„Přeji si, aby mé děti vraždily nevinné lidi“

František Kostlán

Lidé se stále více odklánějí od humanistických způsobů řešení věcí a přiklánějí se k násilným „řešením“, která jsou rychlejší, přehlednější, uchopitelnější a mohou dát pocit zadostiučinění. Naším hlavním nepřítelem je fanatismus.

Přeji si, aby se mé děti staly sebevražednými atentátníky - přeloženo do civilizačního kódu, poznámku v tomto smyslu si do svého deníku napsala Samantha Lewthwaiteová alias Šarafíja (jméno přijaté po konverzi k islámu) alias Bílá vdova (přezdívka) alias Natalie Faye Webová (pod tímto jménem přijela do Afriky).

Tedy ona nejspíš napsala něco v tom smyslu, že by chtěla, aby její děti vedly islamistický džihád stejným způsobem jako ona i její první muž. Řečeno s velmi trpkou ironií, její osud tvoří úhledný příběh, hodný bestselleru nebo hollywoodského kasovního trháku. 

Útok v londýnském metru

Mladá běloška, Britka, studovala náboženství. V osmnácti letech konvertovala k islámu. Na škole orientálních a afrických studií se seznámila se svým budoucím manželem, Jamajčanem Germainem Mauricem Lindsaym, který po konvertování k islámu přijal jméno Abdalláh Šahíd Džamál.

Poté se stal masovým vrahem. Byl jedním ze čtyř teroristických atentátníků, kteří 7. července 2005 v londýnském metru odpálili nálože (ty měli připevněné na těle). Celkem zabili 52 lidí a na 700 zranili. Lindsay sám, ve vlaku na lince do Piccadilly, zavraždil 26 lidí.

V té době s ním Šarafija čekala druhé dítě, byla v sedmém měsíci těhotenství. Atentáty označila za odporné a  „z celého srdce“ je odsoudila. Otci tvrdila, že o chystaných útocích nic nevěděla.

Útok v Nairobském nákupním centru

V roce 2008 se Šarafija údajně přidala k teroristické síti Al-kajda a rok nato porodila své třetí dítě, jehož otcem je její partner Habib Ghani, muslim marockého původu z Birminghamu. Nyní je v podezření, že se podílela na teroristickém útoku v Keni, v nákupním centru v Nairobi, kde teroristé zabili nejméně 62 lidí.

Mezi mrtvými extremisty somálských islamistických milicí Šabáb se našlo tělo bělošky, které se nyní experti snaží identifikovat. Je možné, že jde právě o Bílou vdovu.

Do Keni přijela Šarafija údajně loni na jihoafrický pas na jméno Natalie Faye Webbová. Už předtím ale pobývala v Africe, mimo jiné v Tanzanii.

Pomsta za zavření druha ve zbrani?

Nynější útok v Nairobi by podle spekulací zahraničních médií mohl souviset s procesem s Jermainem Grantem (31), který měl začít v pondělí v Mombase. Grant v něm čelí obvinění z plánování útoků na hotely v Mombase, jež měl připravovat v roce 2011 společně se Šarafijou.

Buňka byla ale odhalena a Grant zatčen. Bílé vdově se podařilo po výslechu na policii uprchnout. Děti odvezl do bezpečí její britský partner.

V luxusní vile v Mombase, již měli tehdy pronajatou, se našel i její deník. Napsala si do něj, že si přeje, aby se její děti staly sebevražednými útočníky. Má tři děti, devět, osm a čtyři roky.

S odkazem na paušalizaci už nevystačíme

Breivik má na svědomí 77 lidí. Vraždil své politické odpůrce, zastánce multikulturalismu. My, zastánci multikulturalismu, jsme přesvědčeni, že všeobecně rozšířené nepřátelství proti muslimům je založeno na paušalizaci. Osobně pokládám takové generalizování za vůbec největší hřích dnešní doby, vyjadřovaný verbálně.

Zároveň je však patrné, že nemůžeme k tomuto závodění mezi duševními mrzáky (náboženskými fanatiky na jedné straně a ideologickými fanatiky na straně druhé) pouze odkazovat na to, že není správné házet všechny do jednoho pytle.

To je sice pravdivé a správně, ale je to málo. S tím si prostě již nevystačíme. Násilí z obou stran (ze všech stran) strmě narůstá, společenské napětí v Evropě se začíná blížit atmosféře, která panovala v letech před počátkem druhé světové války.

Atmosféra v Evropě houstne

V Maďarsku došlo k rasistickým vraždám Romů, i za pomoci granátů, v Německu došlo k rasistickým vraždám migrantů, narůstá počet osamělých násilníků Breivikova typu, extremisté útočí na lidi z menšin po celé Evropě, běžní lidé se k nim začínají přidávat, lidé z některých menšin útočí na lidi z jiných menšin.

S uprchlíky Evropa jedná jako s obtížným hmyzem. Prudce roste příklon k fašismu či autoritářství mezi populistickými politiky, úměrně tomu narůstá i populismus politiků dosud demokratických. Střední Evropa včetně České republiky se vrací ke svým nejhorším tradicím - jeden z nejčastějších receptů na řešení je vyhnání (jedno kam, hlavně pryč) - Romů, migrantů…. Kdo bude následovat?

Přichází frustrace z přelomu doby, lidé se odklánějí od humanistických způsobů řešení věcí a přiklánějí se čím dál častěji k násilným „řešením“, která jsou rychlejší, přehlednější, uchopitelnější a mohou dát pocit zadostiučinění…. Na řadě jsou čiré emoce, protože „rozum… rozum tolikrát zklamal.“

Proti jakémukoli fanatismu

Ale v tom chaosu, v němž se bezradně rozhlížíme kolem sebe a divíme se, co všechno jsou naše vlastní ústa schopna vyslovit, někdo musí zas a znovu hlasitě opakovat, že náš společný nepřítel je fanatismus - ten islamistický i jakýkoli jiný.

Ten fanatismus, který z matek dělá vyslance smrti, včetně smrti vlastních dětí, ten fanatismus, který vedle sebe nesnese žádný odlišný názor či pohled na svět, ten fanatismus, který vede k nenávisti založené na jinakosti druhých, ten fanatismus, který ústí v násilí a násilnické způsoby „řešení věcí“, ten fanatismus…

A volat vzápětí, že je třeba se rázně proti tomu fanatismu postavit. Jak? Co myslíte vy?

    Diskuse
    ??
    September 26, 2013 v 8.20
    Možná by si p. Kostlán měl ty odkazy přečíst.
    Tedy dříve, než začne, svým fanatickým způsobem, zdůrazňovat český rasismus. Pro začátek by ale stačilo, kdyby si přečetl článek p. Outraty, zde na Referendu. Aby to na něj nebylo najednou moc.

    http://www.vasevec.cz/blogy/romska-otazka-proc-jde-v-anglii-babington-community-college-ne-v-cesku

    http://czech.ruvr.ru/2013_09_25/Francouzsky-ministr-vnitra-vyzval-k-vyhosteni-vsech-Romu-ze-zeme/

    "http://zpravy.tiscali.cz/romove-pry-nevyuzili-nabidku-francie-aby-se-v-zemi-integrovali-210255"
    September 26, 2013 v 20.21
    Těžké časy osvědčených řešení
    Z klinického hlediska je jistě zajímavé, co v článku Františka Kostlána čte Pavel Kuchejda. Z politického hlediska je to ovšem nebezpečné a z lidského smutné. Bude hůř.

    Francouzská kampaň za vyhnání Romů ukazuje, že by se Evropská komise a Rada Evropy, ba na jejich podnět možná i OSN, mohly brzy začít vážně zabývat plánem Tomia Okamury na vytvoření samostatného romského státu. Jistě bude zvoleno řešení, které se tolik osvědčilo v případě Izraele. Z historických důvodů se za nejvhodnější pro takové řešení dvou států jeví území České republiky: ta bude rozdělena na romský stát Bohemii a slovanský stát Moravu.

    Už vidím Pavla Kuchejdu v čele slovanské intifady, opásaného výbušninami, jak učí své děti, aby vraždily nevinné lidi.
    ??
    September 26, 2013 v 21.39
    Pokud se uvedení ověřené informace nedoporučuje, jsme zpátky v totalitě.
    Z klinického hlediska je jistě zajímavé, co v reakci Pavla Kuchejdy, čte Honza Macháček. Z politického hlediska je nebezpečné, pokud si skupina samozvanců (to je krásné slovo) uzurpuje právo prohlásit jinou skupinu lidí, či celý národ za vyjímečně rasistický, ať už to pravda je nebo není. Pracovně bych to nazval "syndromem Apoleny Rychlíkové" (viz. causa Sotrzionek).

    Z lidského hlediska je smutné, že pan Macháček nerozumí obsahu tištěné informace.
    MK
    September 26, 2013 v 23.18
    Pane Kuchejdo,
    Z logického hlediska by mne docela zajímalo, jak Vaše reakce souvisí s textem, na který reagujete.
    Celkem by mě zajímalo, kde pan Kostlán v tomto textu fanaticky zdůrazňuje český rasismus a prohlašuje celý národ za výjimečně rasistický, když je ČR zmíněna v jediné větě, a to:
    Střední Evropa včetně České republiky se vrací ke svým nejhorším tradicím.
    ??
    September 27, 2013 v 0.20
    Ano p. Kolařík jsem líný.
    Proto spoustu textů a odkazů pouze přečtu, ale neuložím. To ovšem neznamená, že si nepamatuji jejich styl a zaměření. Takže tvrzení (lehce nadsazené, nikoliv však věcně nesprávné), že p. Kostlán převážně zdůrazňuje rasismus, jako primární problém je pro mne fakt . Ostatně můžete si toto tvrzení ověřit soustavným čtením příspěvků p. Kostlána a sledováním portálu Romea cz. Že se i na tomto portálu objevují nepřesnosti (někdo by řekl lži) je prokazatelné. Pan Kostlán je člen výkonného výboru. Níže je odkaz na rozbor jednoho problematického článku. Řekněme tedy, že není přímo fanatik, ale "trochu jednostranný".

    http://www.e-mostecko.cz/zpravy/litvinov/710-server-romea-cz-ve-svem-rasove-motivovanem-clanku-utoci-na-postup-strazniku-v-janove
    MK
    September 27, 2013 v 0.40
    Já mám jiné starosti a radosti, než kontrolovat zaměření článků pana Kostlána, ale pro stručnost dejme tomu, že máte pravdu. Stejně ovšem nechápu, proč to píšete sem. Kdyby pan Kostlán napsal článek o výrobě párků, vytýkal byste mu pod ním jeho názory na rasismus v Česku? Diskutovat by se mělo o obsahu ne o autorovi.
    September 27, 2013 v 5.55
    Ono je asi bláhové chtít po panu Kostlánovi, aby pořád nepsal o rasismu, když on to cítí jako svou morální povinnost. Stejně tak bláhové by bylo chtít zabraňovat panu Kuchejdovi v tom, aby se k tomu kriticky vyjadřoval. Vůbec je asi bláhové chtít po lidech, aby byli objektivní a nevyjadřovali to, co jim leží na srdci a nepsali to, kam se dá.
    Já to taky tak dělám. A proto píšu: Rasismus je produkt třídní společnosti. Pryč s kapitalismem!
    JK
    September 27, 2013 v 7.59
    Rasismus - sociální problémy
    Já se přidávám k Evě :)

    Jenom poznámka - poslední dobou se množí útoky na Jana Kellera a jeho pojetí rasismu jako "sociálního problému" (Karel Dolejší na Blistech, Fedor Gál v Literárkách). Prý že jsou společnosti, které jsou sociálně na dně a nejsou rasistické a že nelze všechny problémy měřit jedním "sociálním metrem".

    Nevím, jenom ze své zkušenosti potvrzuji, že anticiganismus v nějaké komunitě vždycky závratně vzroste, když v důsledku byznysu s chudobou vznikne nějaká ubytovna, kam se problémoví občané masivně sestěhují.

    Ono do toho sociálního metru se toho vejde daleko více než jenom "finanční průměrný standart"

    Takže bych opravdu tu sociální problematiku na první místo stavěl (a různé kulturní vzorce a esenciální lidská zla dával až na další šprušle žebře)
    ??
    September 27, 2013 v 20.19
    Pane Karen, budíček a do útoku.
    "Jiří Karen - nezaměstnaný včelař, Opava
    Nechutný příspěvek pana Kuchejdy Středa, 18.Září 2013, "

    Vzpomínáte si p. Karen proč jste to napsal ? Ne, tak vám to připomenu. Byla to vaše reakce na mé tvrzení, že potřebujeme přesná data o počtu romských dětí ve školách. A teď, Balážová , Šimůnková, Banga jeden "nechutnější" (tedy podle Vás) než druhý. Jen si ty odkazy pozorně přečtěte a pak se zamyslete nad tím, proč vás "hobbyciganisty", slušní a rozumní lidé považují občas za klauny.

    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/monika-simunkova-zjistit-kolik-romskych-zaku-je-v-parktickych-skolach-je-nutne-hlasy-proti-scitani-jsou-absurdni

    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/patrik-banga-scitani-romskych-deti-na-skolach-ano
    ??
    September 27, 2013 v 21.42
    Je to docela k tématu p. Kolařík.
    Docela by mne zajímal názor p. Kostlána na tento odkaz., který naznačuje, lhostejnost a zavírání očí před realitou je možná horší než fanatismus. Ale toho se nedočkám.
    Vyjádřit se mohou samozřejmě i hobbyciganisti.

    http://www.nadhlad.com/content/list-uciteliek
    September 28, 2013 v 7.18
    Já si naopak Jirky Karena velice vážím, pane Kuchejdo. Ne na základě toho, co kdy kde napsal, ale na základě jeho činů. Nejsem si ovšem jistá, zda právě mě počítáte mezi ty "slušné a rozumné lidi" nebo taky spíš mezi "hobbyciganisty a klauny". Ale je mi to jedno.
    + Další komentáře