Otevřený dopis iniciativy Inventura demokracie rektorovi VŠE v Praze

Redakce DR

Zveřejňujeme otevřený dopis iniciativy Inventura demokracie rektorovi Vysoké školy ekonomické v Praze, v němž iniciativa vyzývá k dodržování práv studentů na svobodný projev názoru na půdě Národohospodářské fakulty VŠE.

Vážený pane rektore,

obracíme se na Vás jako studentská iniciativa Inventura demokracie, která se zúčastnila oslav 20. výročí sametové revoluce a již několik let sleduje stav demokracie a politické kultury v České republice.

Před časem jsme se dozvěděli o jistých událostech na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze, které nás hluboce znepokojily. Informace, které máme od studentů samotných, z dokumentů fakulty a z médií, nasvědčují tomu, že došlo nejen k porušení akademických svobod, ale i základních práv.

V období od voleb do akademického senátu NF v dubnu 2012 se radikálně změnila atmosféra na fakultě a nová personální politika děkana NF vedla k uskutečněnému či ke konci tohoto semestru avizovanému odchodu mnoha vyučujících. V reakci na to se několik studentek 18. ledna 2013 rozhodlo vyvěsit plakáty upozorňující na tento problém v prostorách školní budovy. Ostraha se je pokusila zadržet a hrozila jim použitím obušku. O čtyři dny později byly dívky předvolány na schůzku s vedením fakulty. Několik hodin trvající jednání se neobešlo bez křiku a výhrůžek, že incident s ostrahou může pro dívky znamenat účast v trestním řízení a mohou mít problém sehnat v budoucnu zaměstnání, pokud nestáhnou svou stížnost na postup ostrahy. Dívky byly na setkání se čtyřmi členy vedení zvány jednotlivě a byla jim znemožněna přítomnost svědka, o kterou žádaly. Podobná situace se opakovala 4. února 2013, kdy dívky nesly děkanovi vyjádření k prohlášení vedení fakulty o zmíněném incidentu. Vedlo to k nepříjemnému devadesátiminutovému jednání, během něhož jim bylo vyhrožováno žalobou. Jedna ze studentek byla děkanem nařčena z toho, že se před ním svléká (ve skutečnosti si sundala svetr, protože jí bylo horko). Proděkan pro studium rezignoval, protože nesouhlasil se způsobem řešení problému a nechtěl být se silovými praktikami děkana spojován. V den zasedání vědecké rady NF (20. února 2013) uspořádali studenti protestní setkání před zasedací místností. Protest zachytila v živém vstupu ČT 24. Vedení fakulty zastoupilo prostor před kamerou tak, aby nebylo studenty téměř vidět. Člen akademického senátu vyzval 3. března 2013 děkana k odstoupení. Zasedání akademického senátu VŠE 25. března 2013, ani zasedání akademického senátu NF 3. dubna 2013 nevedly k řešení, naopak ještě více posílily atmosféru nedůvěry a strachu.

Domníváme se, že vysoké školy vždy byly a měly by i nadále být svobodným a inspirativním místem, kde dochází ke svobodné diskusi a oboustranně přínosné výměně názorů a poznatků. Studenti mají stejně jako kdokoliv jiný právo svobody projevu (zaručené čl. 17 Listiny základních práv a svobod). Zadržení dívek ostrahou bylo v rozporu s čl. 8 odst. 3 Listiny, který zadržení podmiňuje obviněním nebo alespoň podezřením ze spáchání trestného činu. Jednání dívek nebylo ani přestupkem, porušen mohl být jedině vnitřní předpis fakulty o vyvěšování plakátů. Výhrůžky vedení fakulty by mohly dokonce naplňovat skutkovou podstatu trestného činu vydírání podle § 175 trestního zákoníku.

Tuto výzvu podporují desítky osobností veřejného života i občanských sdružení. To, co se stalo, je naprosto nemyslitelné a netolerovatelné ve svobodné společnosti. 22. dubna 2013 proběhne zasedání akademického senátu VŠE, jehož vyjádření k jednání děkana a dalších členů vedení může být důležitým krokem k vyřešení situace. Zároveň však celoškolský senát nedisponuje pravomocí vyvozovat pracovně-právní odpovědnost a nemůže tedy zjednat nápravu situace.

Apelujeme proto na Vás jako na člověka zodpovědného za celou vysokou školu, kterému § 28 odstavec 3 zákona o vysokých školách svěřuje pravomoc v obdobně závažných případech zasáhnout, abyste přispěl k vyřešení situace a zabránil tak dalšímu porušování morálních i právních principů demokratické společnosti.

Za Inventuru demokracie

Tomáš Kopečný, předseda

Za studenty VŠE

Hana Smrčková

    Diskuse
    April 22, 2013 v 12.16
    Skandální konce liberální politiky
    Takhle se chová hlavní postava liberálního institutu? To je příznačné pro naše liberály.
    April 22, 2013 v 12.26
    Neoliberalismu, který Ševčík (předseda stranické organizace KSČ na VŠE do konce roku 1989) reprezentuje, nemá se svobodou mnoho společného. Název je klamný. Jejich pojetí svobody lze redukovat na svobodu vlastnit. Této svobodě je vše podřízeno. Pokud je tato svoboda zpochybněna, nastupuje autoritativní režim. To je klasický model ekonomických neoliberálů pro politiku.
    JJ
    April 23, 2013 v 7.57
    "...vysoké školy vždy byly a měly by i nadále být svobodným a inspirativním místem, kde dochází ke svobodné diskusi a oboustranně přínosné výměně názorů a poznatků."
    No, nevim, "vzdy" tomu tak urcite nebylo... A osobne si myslim, ze tomu tak neni ani dnes. Nevim, co autori vyzvy ocekavaji, kazdopadne nemyslim, ze pripadne odvolani dekana rektorem (nasledovane schvalenim AS, ktery mohl sam od sebe toto odvolani iniciovat uz osmkrat) povede k uklidneni situace. Ale mozna by stalo za to zamyslet se s rocnim odstupem nad mechanismy rizeni a samospravy vysokych skol jeste jednou a trochu jinak.
    Pozitivni je, ze v tomto pripade - jak to vypada - tak se nejedna o boj rakouske skoly s neomarxisty, ci o souboj svetove klasy s lokalnimi zvanily, ale perou se mezi sebou dve libertarianske sekty... Pokud by to vedlo ke zruseni cele VSE, tak je to leda dobre... I kdyz za tech poslednich 20 let tam vyprodukovali takovou spoustu vymytych mozku, ze to vydrzi na pachani skod na pristich 50 let. Jako s DDT...
    April 23, 2013 v 10.25
    bez honu na čarodějnice
    S toufo fakultou mne sice pojí studentská léta i krátká asitentská praxe po roce 1989, ale na dálku bych raději nevynášel žádné zásadní soudy a volal po řešení do hrdel a statků. Svoboda názorů je samozřejmě svatá věc, ale vyčkejme jak rektor na věc zareaguje.
    V každém případě tu jde hlavně o mocenský střet, který bych nedával do automatických souvislostí s názorovým zaměřením aktérů. L. Ševčíka si pamatuji jak z Ústavu marxismu- leninismu, tak z Liberálního insititutu, ale s názory bych jeho mocenské chování nekoreloval. A už vůbec bych nevolal po rušení VŠE - to snad pan Janeček nemohl myslet vážně.
    Pokud jde o formu onoho mocenského střetu. V akademickém prostředí by měly existovat "měkké podmínky" pro odlišné názory, nejsou to kasárna. Od struktur, které si vzájemně kryjí různé úskoky se samozřejmě nelze dočkat nějaké tolerance. Respekt k pravidlům by ale mě existovat na obou stranách - jinak nám ta myšlenka vysokošloské samosprávy zdegeneruje.

    P.S. ostatně jak by taková samospráva měla vypadat je asi snazší téma na debatu, než veřejné komentování jedné kauzy o které jsou jen zprostředkované informace
    JJ
    April 23, 2013 v 19.11
    No, asi mi tam někde v předchozím příspěvku vypadla nějaká zdůrazňující částice, ale po rušení VŠE nevolám. I když by mi nevadilo (což je rozdíl). Uznávám, že vedle tun libertariánských šášulínů (kteří jsou velmi vidět) tam musí být a je spousta (a možná většina) celkem normálních lidí. Třeba demograf Fiala... Jen prostě na jeden Fialův "popularizační" článek připadá 315 blábolů od těch "pomýlených". A taky mi bylo líto oželet to podobenství o DDT...
    Nicméně pojmy i dojmy jsou jen pro doplnění... To důležité myslím je, že naše VŠ školství je víceméně "samoorganizující se systém s velmi slabou negativní zpětnou vazbou" (a to je špatně). Akademická obec nepřímo volí vedení, vedení rozhoduje o složení akademické obce, vedením jmenovaná rada má v rukou kariérní růst jednotlivých členů akademické obce. Průměrná mzda je podobně jako ve státní správě výrazně nad tarifem. Nic nezakazuje obklopit se vlastním odchovem... Za takových podmínek jsou války mezi různými bandami více než logické (dosud to bylo asi tlumeno permanentním růstem, který však narazil na finanční a populační možnosti; nebo to propuklo, protože Ševčík je mediální celebrita). Horší než tyto války je ale ztráta kvality.
    "Jeden muž se živil pěstováním zeleniny. Bramborám stačila půda málo úrodná i kamenitá, nevyžadovaly mnoho práce, nicméně na trhu za ně dostal 500 korun za půl metráku. Ale takové půdy měl většinu, proto na ní pěstoval brambory. Mrkev chtěla půdu bez kamenů ale ne moc humózní... Taky se musela protrhat, pravidelně okopávat a zalévat, ale za kilo bylo možné získat až 20 korun. Na rajčata bylo třeba hodně kvalitní půda a spousta práce, ale dalo se získat až 50 korun za kilo... Nicméně muž hospodařil, dělil svou práci a svůj čas mezi jednotlivé záhony, v červnu začal prodávat ranou mrkev, v červenci brambory, koncem srpna rajčata....
    Když si Pán povolal starého hospodáře, jeho syn si řekl: "Proč bych se měl jako otec dřít s metráky brambor a utržit za ně pár korun... Rajčata, to je komodita!!! Ta nesou" A na celém hospodářství nasázel rajčata... A i když z kamenitých polí stála celkem za hovno. A aby ušetřil, tak další rok si vypěstoval přísady sám, že semen z vlastních plodů. A aby vykompenzoval škody, tak nasadil dvakrát tak na husto... A protože nestíhal přivazovat a zaštipovat, nechal to tak... A i když v dalších letech vyzkoušel hnojiva a postřiky dovezené až z Bruselu, rovnováhy, která panovala za časů jeho otce, nikdy nedosáhl."
    To kdyby sem zavítali nějací rybáři či poběhlice, pro které jsou slova jako "samoseregulující systém bez negativní zpětné vazby" málo srozumitelná...