Svět děsí nová epidemie — neléčitelný virus Zika

Petr Jedlička

Virus šířený komáry představuje nebezpečí zejména pro těhotné ženy, neboť dle všeho zabraňuje řádnému růstu mozku u ještě nenarozeného dítěte. Zatím se šíří zejména po Latinské Americe. Dle WHO může nakazit tento rok až čtyři miliony lidí.

V Evropě, do níž nákaza zatím téměř nedorazila, to tak patrné není, ale na západní polokouli jde od druhé poloviny ledna o zřejmý fakt: svět se začíná děsit nové epidemie. Po ebole, prasečí chřipce a před tím ptačí chřipce jde tentokrát o virus Zika roznášený komáry, respektive o mikrocefálii — předčasné ukončení růstu mozku u dosud nenarozených dětí, které způsobuje s největší pravděpodobností právě současná podoba viru při nakažení těhotných žen.

Příčinou strachu je podle pozorovatelů jednak sám fakt dopadu na nejmenší, jednak rychlost postupu nákazy a jednak skutečnost, že virus nelze prozatím ani efektivně léčit, ani se proti němu nedá očkovat. Účinná je pouze prevence před komářím bodnutím.

Nejvíce postižena je dosud Brazílie, virus se ale šíří i po ostatních latinskoamerických republikách a na jihu USA. Jenom za leden 2016 pronikl virus do stejného počtu zemí jako za celý minulý rok.

Vlády některých zasažených států sahají v současnosti k zoufalým nouzovým opatřením včetně vyzývání žen, aby odložily mateřství. Vláda Salvadoru doporučila ženám počkat dokonce až do roku 2018.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už kvůli situaci vyhlásila celosvětový stav nouze s platností od pondělí 1. února — opatření, k němuž se uchýlila naposledy právě v souvislosti s epidemií eboly v roce 2014.

„(Virus se) šíří ohromnou rychlostí. Panují mimořádné obavy a stejně tak nejistota (...) Preventivní opatření jsou již podnikána (...) Nyní musíme rychle najít odpovědi na klíčové otázky,“ uvedla v minulém týdnu generální ředitelka WHO Margaret Chanová poté, co svolala nouzové zasedání zástupů členských států do Ženevy.

Přetrvávající nejasnosti

Pozorovatelé upozorňují, že vazba mezi šířením viru Zika a mikrocefálií není doposud prokázána stoprocentně. V Brazílii však, kde se virus začal šíři nejdříve, zaznamenali už loni enormní nárůst počtu novorozenců s danou poruchou — zatímco v roce 2014 bylo evidováno 147 případů, loni a v průběhu letošního ledna šlo o přibližně tři tisíce.

Podle agenturních reportáží navíc většina obyvatel zasažených regionů souvislostí mezi virem a poruchou žije a například na východě Amazonie blokují už řadu dní davy matek nemocnice, protože houfně nutí doktory, aby přeměřovali jejich dětem hlavy.

Sporný je dále i způsob přenosu viru. S jistotou se ví, že jej šíří určitý druh komára, někteří výzkumníci jej ale identifikovali i ve vzorcích spermatu, což by nasvědčovalo tomu, že je Zika přenosný i pohlavním stykem. Přenos z člověka na člověka však dosud prokázán nebyl.

WHO se chce nyní těmito otázkami zabývat a pokračovat i v hledání léčby. To podle znalců však zabere nejméně dva roky, přičemž jen letos se mohou virem Zika nakazit podle dosavadních odhadů WHO i čtyři miliony lidí.

Původ viru a rozšíření

Virus Zika dostal své jméno podle lesa u ugandského hlavního města Kampaly, kde byl poprvé v roce 1947 identifikován, a to v těle opice. V sedmdesátých letech se rozšířil do Asie, v minulé dekádě do Tichomoří a následně na americký kontinent.

O viru se dlouho soudilo, že je relativně neškodný — osmdesát procent nakažených jej snáší bez příznaků a zbytek pociťuje jen teplotu, malátnost, bolesti kloubů nebo hlavy, tedy podobné příznaky jako při chřipce.

Současný rozměr nebezpečnosti viru dala až zmíněná souvislosti s mikrocefálií.

Odpovědné instituce v evropských zemích se zatím shodují, že lidem necestujícím mimo Evropu přímá nákaza nehrozí. Zvláště těhotným ženám se ale doporučuje do Jižní či střední Americky v současnosti necestovat.

Další informace:

BBC News Zika virus could become 'explosive pandemic'

RFE/RL 'Explosive' Spread Of Zika Virus Raises Alarm Worldwide

Washington Post WHO: Zika virus ‘spreading explosively,’ level of alarm ‘extremely high’

    Diskuse
    TT
    February 2, 2016 v 14.54
    Další poplašná zpráva?
    Nová epidemie s ca čtyřmi tisíci nakažených? A ebola, prasečí a ptačí chřipka byly epidemie? Všechny ty nemoci dohromady nezasáhly ani dvacet tisíc lidí. tedy tolik, kolik jiné - skutečné epidemie, jako TBC, Malárie, horečka Denge a další jsou schopny zabít ze den.

    Spíš to vypadá, jako další panika vyvolaná očkovacími koncerny - o tom konečně mluvil v případě prasečí chřipky i šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg.
    MK
    February 2, 2016 v 17.48
    Pane Tožičko
    "ani se proti němu nedá očkovat."
    takže pardon, ale obviňovat z toho "očkovací koncerny" mi zavání konspiracemi "za všechno může xy".
    JK
    February 2, 2016 v 18.58
    epidemie odpovědi pro pana Tožičku
    Ebola a prasečí chřipka byly epidemie. Ebola zabila několik tisíc lidí (a zastavila jí až důsledná protiepidemická opatření WHO s nasazením tisíců lékařů z Evropy a Ameriky), prasečí chřipka nakazila statisíce lidí a tentokrát jsme měli velké štěstí, že se původní informace z Mexika o vysoké úmrtnosti v Evropě nepotvrdily. Ptačí chřipka nebyla epidemie, mezi lidmi se totiž nešíří.
    Proti ptačí chřipce, Ebole ani viru Zika očkování neexistuje, očkovací koncerny na nich nevydělají a s údajnou hysterií tedy nemají a nemohou mít nic společného. Očkovací látka i virostatika proti Ebole se vyvíjejí, ale je to zoufale prodělečný podnik.
    O vztahu mezi virem Zika a mikrocefalií víme velmi málo, ale desetinásobný vzrůst výskytu vrozeného poškození mozku opravdu zřejmě koreluje s šířením viru a nepřímé důkazy jsou dost silné (více ve Vesmíru můj vážený kolega Doc. Machala, http://vesmir.cz/2016/02/02/mame-se-bat-viru-zika/). Předběžná opatrnost je určitě na místě.
    TT
    February 4, 2016 v 10.40
    Pandemie iracionální paniky :))
    Páne Konvalinko, Ebola zabila v nejhorším roce ca 12.000 lidí. To zvládne TBC za čtyři dny, zápal plic a průjem za dva. To jsou skutečné zdravotní problémy. Kdybychom měli dělat paniku z každé nemoci, která zabije 10, 20 tisíc lidí ročně, tak se z toho zblázníme. Ale je to dobrá možnost, jak odvést pozornost od reálných problémů, které trápí světové zdravotnictví.

    A na kterých se dá vydělat, pane Kolaříku, třeba tím, že tvrdíte, že nejde očkovat, a proto potřebujete rychle peníze na výzkum, a mezitím prodáte zbytky toho, co by mohlo fungovat aspoň trochu a má to těsně před koncem expirace, jako se stalo při prasečí chřipce. A v pecích skončila na 90 % vakcín za téměř 90 mil. korun...