Cílem je zastavit reformy, demise vlády a předčasné volby

Ilona Švihlíková

Ilona Švihlíková z Alternativy zdola pronesla u příležitosti výročí sedmnáctého listopadu na Václavském náměstí projev, který zveřejňujeme.

Žijeme v zemi, kde se právní stát a zákonnost staly zborcenou fasádou, za kterou operuje mafiánská síť. Za tu by se nestyděla ani Cosa Nostra. Co si lze myslet, když vrchní státní zástupkyně řekne, že legislativa právníkům umožňuje naprosto cíleně zneužívat trestního zákoníku a pokud se nedodržují základní právní pravidla, nemají policie ani státní zastupitelství smysl?

Žijeme v zemi, ve které operuje lichvářská mafie způsobem, který by byl v jakékoliv civilizované zemi nemyslitelný.

Žijeme v zemi, kde se zákony připravují na míru skupinám, jejichž cílem je zničit veřejný sektor.

Žijeme v zemi, kde se mafiánsky rozkrádají evropské dotace, které „kontroluje“ Ministerstvo financí.

Žijeme v zemi, kde na výročí Bílé Hory byl schválen odporný balík, zahrnující i „dar“ církvím, především katolické.

Toto vše vede k tomu, že naše bohatství, které vytváříme naší prací, se dostává do rukou úzké skupiny, která si doslova tento stát zprivatizovala.

Ale nezapomínejme, že je potřeba provádět úsporné reformy — vždyť si přeci žijeme nad poměry! Půjčím si heslo, které se jako první objevilo v Srbsku: Promiňte nám, že nevyděláme tolik, kolik vy kradete!

Ale co s tím?

Není tomu dávno, kdy jsme dokázali zaplnit Václavské náměstí.

Slýcháváme, že protesty nemají žádný smysl. Ale to není pravda. Jsme tu pospolu, cítíme, jak dokážeme být silní, je-li naše energie správně nasměrována, čerpáme sílu jeden z druhého.

Bylo by tomu tak, kdyby protesty měly jen vybouřit náš hněv s tím, že se pak zase vrátíme do „normálu.“ Ale to se nám nestane, že ne?

Spojenectví práce a solidarity se na jaře přidalo k široké platformě Stop vládě, když jsme se shodli na tom, že naším cílem bude: zastavit reformy, demise vlády a předčasné volby.

SPaS své stanovisko nezměnil.

Jako občané máme před sebou důležitou prezidentskou volbu. Zamysleme se dobře, koho zvolíme. Neřiďme se jen líbivou tváří a zvažme, kdo je např. proti tzv. církevním restitucím.

Potřebujeme, aby se pravdivé informace dostávaly k občanům. Od médií to příliš čekat nemůžeme, takže musíme využívat internet a zahraniční zpravodajství, šířit a překládat zahraniční i domácí informace. Myslíte si snad, že se dočkáme podrobného zpravodajství o účetním auditu eurodotací, kde jsme nejhorší zemí z celé sedmadvacítky?

My, občané, se musíme organizovat. To je náš další občanský úkol. Sejít se jednou za čas na náměstí, nás nedovede k cíli. Musíme mít struktury, které dokáží provést inventuru naší země, které dokáží vytvořit návrhy jak zvrátit kroky Nečasovy vlády a pozitivně nasměrovat naši zem.

Uvědomme si, že naší největší hrozbou není ani Kalousek, ani Nečas, ale paradoxně my sami. Porazit nás může jen naše pasivita, poraženectví, oportunismus či zrada. Pokud se tohoto vyvarujeme, musíme zvítězit!

Poslední slovo na závěr: S gaunery se nevyjednává. Gauneři se trestají.

    Diskuse
    TT
    November 19, 2012 v 14.47
    Potrefený gauner?
    Potrefený senátor Kubera se už se ozval a sprostě napadl Ilonu Švihlíkovou. Ukazuje se, že i je přechází smích - pečlivě sledují demonstrace a zřejmě opravdu dostávají strach. Kubera třeba z toho, že by se mu podle hesla Ilony Švihlíkové dostalo spravedlivých trestů za jeho machinace v Teplicích...
    November 20, 2012 v 0.01
    Z diskuze pod článkem o demonstraci na Václaváku 17.11.2012:

    „V dalším panelu hovořila Ilona Švihlíková zvláště o důchodové reformě a církevních restitucích, jako tunelu na naše peníze. A řekla tam jednu myšlenku, která mi, naivnímu prosťáčkovi, pořád vrtá v hlavě. Že totiž ten propad, který v HDP u nás zaznamenáváme a je větší než v okolních státech, tak ten že není způsoben pouze neschopností ekonomického "experta" Kalouska nastavit optimálně daňový systém a jeho politikou tupých škrtů, které ekonomiku dusí a k čemuž přispívá i absence prorůstových opatření, ale že je to záměr. To mě jako člověka, který se odmítá zabývat konspiracemi postrašilo. Protože však Ilonu Švihlíkovou považuji za mimořádně fundovanou, tak mě to na druhou stranu nutí zamyslet se, zda na tom není něco pravdy. Tvrdila totiž to, že Kalousek v čele vlády se svým přívěškem Nečasem za pasem dělají všechno pro to, aby ty výsledky tak špatné byly a oni mohli říkat občanům: Nejsou na nic peníze, přece to všichni vidíte, projedli jste to, tak si to musíte zaplatit na dřevo. Platit musíte ve zdravotnictví, školství a taky do těch soukromých fondů na ty důchody. Vidíte přece, jak velký je deficit na důchodovém účtu. Kde nic není ani smrt nebere. A říkala, že to je příprava na postupnou privatizaci úplně všeho. Jak říkám, dostala jsem docela pecku mezi oči a musím se zamyslet, zda to nemůže být pravda, protože téhle vládě se nedá věřit vůbec nic. Nakonec, co se děje, to většina těch nezaslepených vidí.“


    Viz. Nuba v 18. 11. 2012 | 22:13 zde:
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-krasa.php?itemid=18167
    November 20, 2012 v 5.37
    Hodně lidí si myslí, že je to záměr. Nejprve stát svojí politikou přivedou, jak se říká, "zu grund" a pak ho levně koupí. Kdo myslíte, že nakoupil státní dluhopisy? Obyčejní lidé? Pochybuji, že na to mají. V pravou chvíli se pak majitelé dluhopisů vytasí s tím, že "dluhy se musí platit".
    November 20, 2012 v 6.02
    více než záměr? méně než spiknutí?
    Karel Kosík povahu "Supercapitalu" popsal někdy před dvaceti lety (a nebyl zdaleka první). Kdo by ale bral vážně slova filosofa.

    Snažně vás prosím: Neračte si to, co se tu skoro čtvrt století děje, pořád jenom spojovat s konkrétními osobami, ať už jsou jejich charakterové vlastností či zevnějšek jakkoli odporné.

    "Nezbytné reformy" přece nejsou ničím jiným než novou podobou "dějinné nutnosti". Na tom by se nic nezměnilo ani kdyby ratingové agentury zítra ráno začaly hlásat nutnost budování sociálního státu.
    November 20, 2012 v 7.03
    hodnoceno střízlivě
    záměr pravice je skutečně tzv. privatizovat veřejné služby - tedy přenést část břemene ze solidárního veřejného pojištění na soukromé financování. To ano.
    To je lapidární záležitost. Ale říkat že je záměr Kalouska držet ekonomiku v recesi to by byl opravdu konspirativní úlet - takhle to asi panelistkou myšleno ani nebylo.
    P.S. státní dluhopisy jsou dnes už nabízeny i občanům, ty české jsou poměrně bezpečné. V existenci dluhopisů to není - byznys z dluhy
    začíná až kdyžse spekuluje s rizikovýmipřirážkami a vznikne spirála
    November 20, 2012 v 7.24
    střízlivě...
    "Naši voliči", napsal včera Jan Keller, "se stále ještě nenaučili volit jen ty nejlepší." To je taky "lapidární" záležitost.
    November 20, 2012 v 7.55
    sociální zkušenost a moudrý volič
    a jinde to umí ?
    ... tím nemám na mysli jen ty příslovečné rakouské "svobodné. Asi kvůli tomu voliče nevyměníme."
    Prostě volí z předloženbých nabídek (různí Poneertové a pod nemají často ani to) a mnohdy ani ne podle programu ale podle nějakých dojmů. Sociální zkušenost zraje svým tempem.
    FJ
    November 20, 2012 v 8.04
    Cílů je více
    Mohli bychom se i vrátiti k heslům roku 1989, ta nebyla špatná, ale způsob naplnění a plnění nám nutně pokládá otázku , co je to pravda a co je to ta láska a jak vypadá to vítězství? Cílem musí být slovu reforma vrátit význam, za 23 let "reforem" se ve veolbách čím dál více lidí vrací a nebo začíná volit KSČm, která je pod jménem KSČ definovaná, jako zločinná .Inu nejsme jako ONI....
    Cílem bude asi vrátit původním slovům jejich význam...a to i třeba slovu tunel..
    Konfucius řekl: Když slova ztrácejí význam, ztrácí se svoboda"
    November 20, 2012 v 13.14
    od obecného ke kokrétnímu
    to nic nemění na tom, že na voliče dnes statisticky více působí technika reklamy než obsah volebních programů.
    veřejná volba ve stylu nákupu dámských vložek...a pak můžete murdovat and obahem slova reforma jak libo
    FJ
    November 20, 2012 v 17.02
    No třeba KSČm uspěla bez reklam
    Oni ty jarmarky a technika reklamy končí. Pravda je, že většina členů parlamentních stran nezná své programy no a až na vyjímky se stejně po zvolení žádná strana moc svými programy nezabývá... Je to smutná pravda. Začíná se hledat význam slov. Navíc si myslím, že Konficius se nemýlil , že se změnou významu slov se ztrácí svoboda.
    Jinak styl dámských vložek ustupuje erekci a často je to ZADARA.
    FJ
    November 20, 2012 v 17.19
    Mimochodem projev Ilony byl krátký a přesný
    Řekl bych, že tam nebylo slovo na víc a nebylo tam slovo, které by objektivně nebyla pravda a jednalo se o popis nikoli o výmysly. Ani na ten popis nebylo třeba 2000 slov. No a průzkumy jsou z 80 a více procent proti současné vládě a jen cca 3% věří tomu , co se děje dle této vlády s LIDEM(nezvoleným) proti lidem(podvedeným).
    JD
    November 21, 2012 v 22.19
    Celou tu akci zazdily samy odbory. Odbory, které se bojí, totiž nejsou k ničemu. Těžko příště můžou burcovat lidi k účasti, pokud se samy nepochlapí. Všichni přece vědí, že demonstrovat už nestačí.
    + Další komentáře