Bursík vystoupil ze Strany zelených. Ztratil v ní zázemí i oporu

Vratislav Dostál

Expředseda zelených Martin Bursík vystoupil ze Strany zelených. V dopise předsednictvu krok zdůvodnil tím, že jako antikomunista nemůže setrvat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s KSČM.

Martin Bursík vystoupil ze Strany zelených. Učinil tak po osmiletém členství a jen několik týdnů před volbami do Poslanecké sněmovny. Předsednictvu a republikové radě zelených svůj krok oznámil v pátek odpoledne. Bursík zastával od posledního sjezdu zelených post místopředsedy strany. Dle svých slov nemůže setrvat ve straně, jejíž vedení nedokáže jednoznačně deklarovat odpor ke spolupráci s komunisty.

„Založením jsem antikomunista, nemohu setrvávat ve straně, v jejímž vedení nelze dosáhnout jasně deklarovaný odpor ke spolupráci s komunisty. Považuji proto za poctivé, když se nekonfliktně rozejdeme a nebudeme obelhávat voliče, že se dokážeme domluvit,“ uvedl Bursík v dopise. Připomněl také, že loni na podzim na sjezdu zelených navrhoval k hlasování usnesení, které odsuzuje krajské koalice ČSSD s KSČM a konstatuje, že se zelení nebudou podílet ani neumožní vytvoření vlády opřené o komunisty. „Orgány SZ však toto usnesení opakovaně odmítly,“ dodal Bursík.

Dle svých slov se ihned po sjezdu pokoušel přesvědčit vedení strany o tom, aby přehodnotilo údajný posunu zelených doleva, neboť strana je pak podle Bursíka oprávněně považována za spojence ČSSD-KSČM-SPOZ a prezidenta Miloše Zemana. „Vynaložil jsem veškeré síly a schopnosti k tomu, abych přesvědčil vedení SZ o tom, že posun doleva žene stranu do široké levicové fronty, jejímž architektem je ve skutečnosti prezident Zeman. Účast SZ v takové frontě považuji za zradu základních hodnot, na kterých strana stojí,“ vysvětlil Bursík.

„Hodlám nadále pracovat ve prospěch ekologických a liberálních témat, avšak na půdorysu nekomunistické demokracie,“ uzavřel bývalý předseda zelených, který stranu vedl v době Topolánkovy vlády a byl jejím ministrem životního prostředí. Bursík se stal předsedou SZ po vnitrostranickém puči v roce 2005. Podle předsedy Změny pro Liberec a dlouholetého člena zelených Jana Korytáře Bursík soustavně podrážel nohy svému předchůdci Janu Beránkovi.

„Od chvíle, kdy jsem poznal Martina Bursíka, jak jako můj kolega a člen předsednictva SZ soustavně okopával kotníky tehdejšímu předsedovi SZ Janu Beránkovi, tak od té doby mohu pana Bursíka ctít možná jako odborníka na ekologii, nikoliv ovšem jako vyzrálou a dospělou osobnost. Straně, se kterou se nyní spojí, přeji hodně štěstí,“ uvedl Korytář s tím, že Bursíka tento týden potkal v budově pražské KDU-ČSL.

Podle místopředsedy Strany zelených Matěje Stropnického Bursík nikdy nebyl zeleným politikem. „Je to konzervativní politik se zaměřením na ekologii. Jeho odchod je definitivní konec laškování zelených s českou pravicí," uvedl Stropnický pro Deník Referendum s tím, že lépe pro zelené předvolební kampaň začít nemohla.

Martin Bursík na předsedu rezignoval po evropských volbách v roce 2009, v nichž jeho strana utrpěla debakl, když nedokázala ani zopakovat výsledek z roku 2004. Byla to několikátá volební porážka v řadě, neboť většina voličů zelené opustila kvůli jejich vstupu do koalice s ODS, což se obecně bralo jako výměna programu za funkce. Stranu převzal Bursíkův kolega z Topolánkovy vlády Ondřej Liška, který se ovšem posléze rovněž z Bursíkem ocitl v konfliktu.

V roce 2010 přesto Bursík kandidoval jako lídr zelených v Ústí nad Labem. Strana zelených dostala od voličů z Ústeckého kraje 2,41 % hlasů. Před do té doby parlamentní zelené se na Ústecku dostala i Dělnická strana sociální spravedlnosti s 2,61 % hlasů.

Zatímco Liška se snaží přesvědčit spolustraníky i veřejnost, že se mění v levicového opozičního politika, Martin Bursík zůstal pravici loajální, ale postupně se tak ocital ve Straně zelených v izolaci. Už v průběhu letošního roku se objevily informace, že si připravuje novou stranu. S tou se nyní zřejmě hodlá pokusit vyjednat předvolební spojenectví u některého z již připravených projektů.

Bursík byl v minulosti členem Občanského hnutí, Svobodných demokratů, KDU-ČSL a Strany zelených. U jakého projektu jej najdeme příště?

    Diskuse
    August 23, 2013 v 22.53
    Blbec, nebo hrdina?
    Buď je Martin Bursík vůl, anebo se právě rafinovaně obětoval pro stranu. Každopádně soudím, že jeho odchod je pro Stranu zelených velkým přínosem.

    Jen mě trochu mrzí, že SZ obrací doleva právě teď, kdy je důležité, aby v blížících se volbách získaly co nejvíce hlasů ČSSD a KSČM. Chtělo by to, aby teď přešli ke Straně zelených zejména bývalí voliči ODS a TOP 09. Ale třeba to vyjde i tak, třeba lidé, kteří minule naletěli, už chápou, že pravice představuje organizovaný zločin.
    August 23, 2013 v 23.22
    Já jen doufám, že zklamaní voliči pravice se budou orientovat na Babišovu stranu ANO, ta se právě dnes přihlásila k pozici "napravo od středu". Ta by mohla rozdělit sympatizanty pravice. A SZ, myslím, budou volit lidé, kteří jsou doleva, ale vadí jim, že sociální demokracie je "strana uhlí a oceli", levicově-liberální a ekologicky cítící lidé, lidé z občanských iniciativ na podporu lidslkých práv a podobně. A to je jiný elektorát, než typiclký elektorát ČSSD. A snad, pokud se SZ do sněmovny dostane, najdou k sobě po volbách cestu.
    VK
    August 23, 2013 v 23.25
    Jaký obrat doleva, s Liškou a celou to skvadrou která byla zasedla a k světu se činila v Topolánkově vládě, prosím pěkně?
    August 24, 2013 v 7.35
    Příliš mnoho taktiky někdy může škodit, jak asi naznačuje pan Štampach. Mně taky před časem nepřišlo jako dobrý nápad volit jasně pravicového Švarcenberka proti zdánlivě levicovému Zemanovi jen proto, že je méně schopný a zdiskredituje pravici, jak tady mnozí proklamovali. Prostě taktiku používat, ale držet se hlavně idejí a také symboliky, bez níž ideje nejsou nic.
    A co je politika bez idejí?