Deal náš vezdejší

Filip Outrata

Politická dohoda, směňování programových cílů za osobní ambice, neoddělitelně patří k systému zastupitelské demokracie. Obchod ale musí zůstat prostředkem, nesmí se stát cílem a podstatou politiky.

Aféra kolem paní vrchní ředitelky a tří trafikantů vybudila ke zvýšené aktivitě dvě skupiny občanů, kteří pokládají sami sebe za zachránce demokracie. První z nich navzdory vedru demonstrovali v centru Prahy za skutečný konec této vlády a vypsání nových voleb. Ti druzí zásobují média obhajobami politického „dealu“, bez nějž jakákoli demokracie zahyne na úbytě.

Jak už to tak bývá, něco pravdy mají obě strany. Dohoda neboli politický obchod patří k samotné podstatě tohoto politického systému. Vlastně jakéhokoli funkčního politického systému. Směňování programových cílů za naplnění osobních ambicí není samo o sobě ničím negativním. Ovšem ani pozitivním. Snad by se dalo říci, že je to přirozené: odpovídá to ustrojení člověka.

Jedna věc je ale obecná rovina a druhá věc konkrétní situace. Pochopení pro kontext, pro dojem, jakým jednání politických elit působí, našim obhájcům dealu (Petr Nečas, Marek Benda) zdá se zcela chybí. Jakoby si vůbec neuvědomovali, že arogantní obhajobou politického obchodování dávají občanům najevo, že jim do toho opravdu nic není. Ti si ale politiky nezvolili jako obchodníky, kteří se budou za svěřený kapitál (mandát) starat o vlastní profit, ale jako své zástupce, zaměstnance.

Všichni političtí praktici, kteří deal obhajují, by si proto měli být dobře vědomi rizik s ním spojených. Tím nejvážnějším a nejhlubším je skutečnost, že jakýkoli programový cíl, ať už levicový či pravicový, ztrácí samotným faktem své „zobchodovatelnosti“ na hodnotě. Je to pozvolná, nenápadná devalvace, na jejímž konci je ztráta věrohodnosti programu.

„Deal“ je v politice pouhý prostředek. Nesmí se stát cílem, a nesmí ani budit takové zdání. Dobrý politik dohody umí používat, ale vždy se smyslem pro proporce. Ví, kdy je vhodné i „dobrý obchod“ obětovat, protože ohrožuje hodnoty větší než je zisk z něj plynoucí. Nyní to vypadá, že česká politika dosáhla stavu, kdy se obchod zdá být jejím smyslem a podstatou.

Je dobře, že se dnes díky vyšetřovatelům a státním zástupcům dostal symbolicky na lavici obžalovaných sám politický deal. V procesu by měly zaznít zásadní otázky: Co je ještě přijatelné (byť morálně sporné) jednání, co už je za hranou? Jaké podmínky uzavření „obchodu“ jsou korupční, jaké ještě poctivé? Jaké pozice by zásadně měly být z politických dohod vyňaty? Jak zajistit co nejúčinnější veřejnou kontrolu a transparentnost?

Doufejme, že se dočkáme odpovědí, které mohou být vodítkem pro budoucnost. Bude to třeba: s politickým dealem budeme totiž zcela jistě žít i nadále. Je v zájmu nás všech, aby to soužití bylo co nejharmoničtější.

    Diskuse
    June 19, 2013 v 9.44
    Dobré. ALE! Neřekl bych, že cílem demokracie je učinit soužití s dealem harmonickým - neboť nejde o harmonii demokratického politična s obchodem, ale o jeho (obchodu) podřízenou roli. Každopádně ale pozor na „zrádná slovíčka“, jak říkává Václav Klaus. Vztah občanů a poslanců radno v demokracii označovat za zastupitelství, nikoli ale za zaměstnanecký poměr. Kdyby tento firemní slovník zvítězil, byl by největším demokratem Andrej Babiš, který chce řídit stát jako firmu. Dostali bychom se z bláta do louže, kdybychom „pokročili“ od dealu k zaměstnanci.
    PM
    June 19, 2013 v 14.41
    ALE! pana Znoje je dobré
    Jedno jiné, ale doopravdy nedobré ALE! nabídl pan Klaus do optiky TVkamery - vyzval k navrácení politiky politikům.
    Myslel z rukou trestních orgánů, které zcela ale zcela scestně a anachroně cítí zápach peněz.
    Tedy zápachem peněz páchnoucí "jedince" z generace politiků jimž vložil coby sudička do kolěbky víru v oběživo bez odéru ......... taknějak bych to cítil.
    Jak psali pan Outrata i pan Znoj, ten Deal k tomu prostě nějak patří a jde o ty meze. Zde je například bez zbytečné omáčky jasné, že je to za nimi. Očividně tu nejde o idee v prvé řadě a pak možná nějaký deal ideí a třeba funkcí (jakožto míst, kde můžu působit svými ideemi a kde to partnerovi v dealu nevadí, když jsem mu pustil oblast, kde mu to vadilo). Ale tady prostě viděli Tluchoř a spol., že když si postaví hlavu jakožto kvůli ideím, tak můžou vydealovat nějakou prebendu - nešlo tam o funkci, šlo tam o to, že mi vám nezvedneme ruku pro to co chcete, pokud nám nezaplatíte.

    Ale z jiného soudku, já se ptám qui bono, celá tato aféra. Nevěřím tu už ničemu a nikomu. Bohužel. A to nechi absolutně nijak obhajovat tu zvěř ODSáckou. Ale bojím, že policie dostala svolení někoho zatknout. Pokud pracuje na svolení, ikdyž na pravých kauzách, je to už asi v pr..li s demokracií. Tak samo že jsme nikdy moc nevěřili, že ji máme, je ale definitivně fuč, řekl bych. Proč to do teď nešlo a najednou to jde u modráckých a socanských a veverčích šmelinářů řekněme ve šmelinách řádově desetimilionových.

    Řek bych, že už si tu je někdo jist svým vlastnictvím země, takže hra na volnou hru zlodějů skončila.
    Na druhou stranu pokud dají najíst lidem, tak ta stabilita v oligarchii může být možná to menší zlo.
    Nechat tam dál ty Janoušky a Tlusťochy řádit bude tu do pár měsíců krvavá revoluce.
    MP
    June 20, 2013 v 1.28
    A hezky se nám vybarvuje pan prezident!!
    Sledujete to, milí Zemanovi voliči?
    NECHCE volby, je ochoten pomoci ODS z málem již smrtelného lože a rád by vlastní vládu (že by snad dokonce s V. Klausem v čele, to už by opravdu asi bylo na novou hradčanskou defenestraci...)