Sjezd ČSSD skončil: je po něm slabší, než byla před ním

Redakce DR

Dvoudenní sjezd nejsilnější opoziční strany změnil její tvář. A to především ve prospěch prezidenta Miloše Zemana. Jednotným postupem jeho příznivců s křídlem Michala Haška a hejtmanů získali převahu. V novém vedení nebude Dienstbier.

Sedmatřicátý sjezd ČSSD skončil. Přinesl několik podstatných změn. Na pozicích předsedy a prvního místopředsedy strany sice delegáti ponechali Bohuslava Sobotku a Michala Haška, avšak na pozicích řadových místopředsedů nastaly dvě změny.

Především funkci místopředsedy neobhájil Jiří Dienstbier. Nahradil ho hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Marii Benešovou porazila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Martin Starec své funkce obhájili.

Nejsilnější důvěru delegátů získali Škromach a Zaorálek, jejichž podpora byla vyjednána průřezově. Už to byl značný Sobotkův ústupek, protože ještě před sjezdem počítal s tím, že jeho ústupovou variantou bude ponechání Zdeňka Škromacha ve vedení výměnou za zachování funkce Jiřího Dienstbiera.

Sobotku volilo přes osmdesát procent delegátů. „Mandát vnímám jako velmi silný. Budu s ním nakládat uvážlivě a aktivně,“ uvedl Sobotka v reakci na zveřejnění výsledku volby předsedy ČSSD. Vyzval spolustraníky ke spolupráci při snaze uspět v příštím volebním roce.

„Nesmíme v žádném případě zklamat veřejnost,“ uvedl krátce po svém zvolení staronový předseda ČSSD. Podle Haška chce být ČSSD hegemonem na levici a zároveň chce ztělesňovat moderní levicový subjekt.

Kromě volby nového vedení bylo nepochybně klíčovou událostí sjezdu vystoupení prezidenta Miloše Zemana. Tomu se na základě emotivního projevu, jejž nejlépe charakterizuje věta: „Mám vás rád!“, podařilo vysloužit si ovace, jichž se běžně dostává rockovým hvězdám.

„Ve srovnání s činností dnešní vlády, která je kombinací nečinnosti a negativní činnosti, to je zcela určitě docela slušný výsledek, na který všichni sociální demokraté mohou být právem hrdi,“ doplnil Zeman a neopomněl opět zkritizovat své protivníky ve straně.

Zaměřil se především na Vladimíra Špidlu a Jiřího Dienstbiera. V souvislosti s možnou povolební konstelací po volbách v roce 2014 totiž uvedl, že ČSSD měla po volbách v roce 2002 upřednostnit s podporou KSČM. Naopak jasně podpořil hejtmany, mezi nimiž se rekrutuje jeho nová mocenská základna v ČSSD.

Podle politologa Jiřího Pehe se Zemanovi podařilo ČSSD zmocnit. „Zemanovi se podařil manévr, jehož efektem bude sjednocená ČSSD, jež bude jeho mocenskou základnou. Jednotným postupem jeho příznivců ve straně společně s křídlem Michala Haška a hejtmanů došlo k posunu, jehož výsledkem je proměna sociální demokracie na — řekněme — ČSSD-Zemanovci,“ uvedl Jiří Pehe v rozhovoru pro Deník Referendum.

Cena za tento manévr bude podle jeho mínění vysoká. „ČSSD sjezdem vzkázala, že nestojí o středové liberální voliče. Nezvolení Jiřího Dienstbira do vedení bylo navíc provedeno takřka rituálně,“ podotkl Pehe.

„Vzkaz voličům a veřejnosti je jasný: nestojíme o mladé voliče, boj proti kmotrům a korupci už nebude naši prioritou, ČSSD se vrací spíše k technokratickému pojetí politiky,“ dodal Pehe.

Jak jsme napsali ve včerejším shrnutí: „Výsledky sjezdu není možno hodnotit jinak než jako velké vítězství Michala Haška a spojenců Miloše Zemana v ČSSD. Vedení sociální demokracie bude mít mnohem konzervativnější tvar, Jiří Dienstbier tvořil spolu s Lubomírem Zaorálkem a Bohuslavem Sobotkou trojici, která se pokoušela vtisknout sociálně-demokratické politice modernější evropskou tvář.“

Podle kuloárních informací je navíc sám Michal Hašek již v závislém postavení na Miloši Zemanovi, a dokonce mu hrozilo, že pokud nesplní vyjednané dohody, v pozici prvního místopředsedy jej nahradí Zdeněk Škromach. Je pravděpodobné, že zemanovská platforma počítá již nyní s Haškem jako se Sobotkovým nástupcem a budoucím premiérem.

Jak jsme shrnovali včera zdá se být jisté, že „nová tvář sociální demokracie bude mnohem konzervativnější, méně otevřená občanské společnosti, bližší Zemanovi a lidem, kteří v politice působí s oportunistickou či kariéristickou motivací. Zároveň výsledek sjezdu znamená, že se snižuje potenciál ČSSD po případném převzetí moci provozovat principiální politiku, ba dokonce sama šance, že ČSSD převezme moc, se výsledkem sjezdu zmenšuje.“

    Diskuse
    March 16, 2013 v 16.14
    Pehe
    Peheho interpretace je opět mimo kontext. Pracuje tento člověk vůbec s empirickými daty nebo mu vystačí vlastní dojmy?

    Pokud vím, sociologická data neprokázala, že by Dienstbiera volili mladší voliči – rozhodně ne v určujícím množství. To není rozhodující faktor.

    Naopak se ukázalo, že mezi voliči Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera není výrazný sociologický rozdíl.
    MT
    March 16, 2013 v 19.57


    To nemá cenu, pane Kanda ... tady máte v přímém přenosu (i jinde) příklad ztlumených KS - fans v jiném operačním prostoru

    včetně ztlumeného kultu osobnosti k tomu.

    Je mi líto, že JD není ve vedení mé strany, kterou jsem v roce 1989 spoluzakládal.

    Mám ho za slušného a dobrého člověka, v rámci ČSSD nebo MSD působil dlouhodobě, a volil jsem bez sebemenšího zaváhání jeho a nikoli Zemana v prvním kole.

    Ale je to zas takový zázrak a ČSSD padá s ním a nebo naopak vzrůstá s ním k výšinám?

    Zažil jsem toho s mou stranou dost - a nikdy nezávisela na jednotlivci - i kdybych takovému sebevíc fandil ...


    leze mi to tady už nějak krkem ... Gajdůšková na závěr a 80% pro Sobotku ... a já se (jinde) dozvídám, že Zeman ovládl stranu ...

    To by chtělo sociálněpsychologickou analýzu skupiny, která DR dominuje a vůbec celému tomu moralizujícímu křídlu, které se přesunulo nalevo z havloidního pásma až někdy po r. 2009 (kromě vlastenecké socialistky Švihlíkové, ekonomky, ostatní protagonisté ani ČSSD nevolili (o KSČM ani nemluvě), např. Saša Uhlová prý volila KDU-ČSL ...)

    March 17, 2013 v 9.42
    Pane Tejkle,
    mám z DR v poslední době stejný pocit, jako Vy. Už dlouhou dobu raději ani tady nediskutuji a v poslední době už se sem ani pravidelně nevracím, abych si něco přečetl. Z posunu DR do současné polohy jsem rozladěný, některé, z mého pohledu stále častější, příspěvky mi připadají jak ze serverů aktualne.cz nebo tyden.cz či jiných podobných.
    Na takové zaměření se mi již nechce přispívat...
    March 17, 2013 v 10.52
    Pánové Tejkle a Štěchu,
    tak to jsme tři. Já jsem rok na DR nediskutoval, protože se mi zdálo, že teoretické diskuse o změně systému jsou k ničemu, když reálně dochází ještě k utahování šroubů, aniž by existoval nějaký výraznější odpor veřejnosti.

    Ale po roce vidím, že diskuse se proměnila ještě více. Už tu nejsou diskuse o Marxovi apod. (pánové Heller a Hauser zmizeli), a naopak zde dochází skutečně k posunu, který naznačuje pan Štěch: teprve teď začínám chápat výstižnost a důsažnost adjektiva "havloidní", které mi zpočátku u pana Tejkla připadalo přehnané. Beru to jako metaforu:

    Převaha emocí (strašení, démonizace atd.) nad věcnou argumentací; převaha moralizování nad politickým zamyšlením. "Metafyzické" bláboly mají přednost před otázkami po fungování (to je přece přízemní pragmatismus).

    V příspěvcích se stále častěji objevují jména jako Pehe, naposledy dokonce Honzejk (to už je vrchol!), paní Švihlíková je taky pryč...

    Je to tady jako po puči.
    March 17, 2013 v 10.53
    p. Tejkl
    Saša Uhlová a KDU-ČSL?! Tak to už je armagedon!
    JP
    March 17, 2013 v 11.08
    Ono asi rozdíl mezi "moralizováním" a "politickým zamyšlením" bude hlavně v tom, jestli s ním souhlasíte. Hauser tu psal asi před měsícem, mimochodem.
    March 17, 2013 v 11.15
    Tak kdybychom spolu všichni souhlasili, není o čem diskutovat. Tím jste to asi moc nevystihl.

    Jo, Hauser tu napsal článek up to date, ale asi po roce mlčení.
    March 17, 2013 v 11.18
    Ale měl jsem na mysli hlavně povahu diskusí pod články. I když ten Honzejk mě naštval, to je fakt. Ale budiž. A (aby nedošlo k nedorozumění) píšu to jako soukromá osoba: čtenář-předplatitel.
    March 17, 2013 v 11.26
    Zeptám se přímo.
    A co radíte, pane Kando? Má někdo odtud, tedy z diskusí "vypadnout", aby to bylo lepší? Třeba já?
    MT
    March 17, 2013 v 11.40

    No, musím ale poctivě přiznat, že o systémové změně jsem občas taky psal a píšu - ale i u tohoto tématu to všechno vidím nějak jinak, systémová změna je otázka funkčnosti a nefunkčnosti a vývojových trendů.

    Mezi kapitalismem a socialismem nebyl zas tak velký rozdíl a jeden i druhý systém plnil určité funkce, které zřejmě dnešní kapitalismus plní čím dál hůře ...

    Joan Violet Robinsonová, nejvýznamější ekonom ženského pohlaví, kdysi (kolem roku 1960) napsala :

    "Socialistická ekonomika je hrdá na to, že vykazuje rychlejší tempo akumulace, než jaké se kdy podařilo dosáhnout kterékoli ekonomice (časy, které také nakonec skončily - pozn. M.T.). Označení zdrojů pro investice za vykořisťování a za nezaplacenou práci zde působí značné rozpaky. Argumentace, že kapitalisté ždímají přebytek pro svůj vlastní prospěch, zatímco socialistickým plánovačům jde o dobro společnosti, je argumentací v subjektivní, morální rovině. Objektivně vzato byli kapitalisté v... Marxově schématu orgánem společnosti, jehož funkcí bylo zajistit akumulaci, stejně jako je to úkolem společenských plánovačů ... Jak dnes můžeme pozorovat v Jihovýchodní Asii nebo na Kubě, bída, způsobená vykořisťováním kapitalisty, není ničím ve srovnání s bídou, která nemá původ ve vykořisťování ..."
    (J.V.Robinsonová, Ekonomická filozofie, Professional Publishing, Praha 2001, str. 37).

    Klíčové je nakolik a jak plní kapitalisté jako celek svou společenskou roli, jak je systém reprodukčně funkční ...

    Po roce 2008 si už několikrát ekonomové oddechli - "tak už ta krize končí". Nic neskončilo, jakákoli lepší čísla jsou dočasná a vše se plácá na dně jako nekonečná spodní čárka pomyslného L ...

    zřejmě je skutečně problém ve funkci a v mechanismu - i ten Západ byl méně vyspělý než dnes i ta životní úroveň byla nižší, ale mechanismus šlapal a rok od roku bylo o něco lépe - jako dnes v Brazilii ...

    Ale bude řešením, že si například "morálně" a na základě "zdravého rozhořčení" vytyčíme za cíl snížit nepřímé daně, protože jsou prostě nespravedlivé a ty přímé zvýšit natolik, nakolik nám naše rozhořčení říká, že musíme boháčům zatopit ...

    Všimněte si jak neradi salónní moralizující levičáci komentují fakt, že Česko (na rozdíl od Slovenska a společně se Slovinskem) patří mezi země s největším indexem rovnosti (Gini) na celé planetě - a společně s námi a Slovinci to je (o chlup před námi) vedle Švédska i Dánsko s jednotnou 25% sazbou DPH na všechno a výpovědí z pracovního poměru bez udání důvodů (a Dánsko JE sociální stát - to není USA) ...

    ... bourá jim to představu, že našli příčiny špatného stavu ...

    March 17, 2013 v 11.51
    Paní Hájková, proč by měl někdo vypadnout? (To jsem si snad ani nezasloužil od Vás takovou reakci.) Naopak! Spíš se mi zdá, že někteří lidé tady chybí a je to škoda.

    A je fakt, že p. Tejkl tady o systémových změnách píše dlouhodobě.

    "zřejmě je skutečně problém ve funkci a v mechanismu - i ten Západ byl méně vyspělý než dnes i ta životní úroveň byla nižší, ale mechanismus šlapal a rok od roku bylo o něco lépe - jako dnes v Brazilii ..."

    — Tohle je myslím podstatné: v tom odstavci je jednak dynamika historického pohledu, jednak změna dneška: teleologie stálého růstu se najednou protáčí jako dohraná gramofonová deska.
    March 17, 2013 v 11.56
    Tak to jsem ráda. Nic ve zlém.
    March 17, 2013 v 12.07
    Prořídlo to tady a je mi to líto, protože mi na DR vždy záleželo.
    March 17, 2013 v 12.25
    Paní Hájková,
    pokud jde o mě, tak Vaše diskusní příspěvky čtu velice rád, tam problém opravdu nevidím.
    Zdejší prostor na mě působí v několika rovinách - stejně jako p. Kandovi mi tu spíše někteří v diskusi chybí a podobně cítím i nedostatek odporu proti "utahování šroubů" ve společnosti.
    Takto jsem na začátku vnímal roli DR a rád jsem do podpory jeho rozvoje zapojil. V poslední době, a zvlášť výrazně jsem to pociťoval v období kolem přímé volby prezidenta, se tu objevují stále častěji různé "politologické" názory, jejichž myšlenková hodnota je pro mne nulová. Přitom jsou publikovány ve stanovisku redakce, která jim - zřejmě, vzhledem k jejich uveřejnění - přisuzuje váhu (viz např. tento redakční článek a citace p. Peheho).
    Vycházím z předpokladu, že p. Pehe pravděpodobně nebyl přítomen jednání členů vedení ČSSD, kde se domlouvala nějaká ujednání a proto jeho úvahy jsou pouze subjektivní dojmy.
    Zjevně však redakci konvenovaly s jejím viděním sjezdu ČSSD a tak o ně opřela svůj článek, který se svým "dojmologickým" pojetím vůbec neliší od serverů, které jsem již zmiňoval.
    A to je mi líto, protože ve společnosti dramaticky roste počet negativních jevů, proti kterým by rozhodně stálo za to bojovat na stránkách DR.
    March 17, 2013 v 14.11
    ČSSD zahleděná do Zemana a politiky plné konzerv, bude to stačit?
    Víte, já to řeknu stručně: nezvolení JD do vedení je PLIVANEC DO KSICHTU těm cca 830 tisícům lidí, kteří ho volili na Hrad. Ať si každý říká, co chce. Tyto tisíce voličů delegáty vůbec nezajímají. Protože explicitně nepodpořit Zemana před 2.kolem volby není na vyhazov z vedení. To je záminka. Nezvolení takto interpretované zavání pomstychtivostí starých konzerv, které se nyní budou lísat k novopečenému presidentovi. Jenom aby tyto konzervy na tuto šmajchlovací politiku nakonec nedojely.

    Socdem by neměla spoléhat na Zemana a na jeho "přátelství", které je podle mého názoru pořád nevypočitatelné. Socdem musí vytvořit tým, který vyhraje parlamentní volby v příštím roce! To za ni Miloš (ani jeho konzervy) neudělá.

    Strana, která vykopne osobnost, která oslovuje středo-levé a nerozhodnuté voliče (kteří paradoxně rozhodují každé volby - viz kupř. voliči Věcí veřejných, Zelených, Kdu, Unie svobody atd. atd.) je mírně řečeno krátkozraká. Ty hlasy (troufám si říci tisíce hlasů) naštvaných lidí, kteří včera viděli, že v čele strany jsou, byli a budou staré politické konzervy přitakávající Zemanovi (protože na jinou politiku se nezmohou) na úkor progresivců a idealistů typu JD, budou čssd za rok chybět. Profitovat z těchto hlasů budou komunisté a mimoparlamentní strany fádního středu.

    Zakonzervovaná strana bez osobností nemá šťávu a ztrácí voliče! Nové vedení nedokáže oslovit jiné než skalní voliče socdem. Ale hlasy "skaláků" nebudou (při vší úctě k nim, sám se za něj taky pokládám) na sestavení silné vlády stačit. To je výsledek 37.sjezdu, bohužel.
    JP
    March 17, 2013 v 14.22
    Redakce zcela určitě nemá stejné názory než já a spousta článků mě tu neoslovuje, ale nikdy mě nenapadlo, že je to něco špatnýho.
    March 17, 2013 v 14.25
    odlišné názory, věcná diskuse a kádrování
    Na DR oceňuji vcelku otevřenou diskusi mezi různými názory a názorovými proudy. Jeden reprezentuje i pan Tejkl a pan Kanda. Ale věcné diskusi škodí, pokud se nezůstává u věcných argumentů a přechází se ke kádrování, tedy např. že názor někoho je diskvalifikován na základě toho, že je označen za havlistu či havloida nebo že dotyčný dokonce volil KDU-ČSL?! To je snad zločin?! Mluvit o sociálně-psychologickém rozboru redakce je urážlivé, stejně tak označovat názory někoho, s kým nesouhlasím, za elitární, sprosté a odporné.

    Klidně se přiznám k tomu že jsem volil nejprve OF, potom Svobodné demokraty (Dienstbier senior), potom sociální demokracii (1996, 1998, 2002), v roce 2006 Zelené, kteří mě zklamali, v roce 2010 opět soc.dem., i když jsem měl nad Paroubkovou kampaní značné pochybnosti. Nemyslím, že mě to diskvalifikuje k vyjadřování se např. k tomu, že jsem zklamán, že na sjezdu sociální demokracie nebyl zvolen za místopředsedu Dienstbier, ale byl zvolen absolvent plzeňských práv (bakalář za 9 měsíců - viz M.Marek na ihned) hejtman Chovanec - to přece má jistou vypovídací hodnotu.

    Názory redakce jsou mi většinou bližší než názory pana Tejkla, ale nevšiml jsem si, že by ho zde někdo omezoval či urážel. Cením si toho, že je člen sociální demokracie od roku 1989 a že dokáže poučeně psát o ekonomických otázkách. Pokud však požaduje ekonomickou a politickou odbornost a racionalitu od druhých, tak by se jí měl držet sám - výše uvedená označení jim neodpovídají.
    FO
    March 17, 2013 v 15.11
    Souhlas s p. Votavou
    Pan Votava podle mě stručně a výstižně popsal hlavní problém tohoto sjezdu. Vidím to stejně jako on. Je mi líto, že nad antipatiemi k Dienstbierovi (částečně jistě oprávněnými) nezvítězila elementární logická úvaha, kterou mimochodem několikrát opakoval předseda Sobotka, leč nebylo to nic platné. Nemohu než konstatovat, že to přátelé na sjezdu demokraticky zkonili.
    March 17, 2013 v 15.40
    Už snad naposledy pod tímto článkem, protože například se začátkem vstupu p. Votavy nemám problém souhlasit a znovu připomínám, že jsem JD před 1. kolem veřejně podpořil.

    Ale p. Šimsa mě zarazil expresivní poznámkou a sociologicko-psychologickém rozboru redakce a trošku se bojím, aby se diskuse nesvezla nějakým podivným směrem... Tak tedy: má reakce na volbu Saši Uhlové (a přitom ani nevím, zda je to pravda, a nic mi do toho není) byla přátelsky ironická. Myslel jsem, že je to jasné – tak aby bylo: každý má právo volit co a koho chce a slova o armagedonu byla pokusem (asi dosti špatným) o legraci.

    A že "výměna" Chovance namísto Dienstbiera je politická hloupost, se shodnu i s p. Šimsou.

    Takže v čem je tedy ten spor? Nevím, ale nějak se tu necítím dobře. Asi má pravdu p. Štěch – zlomem byla prezidentská volba. Od té doby tu v diskusích panuje podivná atmosféra nervozity a nevěcnosti.

    Takže to nakonec budu nejspíš já, kdo odtud "vypadne".
    MT
    March 17, 2013 v 18.28


    Přitom já s úhlem pohledu pana Votavy v zásadě souhlasím a okruh delegátů z mého okresu jsem vyzval k volbě Dienstbiera výslovně.

    Jeho nezvolení do vedení považuji ze stejných důvodů jako pan Votava za chybu - o které známý cynik, ale jistě zkušený politik Talleyrand říkal, že je v politice něčím horším než zločin.

    To všechno jsem rovněž řekl výslovně na FB ...

    Nicméně s lidmi, kteří díky tomu nebudou ČSSD volit si celkem nemám dál co vysvětlovat - jejich svět je jiný než ten můj ...

    March 17, 2013 v 20.00
    Pane Kando,
    neodcházejte, to by byla škoda. Je dobře, že tu nesmýšlíme všichni stejně, to by přece teprve byla nuda.

    V názoru na výsledek sjezdu pana Peheho, který zde cituje redakce DR mi například chybělo, že Dienstbiera od zvolení dělil jen nepatrný počet hlasů. Sice se nestal místopředsedou, ale je v ČSSD stále významnou osobností.
    Vladimíra Dvořáková se vyjádřila takto:
    Za konec jeho politické kariéry to však nepokládá, protože Dienstbier zůstává v Senátu a tím, že nebude spjat s vedením, podle ní může svoji osobnost víc vyprofilovat. Za rozhodováním delegátů podle ní může být snaha vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s prezidentem Milošem Zemanem, kterého Dienstbier při prezidentské kampani často kritizoval.

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/sjezd-zvolil-sve-mistopredsedy-skromacha-zaoralka-a-chovance-puu-/zpravy-domov.aspx?c=A130315_193759_ln_domov_vsv

    Já si myslím, že Dienstbier to ustojí. Jako senátora ho může být slyšet poměrně dost a bude zajímavé vidět, jak prospěje ČSSD i když už nikoli v pozici jejího místopředsedy. Je mladý, co není dnes může být zítra.
    Petr Votava shrnul naše zklamání velmi trefně, ale žádná kaše se nejí tak horká, jak se navařila.

    March 18, 2013 v 5.59
    To doufám ne; pan Tejkl by na Referendu moc chyběl. Je to jeden z mála skutečných marxistů, kteří tu diskutují. Ovšem měl by zkusit vyhnout se osobním útokům, i když mu někteří lidé asi hodně lezou na nervy. Nálepku "havloid" jsem mu vytkla už v loňském roce.
    March 18, 2013 v 9.05
    Domnívám se, že úroveň diskuse až příliš kopíruje úroveň diskuse celé společnosti. Další, velmi významné body pro pravici. Místo sjednocení na platformě boje proti tomu, co všichni vnímáme jako zlo /i když jej chápeme v rozdílné intenzitě/, se tu dohadujeme o věcech, ze kterých děláme podstatné, i když jsou vedlejší.
    Většina z nás chápe neposun ČSSD jako předzvěst dalšího oslabování levice, jako naprosté nepochopení pohybu vnějšího světa napanými, hloupě namistrovanými papaláši. Psal jsem to už. Nic nepochopili, nic nezměnili, špatně dopadnou! Kdyby jenom oni, ale špatně dopadne celá levice a všichni ti sociálně slabí, ti ožebračovaní, jímž byla levice poslední nadějí. A protože není ČSSD schopna vytvářet protiváhu neoliberální politice, skončí špatně všichni. Tohle víme, nebo aspoň tušíme a proto jsme podráždění a citliví, pak tu lehce vznikají sváry. Jsme zklamáni, stejně jako po každých volbách. A zase marně budeme veškeré naděje a energie opět vkládat do ČSSD, abychom byli opět zklamáváni. Pak budeme na ni láteřit a volat po nové levicové straně. Po čase se k ní zase vrátíme.
    Měli bychom se nad tímto zamyslet, uvědomit si už, že když kritizujeme MZ jako člověka, který se tváří jako levičák, že pak stejně tak už dnes musíme kritizovat ČSSD, jako stranu, která se dnes tváří jako levicová. A pokud jí budeme volit, bude to stejné volba jako u MZ ve druhém kole, volba z nouze. Pak ubude zklamaní, protože budeme vidět ČSSD reálně. Své naděje budeme muset směřovat k novému, skutečně levicovému subjektu, který nutně musí vzniknout. Rozčilovat se a hádat kvůli ČSSD je připravovat se o zdraví, kvůli dnes již pro mě cizí blbosti. Omlouvám se za psaní v množném čísle, ale domnívám se, že to podobně cití alespoň jeden z diskutujících. Pokud ne, berte to třeba jako můj majestát.
    PM
    March 18, 2013 v 11.11
    Že ČSSD nenabízí schopnost revize finančného kapitalismu
    - srovnávaje se situací v okolních socdempartají - mně neznervózňuje.
    Považuji dokonce za uklidňující, když se alespoň přidruží k dosavadní linii i takové evropské levice, která dodnes není schopna vybřednout z Blairismu, či trčí v Schroederismu.
    Méně šťastným a nervózním mne proto činí vyčítání naší ČSSD, že dosud nenašla východisko z globálně levicového dilema.
    K tomu úmornímu hledání a "nacházení" bez vztekání se, bylo a je přeci DR.... řekl bych terapeutickým hlasem..
    MT
    March 18, 2013 v 11.15

    "havloid" byl spíš můj novotvar než mnou míněná urážka.

    Pokoušel jsem se definovat určitou skupinu - zřejmě výrazem, který urážlivě PŮSOBÍ už sám o sobě ...

    Za to se omlouvám - neměl jsem to takto formulovat.


    Jinak já jsem neuváděl, že odtud odejdu.


    March 18, 2013 v 11.21
    Zemanův mistrný tah
    Mazáním medu kolem úst sociální demokracie, předvídáním jejího vítězství a nabízením svého přátelství ji nechal usnout na vavřínech a výrazně se oslabit prostřednictvím "výměny" Dienstbiera za Chovance. Kdo bude těžit z oslabené a méně věrohodné sociální demokracie? SPOZ. Bohužel toto většina delegátů sociální demokracie neprohlédla, protože se už viděli ve Strakově akademii. Za chyby se platí...

    Mimochodem absolvent plzeňských práv Chovanec bude jistě dobrým spojencem absolventa práv na neznámé (slovenské ?) škole Haška. Tito sociální demokraté budou bojovat proti korupci a neoliberalismu?
    March 18, 2013 v 11.57
    Zemanův mistrný tah - ale v jaké hře?
    Ano, tah hodný Zemana, ale o co se v této hře hraje? Zemanovým protivníkům je asi zřejmé, že Zemanovi jde o slávu ve svých a dcerčiných očích, když už ne o pouhý hmotný prospěch.
    My, kteří jsme ho volili, doufáme v jeho inteligenci, že totiž odejde nakonec se ctí v očích nás dolních 10 milionů. A to může udělat jen tak, že nepohřbí sociální otázku, ale pozvedne ji. Jaký tah v této hře představuje Zemanovo vystoupení v Ostravě se zatím můžeme jen dohadovat. Přístup ČSSD k sociální otázce je často diskutabilní. Zeman možná opravdu klestí cestu nějaké nové levicové straně. Ale musí to být nutně SPOZ? Zeman dovede ocenit inteligentní protihráče.

    March 18, 2013 v 12.09
    Souhlas s Luďkem Ševčíkem
    Hlas každého je tu potřeba, protože ruku na srdce. Diskutujeme tu ve svém volném čase a každý sám za sebe. A nikdo netajíme, z jakého prostředí vycházíme a za koho zájmy tedy asi mluvíme.
    PL
    March 18, 2013 v 19.01
    2
    Že žádná kaše se nejí tak horká, to máte sice pravdu, paní Švandová, ale když ta kaše bude předvolební, zkuste to pak vysvětlit voličům, o které se teď zdají růst preference ČSSD, která jakoby až příliš sázela na "opakování" volebního úspěchu jí podpořeného kandidáta v 2. kole a v ani náznak opakování ne/úspěchu protikandidáta ani nedoufá...
    -
    Proti tomu stojí teze J.K., že český volič tzv. střední třídy často "volí proti svým zájmům". Příčiny čehož se dají vykládat různě, ale zrovna ve světle konzervativního výsledku sjezdu tane vysvětlení "protože jim nikdo jiný nezbývá". Snadno si vzpomenout na povídání o politických dinosaurech, korupci a klientelismu.
    'Pokud by v příštích sněmovních volbách byla vyšší volební účast, co by znamenala sázka na tradičnější soc.dem. elektorát?
    March 19, 2013 v 13.01
    Podepisuji pana Luďka Ševčíka
    Jsem po sjezdu podrážděný ze stejných důvodů jako pan Luďek. Tudíž už ho nemusíte brát jako majestát, jsem v tom jeho my.

    Panu Tejklovi a jiným:
    Já právě nejsem zklamaný z toho jak to dopadlo kvůli "ztrátám" na "středových" voličích (ala Peheho plácání slámy). Mě právě vadí to, že se tady evidentně nebude konat posun k té "nové levici". Vím nikdo ji ještě neviděl, hledá se, ale ten sjezd, to je u nás dle mě stopka v ČSSD. Já se necítím býti "Havloidem", a velice rád čtu páně Tejklovo marxistické ekonomické úvahy. Ale tento právě páně Tejklův směr v ČSSD, alespoň nahoře, je dle mě úplně bez reflexe. Slyšel jste někdy něco takového od pohlavárů strany? Od Haška????

    Já jsem podrážděn z toho, že asi stejně jako pan Luďek se domnívám, že ČSSD po volbách prostě bude béčko od ODS a potom nás po dalších volbách čekají už jen ti fašisti.

    Vsadím si tisícovku na to, že pokud ČSSD vyhraje teď volby, tak na příštím sjezdu půjde od válu Zaorálek a i Sobotka (pokud neprojeví dostatek loajálnosti hejtmanům) a bude velká koala nebo splácanec s lidovci a SPOZem a nic se tu nezmění. NIC

    Já jsem skalák, takže do příchodu té naší Die Linke budu volit Oranžádu, ale bojím se, že už je rozehrán její pohřeb.
    March 19, 2013 v 13.53
    Vážení spoludiskutéři,
    jsem raděj pesimista, protože jak říká Zeman, pak vás vývoj může někdy příjemně překvapit.

    Čeká nás hodně práce, na stýskání není čas. Měli bychom se pokusit co možná nejvíc pochopit, co se to tu vlastně děje. Víte, pane Litschmanne, proč český volič často volí proti svým zájmům? - Protože je dezorientovaný; možná pohodlný, možná zmanipulovaný. Nechápe svou skutečnou situaci. Nebýt ovce to dá práci.

    Já si prostě myslím, že když už máme Zemana za prezidenta, měli bychom pochválit ty jeho kroky, které míří naším směrem. Takže co je tím naším směrem, směrem který sdílí lidé spíš nalevo, ale vlastně všichni, kterým jde o sociální smír a dobrý život:

    1. stop demontáži sociálního státu - opravdu? shodneme se i s mladými lidmi? Oni si totiž myslí, že sociální stát brání svobodám jednotlivce. Jak velký omyl!
    Tady máme my starší strašně moc co vysvětlovat.

    2. více přímé demokracie - opravdu? Například Petr Drulák v rozhovoru pro Literární noviny se domnívá, že přímé demokracie tu není potřeba víc než jí už máme. A přitom je to jeden z myšlenkových lídrů levice, viděla jsem ho stát na fotce ze sjezdu ČSSD vedle Jakuba Patočky

    3. stop nakradeným majetkům - opravdu? Tady by pomohla majetková přiznání, jak se o ně zasazuje zcela konzistentně a opakovaně již desetiletí Miloš Zeman. Tak ho podporujme přece!

    Možná nemá ve všem jasno, ale to mi taky ne. Je to člověk velice inteligentní a jako takový je přístupný racionálním důvodům. To považuji za velkou výhodu. Ale přehnané naděje uspokojit nemůže. Žijeme ve světě, kde se první tendence k rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými objevily před 50 lety a od té doby se to nezastavilo - můžeme být jen místem pozitivní deviace. Ale vzdát to vůbec - tím rychleji nás to převálcuje! Vzhlížejme k pozitivním vzorům, k Islandu, k Latinské Americe!
    PL
    March 19, 2013 v 19.57
    Vážená paní Švandová,
    také jsem si to myslel, ale co když je to opravdu jen tím, že citlivější zdejší volič, který by normálně inklinoval k soc. dem. a věděl by dobře proč, o jedné konkrétní soc.dem. straně nemůže ani uvažovat, protože dobře tuší, na kterou stranu nakloní pan prezident hlavu a na kterou stranu se přesype většina v ČSSD... A pan prezident dává přednost starým známým, klidně i nejen chvalně. To samo o sobě vystačí pravicovým komentátorům na celé štosy článků... ale ani na ně nemá většina voličů, o kterých jsem v úvodu psal, příliš čas, natož na jiná média... Právě JD byl ale schopen věrně a dobře mediálně prezentovat soc.dem. názory a politiku, pro které by neskalní voliči ČSSD zkusili volit (a právě neskalní voliči rozhodují o ne/vítězství této strany), tak je takové nešikovné, že se jeho hlasu strana nakonec těsně vzdala... Jistě pro to měla samé rozumné a racionální důvody, o kterých mi ale takto zvenčí nepřísluší spekulovat..
    + Další komentáře