ČSSD varuje před volbou ANO: Hlas pro Babiše je hlasem pro pravicovou vládu

Vratislav Dostál

Sociální demokraté necelý týden před volbami vystoupili s prohlášením, ve kterém voliče varují před volbou hnutí ANO Andreje Babiše. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že hlas pro ANO je potenciálním hlasem pro Kalouska a Němcovou v příští vládě.

Vedení sociální demokracie v neděli vystoupilo s prohlášením, ve kterém voliče varují před volbou hnutí ANO Andreje Babiše. ČSSD tak zahájila poslední týden kampaně a voličům explicitně zdůvodnila, proč Babišovo hnutí nemají volit. Nepochybně tak sociální demokraté reagují mimo jiné na výstupy posledních sociologických šetření. Podle nich se zdá, že zatímco ČSSD preference ztrácí, k hnutí Andreje Babiše se přiklání stále více voličů.

ČSSD zdůrazňuje, že navzdory úbytku hlasů pro ODS a TOP 09 pravice nezmizela. Pouze přeskupuje síly. „TOP 09 Miroslava Kalouska se může společně s ODS dostat do vlády prostřednictvím ANO Andreje Babiše. Miliardář Babiš nikdy koalici s ODS nebo Kalouskem výslovně nevyloučil. Hlas pro ANO je tak i potenciálním hlasem pro Kalouska a Němcovou v příští vládě,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hrozí tak podle něj riziko, že malé strany půjdou cestou Věcí veřejných. „Nejprve pravici kritizují, pak se s ní obejmou. Znovu tu můžeme mít nové Drábky, vleknoucí se vládní krize a Kalouska ve vládě! Tomu musíme společně zabránit,“ zdůraznil Sobotka a připomněl, že navíc může dojít k podobné situaci, jako při posledních sněmovních volbách v roce 2010. Tehdy totiž propadlo 18 % hlasů, takřka milion lidí volilo strany, které nedosáhly na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní komory.

Tito voliči tak ve sněmovně v minulém volebním období neměli svého zástupce. „Hlasy pro nové strany mohou snadno propadnout. Například u Zemanovců hrozí, že se stejně jako v roce 2010 nedostanou do sněmovny a hlasy jejich voličů budou přerozděleny i ve prospěch ODS a TOP 09,“ připomněla sociální demokracie.

Podle Sobotka navíc hrozí, že se nové subjekty rozpadnou dříve, než stačí splnit cokoliv ze svého předvolebního programu. „Vzpomeňte si na VV. Co po nich zůstalo? Nové strany přinesly jen chaos, politickou krizi a rozklad státu. Postavit na takových stranách stabilní vládu, která vydrží čtyři roky, je nemožné,“ zdůraznil Sobotka.

Podle něj navíc platí, že čím více stran ve sněmovně, tím slabší vláda, tím hůře se hledá shoda. „Malé strany vydírají, aniž by k tomu měly od občanů odpovídající mandát. Lidé by proto neměli tříštit hlasy mezi příliš velké množství stran,“ dodal předseda sociálních demokratů a zopakoval , že ČSSD voličům nabízí funkční správu země.

„Sociální demokracie je jedinou silou v zemi, která může sestavit soudržnou a kompetentní vládu. Fungující stát může prosadit jen vláda nezávislá na politickém vydírání malých stran, pletichách a hájení parciálních zájmů. Jen silná vláda může odřezat státní penězovody vedoucí k soukromým skupinám,“ zdůraznil Sobotka.

„Po sedmi letech neúspěšné vlády pravice je konečně šance na změnu. Lidé si přáli předčasné volby, je potřeba je proto ke změně využít. Pravicová vláda ODS a TOP 09 selhala, dostala zemi do vleklé recese, zadlužila stát o 850 miliard, snížila reálné příjmy občanů, ztrojnásobila DPH na potraviny a léky, prosadila sporné církevní restituce,“ připomněl dále Sobotka.

I proto podle něj ČSSD jednoznačně vylučuje povolební spolupráci s ODS nebo TOP 09. „Tyto strany jsou pro nás díky své politice nepřijatelné. Volby rozhodnou o poplatcích ve zdravotnictví, o valorizaci důchodů, o výši minimální mzdy, o snížení DPH na léky, o zrušení tzv. druhého pilíře, o podobě církevních restitucí, o dostupnosti zdravotnictví a vzdělání, o zkrocení exekutorů a lichvářů, o tom zda budou dostupné kvalitní potraviny,“ dodal předseda ČSSD.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou na sklonku tohoto týdne. Jejich favoritem je ČSSD. Kromě sociální demokracie do sněmovny pronikne ANO, KSČM, TOP 09 a nejspíš i ODS. Také KDU-ČSL se v posledních týdnech pohybuje nad pětiprocentní hranicí, od SPOZ se naopak voliči nejspíš začínají odklánět.

    Diskuse
    October 21, 2013 v 12.32
    Že Babiš nebude likvidovat systém, který z něj udělal miliardáře, není jistě objev, za který se rozdávají nobelovky. Unešená z něj je snad jen smetánka, ale ta volby nerozhoduje, i když na Novinkách se na tom pracuje.
    Velmi málo pochopitelné však je, proč se teď, právě před volbami, v době, kdy je to nejvíce devastující, prezentovala ČSSD na veřejnosti jako smečka nesourodých antagonistů, k čemuž značně přispívali i ti, kteří vystupují jako levicoví novináři. Tím bezesporu od ní odháněli voliče do náručí Babiše. Proč také bylo přehlíženo do očí bijící nebezpečí českého Berlusconiho a levice bojovala místo toho boj se Zemanem?
    Člověku se ani nechce věřit, že by se vzdělaní lidé tak fatálních chyb dopustili neúmyslně. Možná, že zrovna je to netrápí, ale důsledek jejich činnosti si může odskákat pěkná řáda lidí.
    Měli by si proto svou zodpovědnost uvědomit a ta by se měla do jejich konání promítnout. Alespoň příště.
    MP
    October 21, 2013 v 21.57
    P. Ševčíku,
    ještě není rozhodnuto. Bojujme všichni na svých frontách - proti Babišovi, Kalouskovi i Okamurovi. Snad se to povede, i když jsem spíše pesimista.
    Já například doporučuji svým přátelům, kteří mají averzi vůči ČSSD, aby volili zelené...
    October 22, 2013 v 10.24
    Pane Plevo,
    mě zajímá, proč bylo přehlíženo skutečné nebezpečí a místo toho se zveřejňovaly nafouknuté fámy o vnitropolitických bojích v ČSSD. Ty jí přece vyloženě poškozovaly. Otázka pak je, zda konání tzv. levicových novinářů bylo jen důsledkem jejich politické naivity. Horší variantu si ani nepřipouštím. Raději.
    Bojovou frontu máme jen jednu. Všichni ti vámi jmenovaní stojí v pevném šiku proti levici, ať to vypadá jak chce. Tohle už by nás zmást nemělo. Už to tu přece bylo.