Strana spojovaná s nadějemi

Patrik Eichler

Pokud Martin Marek vyzývá k bojkotu České strany sociálně demokratické občanskou společností, tak chce, aby na tom byla hůře. A aby společně se sociální demokracií na tom byla hůře i česká politika. I on sám.

Martin Marek frustrovaně napadá celou sociální demokracii. Na příkladu neschválení plzeňského referenda o stavbě obchodního domu chce vykřičet do světa, že „ČSSD se v pohrdání občany a nerespektování demokratických pravidel nikterak neliší od ODS“. Tón jeho textu prozrazuje, že se sociální demokracií spojoval své naděje a že tyto naděje byly zklamány.

Případ referenda, o které jde, znám jen z médií. Plzeň samotnou znám jen z několika zběžných návštěv. Lidem, kteří se o referendum snažili, jsem ale vždy držel palce. Nemám rád velké obchodní domy — a už vůbec ne v centrech měst. Myslím si, že občanský aktivismus má stát podporovat řadou prostředků, které má. A jsem přesvědčen, že sociální demokracie je jediná politická strana, která je schopna program podpory občanské společnosti do struktur státu vnést.

Platí přitom, že sociální demokracie není horší, než její členové. A tak jako pro ni nebylo jednoduché čelit nástupu fašismu nebo komunismu ve třicátých či čtyřicátých letech, tak pro ni dnes není jednoduché čelit politice Kalouskovy vlády devastující občanskou společností . A zároveň se učit tomu, co mladí aktivisté považují za samozřejmé, protože si to tak sami osvojili nebo to třeba získali jako zahraniční zkušenost.

Kádr sociální demokracie netvoří dvacátníci ani třicátníci. Zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD by nezúčastněný pozorovatel jistě mohl oprávněně popsat jako šedivá — šedivá totiž bývají saka i vlasy zúčastněných. A na tento kádr třeba právě argumentace, že by přivedli město na buben, kdyby hlasovali pro referendum, působí zcela autenticky. Tak autenticky, jak ji v související zprávě v tomto deníku zmiňuje ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Na vysvětlení, proč to není pravda a proč je doopravdy důležité stavět se za výsledky občanských kampaní, nejenže nestačí čas internetových médií. Nestačí na to, jak ukazuje výklad Martina Marka, ani dva roky občanské kampaně.

Co by pomohlo, je, kdyby lidé Markova typu do sociální demokracie vstoupili. A vstupovali tam s vědomím dlouhého trvání politického času. Věděli, že takřka nic v politické struktuře nejde prosadit za méně než tři nebo čtyři roky. A že přeformátovat mentální nastavení politické strany trvá nejméně do dalších vnitrostranických voleb.

Jistě může přijít námitka, že plzeňští zastupitelé za sociální demokracii byli uplacení či zlobovaní. Jenže tam platí totéž. ČSSD není „ovládána lobbisty, kmotry, zájmy místních politiků, i jejich vlastní nekompetentností a neschopností,“ jak píše Martin Marek. ČSSD je pouze pod jejich vlivem. A to právě do té míry, do jaké je izolována v rámci občanské společnosti.

Pokud Martin Marek vyzývá k bojkotu České strany sociálně demokratické občanskou společností, tak chce, aby na tom byla hůře. A aby společně se sociální demokracií na tom byla hůře i česká politika. A když píše, že „vzývání Jiřího Dienstbiera jako kandidáta ‚občanské společnosti‘ (…) má pouze zakrýt politickou špínu ve straně mafiánů, anebo v lepším případě podržtašků ODS,“ tak se ve sporu o budoucnost sociální demokracie coby zhrzená láska staví právě na stranu těchto „mafiánů a podržtašků“.

    Diskuse
    MP
    September 21, 2012 v 10.47
    Bojkot ne, ale co ano?
    Jestli je na tom ČSSD tak, jak ji popisuje Patrik Eichler, je to hodně zlé.
    V Plzni ten problém, o které mělo být referendum, není pro veřejnost vůbec marginální, a je ostudná byrokratická obstrukce při uplatňování práva na referendum, o jehož prosazení se svého času ČSSD tvrdě a důsledně bila. Budu-li věřit Patrikovi, že plzeňští sociální demokraté hlasovali tak, jak hlasovali jen ze senilitou dané opatrnosti, budu-li považovat řeči o korupci a lobbování za paranoidní či pomlouvačné -- tím hůř, pak by se slušelo tu senilní stranu slušně a uctivě poslat do politického důchodu.
    Ostatně Plzeň není jediný podobný malér -- je tu ostravské Přednádraží a zásadní spoluodpovědnost ČSSD za ostravskou radnici (opět děsivý rozpor s všemi programovými tézemi, které kdy ČSSD měla o sociálním bydlení), jsou tu sociálně demokratičtí radní a zastupitelé na Šluknovsku atd.
    Sociální demokracie je tradicí a voličstvem masová strana, ona je z tradice masová i co do organizace a vytváření stranické veřejnosti -- a fakt, že nemá i masovou základnu patří k problémům jejího fungování. Vždy bude pokoušena k tomu, aby byla stranou relativně sanované většiny a aby bagatelizovala jak problémy marginalizovaných, tak kritická vystoupení nesená levicovou částí středostavovské vrstvy (případ Plzně).
    Toto pokoušení, rozpor mezi levicovým ukotvením a masifikací politiky, může být dokonce i produktivní, ale nelze ho řešit ve prospěch jednoho protikladu postojem: "Jsem šediví, snadno nás vyděsí velkohubý křik kdejakého investora o žalobách na město, ale myslíme to v zásadě dobře."

    Vím, je před volbami a intelektuál spjatý s nějakou stranou touto dobou někdy mobilizuje až ke ztrátě kritické soudnosti, ale vážený Patriku Eichlera, jako šedovlasý sociální demokrat se Vaším shovívavým postojem cítím uražen. Jediné, co mi brání, abych Vás nevyzval na souboj je fakt, že k smrti nerad ráno vstávám a souboje se sluší konat za svítání.
    September 21, 2012 v 15.08
    místní ČSSD a občanská společnost
    Celkem nesejde na tom, jestli na to vyhrožování žalobami skočili proto, že jsou tak vyměklí, nebo prostě proto, že na to skočit chtěli. Výsledek je další selhání na lokální úrovni. A takových je. U nás v Olomouci reprezentuje ČSSD hlavně Tesařík, jehož politický um se omezuje na to, že se v každém vydání krajských listů nechává fotit jako feudál, který někomu předává peníze, a pořád se tam dokola opakuje, jak na co kraj sehnal prachy. Z okna vidím vršek Moravské vysoké školy (opět Tesařík, tentokrát jeho bratr), mrakodrapu zásadně měnícího krajinný ráz města. Další se chystá na Šantovce. Bez jakékoliv veřejné diskuze o vizi urbanismu v Olomouci, vyjma protestů lidí, kteří budou jistě brzy označeni za extrémisty nebo fanatiky, jak se to zde nedávno stalo krotkému Hnutí Duha.
    A v Ostravě nás nejhorší asi ještě čeká...
    http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/vishwanathanovo-sdruzeni-dostalo-vypoved-z-najmu-je-to-pomsta-moravske-ostravy-za-kauzu-prednadrazi