Zemanovci zveřejnili lídry kandidátek. Na Vysočině je povede Švihlíková

Vratislav Dostál

SPOZ jako jedna z posledních politických stran zveřejnila lídry kandidátek. Miroslav Šlouf nakonec jejich kandidátku v Praze nepovede. Na Vysočině povede SPOZ do voleb ekonomka Ilona Švihlíková. Za stranu kandiduje pět ministrů Rusnokovy vlády.

Strana práv občanů — Zemanovci (SPOZ) v pátek zveřejnila seznam lídrů kandidátek předčasných voleb. Učinila tak jako jedna z posledních politických stran. Ještě ve čtvrtek média spekulovala o kandidatuře lobbisty Miroslava Šloufa, původně měl být lídrem pražské kandidátky SPOZ. Vedení strany ho ale nakonec nahradilo Zdeňkem Žákem.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo na kandidatuře domluvit s lidmi, které pokládám za skutečné osobnosti a odborníky. S lidmi, kteří pro tuto zemi již mnoho dobrého udělali a pevně věřím, že ještě udělají,“ uvedl Vratislav Mynář, lídr kandidátky ve Zlínském kraji.

Mezi kandidáty je i pět ministrů Rusnokovy vlády. Současný ministr dopravy Zdeněk Žák bude lídrem v Praze, ministr zemědělství Miroslav Toman povede kandidátku Zemanovců v Ústeckém kraji. František Lukl, ministr pro místní rozvoj, bude kandidovat jako jednička v kraji Jihomoravském.

Martin Pecina, který řídí ministerstvo vnitra, bude lídrem v Moravskoslezském kraji. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček bude jako dvojka na kandidátce Středočeského kraje, lídrem bude lékař, specialista na transplantace, profesor Miloš Adamec.

Jedničkou ve Zlínském kraji bude Vratislav Mynář, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, v Olomouckém kraji povede kandidátku Radek Augustin, vedoucí Úřadu vlády České republiky. V Jihočeském kraji bude lídrem bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart, v Karlovarském kraji právník Josef Kvasnička a v Plzeňském kraji Jaroslav Seemann, který je předsedou odborové organizace Škoda Power.

Lídrem Pardubického kraje bude předseda Zemanovců Zdeněk Štengl, prvním na kandidátce Královéhradeckého kraje pak zpěvák Daniel Hůlka. V Libereckém kraji povede Zemanovce do voleb Jan Nezmar, sportovní ředitel FC Slovan Liberec. Na Vysočině bude jedničkou ekonomka Ilona Švihlíková.

    Diskuse
    September 14, 2013 v 11.48
    Překvapení
    To, že Ilona Švihlíková, která je určitě jedna z našich nejzajímavějších, kriticky myslících ekonomek povede kandidátku Zemanovců na Vysočině mě hodně překvapilo. Jednak mě překvapilo, že se rozhodla vstoupit do politiky, jednak že tímto způsobem výrazně podpoří přímo Zemanovce a nepřímo mocenskou politiku Miloše Zemana. Ona nám to jistě vysvětlí sama. Tak nehodnoťmě předčasně, ale počkejme si na její argumenty.
    ??
    September 14, 2013 v 14.38
    Pořád Vám to opakuji p.Šimsa, spousta vzletných slov, ale realitu nevidíte.
    Že se rozhodla vstoupit do politiky, není překvapením, je to logický krok v jejím vývoji. Ona má zjevně zájem a schopnosti něco dělat. Že vedení ČSSD nevidí tyto přirozené vůdce a nenabízí jim možnost uplatnění, je důkazem bídy tohoto vedení. Nemyslím si (patrně na rozdíl od Vás), že by se nám musela omlouvat. Omluvit by se měla ta "košér levice" Iloně Švihlíkové za své ignoranství. Doufám, že nám to její vůdci vysvětlí.
    September 14, 2013 v 16.38
    Nežádám omluvu, ale vysvětlení a odůvodnění
    a to je rozdíl. Nevím, proč na mě pořád útočíte, p.Kuchejdo. Pokud někdo vstoupí do veřejného prostoru, tak musí být připraven své kroky odůvodňovat a vysvětlovat, v tom není nic negativního. Nic jsem nekritizoval, jen vyjádřil své překvapení.
    TT
    September 14, 2013 v 21.34
    Nabídka a odmítnutí
    Vedení ČSSD nejprve Iloně kandidaturu nabídlo, ale nebylo schopno ji prosadit proti radikálnímu odporu straniček a straníků v Praze.

    Strana zelených odmítla se kandidaturou Ilony Švihlíkové vůbec zabývat.

    ...
    OH
    September 14, 2013 v 22.20
    Jediný přijatelný vysvětlení tohoto kroku vidím v tom,
    že doc. Švihlíková rozpoznala nebezpečí této strany a rozhodla se ji zničit zevnitř, taková pátá kolona.
    Vše ostatní považuju za totální zatmění rozumu doc. Švihlíkové.
    MT
    September 15, 2013 v 8.51
    pro překvapení není důvod ...

    Je to tak, jak napsal T.Tožička.

    Vřískot některých pražských "přítelkyň" (asi aby nebyly kroužkováním přeskočeny) byl příliš veliký.

    Forum DR mě - musím říci - vcelku příjemně překvapilo - očekával jsem lamentování nad Ilonou, případně její proklínání ... a vida: reakce je vcelku uměřená.

    Co mě ovšem překvapilo - je to překvapení (např.) pana Šimsy.

    Zřejmě považoval Ilonu za součást (nebo dokonce snad určité "rodinné stříbro"?) toho segmentu levice, který reprezentuje on sám ... ale i ti, co DR řídí a reprezentují navenek.

    To je ale zásadní omyl.

    Bude vhodné nezapomínat - například na roli, kterou segment levice, který reprezentuje pan Šimsa, sehrál v druhém kole prezidentských voleb ...
    Pokud vím, tak od jara tohoto roku je vzdálenost mezi Ilonou Švihlíkovou a tímto segmentem levice snad doslova parseková ...

    Ilona je svébytná radikální aktivistka, která ale ví, že potenciál změn je skládání reálných sil - nikoli hledání ideálu.

    SPOZ je jedna z reálných sil - její démonizace je jí (podobně jako mně) stejně vzdálená jako otrocky se upnout k nějaké osobnosti, jako to předvedli přívrženci Schwarzenberga v časech presidentské volby.

    Obojí jsou dvě stránky téže mince ...

    Ilona, původně skeptická volička ČSSD, se jak jste slyšeli - a je to pravda - skutečně nejprve obrátila na ČSSD a nebyla samozřejmě příliš nadšená z výsledku jednání, které připomněl shora pan Tožička.

    Ano, jistě - mohla se pak obrátit na poslední reálnou NEPRAVICOVOU kandidátku (a dokonce mnohem reálnější než SPOZ) - tedy KSČM.
    Tam by ale podle mého mínění nezužitkovala osobnostní přidanou hodnotu - u ČSSD, což je konglomerát, který kdysi komunisté pohrdavě nazývali Občanské fórum č. 2, by byla její kandidatura užitečnější - a u SPOZ je to v tomto ohledu podobně ...
    ... zemanovský voličský okruh může být napadán sebevíc - ale radikální je, a pravicový - ať už si v tomto ohledu myslíme cokoli o některých AKTIVISTECH SPOZ - není ...

    SPOZ je volba v rámci možného ... a onen "překvapený" segment zdejší levice by si možná měl pracovně položit otázku, jakou stranu si tedy (podle nich) měla vybrat, pokud o kandidaturu stojí a chce něco reálně měnit v orgánech veřejné moci (třebas jako pouhá 1/200tina)?

    Tu "ideální" - která ale zůstane pod 5% s obrovskou mírou pravděpodobnosti?

    Nebo ANO - to je strana, kde platí jen Babišova vůle - Babiš by jí na žádnou kandidátku asi nepustil, ale i kdyby se stal ten div - to by měla být ta lepší varianta než SPOZ?

    ??
    September 15, 2013 v 9.56
    Hluboká poklona p. Tejkl .
    Rovněž děkuji za informaci p. Tožičkovi. Teď jen zbývá, aby se onen "segment levice" o kterém píše p. Tejkl zřekl podpory zelené páté kolony jeho jasnosti Schwanzerberga. Toto je ovšem nerealistický, maximalistický požadavek. Pro začátek by stačilo, kdyby přestali (před volbami) útočit na zemanovce, pokud to se svou levicovostí myslí vážně. Řečeno parafrází K.H. Borovského "kdyby se jim ta levicovost z huby do rukou vraziti ráčila". A ta přemýšlivější část onoho "segmentu" může zvážit zda protestním hlasem podpořit komunisty, či myšlenkově lehce impotentní sociální demokracii. Ta méně přemýšlivá část "segmentu" bude samozřejmě volit "zelenou TOP 09.

    p.s. Pane Šimso ve Vašem textu je požadavek na omluvu I. Švihlíkové vám (té pravé intelektuální levici) "implicitně obsažen".

    Poznáváte ?

    "V reportáži nebylo řečeno, že je odborníkem na romskou problematiku, ale v reportáži to bylo implicitně obsaženo."

    September 15, 2013 v 13.05
    Kdo má vysvětlovat?
    Nevím, proč by měla Ilona Švihlíková cokoli vysvětlovat. Spíš by měla vysvětlovat ČSSD, která není schopna obohatit své kandidátky o zajímavé nezávislé osobnosti.
    ??
    September 15, 2013 v 13.45
    Bu bu bu p. Kolařík chystejte si falešnou identitu.
    Chuck Norris, prý už dostal nabídku, kterou nelze odmítnout ,k likvidaci nějakého informatika v Mnichově. Neomezené konto v Kosovské národní bance mu otevřel LuLukoil a zbraně údajně dodá pátá správa NKVD (útvar pro boj s hloupostí v zahraničí).
    September 15, 2013 v 14.40
    Informace a diskuse
    Děkuji za všechny informaci i diskusi, z níž jsem se s překvapením dověděl, že někoho reprezentuji. Ano, názory některých diskutujících jsou mi bližší, jiné vzdálenější. Ilona Švihlíková je jistě svébytná bytost, která se může rozhodovat podle sebe. Je škoda, že nevyšla její kandidatura za ČSSD. Vedení ČSSD je osvícenější než místní organizace, škoda, že nemá větší sílu. Neřekl bych ani popel či dokonce bych přivítal, kdyby kandidovala za Zelené, Změnu, KSČM (myslím to vážně) či Lidovce. U Zemanovců mě to překvapilo, protože je nepovažuji za politickou stranu, ale fan club Miloše Zemana, jehož úkolem bylo prosadit zvolení MZ, což se jim podařilo a nyní se na něj koukají jako na svatý obrázek a pokoušejí se zvětšovat jeho moc na naší politické scéně. Ale třeba Ilona Švihlíková tuto stranu změní, i když o tom pochybuji. Nedávám panu Kuchejdovi za pravdu v tom, že bych žádal o omluvu, každý může kandidovat za koho chce, ale uznávám, že moje překvapení nebylo zcela hodnotově neutrální, ale bylo to překvapení spíše nepříjemné a dalo se to vycítit, což pan Kuchejda interpretoval jako žádost o omluvu.
    OH
    September 15, 2013 v 16.14
    pánové
    v čele s panem Tožičkou si umějí, jak vidím, zracionalizovat cokoliv.
    Osobně bych I.Š. v PS také ráda viděla, ale rozhodně ne za tu cenu, že svojí kandidaturou v čele kandidátky v kraji Vysočina přidá kredit téhle populistické a z dost záškodnické straně - účel nesvětí prostředky. Osobně si myslím, že je dost žádoucí, aby SPOZ 5% hranici nepřekročila, takže mi samozřejmě vadí, že ji aktivně podporuje osobnost typu I.Š.

    September 15, 2013 v 17.14
    Nejvyšší čas z této diskuse po anglicku zmizet. Hezký den všem.
    ??
    September 15, 2013 v 19.04
    Ano p.Šimsa rozhodla se mezi dvěma fankluby.
    Když pominu Změnu a KSČM, což je celkem jasné, pak zbývá jen fanklub jeho jasnosti Schwanzerberga, do kterého zahrnuji i Zelené a Lidovce. Že Ilona Švihlíková je tak hloupá aby tuto realitu neviděla, si může myslet jen politický slepec. Fanklub asociála Schwanzerberga a jeho poskoka Kalouska by lidé kteří ji sledují a fandí nepochopili. Já ji také fandím.

    p.s. Určitě ocení, že už po ní nežádáte vysvětlení zrovna Vy, který jste volil Schwanzerberga v prezidentské volbě. Jsem přesvědčen, že její výzva na Václavském náměstí " S gaunery se nejedná ,gauneři se trestají" platila i předsedovy strany TOP 09 Schwanzerbegovi a nejen Kalouskovi, který se z toho "osypal".
    September 15, 2013 v 21.00
    Obávám se,
    že se SPOZ do sněmovny dostane. Žák místo Šloufa a Švihlíková je mnohem rozumnější taktika než její odmítnutí a pivní kámoš Kalouska Zavadil.

    Partikulární zájmy mají bohužel ve většině stran přednost před obecnými. Podobné vztahy dominují i v české společnosti jako celku tak proč se tomu divit ve stranách?

    Přesto příliš nechápu, proč se v Praze rozhodla ČSSD pro Zavadila a ne Švihlíkovou.
    September 15, 2013 v 21.42
    V posledku dobrá zpráva
    Na Vysočině mají ČSSD i KSČM v čele kandidátek dobré lidi, není důvod volit tam SPOZ jen proto, že si postavila do čela Ilonu Švihlíkovou. Na druhé straně právě na Vysočině je oblíbené doupě Miloše Zemana a hodně zemanovců, dá se očekávat, že tam se Zemanovci dostanou do parlamentu nejspíše. Že jako první za ně dostane mandát právě Ilona Švihlíková, je dobře.

    Ostatně soudím, že jestli se podaří, aby ČSSD sestavovala vládu, měla by ministerstvo financí nabídnout Iloně Švihlíkové bez ohledu na to, zda bude v parlamentu a za kterou stranu.
    September 15, 2013 v 21.49
    Honza Macháček for President
    Pana Macháčku, až budete někam kandidovat, tak dejte vědět, máte můj hlas.
    MT
    September 16, 2013 v 6.27

    Nikomu nevyhrožuji, pane Kolaříku.

    Jestli jste to - jako informatik - z kontextu mého příspěvku skutečně nepochopil, tak Vám pro jistotu zcela polopaticky sděluji, že jsem jenom vysvětloval, že od určité doby - a proč se tak mimo jiné stalo - už není Švihlíková blízká onomu okruhu levice, který považoval knížete za "menší zlo".

    Žádné zlověstné "MY NEZAPOMÍNÁME ! a "Jen počkej zajíci" v tom skutečně není ...
    ... jen připomenutí jedné významné příčiny, která Ilonu Švihlíkovou vzdálila onomu segmentu levice o kterém jsem mluvil.

    Nic víc ...
    nic míň ...

    Ostatně pro mě jako aktivistu a veterána ČSSD od roku 1989 je SPOZ pochopitelně konkurent - ale horší než její účast v parlamentě, je pro mne její neúčast ZA PŘEDPOKLADU, že bude mít např. 4,8 % - což je vcelku pravděpodobné, že SPOZ, když propadne, tak to nebude propad 0,2% hlasů, ale právě těch 4,8 % nebo podobně i kdyby o něco méně ...

    Mám za to, že moje stanovisko ke konkurentovi, ale stejně tak případnému partnerovi (případnějšímu než jiné varianty kromě KSČM, které dávám přednost před SPOZ), je podle mne zcela rozumné levicové stanovisko člověka, který už nechce kočkopsy-jeden-hot-druhý-čehy (viz rok 2002 a tehdejší 101 s Unií svobody), který už má dost zrazování vlastního programu, do čehož nás v konečném důsledku onen mnou zmiňovaný segment levice v rámci strany v podstatě (v konečném důsledku a logice věcí) i kdyby nechtíc cpe ...
    September 16, 2013 v 8.38
    Je to všechno jako vždycky
    Jestli správně chápu informace od Miroslava Tejkla, Ilona Švihlíková kandiduje za Zemanovce, protože zemanovci v ČSSD se postavili ostře proti jejímu zařazení na kandidátku. Kromě toho se vzdálila tomu proudu levice, jehož představitelé v ČSSD ji na kandidátce chtěli.

    Jsou to paradoxy!
    ON
    September 16, 2013 v 9.55
    Pane Tejkl,
    prosím o vysvětlení. Kdo konkrétně představuje onen "levicový segment" v ČSSD, který ji cpe do "kočkopsů"? Děkuji.


    PM
    September 16, 2013 v 14.46
    Takže - Švihlíková se upsala partaji provinční levice,
    aby z ní vytvořila světu otevřenou partaj s - Ilony Švihlíkové vlastní - progresivní levicovou politikou.
    Konečně povznášející zpráva......řekl bych.
    September 16, 2013 v 17.14
    Souhlasím s p.Švehlou.
    ČSSD udělala velkou chybu,jestli odmítla Ilonu Švihlíkovou.V Praze mohla kandidovat místo p. Zavadila,on tady není dobrou volbou,ČSSD by tu mohla získat mnohem více hlasů.
    Že Švihlíková vsoupila do politiky je velice dobrá zpráva a že za SPOZ,tak to vůbec nevadí.Důležité je,aby se dostali do parlamentu.Všechny levicové strany musí hned po volbách začít spolupracovat a vytvořit blok proti pravicovým vládám posledních let i desetiletí.Jestli KSČM přímo pozvou do vlády,nebo se jí nechají jen podporovat není důležité,ale spíš bych byl pro tu druhou možnost.
    Švihlíková může být ministriní financí.


    MT
    September 16, 2013 v 18.27

    Zemanovci v ČSSD zabránili, aby za ČSSD kandidovala Ilona Švihlíková?

    No já nevím - pokud je zemanovcem - myslím, že šlo o Marksovou-Tominovou ... tak to pak zřejmě asi byli zemanovci ...


    BT
    September 16, 2013 v 21.38
    Pane Havlíku,
    také mne mrzí, že ČSSD odmítla Ilonu Švihlíkovou. Je sice možné, že uspěje v dresu SPOZ, ale pokud ČSSD bude mít premiéra, pochybuji, že by tak klíčové ministerstvo jako jsou finance svěřila někomu mimo ČSSD. Nejpravděpodobnější mi přijde, že tam zasedne na ministerský stolec Jan Mládek zvaný Medvěd. Což bych nehodnotil ani jako výhru ani jako tragedii.

    Ale možná pan Tejkl má jako člen ČSSD lepší informace a vhled do situace. Zajímal by mne i jeho názor.
    September 17, 2013 v 7.42
    Hm
    Že bych přece jen zlomil hůl nad ČSSD, posilovat Sobotkovo křídlo proti zemanovcům doporučil svým pravicovým přátelům, kteří chtějí bojovat s Kalouskem proti Zemanovi, a sám volil komunisty? Stejně, jak píše Laurent Binet v HHhH, sociální demokraté byli vždycky zrádci.

    Nebo je to, jak se říká ve filmu Pabla Larraína No: Když chcete, aby si lidé zvolili demokracii, nesmíte jim ukázat jejich politiky?
    September 17, 2013 v 7.50
    Objasnění svého rozhodnutí dávala paní Švihlíková údajně na svůj facebook. Našel tam někdo něco takového? Mě se to nepodařilo.
    September 17, 2013 v 10.19
    Zdůvodnění Ilony Švihlíkové na FB.
    Na svém FB profilu Ilona Švihlíková zveřejnila dva statusy ke své kandidatuře, oba jsou z neděle 15. září. Přikládám:

    1. Otázky "Proč" se jistě objevují. Začnu s první z nich: proč Vysočina?

    Důvody jsou osobní i politické. Osobní: Kdo sledujete můj facebook a fotky, tak jistě už víte, že Vysočinu miluju. Je to kraj mého dětství a mého srdce. Můj děda pocházel ze Sázavy pod Křemešníkem.

    Politické: zásadní roli hrálo to, že SPOZ Vysočina je zapojen - a velmi aktivně - do SPaSu. Podívejte se na Manifestu SPaSu a jistě pochopíte, že o tom, zda se jedná o levici či ne, nemůže být sporu. Dlouhodobá spolupráce, dobré mezilidské vztahy a výsledky ve SPaSu Vysočina pro mě byly zásadní pro moje rozhodnutí.

    2. Druhá otázka, proč ne ČSSD? No, odpovědět by nebylo těžké. Ale: věřte mi prosím, že si velice přeji vítězství levice v nadcházejících volbách. A proto na tuto otázku odpovím až po volbách - tedy za podmínky, že volební "boj" bude veden férově. Věřím, že ti, kterým je tento status určen, ho jistě pochopili.
    PM
    September 17, 2013 v 11.17
    Přetvořit ideologii SPOZu pomocí ideálů SPaSu je možné
    - jak píše paní Švihhlíková - v lůnu milované Vysočiny.
    Ale pozor, tenhle Křemešník hází nejen stíny, ale i brání Zemanovcům v rozhledu. Zachránit přímou demokracii před přímou volbou zastíněných bez rozhledu je úkol sic vznešený, ale v lůnu SPOZu obrovský............ řekl bych.
    Bůchvásdoprovázej paní Ilono.
    September 17, 2013 v 16.21
    Po téměř čvrtstoletí je šance na vytvoření čisté levicové vlády.Vedle ČSSD a KSČM může v parlamentu být ještě SPOZ,ale i zelení a lidovci.U lidovců vadí ten jejich zuřivý antikomunismus,kdy vylučují jakoukoli spolupráci a i podporu od KSČM.Tím by ale rozkližili levici a zase by vznikl nějaký podivný slepenec.Proto bych doporučoval,kdo chce volit malé strany,aby dávali přednost zeleným a SPOZ.
    Ani po těchto volbách voliče KSČM nebude možné obejít.
    Také je dobré,že je na Hradě prezident Zeman,levici v těchto volbách hraje všechno do karet,musí toho využít.
    September 18, 2013 v 6.29
    Volební systém
    Ne že by to většina zdejších nevěděla, ale připomínám toto:
    http://denikreferendum.cz/clanek/16416-partokracie-versus-demokracie-aneb-sedm-vad-systemu-kterym-volime

    Já osobně po oznámení kandidatury paní Švihlíkové hodně zauvažoval dát jí hlas. Trvalé bydliště mám ve Frýdku, ale ten týden budu na tuty v Boskovicích (Jižní Morava), tak jako tak si budu dělat průkaz. Tak jsem zapřemýšlel, udělat si ho na Vysočinu, mám to z Boskovic za rohem. Jenže, já zas nějak unešen ze SPOZ zatím nejsem, volit jsem je nechtěl, ikdyž si uvědomuju, že jestli už mají sebrat 4,8% tak to bude jasně lepší, když se tam dostanou. Paní Švihlíkovou bych tam ale podpořil a kdyby se SPOZ měl potom ubýrat cestou SPaSu, tak to bych bral. Problém je, tak jako psal pan Patočka včera, rozdělování mandátů podle krajů. Vysočina má nějakých 10 mandátů. Tzn., že aby tam ten jeden mandát SPOZu vyšel, musí mít jestli počítám dobře po nějakém lokálním druhém skrutiniu SPOZ víc jako 10%. Jinak se stane jen to, že s 9% pomůže vysočinská SPOZ a SPaS k celkovému překročení SPOZu do parlamentu, ale mandáty si vezme někdo z Prahy, Jižní Moravy atd. A paní Švihlíková tam stejně nepůjde a ani ta její parta kolem SPaSu tam teda zastoupení mít nebude.
    + Další komentáře