Fotovoltaická elektrárna funguje i při zamračené obloze

Miroslav Hudec

Energetický regulační úřad se snaží majitelům slunečních elektráren dokázat, že podvádějí, sám se tím ale usvědčuje z neznalosti základů fyziky.

S rostoucím úžasem sleduji, jakou neznalost fyziky základní školy na sebe prozrazuje či spíše předstírá Energetický regulační úřad (ERÚ). Počítá majitelům slunečních elektráren průměrný počet hodin slunečního svitu a na tom jim dokazuje, že podvádějí, že nemohli vyrobit tolik elektřiny fotovoltaického původu, kolik uvádějí („ERÚ: za panely vyráběly energii generátory“, Právo 3. 9.).

Přitom každý, kdo používá obyčejnou kapesní kalkulačku s fotočlánkem, bezpečně ví, že na ni nemusí svítit slunce, aby fungovala. Stačí obyčejné rozptýlené denní světlo, a dokonce ho nemusí být nijak mnoho, aby probíhal fotoelektrický jev, na jehož principu fungují i takzvané sluneční elektrárny. Samozřejmě, elektřiny se vyrobí méně než za slunečného dne, ale vyrobí se.

Nijak se nezastávám „solárních baronů“, naopak, mám na ně vztek, protože vinou jejich chamtivosti je zprofanován skutečně perspektivní způsob výroby elektřiny, ale co je moc, to je zkrátka příliš. Tohle mi až zavání dobami, kdy se z ideologických důvodů (dnes boj proti tzv. ekologismu) zamlčovaly vědecké poznatky, které se nehodily do krámu.

A protože dnes je na rozdíl od dřívějška velmi snadné si potřebné informace najít, ERÚ zřejmě programově počítá s naprostou pasivitou veřejnosti, nebo s tím, že už je tak ideologicky zpracovaná, že ji o předkládaných pseudoinformacích ani nenapadne zapochybovat.

    Diskuse
    September 10, 2013 v 11.16
    Pane Hudče,
    máte skutečně podložené informace nebo přejímáte dohady z mainstreamu? Protože to je typicky české, šířit dohady dohadů a stavět se na podkladě ničeho na jednu nebo druhou stranu.

    Jestli chce být DR objektivním médiem, měl by, pokud chce psát o tomto případu, shrnout skutečnosti, které ze SVÝCH zdrojů má a ne tady bulvárně spekulovat. Zjistit si např. jak je to s oněmi “zelenými měřidly“, vyjasnit a srovnat metodiku měření u nás a jinde a snažit se udělat v celé věci aspoň jasněji a ne přidávat jen další nesmyslné spekulace.

    Celý tenhle vyspekulovaný a zamlžený případ je jen obrazem katastrofálního stavu našich médií s poplatnými a neprofesionálními redaktory, kteří neumí nic jiného než přebírat dohady jeden od druhého a vytvářet tím nevědomky clonu a mlhu ztěžující objasnění podstaty toho kterého problému.
    September 10, 2013 v 11.59
    Kolik elektřiny vyrobí fotovoltaika bez přímého slunce?
    Analogií s expozičními tabulkami pro fotografování bych odhadoval, že při zatažené obloze nemůže fotovoltaika za deset hodin vyrobit ani tolik energie jako za hodinu přímého slunce. Toho světla je při zatažené obloze je opravdu o hodně méně. Ale, jak říká pan Švehla, chtělo by to prověřené informace.
    PH
    September 10, 2013 v 22.04
    Záleží na oblačnosti
    Z mé střešní elektrárny dostanu při zatažené obloze od 5 do 20 % výkonu. Ale skutečně závisí na oblačnosti.