Dohody a nedohody

Filip Outrata

Neschopnost velkých stran uplatnit na kandidátce výrazné programově spřízněné osobnosti stejně jako neschopnost stran malých dohodnout se na společném postupu nevěstí pro naši budoucnost nic dobrého.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme“, zněl proslulý výrok předsedy lidovců Jan Šrámek za první republiky. U něj to nebyl jen bonmot, ale odraz dokonale zvládnutého umění dohody a spolupráce. I díky němu mohl politický systém meziválečného Československa postupně vtáhnout do společného vládnutí všechny české a slovenské (později i německé) demokratické strany zleva doprava a udržet se pozoruhodně dlouho ve fatálním obklíčení ze západu, z východu i zevnitř.

Vzpomněl jsem si na ona Šrámkova slova při sledování aktuálních předvolebních dohod a nedohod. Dění kolem obsazování kandidátek někdy připomíná absurdní drama. Neexistuje například žádný rozumově uchopitelný důvod pro nedohodu politických subjektů, které spojuje takřka stoprocentní programová shoda a navíc společná potřeba překročit nemilosrdnou pětiprocentní klauzuli. Takto budou Zelení a Změna (a vedle nich třeba Piráti) kandidovat samostatně.

Jinou, odpudivější, ale nakonec ve výsledku podobnou tvář naší neschopnosti dohody ukazuje dění kolem kandidátek velkých (velikost je však v politice relativní pojem) stran. Zůstala po něm, jako v případě ostravské a olomoucké ČSSD, dokonce trestní oznámení a všeobecný dojem intrikánství jen nedbale zakrytého partajními barvami.

Mnozí vlivní místní straničtí předáci, třeba ti, kdo dnes tahají za nitky v pražské sociální demokracii, berou i Sněmovnu jako další kolbiště k prosazování svého vlivu a svých osobních zájmů. Prospěch celé strany, natož celé země, je vpodstatě nezajímá. Rádi sebe a své chráněnce schovají za zády odborářského lídra, jemuž by namísto Prahy mnohem více slušelo třeba Ústecko.

Na tomto pozadí se pro mnohé překvapivé rozhodnutí ekonomky a aktivistky Ilony Švihlíkové kandidovat za Zemanovce dá snadno pochopit. Pokud se dostane do parlamentu, kde bude mít příležitost uplatnit své ekonomické znalosti, není až tak podstatné, že se tak stane na kandidátce strany, která má punc „neslušné“. „Slušná“ ČSSD jí kandidaturu nenabídla, „slušná“ TOP 09 pochopitelně (byť z jiných důvodů) také ne.

Zemanovci jsou samozřejmě stranou podezřelou od samého počátku. Skutečnost, že nejdivočejší přemety na kandidátkách se v těchto dnech dějí právě u nich, to dokazuje zcela jasně. Na druhé straně, právě v tomto se SPOZ jeví spíš jako jedna z řady než jako výjimečný zjev na naší politické scéně.

„Slušnost“ a „neslušnost“ coby mediální nálepky se ostatně stále více stírají. Pomysleme na asociální miliardové záseky, které vytrvale vyplouvají na povrch po předních bojovnících za demokracii a ústavnost. Tito se těžko mohou stát zachránci dobrých mravů, svobody a demokracie a těžko o tom budou přesvědčovat voliče. Kampaň Topky tentokrát pravděpodobně nezabere s takovou přesvědčivostí jako geniální Kalouskova složenka před třemi lety.

Vrátíme-li se k našim dohodám a nedohodám, ukazuje se snad jisté poučení. Dohoda se může týkat jak věcí nízkých, tak i ušlechtilých. Pokud zcela převažují ty nízké, těžko může jakákoli shoda přinést něco dobrého. Pokud se ale ti slušní (tentokrát zcela vážně a bez uvozovek) nedovedou rozumně domluvit, hrozí velké nebezpečí. Bankovní lupiči a tuneláři se totiž na společné akci obvykle domluví rychle, diskrétně a především efektivně.

    Diskuse
    ??
    September 18, 2013 v 20.19
    "Ba je to bída děl zas král"
    Tragédií je, že se liberální levici podařilo pošpinit i pojem slušný člověk. Ona si vytvořila jakýsi virtuální svět, kde "Havel je jediný a Schwanzerberg je jeho prorok." Kdo nevyznává tohle učení, není slušný člověk, ale "zbabělý potomek nevolníků " (Menzel). Bohužel většina "socek" už začíná být vůči tomuhle učení skeptická. Realita je k tomu donutila. Dokud žil "bůh Havel", bylo jej možno za masívní podpory pravice stylizovat i jako levicovou ikonu. Po smrti tohoto multimilionáře, se část oslněné liberální levice, pokusila přenést jeho svatozář na proroka, miliardáře Schwanzerberga. Blahoslavení chudí duchem, neboť nevědí co činí. Zcela jim ušlo, jak již léta koluje po internetu slavný Havlův projev se slovy "budou vás strašit nezaměstnaností". Takže falešná ikona zmizela a jiná není. Lidé se potřebují obracet k nějaké autoritě. Bůh je v Čechách menšinová záležitost i díky "pilné práci" velkých církví a tak zbývá jen velký vůdce. Pro "socky" je to v této chvíli Zeman. Liberální levice se ošklíbá, ale nabídku jiné mravnější autority nemá. Je opravdu těžké se domluvit.

    Jen pro ilustraci, v jakém světě iluzí určitý segmen levice žije, uvedu (nepřesně) více než směšný výrok p. Šabatové. Přesný je význam. "Boj proti rasismu by měly podpořit významné politické osobnosti (Nečas, Nagyová , Kalousek ?) a svou autoritou herci a umělci! Ti co zpívali "kníže má k lidu blíže" ? Co potom chcete po nás dole.
    September 23, 2013 v 10.09
    Přijde po volbách změna s malým z nebo ne?
    Pokud ČSSD aktivně a otevřeně nenabízí na své kandidátce místa pro aktivisty nestranníky (Alternativa Zdola, Proalt a jiné) nestane se nositelem ani představitelem "očekávané změny - více demokracie, méně korupce, rovná práva a další témata", která byl obsahem protestů Occupy a jiných, např. demonstrací proti vládě v ČR, úžasného hnutí v Bulharsku a pohybů ve společnostech i jinde. Pokud Zelení, Změna, Piráti a další menší hnutí a strany, které mají šanci být dalším nositelem podobné změny nevykazují otevřenost ke spolupráci a spojení pro "velké volby" pak ani oni to nebudou, jednoduše proto, že se nedostanou nad 5%. Představitelem změny pro voliče se pak stanou klidně nějaká esa v rukávu stran jako jsou TOP09, ODS, SPOZ, ANO, které se z různých důvodů budou tvářit jako představitelé změny, a když u nich půjde spíše o strategii jak se dostat k moci a nepůjde jim o více demokracie, tak se představitelem změny nestane nikdo, takže se zase uvidíme brzy na ulicích, škoda.