Zeman kritizoval uprchlíky, policisté zadržovali aktivisty

Redakce DR

Prezident podpořil akci Bloku proti islámu organizovanou odpůrci uprchlíků. Policie poté zadržela několik demonstrantů vyjadřujících podporu příchozím.

Zatímco na Národní třídě lidé navrhovali nové kandidáty na prezidenta, na Albertově uspořádal svou akci Blok proti islámu. Kromě Martina Konvičky zde vystoupil i prezident Miloš Zeman. Ohradil se proti označování odpůrců islámu pojmem rasisté. Shromážděné naopak pochválil jako jedince schopné kriticky myslet.

Uprchlíci jsou podle něj mladí muži, většinou dobře živení, kteří by měli zůstat ve své zemi a zde bojovat. Na závěr zazpíval hymnu Marek Černoch z Úsvitu. Mezitím se k Albertovu přesunuli účastníci demonstrace podporující uprchlíky. Policie obě strany oddělila auty a řadami těžkooděnců.

Skupina vyjadřující solidaritu s příchozími se poté vydala k Václavskému náměstí. Ale hned u tramvajové zastávky Botanická zahrada se průvod zastavil. Člen antikonfliktního týmu totiž ukázal do davu, vytrhl z rukou protestujících jeden z transparentů a těžkooděnci následně odtáhli jednoho z účastníků. Kvůli šátku, který mu zakrýval tvář, jej legitimovali. Za skandování protestujících demonstrantů byl po několika minutách propuštěn.

Hned o několik metrů dál, vedle Botanické zahrady, se strhl další konflikt. Policisté natlačili jednoho z pochodujících k plotu. Ostatní demonstranti skupinku obestoupili a požadovali vysvětlení zákroku. Místo toho přiběhli těžkooděnci s puškami s gumovými projektily. Demonstrující ale odmítali uvolnit cestu k odvedení zadrženého. Policisté proto mezi ním a davem vytvořili neprostupný chumel.

Vznikla tlačenice a těžkooděnci se pokusili prorazit silou. Vše vedlo jen k patové situaci - zadržený zůstával za kordonem, který ale nemohl odejít. Nakonec jeden z policistů prohlásil, že problém spočíval v dýmovnici, kterou dotyčný zapálil. Policie ji vyhodnotila jako zbraň ohrožující okolí. Po dvacetiminutovém zdržení pochod pokračoval ulicemi Ječná a Ve Smečkách na Václavské náměstí.

Zde se napojil na prouprchlickou demonstraci v horní polovině náměstí. Počet lidí odsuzujících xenofobii se tak vyšplhal na několik tisíc. Krátce po setmění pak policie zadržela mladého muže. Zásah zajišťovali opět těžkooděnci, tentokrát i s psovody. Psi byli nervózní a se štěkotem doráželi na demonstrující. Psovodi byli proto velmi brzy odvoláni.

Policie natlačila zadrženého tváří na výlohu sýrárny a začala strkat do demonstrantů požadujících vysvětlení. „Zjišťujeme, proč byl zadržen,“ prohlásil člen antikonfliktního týmu. Podle přítomných vzal muž vlajku se symbolem uskupení „Islám v ČR nechceme“ jednomu z odpůrců přijímání uprchlíků. Policisté jej nakonec odvedli do služebního auta.

    Diskuse
    Muž se zakrytou tváří. Dýmovnice.
    Je vidět, že instruktáž byla jasná -- nepodceňovat žádná rizika a jednat rozhodně.

    Pokud jde o Miloše Zemana, ten zešílel.
    Stáli tam s Konvičkou jako můj s mojí a zpívali hymnu........

    Obzvláště zvědavý jsem na dnešní vyjádření poslanců a senátorů.
    PK
    November 18, 2015 v 9.36
    Ubohé Česko
    Kam to dopracovalo, 26 let po převratu.

    A ne, nejsou to uprchlíci, kdo ho ohrožují, a z koho musí mít normální člověk strach.
    November 18, 2015 v 12.21
    strategie Miloše Zemana
    Zajistit si publikum, které s ním bude bezvýhradně souhlasit a tleskat mu - záměr se zdařil. Proto si totéž publikum objednal i na příští rok.

    Komický rozpor: Tvrdil, že ideoví odpůrci se nemají nálepkovat, své ideové odpůrce nálepkoval jako řvoucí stádo.

    Otázka do budoucna: Prezidentská volba se blíží, už za dva roky budou nové prezidentské volby, je třeba začít hledat alternativu.

    Můj návrh: Eliška Wagnerová - inteligentní a sociálně citlivá žena, výborný znalec ústavního práva i světa
    PK
    November 18, 2015 v 12.56
    Není náhodou i nálepka "pražská kavárna"
    vynálezem M. Zemana?
    MP
    November 18, 2015 v 15.06
    Ne, není. Jen -- jak už to u demagogů bývá -- dokázal cizí vynález dokonale mocensky využít.
    Optimisticky předpokládám, že to tentokrát přešvihnul. Český šovinistický maloměšťák nemá nic proti zavírání muslimů do koncentráků a že by se k nim výhledově přidali i pražští kavárenští povaleči, to bere obvykle jako bonus. Ale jen pod podmínkou, že se těm koncentrákům nebude říkat koncentráky a internaci jinak smýšlejících se nebude říkat omezení svobody slova a smýšlení -- Konvičkovo poctivé hulvátství uráží klientelu Miloše Zemana v její samotné pokrytecké podstatě.
    November 18, 2015 v 19.55
    Zemanova politika je jen reakcí.
    Začalo to volbou presidenta a pokračuje to dodnes. Zklamání nad tím, že národ nevolil podle přání elit, se promítlo do bezprecedentního honu na něj. Vše vyhroceno do takového extremu a navíc neustále stupňováno tak, aby nebylo možno podepsat jakýs takýs smír, aniž by Zeman ztratil úplně tvář. Zeman je tedy tam, kam byl vyhnán.
    Zeman je populista. Jako každý politik. Kromě snad Dienstbiera. Ten je asi autista. Jede solově, protože si nemusel vypracovat své místo na slunci. Ale solový hráči musí mít jinou úroveň, aby dosáhli úspěch. Tu Dienstbier nemá.
    Pokud chceme Zemana hodnotit, musíme se oprostit od emocí vůči němu pěstovaných. Vždyť autor článku Zemanův projev shrnul do konstatování, že jen kritizoval uprchlíky. Špatný začátek, který nemůže přinést dobrou analýzu.
    I když autor chtěl více popsat průběh demonstrace. Ovšem ale i co se týká postupu vůči demonstrantům, tam je také potřeba objektivity. Jít vyvolávat šlamastyku a pak si stěžovat na postup policie, to zabere jen na prosté, nebo na zjančené.
    Agresivní formu protlačování svého názoru na ulici, spočívající ve snaze narušovat demonstrace svých ideových odpůrců, mívali ve svém ranku extremisté zprava, či zleva. Nemívají většího účinku, než že si jejich protagonisté vzájemně prokáží svou "odvahu" a pofoukají si své bebí, že je většinovová veřejnost nebere vážně. Trochu jako když fanoušci Sparty napadnou fanoušky Baníku. Pokud chceme Zemana peskovat za nedostatek politické kultury, nemůžeme k tomu přistupovat takto. Vždyť to je mu nejlepší nahrávka na smeč.