Idealisté.cz se snaží rozpoutat diskuzi o volebních řádech v ČSSD

Jaroslav Bican

Ve středu 19. srpna se koná seminář o připravovaných volebních řádech, které mají realizovat to, že o konečné podobě kandidátek rozhodují všichni členové sociální demokracie. Spuštěn byl také web, který kritizuje aktuální návrh volebních řádů.

Spolek Idealisté.cz pořádá 19. srpna seminář, který má za cíl vytvořit prostor, kde řadoví členové ČSSD mohou vyjádřit svůj názor a seznámit se s podrobnostmi kolem volebních řádů pro krajské a senátní volby. Spuštěn byl také web primarkycssd.cz, který upozorňuje na problematické stránky aktuálního návrhu volebních řádů.

Členové ČSSD si v loňském vnitrostranickém referendu odhlasovali, že o konečné podobě kandidátních listin mají rozhodovat v přímém hlasování všichni členové sociální demokracie v příslušném obvodu. Na letošním březnovém sjezdu byl tento princip přidán do stanov. Nyní podle spolku Idealisté.cz hrozí, že budou schválené volební řády, podle kterých straníci o kandidátkách rozhodovat nemohou. Řády má schválit Ústřední výkonný výbor ČSSD první víkend v září.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier už dříve v rozhovoru pro Deník Referendum uvedl: „Navrhovatelé úpravy počítají s tím, že se návrhy kandidátních listin buď schválí tak, jak moudře to krajský výkonný výbor navrhne, a když ne, uskuteční se preferenční hlasování se čtyřmi preferenčními hlasy. Pokud někdo získá třicet procent preferenčních hlasů, může poskočit dopředu. Pokud ale nebude alespoň třicetiprocentní účast, považuje se rovnou to, co krajský výkonný výbor navrhl, za schválené, což v minulosti vůbec nebylo možné.“

Navíc o jedničce na kandidátce nemají podle Jiřího Dienstbiera členové sociální demokracie rozhodovat vůbec. Na zmíněném webu se rovněž uvádí, že návrh volebních řádů vedení strany v současné době projednává s vybranými funkcionáři v krajích, řadoví straníci ale nejsou o ničem informováni.

Právě to má změnit také seminář, na který organizátoři pozvali zástupce z politického grémia, předsednictva ČSSD, krajských předsedů, kritiků i obhájců nových volebních řádů. Pozvání zatím přijali Jiří Dienstbier, Jeroným Tejc a Zdeněk Škromach.

Seminář se koná ve středu 19. srpna od 18:00 na Novotného lávce v Praze. Účast je nutné předem potvrdit na e-mailu: info@primarkycssd.cz.

    Diskuse
    August 16, 2015 v 20.04
    Koho je vlastně potřeba měnit?
    Z mého pohledu poněkud nešťastná volba termínu uprostřed dovolených. Pracovní den také není pro mimopražské asi nejideálnější. Opravdu to nešlo uspořádat některou zářijovou sobotu?

    Nechci znovu opakovat, co jsem napsal v poznámce k avízovanému rozhovoru s Jiřím Dienstbierem, ale změna volebního řádu sama o sobě nic neřeší, protože z mého pohledu pouze řeší důsledky, pokud vůbec, ale nikoliv příčiny současného stavu. Členská základna, která je schopná a ochotná zahýbat s navrhovanou kandidátkou, by měla být schopná si na příštích okresních a krajských konferencích zvolit takové vedení, u kterého podobné vzepjetí nebude nutné. Tedy pokud ve svých řadách takové potenciální schopné a ochotné kandidáty má.

    Z mé zkušenosti okresního funkcionáře situace není černobílá. Jsem pro maximální možnost přesýpání kandidátek i maximální možnost voliče vybírat si na kandidátkách stran a nakonec ty kandidátky přesypat podruhé. Nicméně za dvaadvacet let, co jsem v sociální demokracii, jsem podobných diskuzí absolvoval bezpočet. Žádný systém sám o sobě ale bez zdravého rozumu zúčastněných na všech úrovních ale nic nezaručí.