Končím

Jiří Guth

Týdeník Respekt až příliš píše ve prospěch kapitalismu s lidskou tváří, jakkoliv k němu má ČR ještě znatelně daleko, hlavně k té lidské tváři. Jiný svět je ale možný. A stojí zato promýšlet radikálnější alternativy.

Ne, ještě neodcházím z fejsbuku, i když i to se snad už blíží. Nekončím ani s politikou, jakkoliv volební výsledek SZ byl nevalný a v jižních Čechách podprůměrný. Po třiadvaceti letech už ale neobnovuji předplatné Respektu. Pro přesnost, část té doby jsem si ho „jen“ pravidelně kupoval, neměl předplacený.

Už se mi to nevyplácí. Komentáře redaktorů a bankéřů (či obecněji mainstreamových ekonomů, počítaje v to i Tomáše Sedláčka) už mě prostě nezajímají a navíc jejich obmyslný, jemně sugestivní styl mně není příjemný. Už jsem prostě velký kluk, tedy aspoň v něčem (o trendových a lajfstajlových sloupcích ani nemluvím). Naopak nejsem zámožný „světlezelený“ městský liberál — a ani jím nechci být.

Pražská kavárna není mým životním a společenským prostředím. Kapitalismus s lidskou tváří, jakkoliv k němu má ČR ještě znatelně daleko, hlavně k té lidské tváři, není můj nekritizovatelný ideál a Respekt píše v jeho prospěch až příliš… úporně. Věřím a jsem přesvědčený, že jiný svět je možný. Že stojí zato promýšlet radikálnější alternativy.

Některé články jsou tam pořád zajímavé a podnětné, ale opravdu jen některé, zatímco spoustu hledisek a témat, která jsou pro mě důležitá, tam postrádám. Ten bakalovský filtr mi vadí. Nebo dokonce nedávná lež o údajných tajných schůzkách Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem — to nebyl ani výsledek žádné filtrace, nýbrž buďto zlé vůle, anebo trestuhodné nedbalosti.

Jistě, v tom týdeníku publikují a snad i nadále publikovat budou také osobnosti, které uznávám, ba obdivuji, nebo mě přinejmenším velmi inspirují: namátkou Hana Librová, Václav Cílek, Stanislav Komárek, Timothy Garton Ash, Ian Buruma a jiní. Ale už mi to jaksi nestojí zato.

Za ušetřené peníze si nepředplatím nic jiného. Jednak je spousta — a stále víc — zajímavých článků dostupných zdarma na internetu, jednak si vystačím s ostatními tištěnými periodiky. Odebírám nebo si pravidelně kupuji Literární noviny, A2, Veroniku, Romano Hangos, Nový Prostor, Sedmou generaci, Ochranu přírody, Preslii, Journal of Landscape Ecology, Borovanský zpravodaj a Te Deum.

Za ušetřené peníze budu víc nakupovat přímo v Borovanech, i když je to třeba o něco dražší než v marketech. Anebo je investuji do chystaného měšťanského pivovaru. To i ono má nepochybný smysl a rozvoj naší lokální ekonomiky mi zato stojí.

    Diskuse
    October 29, 2013 v 8.48
    Dobré rozhodnutí.
    PL
    October 29, 2013 v 13.48
    Ten Fond nezávislosti DR z toho výčtu nějak vypad...
    Jinak obdivuhodná výdrž. Gratuluji.
    October 29, 2013 v 16.38
    Proč Te Deum
    To se nevysvětluje snadno. Jsou konzistentní a píšou o zajímavých tématech (v původním smyslu) z úhlu, který považuji za obohacující. Já sám jsem vlažný křesťan - husita. Kacíř :-). Svou roli snad hraje i to, že Michal Semín je konzervativně zelený.
    Podobně jako s TD to mám se Solidaritou, ale tam je trochu víc "nečitelných" zdlouhavých a poněkud sebestředných textů. Čtu ji o něco méně pravidelně než TD (myslím, že je to jen shoda okolností). Vlastně něco mají ty dva časopisy (resp. myšlenkové směry) společného: promýšlejí radikální alternativu k současnému uspořádání a po tom přece volám i v tom svém článku. Navíc oba mají příznivou periodicitu a uměřený rozsah, mohu dodat přízemně, ale upřímně.
    VK
    October 29, 2013 v 23.16
    Literární noviny...no já vám nevím, s pravidelnou porcí ekonomického mainstreamu Markéty Šichtařové.
    October 30, 2013 v 13.32
    Číst jen to, s čím souhlasím?
    Vyjadřovat své názory tím, že čtu jen to, s čím souhlasím, vede k neinformovanosti a posléze k nevzdělanosti.
    Před časem jsme tady psal o trafikantovi, který z toho, že si krátce po prezidentských volbách kupuji Právo, vysoudil, že jsem volil Zemana a výsledkem volby jsem dokonce nadšen. Nevěděl ani to, že ani četba výlučně Práva by člověka k volbě Zeman nutně nedovedla, protože tam píší také jeho dvorní nepřátelé jako Uhl, Mitrofanov a Hanák.
    V některých pražských kavárnách (např. Mlýnské) nabízejí hostům LN, Dnes a HN, Právo ostentativně opomíjejí. To jsem bral jako dobrovolné sebeoblbování pravice: my nechceme nic vědět, nám už je vše jasné.
    Levicoví intelektuálové u nás bývají politicky vzdělanější než pravičáci, protože pravicové argumenty znají, kdežto pravice většinou zná jen karikaturu argumentů levice. Byla by škoda, kdyby levice o tuto výhodu přišla..
    A to ani nemluvím o tom, že demokracie se neobejde bez vzájemné komunikace lidí, kteří spolu nesouhlasí.
    Sdílet
    PL
    October 30, 2013 v 14.03
    Souhlasím s Vámi, pane Kubičko. Ovšem přece jen se domnívám, že pro komunikaci s názorovou protistranou není nutné si časopis Respekt předplácet a všechna obsáhlá čísla - a často zvhledem k meritu věci zbytečně obsáhlé články - "poctivě číst", není-li člověk právě výkonný sloupkař či novinář. Dost to zrdžuje od objevování těch ostatních názorů, které jinde tak hezky sesbírané jako třeba v Respektu být nemusí.
    March 1, 2015 v 14.16
    S autorem v zásadě souhlasím, z Respektu mám podobný pocit. Na druhé straně si vážím snahy Respektu bojovat proti korupci a za lidská práva. Je třeba řici, že Respekt je (bohužel ?) velmi populární mezi vysokoškolskými studenty, na FSS Mu (Brno) Erik Tabery nedávno naplnil jednu z největších poslucháren.
    March 2, 2015 v 9.31
    Dobré rozhodnutí, Jiří Guthe
    Respekt (a taky LN) nečtu už dlouhá léta, vysvětluju, že i ideologických fdůvodů. Jednotlivý článek, který mi někdo doporučí, ovšem přečtu.

    Proti korupci "bojuje" každý, Naďo Johanisová, nejvíce bojovaly Věci veřejné a Kateřina Peak . "Boj" za lidská práva je v pojetí (české) pravice velmi selektivní, měřítkem je vždy užitek, který z toho boje má vláda USA, a také škoda, kterou to způsobí "Putinovu Rusku", někdy dokonce přes odlišný postoj orgánů EU a většiny obyvatel Unie. Ve srovnání se západní Evropou je to tady v ČR hrozně ideologické, to i v Izraeli se často dýchá svobodněji. Je ale pravda, že na Litvě, v Polsku a v kruzích pohrobků kyjevského Majdanu to je ještě mnohem horší.