Proč nebudu volit Jiřího Dienstbiera v prezidentských volbách

Mikuláš Ferjenčík

Další osobně laděný příspěvek vypočítává důvody, proč nevolit Jiřího Dienstbiera prezidentem: je příliš spojen se zkorumpovanou ČSSD a sám je příliš nevýrazným politikem.

Jiří Dienstbier by byl mezi lidmi, kteří ohlásili kandidaturu na prezidenta, jedním z těch, koho bych z pohledu jeho názorů a vystupování zařadil do kategorie „menší zlo“. Přesto ho v prvním kole určitě volit nebudu. Proč?

Jiří Dienstbier pomáhá těm nejhorším kmotrům v ČSSD ke křeslům v politice. To mu samo o sobě nezazlívám, stranickou loajalitu chápu, ale je to něco, co neskousnu při své volbě. ČSSD je PR firma, která v krajích předvádí stejné podvody na voliče (např. referendum v Plzni, velké koalice s ODS nebo rozkrádání evropských peněz) jako ODS na úrovni vlády. Proto ji svou volbou nechci podporovat.

Navíc na úrovni politického myšlení zůstala sociální demokracie ve dvacátém století. S korporativci z TOP 09 prohrává diskusi o podobu státu ve 21. století a nenabízí alternativu. ČSSD nabízí „škrty s lidskou tváří“ místo toho, aby se soustředila na systémové řešení. Bankovní monopoly, daňové ráje, nízké zdanění korporací a další zásadní problémy evropských ekonomik sociální demokraté neřeší. Místo toho se handrkují o jednotlivá procenta DPH.

Navíc platí, že kdykoli se hlasuje o skutečně podstatných věcech, ODS a ČSSD postupují ruku v ruce. Odpustky ČEZu, fotovoltaika, dotace biopaliv, privatizace OKD a desítky dalších tunelů a tunýlků posvětily obě zmiňované strany.

Tím bych skončil s kritikou Dienstbierovy politické alma mater a pustil bych se do kandidáta samotného.

Jiří Dienstbier je politik druhé ligy. Z mnoha úhlů pohledu se zdá, že ČSSD výběrem Dienstbiera postavila Bohemku proti Spartě a jak jsme mohli sledovat v senátních volbách, kurzy sázkových kanceláří bývají přesnější než průzkumy veřejného mínění.

V pražském zastupitelském klubu ČSSD, jehož odhadem třetinu dostal Dienstbier svým jménem na magistrát, měl nulovou podporu. To je buď ukázka politického oportunismu, kdy je politikovi jedno, koho dostává do funkcí, pokud se tam dostane sám, alternativně absolutní neschopnosti. Ani jedno není dobrá vizitka prezidentského kandidáta.

V ČSSD potom Dienstbier neprosadil ani takovou banalitu jakou je umístění výroční finanční zprávy na web strany. Dá se brát jeho snaha o obrodu ČSSD vážně, když opakovaně prohrává na všech frontách? Stejně tak se nedá říct, že by šel příkladem - o financování Dienstbierovy senátní kampaně na Kladensku se na jeho webu nedozvíme nic. Podobně se nedozvíme nic o jeho práci v senátu. Za rok a půl navrhl všehovšudy 4 zákony, přičemž navrhované úpravy financování politických kampaní jsou dost nedomyšlené (návrh zakazuje například vyrobit si banner strany, se kterou sympatizuji, a dát si ho na vrata). Upřímně řečeno působí návrh spíše dojmem, že jeho cílem bylo získat pozitivní publicitu než snaha zákon prosadit.

Dienstbier se stal celebritou ČSSD tím, že se v otázce velké koalice na magistrátu zachoval tak, jak se měl zachovat každý slušný sociální demokrat. To nestačí.

Byť se mi také hnusí varianta, že do druhého kola postoupí Zeman s Fischerem, odmítám volit takzvaně takticky. Myslím si, že je na výběr dost kandidátů na to, abych mohl hlasovat pro někoho, místo toho, abych hlasoval proti někomu.

Zuzana Roithová působila dlouhodobě konzistentně a poměrně sympaticky v evropském parlamentu, Vladimír Franz si mě získal schopností vybrat bez stranického zázemí potřebný počet podpisů a jeho online kampaň je obdivuhodná. Teď prozkoumávám jeho skinheadský škraloup. Přijatelnější než Dienstbier je pro mě i Táňa Fischerová. Poku tedy budu volit Jiřího Dienstbiera, tak pouze se zaťatými zuby ve druhém kole.

    Diskuse
    November 1, 2012 v 10.17
    "Internet je naše moře" – aneb s Piráty se zaťatými zuby k lepším zítřkům?
    Pane Ferjenčíku:

    Docela by mne zajímalo, do které ligy politiků řadíte sám sebe a svou stranu?

    To, jak kandidát Pirátů v Brně na hlavu porazil kandidáta Národních socialistů, je docela slibný začátek. Je možné, že pokud si do těch zaťatých zubů před příchodem do volební místnosti vložíte dýku, a Blesk tu fotografii uveřejní na titulní straně, sázkové kanceláře na to přiměřeně zareagují.
    MF
    November 1, 2012 v 10.38
    RE: Jan Kopecký
    Nevím jaká jsme liga, alespoň máme dost soudnosti, abychom nestavěli vlastního prezidentského kandidáta.
    AB
    November 1, 2012 v 10.52
    Zvláštní svět- Pirátům je bližší konzervativní homofobka než tolerantní socialista - no aspoň mám taky jasno v tom, kterou stranu v budoucnosti rozhodně volit nebudu!

    MT
    November 1, 2012 v 11.08

    ... to jsem tedy netušil, že se Piráti dohodli se Zemanem
    November 1, 2012 v 11.17
    tak oni se dohodli?
    A nevíte jak se mají jmenovat po slučovacím sjezdu?
    November 1, 2012 v 11.28
    Lidová Fronta Judeje
    Vaše volby Vám nikdo nebere, ale když už hlásáte malost J.D., tak bych tedy prosil jasně z Vaší strany. kterého toho velkého politika teda budete volit ať se můžu inspirovat.
    Navíc by mě zajímalo jakou Spartu má podle Vás nasazenou pravice? To myslíte Syner tátu a komoušobijce Sobotku, nebo Dlouhého, co možná uspěje proto, že ho právě dnes už mladí vůbec neznají a hraje na ně tu samou píseň jako předloni kníže Karl?
    "Malý" je proto, že není v ČSSD velký a ty, co jsou teď velcí kvůli kmotrům, tam přece nechcete. Právě pro Vás tam je. Nebo jste chtěl Palase?
    Moje osobní sympatie má největší paní Fischerová, ale volit ji nebudu, protože nehodlám, aby jsme dopadli jako dopadli v Praze s Filipiovou, kde Potůčka knockoutovala Procházková. Kdyby jste radši volil to Vaše menší Zlo, nemusel by jste pak v prezidentském křesle snášet Zlo totální. Dodáváte totiž, že jste ochoten se zatnutými zuby volit J.D. ve druhém kole, jenže pokud bude Váš přístup obecněji užitý, nebude se v druhém kole J.D. vyskytovat a budete se rozhodovat mezi Zemanem a Fischerem, dobrou chuť.
    J.D. je pro nás právě naděje, že se v ČSSD ledy pohnou a vezme to správný směr, v té straně. ale na to právě musí vyhrát a ne prohrát. A i proto mu právě Fischerová dala podporu, než začla kandidovat sama.
    Připadá mi ale, že se právě bojíte toho, že by se v ČSSD mohli ledy pohnout, protože vy jste avantgarda nového boje jednadvacátého století. Jenže boje 20 století ještě nejsou dobojována, na to vy pořád nějak zapomínáte.
    Chcete něco vědět, doma jsme se s mojí dohodly, že dáme jeden hlas v kraji ČSSD a druhý právě Vám Pirátům. Ikdyž jsem věděl, že nepostoupíte, hlas jsem promarnil, protože jsem Vám chtěl dát podporu do bojů století 21.
    Jenže začínáte strašně moc zavánět samochválou a spasitelstvím. Jste "komunistická" strana 21. století ne její "sociální demokracie". Jste revoluční avantgarda a začínám z Vás mít strach, svůj hlas už Vám příště s takovou asi nedám.



    V tomto odstavci:
    "Připadá mi ale, že se právě bojíte toho, že by se v ČSSD mohly ledy pohnout, protože vy jste avantgarda nového boje jednadvacátého století."
    mi vypdlo toto:
    Že se právě bojíte pohnutí ledů v ČSSD, protože jedině vy jste ti správní a hodláte zaujmout její místo. Na to ale panáčku nemáte a zbytečně likvidujete něco, co mohlo být vaším spojencem. Já nejsem profi politik a možná mám o ČSSD velké iluze. Jenže podpora lidí jako je Keller, Bělohradský, Potůček, a spol., včetně právě paní Fischerové, je pro mě vodítko. Je mi 30 a pořád prostě připouštím, že nevím všechno a věřím starší generaci (teda jak komu v ní). Ale vy jste ti nelepší, protože jste mladí a nezkažení. Propadáte megalomanství.
    MF
    November 1, 2012 v 11.46
    RE: Adam Borzic
    Pro mne jsou u osoby prezidenta politické názory až na druhém místě. Na prvním místě pro mne je respekt k ústavním principům. V koncepci naší ústavy není prezident výkonná funkce, která by měla tvořit mocenskou protiváhu vládě.

    Jiří Dienstbier už nyní prohlásil jaké zákony bude systematicky vetovat. Dle mého názoru tu prezident není od toho, aby ovlivňoval rovnováhu na pravolevé ose zákonodárství. Vetovat má legislativní paskvily, případně zákony, které omezují lidská práva, ale paušálně označit ideologii politických soupeřů za nepřijatelnou a vyhlásit její veto z pozice prezidenta, mi nepřijde správné.

    Paní Roithová byla roky velmi pracovitou europoslankyní, která lidská práva považuje za podstatné a je profesionální. Odpovídá na emaily (jedna z cca 5 našich europoslanců), je otevřená debatě a přiznám se, že považuji za plus i to, že je to žena. To že se s ní neshodnu v politických názorech nepovažuji vzhledem k výše řečenému za zásadní.
    November 1, 2012 v 11.49
    Kdybych náhodou měl čas volit, tak půjdu volit Fišerovou, protože mám rád jméno Táňa
    K tomu, zda se účastnit her, kteřé hrají i entity, které:
    1) neznají pravidla
    2) porušují pravidla

    pak asi toto:
    http://www.youtube.com/watch?v=NHWjlCaIrQo
    MF
    November 1, 2012 v 11.50
    RE: Jan Kopecký a Miroslav Tejkl
    Nedohodli, pouze jsem sem já napsal svůj osobní názor na věc. Přiznám se, že poslední kapkou pro mě bylo, když Jiří Dienstbier pomáhal sociálně demokratickým kmotrům v Plzni a Brně v rámci krajské volební kampaně. Stranická loajalita pro něj dle mého názoru stojí výše než principy.
    MF
    November 1, 2012 v 12.01
    RE: Martin Ševčík
    Máte pravdu v tom, že už nevěřím, že je obroda ČSSD (ani ODS) možná. Myslím si to proto, že v důsledku existence krajů už ČSSD může prohrát sněmovní volby a není nucena k vnitřní obrodě. Když prohraje sněmovní volby, tak téměř automaticky uspěje v těch krajských a penězovody se naplní z tohoto směru. V tomto kontextu vnímám Jiřího Dienstbiera spíše jako člověka, kterého kmotři trpí ve vedení strany, aby si ČSSD zlepšovala pověst než jako systematického potírače vnitrostranické korupce.

    Stačí se podívat na pražskou buňku ČSSD, kde otěže stále pevně třímá Hulínský. Cestu z tohoto stavu vidím spíše než ve volebních úspěších "čistého" křídla ve volebních neúspěších celé strany, které kmotry vyženou o kus dál.

    Souhlasím, že občas z Pirátů mluví nadměrné sebevědomí a chováme se trochu sebestředně, ale rozhodně si nemyslím, že to hraje roli v tomto konkrétním případě. Sociální demokracie není náš přímý politický protivník, se kterým bychom se prali o hlasy (byť i od ČSSD k nám určitě voliči přicházejí). Propad ČSSD rozhodně není nutnou podmínkou úspěchu Pirátů. Byť s Jiřím Dienstbierem osobně sdílím řadu politických postojů, tak jsem pevně přesvědčen, že demografie našich voličů je úplně jiná.
    November 1, 2012 v 12.31
    Já s kritikou na Dienstbiera od Piráta Ferjenčíka vcelku souhlasím. K zamyšlení je také jeho nedůvěra v obroditelnost ČSSD, Další jeho myšlenkový postup pak ale ztrácí logiku. Jestli je v ČSSD někdo, kdo budí naději změny, je to přece Dienstbier. Přes veškerou oprávněnou kritiku, je to právě on. Na jedné straně píšete, že lecos nezměnil, ale on se o to aspoň pokusil! A to není málo. Revoluci sice nezpůsobil, ale nějaká evoluce probíhá. A čím bude mít JD větší politickou váhu, tím víc pozitivního toho může vykonat. Když ho "zaříznete", jdete přesně na ruku kmotrům. Ještě poznámku - píšete, že máte dost soudnosti, než aby jste stavěli svého politického kandidáta. Ale ta vám rozhodně chyběla, když jste vstoupili na politické kolbiště s nevyhraněným a místy až pubertálním politicikým programem, schovaným za působivým image pirátů. Proti tomu jsou anarchisté politicky sofistikovanou elitou.
    Asi by bylo lepší kdyby byly krysy vyhnány potápějící se celou lodí. Kam ale zaběhnou? K Pirátům?
    Vy jdete za velkými cíli. Teď je ale potřeba reálně zastavit tu neoliberální bestii. Krajská korupce je černá díra, ale je to prd proti tomu, co se ještě chystá u Nečasu a Drábků. Potřebujem to zarazit a že říká J.D., že jim v tom bude bránit, to Vám vadí. Je vidět, že nemáte asi zatím existenční problémy. Máte dědictví po babičce a dvě zdravé ruce, kdyby vám to došlo. Běžte vysvětlovat lidem před důchodem, kterým hrozí že z práce půjdou rovnou na ulici, že vám vadí, že J.D. se staví přímo proti politice vlády. Pravicové protiústavní výlevy o nepřipuštění KSČM do vlády vám nevadí?
    Mě nevadí to co Vám, že je Dienstbier momentálně fíkový list na ohanbí krajských kmotrovských organizací. Jak správně říkáte, oni ho potřebují, kvůli tváři strany. Proto je ale potřeba aby jim řádně přerostl přes hlavu. Co má asi dělat s Hulínským, když reálně teda tahá za špagáty nyní on. Jasně může odejít k Pirátům, ale třeba má navíc, než někde skončit s 5%. Jám bych mu šanci dal. Však ODS už měla se svými nohsledy šanci x-krát. ČSSD ji pořádně ještě nedostala, vždy když tam byla, tak s bandou sabotérů. A i tak, žilo se nějak hrozně za Špidly a za Paroubka. Kdyby tam nebyli, bylo tu už peklo. Ano na krajích si nakrádají taky, ale kdyby tam nebyli, tak už je po nemocnicích. Stály by všude další Karlovarské hokejové haly apodobně.
    Máte pravdu, že problémy 21. satoletí neřešily (a že jen méně škrtaly), ale tehdy je neřešil nikdo, natvrdo je odhalila až krize. Od té je tam pravice a táhne nás do pekla. Dejme ještě jendou šanci standartní levici, podpořme ji iniciativami, požadujme po ní politiku 21. století - ekologii, přímou demokracii, služební zákon, přiznávání majetků, progresivní daně, sociální stát. Vymýšlejme jak sociální stát přeměnit z paternalistického na participativní. Když v tom selžou, nechť se potopí a postavíme lodě nové. Potom se střetneme u demokratického stolu, vy jako větší liberálové, já třeba u té nové lodě, vzniklé na troskách staré levice.
    Teď ale potřebujeme zastavit tu hrůzu co tam je teď. Teď si nemůžeme dovolit to potopení se sociálních demokratů. Bylo by to katastrofální. Jde o to, jestli o to nestojíte, právě. Aby jste pak mohly povstat jako spasitelé.
    Já obecně vaši stranu vítám, vy jste to, co by mělo být "pravicí". moderní liberální strana. Né ty profeudální neoliberální neokonzervativci.
    MH
    November 1, 2012 v 14.23
    Kdyby se autor zamyslel nad otázkou: Koho v politice se v dnešní době má všemocný lokální kmotr nebo tunelář bát, krátký výčet by začínal a bohužel možná i končil právě s Dienstbierem. Piráti, Franz, Liška ani Fischerová, s praktický nulovým politickým zázemím pro prosazení změn, tam asi nebudou.
    ON
    November 1, 2012 v 14.50
    Co k tomu říci?
    Jo, jo, ideály velké, ale rozum a zkušenost ještě chybí. Ale klídek, to se časem dostaví...... A s tím poznání, sakra, to jsme byli troubové...
    VH
    November 1, 2012 v 16.20
    K pochybnostem M. Ferjenčíka
    o jednom z nejkvalitnějších prezidentských kandidátů je nutno připodotknout: sláva bohu za politicky nezkušenou upřímnost pirátského mládí! Kdo jiný by mohl vyprovokovat tak otevřenou, neformální a přitom kvalitní diskusi? Takto by na "kůstečky" měl být rozebrán každý z těch početných kandidátů a takové rozbory, psané velkými písmeny, by měly viset na každém nároží. Ale protože vše podstatné k této diskusi již uvedl Martin Ševčík, strojní inženýr, Frýdek-Místek, chci doplnit jen podstatnou "drobnost": ono totiž vůbec není jasné, zda se Piráti vyvinou v pravicovou stranu, když jsou založeni na bezplatném sdílení informací (zatím snad jen těch internetových?). Nediskutovatelným základem pravicových stran je totiž obhajoba soukromého vlastnění veškerých podmínek lidského života, privatizace veškerých veřejných statků, maximalizace peněžních zisků. Kam tyto požadavky na společenské řízení usměrní Pirátskou lodičku, až se dostane do proudů praktického veřejného života? Zatím by se mi líbilo, kdyby někdo z pirátů pomohl J.D. nastartovat v e-médiích stejně kvalitně zorganizovanou kampaň, jako má J. Fišer: jednoduchou, kvalitní, zpětnovazební. S tím si evidentně zatím vysoce kvalifikovaný a mravně čistý volební tým J.D. neumí poradit.
    November 1, 2012 v 17.37
    Pif, paf...
    Děkuji paní Hábová, už jsem si myslel, že mi v listopadu žádná žena nepoplete hlavu a Vám se to povedlo už dneska :-).
    Při čtení Vašeho příspěvku jsem totiž zpočátku přikyvoval, abych vzápětí začal hlavou kroutit nesouhlasně.
    Naštěstí jsem si uvědomil, že je to tím, že pro mne osobně asi "pravice" a "levice" znamenají něco jiného než pro Vás.
    Což mě vede k myšlence, že já osobně považuji za mnohem jednodušší shodnout se na definici pojmů "pravice" a "levice" než na tom, který kandidát je pravicový a který levicový (hlavně proto, že kandidáty asi nejde rozpitvat do mrtě, jsou to přece jen živí tvorové).
    Ale trvám na tom, že obsah pojmu "pravice" a "levice" (míněno v politice) definovat jde, v nejhorším případě výčtem.
    PL
    November 1, 2012 v 19.58
    Proč ne-já-sám
    Bohatá diskuse.
    JD má na výběr nechá-li se nominovat 50tisíci lidí nebo soc.dem. členy Parlamentu. Koho si asi vybere možná předurčí směr jeho loajality. Zatím se mi skutečně jeví loajální zájmům strany... jak o tom píše autor. A ta ČSSD v opozici ho zrovna nepodporuje silou většiny svých členů, opravdu se zdá, že její "kovbojové" krotí své ambice a síly proto, že Sobotkovo křídlo bezkonkurenčně pracuje i pro jejich budoucí moc. Účast na tomhle PR lze vytýkat, ale jak převést hlasy tradičních voličů od takové ČSSD k nějaké konkurenční nikdo neví.. To ale s prezidentským kandidátem JD souvisí méně, než jeho vlastní charakteristické angažmá v projektu JD prezidentem.
    Stane-li se JD prezidentem, jeho pozice v ČSSD se posílí, viditelnost a veřejná kontrola jeho postojů a kroků se zvýší a stejně tak "šance" přijít o auru zásadového a morálního člověka. Pro mě je zásadní výhodou, k čemu se JD veřejně zavazuje, spolu s osobnostmi jeho týmu, a že tito lidé asi nebudou chtít riskovat ztrátu svého morálního kreditu. JD se zavazuje neporušovat ústavu a v tom ho podporuje ústavní exsoudkyně, tito dva právníci si podle mého názoru takovou ostudu, žeby nedodrželi slib, nelajznou. Na rozdíl třeba od kandidáta, který se barvitě rozplývá nad tím, jak je to pro něj přínosné a poučné, tahle kampaň.. (ostatně, vodí své příznivce za nos, ale už jim to nemůže přiznat..)
    FZ
    November 2, 2012 v 10.11
    Ani já nebudu volit Jiřího Dientsbiera
    Proč?
    1) Má za sebou zatím jen velmi krátké působení v praktické politice.
    2) Je spjat s jednou politickou stranou a tvrdím, že v současném politickém systému je vhodné, aby kandidát byl přecejenom nějakým způsobem nadstranický. (to říkám jako ideový příznivce ČSSD).
    3) Jeho místo je v reálné politice, myslím, že by se měl stát předsedou sociálních demokratů, Sobotka mi přijde jako čím dál více neschopný.
    November 2, 2012 v 22.51
    Pan Zíka nebude volit Jiřího Dienstbiera
    Jako sociální demokrat jsem velmi zesmutněl, když jsem zjistil, kdo se také může prohlašovat za ideového příznivce ČSSD.
    MT
    November 4, 2012 v 10.32

    Pana Šebka bych se zeptal, proč člověk, který nepodporuje konkrétního kandidáta sociálnědemokrartické strany, nemůže být ideově sociálním demokratem?

    Nebo když Volkmar Gabert, sudetský sociální demokrat, odmítal odsun sudetských Němců po válce, tak byl ideově nějak méně levicovým nebo méně pravověrným socialistou?

    Nevím jak kdo, ale já bych se například toho Gaberta musel nejdřív ptát na jeho názory na sociální stát, veřejné vlastnictví, otázky rovnosti, odbory atd. atd. ...

    ... no a pak bych si udělal na jeho ideové zakotvení názor.

    Stejně tak odmítání volby Dienstbiera nic nevypovídá o tom, nakolik je někdo sociálním demokratem - to bych ho musel vyzpovídat podobně jako jsem naznačoval shora ohledně toho Gaberta ...



    Dienstbier je kandidát politické strany.
    Být ideově socialistou je světový názor, orientace, přístup a odpověď na programové a někdy i filozofické otázky ...
    November 4, 2012 v 14.56
    Vše, co jste psal, pane Tejkle je zavádějící. To z toho důvodu, že nevolba Dienstbiera, znamená volbu kandidátů povětšině pravicových. Nad tím MUSÍ smutnit každý skutečný sociální demokrat. A vo tom to je!
    November 4, 2012 v 16.20
    Ačkoliv souhlasím především s panem Luďkem Ševčíkem, přesto bych ještě doplnil příčinu mého deklarovaného smutku nad vývody pana Filipa Zíky: Domnívám se, že člověk, který se prohlašuje za ideového příznivce nějaké strany, by měl spíše podporovat její aktivity, než volat po jakési nadstranickosti, která je stejně věcí chimérickou, ale to je již jiná písnička.
    Takže nešlo explicitně o osobu Jiřího Dienstbiera, jak se mylně domnívá pan Miroslav Tejkl.
    MT
    November 4, 2012 v 20.57

    No a s tím Gabertem by to tedy bylo jak?
    November 7, 2012 v 12.35
    Nadstraničtí konsensualisté
    Já se nikdy nepovažoval za nějakého revolucionáře toužícího po třídním boji, ale líbil se mi jeden názor, co v textu Imploze budoucnosti od Ondřeje Slačálka. Teda ten text se mi líbil celý, ale tu jednu pointu bych chtěl vypíchnout.
    Je v ní zakopána ta neustálá defensivnost momentální levice a navazujeto na to, že potřebujeme toho nadstranického zastropovače konsensu. Jde tam o to, že tito řekněme sociální demokraté pořád hájí starý kompromis, starou smlouvu a jednotě, kterou ale druhá strana dávno vypověděla, vykopala válečnou sekeru a vede evidentní třídní boj. Nemůžeme pořád hájit jednotu společnosti, když evidentně jednotná není a ta druhá strana nám vypověděla válku.
    Snad autor dovolí, ocituji celý odstavec:
    "Paradox, kterým je krize demokracie, tak zároveň představuje indikátor obnovy třídního konfliktu. To, že si jej uvědomuje především třída bohatých, která nešetří stigmatizující, agresivní a třídní rétorikou, na tom nic nemění. V situaci, kdy se třídní válčení bohatých a pravice obrací nejen proti sociálnímu státu, ale i proti samotné demokracii jakožto dvěma dimenzím třídního kompromisu, je to rovněž indikátor toho, že pouhá jejich obrana je v rodícím se třídním konfliktu nedostatečná, znamená zaujetí postoje dopředu poražených: bránit kompromis, kterým již druhá strana sporu pohrdla, nedává žádný smysl. Je třeba promýšlet takové podoby demokracie a přerozdělování, které se dotknou kořene problému: nekontrolovaného růstu soukromého vlastnictví a moci. Ač to může znít paradoxně, možnost obrany před rozdělováním společnosti neskýtá odvolávat se k její jednotě, ale vzít vážně toto rozdělování a domyslet je podél těch hranic, které jsou nejpodstatnější a nejvíce ohrožující. Ohrožení demokracie a znesvobodnění většiny jednotlivců jsou negativními externalitami nezpochybňovaného soukromého vlastnictví. Politika, která chce obnovit demokracii jinak než jako pokračování ekonomické nerovnosti jinými prostředky, musí soukromé vlastnictví politizovat."


    "Oni" nám teď prostě dávají řádně na ústa a mlátí nás v rohu ringu hlava nehlava všemi prostředky a rozhodčího podmázli a vedou si další svoje lidi na post rozhodčího. Místo abychom se do nich pořádně pustili, tak furt voláme ať nám oni dají férového rozhodčího místo aby jsme si dovedli svého.
    + Další komentáře