten styl: když už nemám paštiku, tak donesu alespoň 7 prázdných konzerv od ní. V tom ataku na něj není nic, z čeho by vyplynulo, že udělal něco špatného.
    A on si přece musí být vědom, že když nešlape čísi řadu, tak po něm půjdou. Nehoroval pro knížetepána, nevítal, tak co může očekávat?
    Babiš natahuje ruce po vnitru, mít ho, tak už tu má všechno a ti, co si říkají levičáci, se tu rozčilují nad Kellerem.
    Jasně, ne všichni, kdo prohráli v demokratické soutěži, to unesou. Aktivisté nejsou žádným novým typem demokrata. Mají své kšefty, nebo představy a kdo s nimi netvrdí basu, s tím se vypořádají po svém.
    Člověk se pak alespoň pobaví, když lidé, kteří si ohýbají výklad událostí podle svých potřeb, obviňují Kellera z demagogie a když ti, kteří otevřeně napadají své oponenty a pořádají mediální štvanice na soudce, který nesoudí dle jejich představ, jej nazývají rudoprávníkem.
    Nakonec jen upozorním na to nejdůležitější: v čí prospěch se pořádá takováto štvanice, komu se hodí, že právě v tuto dobu zde graduje jakási pseudokauza?
    Mladí lidé / a vůbec ti kdo, hledají pravdu/ by se měli naučit v takovýchto případech vždy tuhle otázku pokládat. Ty kauzy nevznikají samy od sebe a vždy existuje někdo, kdo z nich těží. Pokud dokáže člověk na tuto otázku odpovědět, pak jej nezviklají sebedelší skutečné demagogie.
    ??
    June 15, 2016 v 20.26
    Mili diskutujici omlouvam se za to, ze jsem svuj prispevek pojal trosku jako test. Nekdo prosel, nekdo nikoliv.
    Tedy k vyroku ktery zde patrne vzbudil nejvetsi rozruch. Ano p.Kolarik z Mnichova je "specificky vrah".

    Oznacil se za nej sam timto vyrokem: "Např. pomluva je zlo, protože jí člověka nějakým, specifickým způsobem "zabíjím", i když ne přímo fyzicky."( p. Kolarik - Pondělí, 13.Června 2016, 08:27:24). Ma prosta delnicka logika mi rika , ze kdo specificky zabiji je specificky vrah .

    Mozna, ze i po tom vsem co se objevilo v prispevcich se nekdo z vas pokusi dokazat, ze mne p. Kolarik nepomlouva. Pochopim to, i dnes se nekteri lide pokousi dokazat, ze je zeme placata.
    Co se tyce konstatovani ze p. Kolarik je ostudou krestanstva, jsem nucen to vysvetlit, protoze se na DR vyskytuje patrne znacne mnozstvi ateistu.

    Tedy osmy bod Desatera prikazani nam pravi : Nepodas kriveho svedectvi proti bliznimu svemu.
    Pan Kolarik jako ortodoxni katolik (neplest si s krestanem) dobre vi ze "obycejna lez" je v ocich Hospodina pomerne nicotna. Lzeme obcas vsichni. Podani kriveho svedectvi je vsak velmi specificky druh lzi a proto je jednim ze smrtelnych hrichu. Jiz jednou jsem p. Kolarika varoval. No neposlechl mne a uvrhl svou dusi do vecneho ohne. On dobre vi, ze se z tohoto hrichu nemuze vyzpovidat a zadat o odpusteni, protoze podminkou odpusteni je uprimna litost nad spachanym skutkem. Jejim projevem by musela byt i uprimna omluva me osobe, coz nedokaze.

    p.s. Take jsem si otestoval, ze ani vzdelanost nezabrani projevum hysterie a hlouposti .
    RK
    June 15, 2016 v 21.37
    Zejm. panu Kolaříkovi, Gürtlerovi a Ševčíkovi
    Pane Kolaříku, děkuju za přehledné shrnutí. Pokud je to tak, jak píšete, nepůsobí „řetězec“ jako čirá spekulace. I když pan Kuchejda se „odepisuje“ zcela zjevně samým způsobem, jakým tu vystupuje (Vámi inspirován jsem vyhledal např. jeho komentář pod článkem týkajícím se otázky, s kým má cenu diskutovat a s kým již ne: „Soros a jiste i jini globalni lupici s tebe mají radost Kostlane“) - vidíme to konec konců i nyní. (Ale p. Gürtlerovi podle mě trochu křivdíte – vždyť ukazoval, že by bylo právě absurdní o Kostlánově napojení na CIA spekulovat.)

    Pane Gürtlere, s Rudým právem jsem přišel do styku, když jsem pořádal staré noviny na chalupě. Napsat „bez nadsázky jako rudoprávník“ bylo vůči Kellerovi příliš příkré. Když už si RP všimlo nějakého rozvraceče, tak zůstal od začátku do konce jen rozvracečem (příp. zaprodancem) a na jeho opravdové názory se nebral žádný zřetel; tak daleko Keller nejde, neobviňuje oponenty ze zaprodanosti a názor druhé strany se v jeho interpretaci nezmění k nepoznání – přesto ale zjednodušuje naprosto neúměrně (a z u nás dnes známějších novinářů v tom podle mě suverénně vede) a (soustavně) naznačuje, že ti, vůči kterým se vymezuje, jsou PŘEDEVŠÍM prosťáčci, neschopní do pěti počítat: a podobně, když se v RP už objevilo něco o lidech s opravdu odlišnými názory (o kterých naopak J. Keller píše výlučně – což je další zajímavá věc – J. Keller se snad nikdy nepostaví „za“ něco, a místo toho vždy brojí proti něčemu), automaticky bylo jasné, že se odbudou v několika banálních a předvídatelných frázích. Tak jednoduchý svět, jaký v Právu líčí Keller, existuje pouze v pohádkách.

    Povzdechu p. Dolejše a p. Gürtlera, co že to tu vlastně řešíme, rozumím. Pokud jde o Kellera: úroveň rozpravy je kolikrát snad důležitější než názory, které se zastávají; i o tématech, ve kterých bych se s Kellerem co do obsahu shodnul, by se mi lépe diskutovalo s člověkem, který by si myslel něco jiného, ale v diskusi by pečlivě odlišil a rozebral všechny potřebné roviny, než s Kellerem, který by do omrzení opakoval totéž (já vím, všichni se opakujeme, ale Keller je doopravdy jak kafemlejnek) a inovativně obměňoval jen užití ironie.

    A k p.Kuchejdovi: na jednu stranu je dobře, že dostává možnost se takto projevit, je alespoň evidentní, že neochota diskutovat s ním není jednoduše neochotou diskutovat s oponentem; na druhou stranu by možná taky stálo za to uvažovat, kde leží hranice zamořování diskusí nesmysly, vybízejícího k zásahu redakce.

    I když těžko říct, kde pak tu hranici hledat obecně: z toho, jak jsem doposud ledabyle pozoroval zdejší diskusi s p.Ševčíkem, jsem měl dojem, že patří (na rozdíl od p. Kuchejdy) k těm, kteří mají „prostě jiný názor“ – ale jeho příspěvek výše je prachobyčejný osobní výlev, neobsahující jedinou kloudnou myšlenku – s výjimkou, abych mu nekřivdil, té pozoruhodné na závěr, k níž vzápětí. (Dovolíte-li – „ti, kteří otevřeně napadají své oponenty a pořádají mediální štvanice na soudce, který nesoudí dle jejich představ, jej nazývají rudoprávníkem“ - kde jsem pořádal mediální štvanici na soudce?)

    „Nakonec jen upozorním na to nejdůležitější: v čí prospěch se pořádá takováto štvanice, komu se hodí, že právě v tuto dobu zde graduje jakási pseudokauza? Mladí lidé / a vůbec ti kdo, hledají pravdu/ by se měli naučit v takovýchto případech vždy tuhle otázku pokládat.“ Co tedy obnáší kritické myšlení? Ochotu naslouchat konspiračním teoriím či je vytvářet (kdo nás s p. Májíčkem platí - nebo jakým zájmům "objektivně" sloužíme)? Převádět každé téma, které mě nezajímá, na téma, které mě zajímá, aby z toho netěžili ti, které zajímá něco jiného? Nechci Vám nic podsouvat, jen prosím o vysvětlení. (A zohledněte prosím, že vyjádření o gradující pseudokauze je přitažené za vlasy; Májíček jednoduše napsal článek, o němž se tu diskutuje, přičemž se v diskusi prozatím nevyjádřil nikdo, kdo by projevil jednoznačný souhlas s tím, co napsal.)
    PK
    June 16, 2016 v 8.26
    Dobře, dobře, pane Gürtlere
    Odpověď na reakci umístěnou pod článkem "Neinformovaný Májíček mi radí, abych pokorně mlčel"

    Děkuji za vaši reakci, a omlouvám se, že jsem Vás podezříval. Beru to zpět.

    Ale jenom tedy ještě krátce k tomu předchozímu: Já opravdu odmítám hrát trollovými kartami, a bavit se o nemožnosti dokázat cokoliv o vztahu Kostlán-CIA. To už jste mohl rovnou napsat "Na každém šprochu pravdy trochu."

    A především: Ani by mně nenapadlo, že svoji otázku, kde se dá přihlásit k výdělku za aktivní účast v internetových diskusích, směřujete na mně. To jste se snad trochu spletl, ne?
    OG
    June 16, 2016 v 11.15
    ano, trochu tady ještě "plavu"
    Jsem tu na DR tak krátce, že jsem něco dal někam, kde to nebylo správně, pane Kolaříku. Díky za přesunutí. Nicméně cituji:
    "Pavel Kolařík - informatik, Mnichov
    Úterý, 14.Června 2016, 14:29:12 Jinak, pane Kadleci, jste tady nový, takže jste se asi ještě nezorientoval. Snad Vám bude k něčemu moje rada: neplýtvejte příliš argumenty a časem na člověka, který bere stovku denně za "aktivitu v internetových diskusích".
    Tak jsem ten dotaz na výdělek samozřejmě adresoval Vám. Nikdo jiný o placených aktivistech, myslím, nepsal.
    A opravdu mne mrzí, že jste dosud nepochopil, co jsem napsal: "No vidíte, takhle absurdně by se dalo pokračovat do nekonečna."
    Naproti tomu to pochopil p.Kadlec: "(Ale p. Gürtlerovi podle mě trochu křivdíte – vždyť ukazoval, že by bylo právě absurdní o Kostlánově napojení na CIA spekulovat.)" Podruhé jsem Vám znovu napověděl-opět citace:"K panu Kostlánovi - to byl nadnesený poukaz na to, že o nikom nemůžete nic tvrdit stoprocentně - o Kuchejdovi, ani Kostlánovi."
    Chci Vaší pozornosti zejména doporučit ono slovo "nadnesený". Snad si už konečně porozumíme. Já dodávám: Bohužel, často si z diskusí vybíráme jen to, co se nám hodí, nebo nás upoutá, nebo nás třeba nevědomky ovlivní první myšlenka, která nám při čtení naskočí. Pak dochází ke zbytečným nedorozuměním. I mně se to někdy stává. Je to o umění pozorně číst a chápat přečtený text a nevybírat si z něj jednotlivosti, ale chápat text, či jeho ucelenou část vcelku, tak, jak je napsána. Zdravím do Mnichova!
    PK
    June 16, 2016 v 11.51
    Pane Gürtlere
    Dobře, jsem opravdu rád, že jsme se shodli, že "by bylo právě absurdní o Kostlánově napojení na CIA spekulovat." Tím je toto "téma" doufám vyřízeno.

    Jinak mi nemusíte nic napovídat, česky rozumím dobře. Panu Kadlecovi jsem odpověděl, když mě žádal o zdůvodnění mého silného podezření hraničícího s jistotou, a pan Kadlec moje vysvětlení přijal s porozuměním.

    Tím je pro mě toto téma rovněž vyřízeno, a dál už se k němu nebudu vyjadřovat. Odpovídám Vám nyní ještě ze zdvořilosti, ale upozorňuji Vás, že všechny další pokusy to dále rozebírat budu ignorovat. Ostatně budu se tím držet Vaší rady. Zdravím do Čáslavi.
    JP
    June 16, 2016 v 13.49
    Pro pana Gürtlera: ano, ke "skákání" příspěvků pod jiná diskusní témata na DR skutečně dochází - především hned v první chvíli po přihlášení. Na to je skutečně nutno dávat si pozor. Je skutečně poněkud podivné, že za celá ta léta se DR nepodařilo tuto - nemálo otravnou - záležitost odstranit.
    JP
    June 16, 2016 v 13.58
    Vzpomínky na časy minulé
    Ano, pane Profante, v tomto ohledu máte naprosto pravdu, sám jsem to zažil. Totiž to, jak vzpomínky - a to i na doby bez jakýchkoli pochyb deformované a mravně devastující - časem blednou.

    Mně se to stalo zřejmým nikoli při četbě nějakého starého vydání RP, nýbrž při sledování jedné televizní dokumentace o "zakázaných zpěvácích" za minulého režimu. Člověk samozřejmě věděl, že totalitní režim byl utlačovatelský, že si podřídil všechny sféry nejen politiky, ale i uměleckého života, že ostrakizoval a zakazoval. Ale je opravdu něco jiného toto všeobecné vědění - a něco jiného, když člověk nyní znovu případ od případu sleduje zcela konkrétní příběhy zcela konkrétních lidí, nadějných a talentovaných zpěváků, mnohdy skutečně populárních pěvců národa, jak byli sraženi ve svém uměleckém rozletu jenom proto, že nějaký režimní přisluhovač si usmyslel, že jsou "nežádoucí", že třeba jenom v jedné jediné své písničce měli nějaký "podezřelý" verš. Člověk si po té řadě uplynulých let opravdu už sám jen stěží dokáže vybavit tu míru hnusu, kterou tehdejší režim praktikoval s naprostou samozřejmostí na běžícím pásu, jako svou každodenní činnost.
    June 16, 2016 v 13.58
    Ona tu redakce diskutuje minimálně. Tak neví.
    Ale zas tak strašné to není.
    ??
    June 16, 2016 v 17.17
    " hrozil mi atomovou bombou přímo na Mnichov."
    Tato veta sama o sobe kvalifikuje Kolarika z Mnichova na pacienta psychiatricke lecebny, nikoliv na partnera k diskusi. Vzhledem k urovni a zamereni nekterych prispevku, mi nezbyva nez konstatovat, ze ceska odbocka "unijni ideopolicie" (vytvorena na prikaz EU, placena z dani ceskych obcanu a pracujici proti jejich zajmum) jiz zrejme zahajila cinnost. Predvojem techto novych slunickovych svazaku jsou prostituti (nebo jsou to pornoherci ?) z Evropskych hodnot (zazrakem promeneni v prestituty), pouzivajici ke stvanici na lidi jineho nazoru sveho krvaveho psa. Nebo ze by to byl hlidaci pes? Prominte starci chybicky.
    PM
    June 16, 2016 v 18.04
    Pocit, že panbu neseslal pana Kellera na svět,
    aby se stal politikem považuji za pochopitelný a důvěryhodný.
    To že pan Keller božské záměry neprokoukl, opustil své kopyto - péči o humanizaci pacholátek - a stal se ševcem v Bruselu považuji za zpronevěru božskému záměru....bych na oko laškovně dodal.
    June 16, 2016 v 19.06
    Ano pane Petrásku, Keller není politik.
    Tedy v tom slova smyslu, v jakém chápeme současné politiky. Nepolitikaří, nekličkuje, nevytváří koalice. Svůj názor říká narovinu, bez stranického náhubku. Proto je nepopulární u těch, kteří politikují. U těch, kteří si z politiky udělali byznys, kteří si různými nedemokratickými postupy zajiš´tují své kšefty.
    Jakým si myslíte, že bude politikem Bělohradský? Filosof jeho typu přece nemůže politiku vůbec dělat. Vždyť on jakoukoli oponenturu vůči své osobě bude zvažovat nekonečně dlouho, bude na ní hledat klady. Co odpoví na otázku, jestli si myslí, že jeho názor je správný?
    Keller alespoň s humorem a ironii sobě vlastní tepe idiotsky nefunkční bruselský Babylon. Odkrývá falešné obrazy, kterými nás politici chtějí zpitomět. Že se přitom otírá o kšefty, které tyto falešné obrazy jisté sqatře přinášejí, vidíme v atacích, kterými je mu to vraceno.
    Jeho články v Právu si nechávám nakonec, jako zákusek. Je jednoznačně nejlepší. Má formát. Kéž by alespoň poloviční měl někdo z jeho zdejších oponentů!
    PM
    June 16, 2016 v 20.49
    Ano pane Ševčíku Keller nepatří do světa intrik, ale
    patří do světa otevřeného skeptického zkoumání.
    Brusel je platformou politikaření všech proveniencí, ve kterém pouze kardinální intriky jsou honorovány a nahánějí účastníkům ruměnec příjemného vzrušení do dobře živených tváří.
    Pan Keller má na víc než být krotitelem pánů Machů... bych tvrdil.
    PK
    June 17, 2016 v 8.06
    Ano, skutečně
    Think-tank Evropské hodnoty spustil projekt Kremlin Watch, kterým reaguje na nárůst činnosti prokremelských kanálů v západním mediálním prostoru, a server HlidaciPes.org zveřejnil svou analýzu o manipulaci se zpravodajstvím o migrační krizi na televizi Prima.
    Proto je tento týden zvláště pod palbou, a trollové mají za úkol útoky na tyto instituce nějak "zakomponovat" do svých příspěvků.

    Je docela zábavné sledovat, jak přesně se dodanými "notičkami" řídí.
    + Další komentáře