Když si Zemanovi kritici vezmou dovolenou

Vojtěch Srnka

Miloš Zeman vystoupil na konferenci americké proizraelské lobbystické organizace AIPAC. Vůči prezidentovi kriticky naladěná média, která jinak sledují každý jeho krok, si ale asi zrovna vzala dovolenou.

Je opravdu obrovská škoda, že si jindy velmi aktivní a pohotoví kritici prezidenta Miloše Zemana zrovna včera vzali dovolenou. Český prezident se totiž vypravil na konferenci americké lobbystické organizace, která se nazývá AIPAC, a společně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu se stal jediným zahraničním státníkem v aktivní službě, který na ní vystoupil.

Proizraelská lobby je jednou z nejsilnějších sil tahající za nitky v pozadí americké politiky především díky obrovským finančním prostředkům, které k zajištění proizraelského postoje v rámci americké zahraniční politiky vydává. To také v roce 2013 v pořadu Head to Head potvrdil významný americký autor a trojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Thomas Friedman.

Jindy velmi aktivní a pohotoví kritici prezidenta Miloše Zemana si zrovna včera vzali dovolenou. Foto hrad.cz

Friedman popsal situaci, kdy v případě, že v některém z amerických volebních obvodů jeden kandidát má potvrzení AIPACu, že zastává dostatečně proizraelské postoje, a ten druhý ne, bude tomu s razítkem stačit provést tři telefonáty k tomu, aby získal dostatek peněz na svou kampaň. Ten bez razítka bude muset zvednout telefonní sluchátko padesáttisíckrát. Friedman samozřejmě přeháněl, ale princip působení organizace AIPAC v rámci americké politiky popsal jasně.

Zeman tak zaprvé vystoupil na konferenci organizace, která má minimálně velmi kontroverzní přístup k otázce demokracie, a především na ní pěl ódy na stát, jehož představitelé jsou v současné době předběžně prošetřováni Mezinárodním trestním soudem z válečných zločinů.

Toto vyšetřování se týká loňského dění v Pásmu Gazy, kdy za sebou izraelská armáda po padesáti dením řádění nechala 2205 mrtvých Palestinců, z toho 1483 civilistů, 18 000 zničených domů a 108 000 lidí bez domova. Tehdejší izraelské počínání za válečné zločiny označily známé mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International, Human Rights Watch a také izraelská lidskoprávní organizace B’Tselem.

Palestinští představitelé, kteří o členství u Mezinárodního trestního soudu zažádali na začátku letošního roku, také chystají žalobu na Izrael kvůli osadnické politice. Jurisdikce Mezinárodního trestního soudu definuje jako válečný zločin přesun občanů okupující mocnosti na území, které okupuje. Současná izraelská vláda přitom podle údajů izraelské lidskoprávní organizace Peace Now od převzetí úřadu v březnu 2013 postavila každý měsíc na okupovaných územích 460 obydlí pro izraelské občany.

Vzhledem k tomu, že se Miloš Zeman setkal s předsedou vlády, která v intenzitě osadnické politiky láme rekordy, je opravdu velká škoda, že představitelé českých médií jeho americkou cestu více nereflektovali. Jeho vystoupení na konferenci AIPACu totiž nabízí nejen mnoho prostoru ke kritice, ale také pro v poslední době velmi oblíbenou činnost studia vlivu států, které na prezidentovo jednání mají nějaký vliv.

Situace, kdy na českého prezidenta má stát, jehož představitelé mohou brzy být označeni za válečné zločince Mezinárodním trestním soudem, takový vliv, že se sebere, odjede do Ameriky a zde tento stát vychvaluje, představuje opravdu zajímavý materiál ke studiu negativního vlivu na našeho prezidenta.

Opravdu je tak velká smůla, že si jindy velmi aktivní kritici Miloše Zemana zrovna včera vzali dovolenou a upozornění na tak důležité zjištění přenechali méně významným, navíc pouze internetovým médiím.

    Diskuse
    TT
    March 3, 2015 v 13.45
    Ale Vojto,
    jakpak by to mohli v našich médiích reflektovat, když jsou to obdobní kryptofašisté jako naše hradní trumpeta?
    VS
    March 3, 2015 v 22.24
    Chyba ve vodhadu
    To víš, Tomáši, asi jsem naivně očekával, že anexe jako anexe, okupace jako okupace, válečnej zločin jako válečnej zločin a myslel, že se zvedna obrovská vlna kritiky proti Zemanově vystoupení, když v poslední době člověk tak často slýchá o nepřijatelnosti anexe, okupace a válečných zločinů ze strany Ruska..
    PK
    March 4, 2015 v 10.35
    Sice několik hodin po Srnkovi
    ale přece jednomu normálnímu novináři ještě stál za komentář ten, jehož jméno už je trapasem jenom při vyslovení.

    Tak jenom pro pořádek, a aby si také Srnka s Tožičkou početli:

    http://nazory.aktualne.cz/komentare/zeman-v-usa-jsem-zid-ale-presnejsi-by-bylo-ich-bin-putin/r~016b42f4c18c11e4833a0025900fea04/
    March 5, 2015 v 0.22
    Dovolená?
    Domnívám se, že si dovolenou nevzali, ale že většina prezidentovy postoje akceptovala. Na tom nevidím nic špatného.
    VS
    March 5, 2015 v 16.03
    Tak samozřejmě
    Je to každého svobodná volba, jestli a koho kritizuje. Problém je v tom, že pokud akceptuji porušování mezinárodního práva, lidských práv válečných zločinů, atd. například v případě Izraele, těžko se pak můžu divit, když moje výzvy proti jeho porušování jiným státem nebude nikdo brát vážně. Je to minimálně pokrytecké, ale řekl bych, že i dost kontraproduktivní.

    V případě akceptování veřejné a naprosto jednoznačné podpoy Izraele ze strany našeho prezidenta, když si Izrael v posledních mnoha letech počíná, tak jsi počíná, může se zdát, že ta kritika např. Ruska na Ukrajině za porušování MP je spíš projevem dost odporného cynismu, při kterém kterém dochází k využívání utrpení milionů Ukrajinců k prosazování nějakého světonázoru. A ne skutečným zájmem o mezinárodní právo.
    ??
    March 5, 2015 v 18.37
    Jste jeste mlady p. Srnka.
    Mel by jste projit skolenim u americke elity (i kdyz pro zacatek by stacil i nejaky americky poskok v Cechach Joch, Schwanzerberg a pri nejhorsim Kostlan). Pak by jste pochopil ze nezalezi na tom jestli je politik hajzl, ale jestli je nas hajzl. Pokud je nas, muze vrazdit, mucit nebo travit lidi yperitem - Syrie, sestrelovat civilni letadla-Porosenko-Ukrajina a jina svinstva , bicovat lidi Saudska Arabie. Pokud neni nas, muze treba financovat nadherne Olympijske hry ,ale je to svine ktere by slusny clovek ruku nepodal. A ze mainstreamove sdelovaci prostredky by udelali kurvu i z Matky Terezy (kdyby jim to dali za ukol) to uz vime.